Despre sex si "gender"
In primul rand, scuzati folosirea termenului englezesc, insa mi se pare ca traducerea prin cuvantul "gen" nu e tocmai fericita.
Unii, cu precadere sociologii afirma ca termenul Sex se referă la caracteristicile biologice ale bărbaților și femeilor. Sunt caracteristici înnăscute și se referă strict la funcțiile fiziologice de reproducere.
Gen este termenul folosit pentru a defini caracteristicile sociale atribuite bărbaților și femeilor. Aceste caracteristici sociale au la bază diverși factori: vârsta, religia, naționalitatea, apartenența etnică și originea socială. Genul se învață pe parcursul procesului de socializare a ființei umane. Nu este înnăscut, nici static, ci evoluează pentru a răspunde schimbărilor din mediul social, politic și cultural al individului. Genul definește rolurile, responsabilitățile, constrângerile, oportunitățile și privilegiile bărbaților și femeilor în societate. Acest comportament învățat este cunoscut ca identitate de gen.
Altii, cu precadere psihologii si mai precis adeptii lui Jung spun ca e o aberatie, chestia asta cu genderul, o inventie a miscarilor feministe. Acum fara a intra in discutii foarte sofisticate despre animus si anima, care nu ar face decat sa plictiseasca, as vrea sa stiu parerea voastra. Cat din comportamentul tipic feminin/masculin e invatat si cat innascut sau determinat de particularitatile fiziologice? Sunt femeile mai intuitive, barbatii mai rationali? Suntem programate genetic sa facem mancare, spalam, calcam iar ei sa stea cu berea in fata televizorului? Personal cred ca adevarul e pe undeva la mijloc, adica ceea ce suntem, modul cum reactionam, determinarea noastra sociala sunt partial innascute, partial invatate.
Care e rolul acestui demers al meu? Dorinta de a ne cunoaste mai bine, de a-i cunoaste pe copiii nostri, de a intelege cat e determinat in fiinta umana pentru a sti cum sa-i abordam, ce astepatri sa avem de la ei.
Sper ca nu v-am plictisit foarte tare.
Nadina
Sper ca nu v-am plictisit prea tare.
Nadina
Raspunsuri
tata lu Toma spune:
Fain subiect !
Fara indoiala ca o buna parte a comportamentului nostru este innascut.
Celor care au indoieli, in privinta asta, le recomand sa-si urmareasca atent copilul inca de la cea mai frageda varsta si o sa descopere ca acesta "stie" sa fie masculin sau feminin fara ca cineva sa-l fi invatat asta.
La fel de clar este, insa, si faptul ca, inca de mici, copii incep sa fie invatati (voit sau nu) ca sunt diferiti. Fetitele sunt imbracate in roz si primesc cadou un fier de calcat in timp ce baietii incep sa traga cu mitraliera.
Cred ca procentele de innascut si dobandit variaza mult de la individ la individ pentru ca in valoare absoluta innascutul e aproximativ acelasi pentru toti dar dobanditul variaza foarte mult in functie de etnie, religie, etc.
vlad
gandacelu spune:
quote:
Initial creeata de nadina
Suntem programate genetic sa facem mancare, spalam, calcam iar ei sa stea cu berea in fata televizorului?
sincer?
da!

pai barbatii sunt genetic mai sensibili: ia incearca sa schimbi rolul cu sotul tau numai pentru o zi: poate el sa faca mai multe lucruri in acelasi timp? genetic: nu!
o va scoate asadar la capat cu ciorba, tocanita, plimbatul copilului si calcatul rufelor? intuitiv (si nu rational:): NU!
putem noi sa stam cu berea in fata tv-ului toata ziua?
genetic: nu, fetelor, ca ne facem fundu cat china
cam asa
tata lu Toma spune:
Vedeti ca sunteti rele !
Televizorul e o cucerire recenta.
Inainte fusese "le club", "le bistro" ...
machomanu'
energy spune:
quote:
Originally posted by gandacelu
[quote]Initial creeata de nadina
putem noi sa stam cu berea in fata tv-ului toata ziua?
genetic: nu, fetelor, ca ne facem fundu cat china
cam asa
beton!!

"Copiii au mai multa nevoie de modele decat de critici"
Nora spune:
Prietenii nostrii romani din oraselul in care locuim au o fetita, Mariuca, colega cu baietii mei la gradinita. Intr-o zi, Mariuca i-a zis mamei sale:
-Cand o sa fiu mare, vreau sa ma marit cu Andrei!
-Si daca Andrei nu o sa vrea?
-Atunci cu Victor!
Ca experiment, i-am povestit si lui Andrei "chestia" cu maritisul. Iar el m-a intrebat:
-Ce inseamna casatorie?
Dupa ce i-am dat o explicatie minimala, mi-a zis:
-Nu ma intereseaza!
E simplu. Din povestea frumoasei din padurea adormita, Andrei retine cum s-a luptat printul cu dragonul, iar Mariuca isi aminteste sarutul
!
Cat despre cat de diferiti sunt mamicile si taticii, Slava Domnului ca e asa, mie tocmai asta-mi place
!
Nora, mamica lui Andrei-Mihai(20aprilie 1999) si a lui Victor-Alexandru(12 iulie 2001)
poze noi la http://community.webshots.com/user/noracosmin
Kehleyr spune:
Si eu consider ca si tine, ca "gender"-ul partial este innascut si partial se dobandeste prin educatie si prin interactiunea in societate. Ca partial este innascut, o dovedeste faptul ca exista oameni care desi sunt de un sex (reproductiv vorbind), psihologic sunt de "gender"-ul opus, si oricat de tare i-ar constrange societatea, nu pot sa treaca peste acest lucru.
Ca parinti, eu cred ca trebuie sa le vorbim copiilor despre ce inseamna a fi de un sex sau altul, dar fara sa le impunem restrictii prin acest lucru. Adica, sa nu ii conditionam in nici un fel ca anumite activitati/atitudini le sunt interzise datorita sexului lor. Daca esti femeie, poti sa fii pilot de avion, daca esti barbat, poate sa iti placa sa faci goblenuri, asta nu inseamna ca esti mai putin femeie sau putin barbat. Bine, sa nu trecem in extreme care poate ar incuraja deviatii sexuale... dar asta deja e alt subiect si este mult prea delicat.
La ce zici tu de programarea genetica, nu cred ca e adevarat. Este un exemplu tipic de constrangere datorata societatii.
Dana si
Stefania (27.06.2003)
-----------------------------------------------------
"Life has more imagination than we carry in our dreams".
sinzi_ana spune:
Eu am vazut o emisiune de curand. Cica acum cativa zeci de ani (nu mai stiu exact cati) se credea ca "genderul" este format de noi, parintii...cum educi copilul, el practic se naste fara conceptia ca e baietel sau fetita...
Si asa s-au nascut (acum vreo 30 de ani parca) 2 baieti gemeni, unul dintre ei in urma unei circumcizii gresit efectuate a ramas fara organul genital barbatesc...si atunci conform teoriei, mama lui a hotarat sa ii faca o operatie de schimbare de sex (nu se mai facuse pana atunci la un copil nascut de un anumit sex bine determinat). La 6 luni, gemanul cu pb deja era fetita. A fost crescut ca o fetita. Toata lumea fericita, operatia un succes, fetita parea normala.
Acum, peste 30 de ani, s-a descoperit ca operatia de fapt a fost un insucces, fetita (acum femeie) a fost nefericita toata copilaria, fara sa stie de ce, nu s-a intregrat nici in grupul baietilor nici in cel a fetitelor, si cand a aflat povestea ei, a hotarat sa isi schimbe la loc sexul si de abia dupa operatia care l-a facut din nou barbat a inceput sa traiasca.
Deci se pare ca, copiii se nasc nu numai cu "genderul" bine stabilit ci si pshic deja sunt formati sa fie fetite si baieti...
Sinzi
si David
Poze cu David la 19luni
Clover spune:
Ca sa continui povestea anterioara cu barbatul crescut ca fata, s-a casatorit la un moment dat(si parea fericit si iubit), a colaborat cu Discovery la un documentar dupa care pur si simplu s-a sinucis.
energy spune:
deci pana la urma e chestie de antrenament, nu?? sa-l pun sa-si calce camasile (si ale lui si p-ale mele); daca acu' are 2 maini stangi, dupa a 200-a bucata sigur va fi expert, vorba voastra : ce mai conteaza sexul??
dupa al 200-lea spritz sa-r puea sa-mi placa si mie...
"Copiii au mai multa nevoie de modele decat de critici"
nadina spune:
quote:
Originally posted by tata lu Toma
Vedeti ca sunteti rele !
machomanu'
O fi un comportament innascut sau invatat?
Nadina