Religia din care facem parte
Raspunsuri - Pagina 7
casandra spune:
Copiilor le place in biserica.
Prima data cand am intrat cu Calin intr-o manastire, avea putin peste 1 an. Era la bunica in brate, biserica era aproape goala. A tras de bunica sa mearga in fata fiecarei icoane si i-a directionat capul sa pupe icoana. La fel a facut si la mine sau la tatal lui in brate. Asta nu era imitatie, pentru ca nu vazuse pana atunci gestul asta, dar asa a facut. De la manastire am luat cateva pliante, pe care erau reproduceri ale icoanelor. Acasa le-a luat si le-a pupat, dar numai icoanele, nu alte poze. Pliantele acelea le avem si acum. Noi ne-am mutat, le-am impachetat si o vreme nu le-a avut la indemana. Cand le-a gasit, s-a asezat in genunchi si a pupat icoanele. Ma uimeste.
Si noi mergem cu el duminica la slujba, dar nu stam la toata slujba, e mult prea mult pentru el, ci venim la final, aproape de impartasania copiilor. Sta la rand si se impartaseste si el.
Am o prietena care isi lua fetita la slujba de cand era micuta, avea in jur de 2 ani. Copilul, copil fiind, nu statea locului. Mama nu o obliga sa stea in loc, ci se ducea dupa ea. Oamenii din biserica au protestat. Mama s-a dus la preot si l-a intrebat ce sa faca. Preotul i-a spus ca cine e deranjat de copil, nu e patruns de Hristos, ca dac-ar fi, n-ar mai vedea si altceva.
gandacelu spune:
casandra
frumos raspuns, acelasi lucru am incercat sa spun si eu... si mi-ai mai adus aminte de ceva: ile avea sub 1 an... era chiar bebemic, adica, si nu spusese pana atunci "mama" - deci nu stiu exact varsta... dar nu asta e important...
o tineam in brate, si undeva sus, pe perete, era o icoana a Maicii Domnului
atunci ile a intins manutele si a spus primul ei "mama" catre icoana, agitandu-se sa i-o dau
i-am dat-o si... a sarutat-o (desi pe mine nu ma mai vazuse pana atunci sarutand acea icoana, care era asezata foarte sus)
m-a impresionat foarte tare...
copiii stiu...
casandra spune:
Gandacel, mai ca mi-au dat lacrimile, fetita ta, bebe mic, sarutand icoana. Copiii sunt ca si ingerii....
pulstar spune:
quote:
Originally posted by un_tata
Nu sta si la Utrenie, ci doar la Liturghie. Mergem pe la 10 fara un sfert (cam atunci incepe Liturghia) si stam pana pe la 12 si 10 (cand se termina). In aceste doua ore si ceva sta numai in picioare sau in genunchi (in momentele esentiale). Daca incepe sa se legene, sa dea din maini si picioare, sa se strambe, sa vorbeasca sau sa intoarca privirea spre usa, il strang usor de brat pentru a-l atentiona. Daca aceasta nu este suficient, ma aplec si ii soptesc la ureche sa fie cuminte. Acum nu este nevoie de mai mult. Cu cateva luni in urma insa, era uneori necesar sa-l scot afara din biserica si sa-i dau doua palmute la fund. Apoi se linistea si continuam sa participam la slujba pana la sfarsit.
Am gasit la un episcop ca, pentru copii, de la varsta de 3 ani nu este o dificultate deosebita sa stea doua-trei ore la slujba. In cazurile de alunecare spre obraznicii se trece la atentionari graduale, mergand pana la a-l scoate cateva minute afara din biserica pentru doua palmute la fund.
Eu nu mai folosesc palmutele pentru ca fiul meu (de 3 ani si 8 luni) a invatat sa se comporte civilizat la biserica si sa participe in liniste (si numai in picioare - niciodata asezat) la Sfanta Liturghie. Se impartaseste des si intotdeauna in liniste.
Mentionez ca are un program de rugaciune si acasa (cand ne rugam impreuna cu el): dimineata, inainte si dupa mese, inainte de culcare. Stie "Inger, ingerasul meu..." si "Doamne, Doamne Ceresc Tata". In afara de acestea, se mai roaga si cu cvintele lui: multumeste pentru darurile primite de la Dumnezeu si cere sa creasca mare si sa-l iubeasca pe Dumnezeu. Cand aude "Tatal nostru", "Cuvine-se cu adevarat" si unii dintre psalmi, stie cand urmeaza finalul, se inchina si spune singur: "Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin."
Trebuie sa spun ca m-am intristat citind despre tehnica de "dresare" a micutului. Dar se stie ca cu cat mai timpurie cu atat mai eficienta spalarea creierului..
In loc sa insuflam copiilor dorinta pentru cunoastere, imaginatia, spiritul liber, ii conditionam de mici si le virusam creierul pentru ca atunci cand sunt mari sa fie instrumente perfecte pentru manipulat , mai precis "barbat drept si bineplacut Domnului".
-----------------------------------------
* Nimic nu se pierde, totul se transforma *
http://photos.yahoo.com/pulstar3/
Andrada spune:
Pulstar, pentru crestini, calea de care vorbesti e cea dreapta, nu e spalare de creier sau manipulare.
Mie una nu mi s-a parut foarte sensibil MODUL de in care incearca un tata sa isi apropie copilul de crestinism, dar nu e cazul sa punem sub indoiala adevarul celuilalt (nici al tau, nici al meu, nici al lui Sebastian),
A
L’amore che move il sole e l’altre stelle. Dante
Iubirea misca soarele si celelalte stele
un_tata spune:
quote:
Originally posted by Andrada
episcopul de care vorbesti are studii de psihologia copilului, sau experienta de mai sus cu maltratarea copiilor in biserica i-a demonstrat ca se poate???
Inalt Prea Sfintia Sa dr. Hrisostom este cercetator asociat la Centrul de Studii Ortodoxe Traditionale din Etna, California, unde a fost director din 1986 pana in 1998. Eminenta Sa, care a beneficiat de o bursa Fulbright in Romania in anul universitar 2000-2001, este in prezent profesor invitat la Facultatea de Istorie si la Facultatea de Economie a Universitatii "Al. I. Cuza" din Iasi, dupa un semestru ca lector Fulbright de teologie istorica si bizantina la Universitatea din Bucuresti.
Este licentiat in Studii Teologice Ortodoxe Traditionaliste. A facut studii universitare si postuniversitare de istorie generala si istorie bizantina la Universitatea din California si Universitatea Princeton.
Eminenta Sa a predat ca profesor la Catedra de Psihologie a Universitatii Princeton, studiind in acelasi timp pentru doctorat, si a detinut mai multe posturi didactice in psihologie la Universitatea din California si Universitatea Ashland. Fost lector invitat de crestinismul rasaritean oriental la Seminarul Teologic Ashland, a fost de asemenea profesor invitat al Institutului Teologic al Universitatii Uppsala din Suedia, unde a predat patristica si psihologia religiei.
In 1981, arhiepiscopul Hrisostom a primit o bursa de cercetare din partea Asezamantului National pentru Umanistica. A mai obtinut doua burse de cercetare din partea Fundatiei Marsden, prima in 1985, la Centrul de Studii Ortodoxe Traditionaliste, iar a doua in 1986, la Universitatea Oxford. In 1983 a fost numit profesor invitat la Scoala Teologica Harvard, unde si-a inceput cercetarea in psihologie patristica ortodoxa, care a dus la elaborarea unei serii de patru volume pe aceasta tema.
Se vede ca arhiepiscopul Hrisostom are studii serioase de psihologie si nu cred ca mai are nevoie de alte recomandari. Sfintia sa a spus ca doua-trei palmute aplicate cu dragoste la funduletul copilului, la momentul potrivit si cu chibzuinta sunt uneori necesare. Dar atentie mare: CU DRAGOSTE!
Sebastian
casandra spune:
Sebastian, din descrierea ta reiese clar ca Prea Sfintia Sa are studii avansate de teologie si psihologie a religiei, dar nu reiese ca a studiat psihologia COPILULUI MIC.
Si asa e, copilul trebuie apropiat cu dragoste de biserica, nu cu palmute peste fund. Stiu ca palmutele nu-s dureroase, dar copilul, ce simte el cand le primeste...
AC spune:
-----------------
Cam off-topic si totusi....
Sebastian ...un copil la trei ani nu trebuie sa primeasca palmute nici macar pentru ca s-a plictisit... Din toate cursurile mele de psihologie infantila... durata medie de atentie este douzeci de minute, apoi trebuie facuta o pauza.. adica faci un tur pe afara si va intoarceti. A-l tine la slujba nu-i va asigura nici atentia si nici patrunderea de catre slujba.
In general ce se obtine prin amenintare, palmute, scuturat, rastit, atentionare nu este decat ceea ce toti psihologii numesc conditionare.
Descantec a zis un mare adevar.. de exemplu atunci cand copii invata un instrument se vede imediat..mai curand ne dor urechile si sufletul cand isi pierd atentia. Daca ii fortezi sa continue..sunt capabili sa continue, dar daca-i lasi sa ia aceea pauza.. si-i asculti cantand pe cei talentati iti dai seama ca sufletul si nu doar corpul revin in rezonanta cu ceea ce fac...
Si eu cred ca vrei sufletul copilului patruns, nu doar o ascultare docila.
Eu nu-i neg persoanei citate de tine harul religios, scriu ce scriu doar in calitatea mea de mama care a predat si preda un numar nu prea mare de ore... care a fost fascinata de psihologie si uimita sa vada cum mici lucruri nu ignorate ci considerate nesemnificative de multi savanti au efecte divine asupra copiilor mari si mici.
Andreea si galusca Anne-Sarah
lucia_cs spune:
Nu stiu ce aveti cu Sebastian,
Va comportati de parca voi niciodata nu va atentionati copilul cu o palmuta la fundulet, va comportati de parca Sebastian si-a batut copilul cu bestialitate in biserica.
Copii se educa, si uneori daca e nevoie se poate aplica si "nuiaua". Bineinteles ca in limite, nimeni nu a zis ca trebuie sa-l bati ci doar sa-l atentionezi.
Un copil stie ca daca i s-a atins funduletul asta inseamna ca trebue sa se calmeze, indiferent daca il doare sau nu.
Sunt sigura ca daca ati merge si voi cu copilul la un teatru sau un film si ar incepe sa fac urat si sa planga, l-ati atentiona. Nu e asa?
Atunci de ce sa fie rau sa-ti educi copilul sa aiba respect fata de Locul de Cult?
Lucia sotia lui Csaba.