Despre sex si "gender"
Raspunsuri - Pagina 2
ad_risnov spune:
Nadina, super subiectul!!!
Si eu cred ca adevarul e undeva la mijloc. Insa cred sincer si in puterea educatiei, a modelelor care ni se inoculeaza din copilarie, a legilor care functioneza in societate si ne fac sa ne comportam ca femei si ca barbati.
In sociologie, o tema bine dezvoltata este socializarea sexuala, adica procesul prin care invatam rolurile adiacente statusului de baiat (barbat) si fata (femeie). Se considera ca societatea si-a dezvoltat patternuri pentru cele doua genuri pe care le impune subiectilor si care sunt asimilate de acestia, tocmai in ideea adaptarii cat mai bune la mediul social. Intotdeauna devierile de la norma sunt taxate de societati (mai mult sau mai putin, dar totusi taxate).
Nu vreau sa va vorbesc decat despre cercetarea unei colege de facultate (deci acum 5 ani) care a luat toate manualele din ciclul primar (de la noi) si a studiat imaginile din manuale. A urmarit sa vada ce roluri li se atribuie femeilor si barbatilor in viata publica si in cea privata. Si ce credeti ca a constatat???
Femeile: calcau, ingrijeau copiii, faceau curatenie si mancare. Ca meserii erau invatatoare/educatoare si asistente medicale.
Barbatii: citeau, jucau fotbal, mergeau la pescuit. Ca meserii: sofer, profesor, medic.
Trageti voi concluzia!
Cam asta le ofera uneori societatea copiilor nostri. Si cred ca in f. multe familii chiar asta vad copiii.
Adriana - mamica lui
Rares (13.02.2004)
Album Rares
Bebelusi ian.-febr. 2004
casandra spune:
Calin al meu e innebunit sa vada si sa ajute la facutul mancarii. Are 4 ani si jumatate. Dac-ar fi dupa el, toata ziua ar trebui sa gatim. Stie in ce ordine se pun legumele la ciorba, stie de unde sa le ia, le-ar taia el, dar nu are acces la cutit. Dar carnea o bate el, daca e cazul. Oricum, e foarte atent la tot ce se intampla si, daca se intampla sa gresesti, te corecteaza ca o soacra. Vrea sa guste si sa mestece in mancare. La inceput ne-a amuzat interesul lui, dar acum mi-e teama sa nu ii vina vreo idee sa isi faca singur mancare, sa dea drumul la aragaz. Deocamdata nu ajunge la butoane, dar se inalta vazand cu ochii.
Nu e interesat sa stea prea mult la televizor, se plictiseste repede. Asa ca statul la televizor NU e genetic.
Iar atentia lui este foarte distributiva, nu-i scapa nimic. Cand avea 1 an si jumatate ii placea sa cotrobaie prin dulapuri dupa haine, dar ii placeau si anumite reclame de la televizor. La un moment dat era in dulap, la lucru, scotocea de zor, iar la televizor a auzit reclama preferata. Ce sa faca? N-ar fi renuntat nici la trebaluit, nici la reclama. Asa ca a continuat cu dulapul, dar din cand in cand se ridica pe varfuri sa vada ce se intampla si la televizor.
Bubbles spune:
Casandra 
Baietelului verisoarei mele, pe cind era micut, ii placea sa spele rufe in cada
Iar acum e adolescent, este atent la cum se imbraca si tine mult la curatenia hainelor lui. ![]()
Totusi, din punctul meu de vedere, comportamentul gender-ial
e dat de la nastere intr-un anume procentaj (felul de a fi, masculin sau feminin si de aici anumite preocupari), dar mai ales se modeleaza in functie de cum copilul si mai apoi adultul interactioneaza cu lumea dimprejur, si cum ia exemplu din familie, cum este educat.
Exista exceptii peste tot, sunt soti care se ocupa numai ei de bucatarie, sunt sotii tehnice, carora le place sa mestereasca.
Nu se poate face o regula, si anume: sotia la cratita si alte treburi casnice, sotul la tv, cu berea in mina, cel putin nu in societatea de astazi, in conditiile in care ambii soti merg la joburi si au o viata sociala activa, iar responsabilitatile in casa se impart 50-50. Sau cunosc deja citeva cazuri in care tatii si-au luat concediu paternal si stau acasa, isi ingrijesc
, iar mamele merg la serviciu.
Bianca
yaky spune:
Bianca, ce spui tu e adevart dar din pacate aceste cazuri sunt deocamdata rare. In general, si hai sa vb numai de Romania acum, rolurile sunt impartite clar in casa: femeia gateste, calca, spala etc, barbatul alte alea. Ce sa mai zic de o multime de case in care femeia le face chiar pe toate ( de multe ori si servici) iar barbatul sta la...mult barfitul televizor.
S-a mai discutat aici ca acesti soti de azi au fost ieri fii de..mame/deci femei.
Asa ca baietii nostri de azi, crescuti de noi, femeile, vor fi maine sotii altor femei care se vor plange aici pe forum ( viata lunga ii doresc acestui DC)...sau care nu se vor plange, depinde deci...de noi!?
Yaky
Adela spune:
quote:
Originally posted by gandacelu
[quote]Initial creeata de nadina
putem noi sa stam cu berea in fata tv-ului toata ziua?genetic: nu, fetelor, ca ne facem fundu cat china
cam asa
Pune-ma la incercareee!

~~Adela &
Julia
nadina spune:
Mandarina mea e deopotriva interesata de surubelnita si de intinsul rufelor dupa ce le spalam. Va avea o problema daca o va pune partenerul ei sa dea cu aspiratorul deoarece la noi in casa tati se ocupa cu asa ceva:)
Dar dincolo de ceea ce ne impune societatea prin modelele pe care le ofera, credeti ca femeile si barbatii sunt fundamental diferiti? De exemplu, eu la capitolul logica nu stralucesc (desi am studiat-o si in liceu si in facultate), insa daca vine vorba de intuitie nu ma bate nimeni :)). Mi-e greu sa-l fac pe barbatul meu sa inteleaga ca nu toate lucrurile se intampla conform statisticii sau unui anumit tipar, ca daca in mod obisnuit fac un lucru la o anumita ora, exista situatii in care la ora respectiva pot face altceva, ca sa nu mai vorbesc de incercarea de a-i explica ca eu pot simti cand unei persoane care imi este apropiata i se va intampla ceva rau, sau ca am visat ca imi vor fura actele, iar la doua zile dupa aceea asta s-a si intamplat, ca am visat cand eram copil ca mama era nebuna, iar acum trei ani mama a suferit un episod psihotic mistic si de atunci e sub tratament.(risc sa ma duca la Spitalul 9 pentru o "revizie tehnica" ":)).
Am citit intr-o carte, nu-mi amintesc exact titlul, ceva despre fericire, ca lupta asta pentru putere in cuplu, pentru cine, cati bani aduce, cine creste copiii si asa mai departe ne face si mai nefericiti. Acu e drept ca eu din cand in cand ma intreb la ce naiba s-a investit si am investit atat in mine cand sunt momente in care nu-mi doresc decat sa stau acasa sa imi cresc copilul, eventual sa mai fac vreo doi? :)
Si revenind in mod dezlanat la emotii, Jung afirma ca barbatul vine obosit acasa si cu dorinta de a crapa capul cuiva, de a baga repede ceva la stomac, de a beneficia de cateva minute de sex si un somn bun pe cand femeiea il astepata dornica de a-i impartasi nelinistile ei, temerile si frustarile, dorind sa fie incurajata si tinuta in brate cu tandrete.
Spune de asemenea ca si libidoul este diferit, precum si modul de a face sex, ca barbatul este mai degraba interesat de experienta trupeasca, iar femeia de trairile sufletesti pe care i le produce aceasta experienta.
Jung a fost considerat la vremea sa un misogin desi avea o armata de admiratoare in jurul sau si o anecdota spune ca in timpul unei conferinte in State, in timp ce vorbea despre "superioritatea" barbatului, o psiholoaga ce asista la conferinta i-ar fi strigat "Ne jignesti inteligenta" la care replica lui a fost "Asa, emotionati-va".
De ce am batut atat apa in piua? Pentru a argumenta partea innascuta din eul meu feminin
Nadina