Despre tacere
![](images/user_man.png)
"Tacerea este de aur, vorbirea despre Dumnezeu este de argint, iar vorbaria este cenusa."
(nu cunosc autorul)
* * *
Am sa redau cateva cuvinte despre tacere din perspectiva crestin-ortodoxa. Ii rog pe cei care vor raspunde, sa nu transforme acest topic intr-un camp de batalie intre diverse culte si nici intre atei si credinciosi, ci sa-si exprime gandurile despre TACERE. Va multumesc.
* * *
De curand am intrat in biserica de langa Spitalul Coltea si am vazut scrise legile tacerii.
DECALOGUL TACERII
1.Taci, daca nu ai de spus ceva valoros!
2. Taci, atunci cand ai vorbit destul!
3. Taci, pana cand iti vine randul sa vorbesti!
4. Taci, atunci cand esti procovat!
5. Taci, cand esti nervos si iritabil!
6. Taci, cand intri in biserica, pentru ca Dumnezeu sa-ti poata vorbi!
7. Taci, cand pleci de la biserica, pentru ca Duhul Sfant sa poata imprima in mintea ta lucrurile pe care le-ai auzit!
8. Taci, cand esti ispitit sa barfesti!
9. Taci, cand esti ispitit sa critici!
10. Taci, cat sa ai timp sa gandesti, inainte de a vorbi!
* * *
Sebastian
Raspunsuri
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Adela99/Adela99.jpg)
Adela99 spune:
Intotdeauna este mai putina primejdie in a asculta decat a vorbi; este mai placut a invata de la altii decat a invata pe altii (Sf. Grigorie de Nazianz).
http://www.ortodox.as.ro/carti/viata/28.html
Acela care asculta si pune in practica cele ce invata isi zideste casa pe piatra. Daca insa ascultam si nu urmam ceea ce ascultam, este zidire pe nisip (Fericitul Augustin).
http://www.ortodox.as.ro/carti/viata/1.html
![](images/user_woman.png)
smillaraaq spune:
In catedrala din Santiago de Compostela sunt niste afise care spun ceva de genul (redau din memorie):
La intrarea in biserica va rugam sa opriti telefoanele mobile. Pentru a vorbi cu Dumnezeu nu e nevoie de ele.
Mi-a placut.
aschiutza spune:
Hehe, din cauza ca de obicei tac cind n-am ce spune. nu prea sunt io iubita in societate si nu imi fac prieteni cu usurinta. Tacerea are si partile ei mai putin bune....
Impotriva prostiei, zeii insisi lupta in zadar
aschiutza spune:
Numai ca pina sa ajungi sa taci linga ei, trebuie sa ti-i faci.
Impotriva prostiei, zeii insisi lupta in zadar
![](images/user_man.png)
un_tata spune:
"Taci tu, sa vorbeasca faptele tale"
"Mustra si invata pe altii, prin puterea faptelor si nu prin multa vorbire"
(din sfintii parinti)
* * *
Adela99, sunt foarte intersante link-urile.
Sebastian
![](images/user_man.png)
DARAEL spune:
„Cu cat omul se maturizeaza, cu atat mai mult el intelege ca zgomotul este un inconvenient in munca sa, in timp ce linistea este un factor de inspiratie; astfel, el o va cauta, oferind inimii sale, sufletului si spiritului sau posibilitatea de a se exprima prin meditatie, rugaciune, creatie filozofica sau artistica. Dar, multora nu le place linistea, o suporta greu; ei sunt asemenea copiilor care nu se simt bine decat in zgomotul multimii, ceea ce dovedeste ca ei mai au inca mult de lucru pentru a-si cladi o adevarata viata interioara. Chiar si linistea naturii ii tulbura si cand se intalnesc, se grabesc sa vorbeasca ca si cum linistea i-ar fi deranjat; ei o simt ca pe un gol ce ar trebui umplut prin gesturi sau cuvinte.
Este normal, linistea fizica ii obliga sa-si constientizeze propriile disonante si dezacorduri interioare, de aceea frica ii copleseste: linistea poate chiar sa-i innebuneasca. Negasind nimic in exterior, ca sa se distreze si sa-si omoare timpul, ei cad prada, incet – incet demonilor interiori.
Linistea este o expresie a pacii, a armoniei, a perfectiunii. Acela care incepe sa iubeasca linistea, care intelege ca linistea ii ofera cele mai bune conditii pentru activitatea psihica si spirituala, ajunge incetul cu incetul sa o implineasca in tot ceea ce face: atunci cand misca un obiect prin casa, cand vorbeste, cand lucreaza, in loc sa faca harababura, el devine mai atent, mai delicat, mai simplu; tot ceea ce face pare impregnat de ceva ce coboara dintr-o alta lume, o lume plina de poezie, muzica, dans, inspiratie...”
Omraam Mikhael Aivanhov – Calea tacerii
Singur, DARAEL
Ratacitor prin Lume
http://www.geocities.com/dara2el/
“A te invinge pe tine insuti este prima si cea mai frumoasa dintre toate victoriile.“ DEMOCRIT
annie_xtreme spune:
"Daca imi spui numele ,dispar".
Mi-a placut mult ce a citat Darael...pana si gesturile impieteaza tacerea. Shi gestul de a scrie pe forum despre tacere. Dragut paradox,nu?
Don't get mad, get even!
![](images/user_man.png)
un_tata spune:
Intr-adevar, este un paradox sa vorbesti despre tacere intr-un forum care, prin natura sa, este sediul unor dialoguri purtate in ritm alert. M-am gandit ca totusi este bine sa vorbim si despre tacere.
In afara de asta, in curand timpul nu-mi va mai permite sa particip prea mult la discutiile de aici si - de aceea - ma pregatesc sa tac. Si cand spun asta nu ma refer la marea tacere, deoarece sper sa mai am ceva timp.
Sebastian