SONDAJ: Ora de culcare a copiilor!

SONDAJ: Ora de culcare a copiilor! | Autor: ymellda

Link direct la acest mesaj

Cum incep sa-mi pun intrebari daca fac bine sau nu aproape in orice domeniu, am si aici o nelamurire. Andra ajunge sa adoarma seara si pe la 23.30. Se trezeste dimineata pe la 8.30, 9.30, depinde de... cum ii este foame. Mai doarme o data pe la 12.00 pana la 13.00 sau chiar mai putin, poate sa mai doarma un pic in intervalul 16.30 - 18.00, dupa care seara in nici un caz nu se culca la 21. Cel mai devreme la 2.30, dar uneori ajungem si la miezul noptii. Este bine s-o las cu programul asta sau sa incerc sa-i scot acel pui de somn de la 16.30 - 18.00, ca sa adoarma mai devreme?
La ce ora se culca bebelusii vostri si mai ales cum ii adormiti? Ca de un timp Andra vrea plimbata in brate si cantat, desi pana la masele dormea frumos in patut cu tzitzuca in gurita.
A, sa va spun ca Andra are un an si doua saptamani.
Multumesc pentru sfaturi.
pupicei.

ANDRUTA mica si mamica ALINA

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns vilma spune:

Anca are 1 an si 8 luni. Pana la 1 an, ora de culcare era undeva pe la 8:30 pm si dormea pana pe la 6:30. Asta era cu doua episoade de somn ziua. Dupa 1 an, programul de somn are numai un nani pe la pranz si seara de la ora 9-9:30-10 pana dimineata pe la 7:30. Pentru somnul de noapte functioneaza mangaiatul prin par si pe frunte si povestea cu "Ceasha" (Cenusareasa) si adoarme in maxim jumatate de ora.
Noi n-am incercat sa facem nimic fata de propria ei vointa, asta luandu-ne in primul rand dupa semne si mai putin dupa ce afirma maimutica (ea spune: nu-nu, dar cand o duci in patut, pune imediat capul in perna.....smecheria!)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Garofitza spune:

Alex al nostru se culca seara la 7:30 - 8:00, fara discutii. Asta i-a fost programul de cand a fost mic, mic, nou nascut. Se scoala dimineata in jur de 6:30 - 7:00. Dar doarme destul. Doarme de dupa-amiaza de la ora 1 cam pina la vreo 3- 3:30. Mergem pe afara dupa somn, sa oboseasca, venim mincam, ii fac baia de rigoare, sotul ii citeste vreo 2 carti in sufragerie, apoi eu inca o carte in patutul lui. Isi stie programul si nu comenteaza. Copii au rutina lor zilnica, nu le place sa aiba programul schimbat deloc. Si altceva, daca inainte de culcare este galagie, agitatie prea mare copilulul devine super-activ si prea excitat la mediul cel inconjoara. Toti spun pe aici, inainte de culcare sa fie o admosfera de calm si liniste. Nu inseamna ca trebuie sa inchid televizorul sau sa nu ascult o muzica, dar mai incet sau mai moderat. Alex face in martie 3 ani. Dar si noi am avut de tras. Cand era mai mic, dormea in pat cu noi, deci la culcare avea nelipsita tzitzica si apoi adormea cu mine langa el. Nici nu se punea problema sa adoarma fara sa ma simta linga el. Nu l-am leganat niciodat pe brate sau picioare, ca mi-a fost frica ca asa o sa mearga la culcare tot timpul. M-am asezat linga el. Cand a fost timpul sa-l mutam in patul si camera lui, tot asa la inceput ma asezam linga el, si el adormea linistit. Apoi i-am spus ca eu o sa stau linga patulul lui pe un scaunel si-o sa-l tin de mana pana adoarme. Peste cateva zile,i-am zis ca eu o sa stau pe jos, iar el poate sa se uite la mine pana adoarme. Si asa incetuil cu incetul m-am indepartat de patutul lui, si acum adoarme singurel, dar trebe mai intii sa-i citesc ceva.Stiu ca-i greu si trebuie sa avem rabdare si ca ne-am schimbat total modul de viata, dar asta este.Trebuie sa doarma devreme, ca si eu am nevoie sa respir putin seara, si mai ales vreau sa petrec putin timp si cu sotul meu. Alex s-a obisnuit cu acest program si-o sa-l tin tot asa sper. Nu vreau sa ajunga la 6-7 ani si sa stea pana la 11 seara cu ochii in televizor, sau pur si simplu sa nu vrea sa se culce cand ii spun eu. Incearca si fa-i program Andrei. Am amici, care nu s-au chinuit ca mine cu dormitul, si-au pus copii in pat, le-au inchis usa si i-au lasat sa planga (sau urle, bietii de ei) ore in sir. Eu nu am putut sa fac asta. Acum copii lor merg la culcare si nu au trecut prin procesul care l-am avut eu cu Alex cu tinutul de mana, statul pe jos, etc.
Dar Ymellda, fiecare face cum crede ca-i mai bine pentru copilul sau. Copii trebuie sa aiba program, si mai ma uit si eu pe la mamicile americane care au cate 3 copii,marea majoritate, ii culca pe copii tot in jur de 7:30-8:00. Stiu cunosc cazuri si la prietenii mei, cand este 11:30 si copii tot mai alearga prin casa. Nu, copii trebuie sa se culce devreme. Nu vreau sa inebunesc de nervi.La culcare cu ei. Numai bine!

garo

Sanatate, ca-i mai buna ca toate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns diana12 spune:

Fiica-mea cred ca seamana cu mine, mai somnoroasa. Pana acum cateva luni, adica pana la doi ani si trei luni, seara la 19.30-20.00, era in pat si dormea pana la 8.30-9.00. Avea zile cand se trezea si mai devreme dar daca nu auzea miscare in casa se juca in patutul ei singurica. In cursul zilei dormea cam o ora sau doua, cam intre 13.30-15.30. Acum, nu mai doarme dupa amiaza, dar tot la 19.30 e in pat. La 7.15 abia o trezim dimineata sa o pregatim de scoala. In weekend doarme mai mult, adica pana la 9.00 dimineata, ora de culcare ramanand aceiasi.
Seara cand o culc, pupam toti maimutoii, ne spunem rugaciunea, dupa care o pun in pat, iar eu ies din camera ei. Daca ii e somn adoarme imediat, daca nu, mai vorbeste in patut pana adoarme.
Eu zic sa incerci sa ii schimbi ora de somn, cred ca e prea tarziu ora 16 pentru somnul de dupa amiaza.
Numai bine, Diana & Ecaterina

Ochii care nu se vad se uita doar daca dai de prea multa fericire...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Luizax spune:

Alex toata vacanta de sarbatori ...si fro luna inainte s-a culcat numai la 1 noaptea..pana la 9 - 9.30 demeneatza. De fro 2 zile se culca la 10..pana la 8 demeneatza. Azi a dormit de la 6-8 asha ca ma astept sa se culce la 1 diseara :)))
Inconcluzie.......se culca la 12-1 :o)

Luizax - karkotash shef!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Theodora spune:

La fel ca si Garo si eu ,fara discutie,pun bebeii la culcare la 20.00-20.30.De cele mai multe ori,adorm imediat pina dimineata la 07.00-07.30 uneori (foarte rar) chiar pina la 08.30...Pentru moment nu trebuie sa citim povesti sau sa fac alte trucuri ca sa doarma,dar probabil in viitor vom avea si asa ceva in menu...
Si eu din totdeauna,cind era ora de culcare,i-am pus in pat si am plecat,lasindu-i singuri sa doarma,nu i-am lasat insa sa urle,daca nu puteau dormi,am incercat si incerc mereu sa-i linistesc,intii fara sa-i ridic si daca nu se prinde,i-l iau in brate pt citeva secunde,i-i soptesc calm cuvinte dulci la ureche si-l pun din nou in pat.De cele mai multe ori trucul prinde si dorm imediat...
Dorm si in timpul zilei alte 3-4 ore si sint foarte cumintei...
De doua zile cuvintul preferat al lui Yannis e MA-MA,MA-MA,MA-MA...
Toata ziua ma striga si cind ma vede intinde si minutele sa-l iau in brate...Mor de dragul lor!!!!!!!!!!

Theodora, Alexandros, Yannis
Love you all...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tinatache spune:

Tiza bubulinei tale se culca la 20.00-20.30 cel tarziu. cand era mica se culca si la 18.30, si la 19.00. Doarme 12 ore noaptea, acuma suntem fericiti ca nu se mai trezeste intre timp, si inca vreo 2 ziua. Au fost si zile cand am cazut in capcana si am mai lasat-o sa stea cu noi dar ne-a trecut. Intr-o seara s-a culcat prea tarziu, s-a trezit la miezul noptii ca era prea agitata si a inceput sa planga. Am incercat sa o linistim si dupa cateva incercari nereusite am iesit cu ea la plimbare in jurul blocului si s-a linistit. De atunci ora 20.30 e sfanta!

Un an nou fericit!
Cristina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns coryna spune:

Al meu Dragosel (1 an si 4 luni) se trezeste in jur de 9 dimineata , mai doarme cam 3 ore intre 13.30si 16.30, dupa care pina la 21.30 nici nu se gindeste ca i-ar fi somn. I-l spalam totusi pe la 22 si probabil ca pina la 23 adoarme. Nu ma gindesc sa-i schimb programul, deoarece sotul meu vine de la servici pe la 19.30-20 si n-ar mai avea posibilitatea de a sta si cu el, si de a se juca si de a-l mai calari putin. Stiu ca ar trebui culcat la ora 20-21, dar atita timp cit inca doarme cit vrea el si nu e constrins de cresa/gradinita la un program fix, cred ca nu gresesc lasindu-l sa se joace si cu "tati, tati, tati!!!".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vladosmina spune:

Eu gasesc ca doarme normal, iar orele de somn sunt bune. Poti incerca sa nu o lasi sa mai adoarma pe la 16.30, eventual punand-o sa doarma pe la 13 sau 14. Poate asa doarme doar un somn la pranz si o poti culca mai devreme. Daca insa tie iti convin orele ei de somn nu ai de ce sa iti faci griji, atat timp cat doarme toata noaptea si insumeaza intre 11 si 14 ore de somn.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elena spune:

Ymellda, si eu zic sa incerci sa-i scoti somnul de la 5-6, daca se poate...

Laura cand era mai mica, in jur de un an, se culca pe la 8.30p.m. pana pe la 8 dimineata, iar de vreun an se culca pe la 9.30-10, pana pe la 8-9 dimineata, deci, nu ma pot plange. Cat despre adormit, de cand a fost mica-mica am obisnuit-o sa doarma singurica in patutul ei, fara tzitzica, fara biberon, fara leganat. Asta nu inseamna ca ritualul culcatului nu dureaza vreo jumate de ora, uneori chiar mai mult (asta dupa 2 ani si ceva), pentru ca la culcare e ora de spus povesti si poezii, si in plus, smechera, nu stie ce sa mai inventeze ca sa traga de timp (de-abia dupa ce o pun in pat se trezeste ca vrea pipi, desi pana atunci o intreb de o suta de ori daca face si zice ca nu, sau ma cheama ca nu e bine aranjata patulica, ca ii e sete, etc., etc., etc.).

Elena&Laura
Albumul Laurei:
http://community.webshots.com/user/elenanew

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ender spune:

Buna Alina,
Andrei, de cele mai multe ori, se culca undeva intre 23:00 si 23:45, asta daca doarme la pranz 2-3 ore, in intervalul 15:00 si 18:00.
Daca sare peste somnicul de la panz, adoarme pana in ora 21:00.
Problema nostra este ca stam intr-o garsoniera si deci nu are camera lui.
Referitor la trucurile de adormit: la el tine doar biberonul cu laptic.

Mergi la inceput