Ora de religie
Raspunsuri - Pagina 2
myX spune:
quote:
Originally posted by andabrro
parerea mea inversunata este ca religia n-are ce cauta in scoli....
perfect adevarat. religia predata copiilor nu face decit sa le programeze comportamentul dupa niste principii religioase, care m-ai mult fac rau personalitatii lor aflate in formare, decit bine.
Religia este o plaga a umanitatii, care ar trebuii extirpata!
(va place sau nu asta e adevarul). Pina cind umanitatea nu va intelege acest lucru, nu va evolua prea mult in cunoastere.
Trebuie sa ne trezim din somnul religiilor si sa sa privim realitatea in fata!
Religiile au constituit si constituie inca, un mijloc de manipulare a maselor, a fost si este cauza razboaielor, a imbracat intotdeauna fenomenele fizice si psihice intr-o aura de misticism, denaturind adevarul, punind sub oboroc cunoasterea si dreptul de a fi OM.
mitub spune:
Se pare ca lucrurile iau o intorsatura neasteptata. Nu mi-am dorit nici un moment si nici nu am crezut ca subiectul se poate trasforma intr-o polemica intre atei si credinciosi.
Speram sa gasesc pareri variate, de tipul nu sunt de acord cu religia in scoli, sau sutn de acord, sau vreau sa se faca asha sau asha.
Religia este parte din viatza noastra, din istoria dar si din prezentul nostru, indiferent daca vrem sau nu sa acceptam. Orele de religie sunt sau ar trebui sa fie ore de istorie, care pana la urma ne privesc pe toti, indiferent daca suntem sau nu credinciosi.
Sper oricum ca discutiile sa isi pastreze un ton calm in concordanta cu statutul nostru de parinti sau viitori parinti.
Va multumesc pentru intelegere si participare, cu drag,
Boga
alibaba spune:
quote:
parerea mea inversunata este ca religia n-are ce cauta in scoli. asta trebuie sa fie o optiune personala, "predata" in familie, la biserica, oriunde poate fi exercitat liberul arbitru . "...". n-am nevoie de "cadru organizat" si nici de doamne-doamne cu batu' ca sa respect cele "porunci" pe care le vad doar ca o dovada de bun simt.
amanda
eu ma gandesc la copiii care traiesc in familii dezaxate cu parinti alcoolici ...hoti... violenti; copiii aceia poate au nevoie de o educatie opusa celei pe care o primesc acasa ... ok , poate tu respecti cele 10 porunci pentru ca le "simti" dar nu sunt convinsa ca un copil crescut intr-o astfel de familie o sa simta la fel ... eu cred ca are nevoie sa cunoasca alte idei despre cum trebuie traita viata si depinde de el cum va alege sa o traiasca .... ora de religie ( orice religie ) o vad ca un drept al unui copil la o educatie superioara ... nu cred ca se pune problema de indoctrinare ... pur si simplu din ideile pe care le va auzi la ora o sa le pastreze pe cele pe care le va simti aproape de sufletul lui ...
cipcipcip spune:
quote:
Originally posted by alibabaquote:
parerea mea inversunata este ca religia n-are ce cauta in scoli. asta trebuie sa fie o optiune personala, "predata" in familie, la biserica, oriunde poate fi exercitat liberul arbitru . "...". n-am nevoie de "cadru organizat" si nici de doamne-doamne cu batu' ca sa respect cele "porunci" pe care le vad doar ca o dovada de bun simt.
amanda
eu ma gandesc la copiii care traiesc in familii dezaxate cu parinti alcoolici ...hoti... violenti; copiii aceia poate au nevoie de o educatie opusa celei pe care o primesc acasa ... ok , poate tu respecti cele 10 porunci pentru ca le "simti" dar nu sunt convinsa ca un copil crescut intr-o astfel de familie o sa simta la fel ... eu cred ca are nevoie sa cunoasca alte idei despre cum trebuie traita viata si depinde de el cum va alege sa o traiasca .... ora de religie ( orice religie ) o vad ca un drept al unui copil la o educatie superioara ... nu cred ca se pune problema de indoctrinare ... pur si simplu din ideile pe care le va auzi la ora o sa le pastreze pe cele pe care le va simti aproape de sufletul lui ...
Nu trebuie sa fi religios ca sa fi un om bun, nu stiu de ce toti credinciosii fac greseala asta, poti fi ateu sau nihilist sau agnostic sau mai stiu eu ce , dar nu cred ca ai nevoie de o doctrina religioasa ca sa fi un om cu principii si constiinta. Recunosc ca cei ce cred in ceva sau in faptul ca cineva ii ocroteste, trec poate mai usor prin viata, crezind ca sint ocrotiti de undeva de sus, dar motivul asta nu e de ajuns. Nu poti crede in Dumnezeu ca sa te simti ocrotit, crezi sau nu pentru ca asa simti. Religia este totusi, din fericire as zice eu, despartita de stat, deci nu vad motrivul unei indoctrinari a copiilor in scoli, chiar daca ne consideram o tara crestina si ortodoxa. Copiii pot fi invatati principii de viata prin lectii de Etica si Morala de exemplu, care pot fi facute foarte interesante, cu intimplari sau povesti pe care copiii le pot discuta, daca personajul cutare a procedat bine sau nu, cum ar fi indicat sa procedezi intr-o anumita imprejurare etc etc (daca nu ma insel aici in Suedia exista un asemenea subiect).
iar la Polul Nord
cipcipcip spune:
quote:
Originally posted by myXquote:
perfect adevarat. religia predata copiilor nu face decit sa le programeze comportamentul dupa niste principii religioase, care m-ai mult fac rau personalitatii lor aflate in formare, decit bine.
(va place sau nu asta e adevarul). Pina cind umanitatea nu va intelege acest lucru, nu va evolua prea mult in cunoastere.
Religiile au constituit si constituie inca, un mijloc de manipulare a maselor, a fost si este cauza razboaielor, a imbracat intotdeauna fenomenele fizice si psihice intr-o aura de misticism, denaturind adevarul, punind sub oboroc cunoasterea si dreptul de a fi OM.
Per aspera ad astra!
Sper sa nu te superi pe mine dar mesajul tau mi se pare putin exagerat, nici eu nu sint credincioasa, dar pina la a pretinde ca detin adevarul absolut e cale lunga, pina una alta adevarul nu-l cunoaste nimeni, fiecare crede in ce simte el, sint totusi milioane de oameni pe lumea asta care cred in ceva, fie el Allah, Buda sau Dumnezeu, a pretinde ca toti sint dusi cu pluta si ca tu detii adevarul mi se pare cam mult. Deocamdata nu stie nimeni ce se intimpla dupa ce murim, deci adevarul nu-l detine nimeni. Cred ca trebuie sa respectam credinta si opinia fiecaruia, fara sa ne batem in piept ca noi stim cel mai bine.
iar la Polul Nord
alibaba spune:
quote:quote:
Nu trebuie sa fi religios ca sa fi un om bun, nu stiu de ce toti credinciosii fac greseala asta, poti fi ateu sau nihilist sau agnostic sau mai stiu eu ce , dar nu cred ca ai nevoie de o doctrina religioasa ca sa fi un om cu principii si constiinta. Recunosc ca cei ce cred in ceva sau in faptul ca cineva ii ocroteste, trec poate mai usor prin viata, crezind ca sint ocrotiti de undeva de sus, dar motivul asta nu e de ajuns. Nu poti crede in Dumnezeu ca sa te simti ocrotit, crezi sau nu pentru ca asa simti. Religia este totusi, din fericire as zice eu, despartita de stat, deci nu vad motrivul unei indoctrinari a copiilor in scoli, chiar daca ne consideram o tara crestina si ortodoxa. Copiii pot fi invatati principii de viata prin lectii de Etica si Morala de exemplu, care pot fi facute foarte interesante, cu intimplari sau povesti pe care copiii le pot discuta, daca personajul cutare a procedat bine sau nu, cum ar fi indicat sa procedezi intr-o anumita imprejurare etc etc (daca nu ma insel aici in Suedia exista un asemenea subiect).
iar la Polul Nord
... pai eu nu am zis nimic despre ocrotire si nici ca e necesar sa fi religios ca sa fi bun ... am zis doar ca daca te formezi intr-un mediu nociv orele alea de religie pot fi utile in descoperirea laturii bune a personalitatii umane ... sunt multe familii care nu isi educa etic si moral copiii pentru ca ori nu sunt ei asa etici si morali, ori grija zilei de maine ii acapareaza complet ... de ce e rau sa afle si copiii niste istorioare etice si dragute la ora de religie ? pana la urma sa stii ca "lectii de Etica si Morala" despre care zici tu sunt inspirate sau bazate pe religie... de ce astea sunt bune si religia nu?
cipcipcip spune:
quote:
Originally posted by alibabaquote:quote:
iar la Polul Nord
... pai eu nu am zis nimic despre ocrotire si nici ca e necesar sa fi religios ca sa fi bun ... am zis doar ca daca te formezi intr-un mediu nociv orele alea de religie pot fi utile in descoperirea laturii bune a personalitatii umane ... sunt multe familii care nu isi educa etic si moral copiii pentru ca ori nu sunt ei asa etici si morali, ori grija zilei de maine ii acapareaza complet ... de ce e rau sa afle si copiii niste istorioare etice si dragute la ora de religie ? pana la urma sa stii ca "lectii de Etica si Morala" despre care zici tu sunt inspirate sau bazate pe religie... de ce astea sunt bune si religia nu?
Nu ai zis ca trebuie sa fi religios ca sa fi bun, dar am simtit eu asa o unda...
De ce etica si morala sint bune? Pentru ca sint universal valabile, pe cind religia e cu totul altceva.
iar la Polul Nord
Adela spune:
quote:
Initial creeata de mitub
Dragii mei,
Cam cum vedeti voi desfasurarea orelor de religie in scoala?
ce credeti ca ar trebui sa se predea la aceste ore, cum ar trebui sa fie pusa problema?
Cum e bine de facut daca este vorba de o scoala la care sunt copii de mai multe religii, crestini ortodocsi si catolici sau protestanti, dar eventual si musulmani.
Pentru cei care traiesc in afara Romaniei, dar si pentru cei de acasa, ce v-ati dori sa invete copiii vostri la orele de religie?
Cu respect,
Boga
Sunt de parerea lui cipcipcip.
Asa este in Elvetia. Se invata (un fel) de istorie e religiilor, se ia cate ceva din toate in asa fel copilul/adolescentul sa-si formeze o cultura per ansamblu si nu este indoctrinat numai intr-o directie: am rasfoit un manual si am vazut ca se discutau chiar si pasaje din Coran.
Religia de care apartine o "invata" acasa si la biserica pe care o frecventeaza. Nu i se preda la scoala religia lui.
~~Adela &
Julia
myX spune:
quote:
Originally posted by cipcipcipquote:
Originally posted by myXquote:
Sper sa nu te superi pe mine dar mesajul tau mi se pare putin exagerat, nici eu nu sint credincioasa, dar pina la a pretinde ca detin adevarul absolut e cale lunga, pina una alta adevarul nu-l cunoaste nimeni, fiecare crede in ce simte el, sint totusi milioane de oameni pe lumea asta care cred in ceva, fie el Allah, Buda sau Dumnezeu, a pretinde ca toti sint dusi cu pluta si ca tu detii adevarul mi se pare cam mult. Deocamdata nu stie nimeni ce se intimpla dupa ce murim, deci adevarul nu-l detine nimeni. Cred ca trebuie sa respectam credinta si opinia fiecaruia, fara sa ne batem in piept ca noi stim cel mai bine.
iar la Polul Nord
de acord cu tine. nu ma supar, suna poate exagerat, dar ...
ma refeream la un adevar general si nu personal ... foarte multi oamenii luminati au ajuns la concluzia ca omenirea ar fi evoluat mult mai mult daca nu s-ar fi interpus religia, citi inventatori si oameni de geniu nu au fost torturati sau arsi pe rug pentru ca ofereau oamenilor ceva nou, dar care in mintiile lor inguste nu incapea ?!
... notiunea de adevar este relativa ...
faptul ca milioane de oameni cred in anumite religii nu inseamna ca trebuie sa credem cu totii, si ca ei au dreptate, nu ? :)
dar ca sa fim realisti, masa a jucat intotdeauna dupa cum i s-a cintat, cine detine puterea militara, financiara si religioasa conduce lumea ... putin oameni sunt corect informatii, sau capabili sa caute informatiile si sa le analizeze, este mult mai usor sa accepti ceea ce iti impune turma ... doar de accea s-a inventat psihologia masei :)
... de ce ar trebui sa respect religiile si credintele lor, cind ceea ce sustin ei este gresit, anacronic, si fara suport in viata reala.
am fost programati de cind am fost mici sa credem intr-o anumita religie, dar nu am constientizat-o; va propun un simplu exercitiu:
negati cu fervoare o idee din religia de care apartineti, daca va veti simti inconfortabil inseamna ca acel principiu s-a grefat personalitatii voastre pina la nivel emotional, astfel orice negarea a principiilor religoase, va va determina sa aparati principiile indiferent daca sunt corecte sau nu, doar pentru a nu va simti "nasol".
este foarte greu sa te pui contra curentului, sa cauti explicatii, sa analizezi "la rece", si sa iti faci curatenie la "tartacuta", decit sa te lasi purtat de el.
casandra spune:
---------------------
ma refeream la un adevar general si nu personal ... foarte multi oamenii luminati au ajuns la concluzia ca omenirea ar fi evoluat mult mai mult daca nu s-ar fi interpus religia, citi inventatori si oameni de geniu nu au fost torturati sau arsi pe rug pentru ca ofereau oamenilor ceva nou, dar care in mintiile lor inguste nu incapea ?!
-----------------------
Nu cred ca omenirea ar fi progresat mai mult fara religie, ci poate mai putin sau deloc. Gandeste-te ca in trecut se traia mult mai greu decat astazi, se muncea din greu pentru supravietuire, nu pentru mai mult. Cei care depaseau nivelul asta erau putini, dar erau altii, multi, care munceau din greu pentru ei. Fara sentimentul religios, cred ca s-ar fi produs o anarhie de nedescris. Ce l-ar fi impiedicat pe cel flamand sa dea in cap vecinului ca sa ii ia capra? Bine, hoti si talhari au existat tot timpul, dar nu au fost majoritari, fara religie cred ca ar fi predominat.
Cum s-ar fi ridicat piramidele fara credinta lucratorilor? Nu s-ar fi ridicat, ar fi fost rascoale peste rascoale.
Nu zic, religia a fost folosita si pentru a exploata masele, dar, pe de alta parte, si pentru a le organiza, a fost imboldul ce a impins lumea inainte, si cu bune si cu rele.
De la inceputuri, omul a fost religios.