Ora de religie
![](images/user_woman.png)
Dragii mei,
Cam cum vedeti voi desfasurarea orelor de religie in scoala?
ce credeti ca ar trebui sa se predea la aceste ore, cum ar trebui sa fie pusa problema?
Cum e bine de facut daca este vorba de o scoala la care sunt copii de mai multe religii, crestini ortodocsi si catolici sau protestanti, dar eventual si musulmani.
Pentru cei care traiesc in afara Romaniei, dar si pentru cei de acasa, ce v-ati dori sa invete copiii vostri la orele de religie?
Cu respect,
Boga
Raspunsuri
cipcipcip spune:
Mie la orele de religie mi-ar place sa se predea istoria religiilor si toate religiile cu canoanele si principiile lor si nu spalare ortodoxa la creier de preot care vine si tine orele in sutana. Orele de religie ar trebui sa fie informative, despre toate religiile existente, si nu de propavaduire a religiei ortodoxe(cum se face in Ro). Parerea mea.
iar la Polul Nord
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Corina/Corina.jpg)
Corina spune:
In Franta este interzisa religia la scoala si orice semn religios( voal,cruce ,chipa ....).
Se fac ore de religie la biserica,organizate de preotul din fiecare parohie,iar parintii aleg daca vor sau nu sa isi trimita copilul.
Corina si Anna nazdravana!!
ocebine spune:
Copiii mei merg la scoala greaca ortodoxa si au religie in fiecare zi. In fiecare vineri merg la biserica (in incinta scolii) si asista la slujba si sint impartasiti cind trebuie (ca o mica paranteza nu ii impartaseste in fiecare saptamina cum am vazut ca fac alti parinti ci de 4 ori pe an).
La religie la da diferite povestioare (la nivelul de clasa), ii invata mici rugaciuni, ii invata cum sa se comporte fata de parinti, rude, apropiati, cum sa ajute pe altii, cum cei mai mari sa le fie un exemplu la cei mai mici.
Le explica la fiecare Craciun si Paste ce simbolizeaza si de ce tinem anumite traditii.
La fiecare inceput de an, preotii fac o slujba de binecuvintare si vin cu apa sfintita in fiecare clasa.
Anamaria mama la Nick (6)& Alex (3)
http://mywebpage.netscape.com/Ocebine/Nick+Dulce.jpg
http://mywebpage.netscape.com/Ocebine/Alex+telefon.jpg
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/irina_p_c_p_/irina_p_c_p_.jpg)
irina.c. spune:
Cred ca la ora de religie copilul trebuie sa invete,teoretic si practic,adevarurile fundamentale ale credintei de care apartine.In Ro se invata religie ortodoxa pentru ca suntem tara ortodoxa,dar copiii de alte religii nu sunt obligati sa asiste la ora.Cei de religie neoprotestanta au profesorii lor,altii merg la cultul de care apartin si fac orele acolo.Mi se pare normal ca intr-o tara crestin-ortodoxa sa se faca ore de religie crestin-ortodoxa si acestea sa fie predate de un preot sau de absolventi de teologie,cum se si intampla de altfel in Ro.Nu se"spala creiere".Religia ortodoxa nu este "propovaduita" la ore ,ci copiilor care sunt crestini ortodocsi li se predau adevarurile de baza ale credintei lor.Religia nu este un produs din magazin,hai sa ne uitam pe raft si sa alegem ce ni se pare mai bun,ci este ,initial,o alegere a parintilor pentru copiii lor.Eu doresc sa transmit copilului meu ceea ce eu cred ca este adevarul,adica credinta crestin -ortodoxa,si asta vreau sa invete acasa si la scoala.In programa de predare a religiei ortodoxe exista si un capitol informativ despre cei de alte religii.Trebuie sa ii respectam pe ceilalti ,respectandu-le convingerile religioase,dar ,in acelasi timp,trebuie sa ne cunoastem propria credinta si s-o traim.Irina si bb Iinca(26apr04)
"Toti traim sub acelasi cer ,dar nu toti avem acelasi orizont."
cipcipcip spune:
La geografie se preda oare numai geografia Romaniei? Sau la istorie, sau la literatura? Scopul scolii este de a educa si informa. Educatia strict religioasa este ceva personal si ar trebui sa se faca in cadrul familiei si nu in scoala, exceptie facind scolile religioase. Eu ca persoana non-credincioasa as vrea ca ai mei copii sa invete despre religie in general, in scop pur informativ si nimic altceva. Cred ca fiecare are dreptul sa faca o alegere personala in viata referitor la orientarea sa religioasa si asta nu cred ca inseamna ca alegi religia ca pe raft in magazin.
Acum eu nu stiu, orele de religie in Romania sint obligatorii? Eu sper ca nu. Daca este ceva optional sint cu totul de acord
iar la Polul Nord
Maria2 spune:
Aici se face in fiecare zi o rugaciune scurta inainte de inceperea orelor si la inceputul fiecarui an merge un preot la scoala si face sfestanie, stropind fiecare clasa cu apa sfintita.Au si ora de religie bineinteles si desi mie mi s-a parut foarte grea materia prima oara cand am vazut manualul, vad ca Anastasia invata foarte usor si cu drag.In general li se explica sarbatorile din an, incercand sa coincida perioada cand invata o sarbatoare cu perioada in care cade sarbatoarea respectiva.Scoala noastra este o scoala normala de stat deci asa decurg lucrurile cam peste tot aici.
Eu sunt foarte multumita de modul in care decurge aceasta educatie ortodoxa si sunt convinsa ca le da o mare incredere in ei insisi copiilor, deoarece ei cresc convinsi fiind ca Dumnezeu este totdeauna cu ei pentru a-i ajuta.
Cred ca un fel de stiinta a religiilor sau un amestec de mai multe religii nu ar face decat sa-i deruteze deci ar fi pierdere de timp la varsta asta.
Am citit diferite studii care sustin ca numarul copiilor depresivi la varsta adolescentei este mai mare cu 80% in radul copiilor care au parinti atei.Asta se intampla in America, dar la cat de grea este acum viata peste tot probabil ca in curand multe alte tari vor avea asemenea probleme.
mp
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/irina_p_c_p_/irina_p_c_p_.jpg)
irina.c. spune:
Cipcip,din cate stiu eu religia este o materie obligatorie in invtamantul romanesc.Majoritatea scolarilor sunt ortodocsi prin botez(cand parintii i-au botezat,au facut o alegere pentru ei),deci predarea religiei ortodoxe in scoala este logica.Eu ,personal,nu am auzit inca un elev declarandu-se ateu sau altceva,dar,in caz ca aceste situatii exista,sunt sigura ca parintii pot discuta cu directorul scolii si se poate gasi o rezolvare adecvata problemei.Suntem o tara ortodoxa,ne declaram crestini,deci trebuie sa ne cunoastem credinta.In prezent,in ro ,putini parinti pot face educatie religioasa copiilor,deoarece ei nu au fost educati in acest fel.Cu peste 40 de ani de educatie ateista...se vad rezultatele...Irina si bb Iinca(26apr04)
"Toti traim sub acelasi cer ,dar nu toti avem acelasi orizont."
mariaangeli_que spune:
Mie mi se pare ca scoala franceza a facut alegerea cea mai buna:fara religie la scoala ,cine vrea sa invete la biserica,e drept ca aici in Italia ora de religie nu e obligatorie dar in timp ce o parte participa la ora de religie ceilalti copii ce fac?
andabrro spune:
parerea mea inversunata este ca religia n-are ce cauta in scoli. asta trebuie sa fie o optiune personala, "predata" in familie, la biserica, oriunde poate fi exercitat liberul arbitru . ma pune in dificultate pe mine ca parinte, cind fiica-mea vine de la scoala cu povesti religioase si nu reusesc sa nu-i spun "ma lasi, cu timpeniile astea"? pur si simplu nu rezist, am ajuns acum citiva ani sa ma cert si cu un preot, fost coleg de scoala, pe tema cum poate sincer sa creada in asemenea bazaconii. c-o exista ceva, undeva, - poate dar cind vine vorba de biserica popi si biblie dau in alergie. n-am nevoie de "cadru organizat" si nici de doamne-doamne cu batu' ca sa respect cele "porunci" pe care le vad doar ca o dovada de bun simt. si nici nu sufar ipocrizia alor de se duc la biserica precum la baia comunala, sa se spele de pacate ca sa poata face altele noi. asta e, asta cred si nu pot fi ipocrita nici de ma jupoaie careva.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/necunoscut.jpg)
pulstar spune:
Sunt cu totul de acord cu cipcipcip si andabrro.
Sunt de parere ca ora de religie reprezinta un spatiu irosit in care s-ar putea studia lucruri interesante si cu adevarat utile pentru copii, ex. bunele maniere in societate, sexologie, orientare turistica, etc...
_
Nimic nu se pierde, totul se transforma..
--------------------------------------
http://photos.yahoo.com/pulstar3/