inseminare = risc extrauterina
Buna fetelor,
Sterilitate primara, propunere de inseminare, risc extrauterina.
Vreau sa stiu daca a facut cineva inseminare si a avut nesansa de a se alege, din nefericire cu o extrauterina.
Ce se intampla in aceasta situatie?????
Existand riscul se tine sub observatie totul mai amanuntit???
Va multumesc anticipat.
Va pup
Raspunsuri
ardit spune:
uimitor este ca si la FIV exista riscul de sarcina extrauterina (mic dar exista). Riscul creste daca ai antecedente de sarcina extrauterina. Asa ca nu cred ca trebuie sa te panichezi, riscul NU este mai mare dacat la sarcina... obtinuta natural
in ceea ce priveste observatia.. o sarcina asa mica cum este la inceput, se vede greu pe echograf, important este sa verifici cu teste, analize daca ai ramas gravi. Si in faza a 2-a sa verifici echografic daca este normala sau extra. O sarcina extrauterina ori se opereaza, ori, daca este mica, se poate incerca eliminarea prin chimioterapie (este insa foarte toxica si uneori nu rezolva problema si poti ajunge tot la cutit)
Relya spune:
Eu iti pot raspunde doar la o parte din intrebari. Nu am facut inseminare , dar am trecut prin experienta nefericita a unei sarcini extrauterine.
Sa stii nu exista nici o legatura intre inseminare si extrauterina. Daca exista acest risc , exista in orice situatie ( natural sau inseminare ).
Nu-ti povestesc prin ce am trecut, cert este ca am pierdut o trompa ( operatie clasica ). In general toate femeile ce au avut o extrauterina, prezinta acest risc in continuare. Urmeaza o veste buna : Acum , mai nou, se poate supraveghea. Adica la maxim 5 zile de intarziere a CM se fac analizele pt. sarcina din sange si daca se descopera ca-i extrauterina se poate interveni ( nu stiu exact prin ce procedeu ) si se salveaza trompa.
Iti doresc din suflet sa nu treci prin asa ceva !
Bafta multa !!!
ingerasu spune:
Si eu pot raspunde partial la intrebarile Murei. Am trecut acum 1 1/2 an printr-o extrauterina obtinuta "natural". Extrauterina nu este legata de FIV sau de inseminare ci de trompe. Daca acestea sunt infundate atunci exista riscul sa faci SEU pt ca ovulul fecundat nu mai are loc sa treaca, sa migreze prin trompa si intampina obstacole si se implanteaza in trompa. Deci chiar nu exista nici o legatura intre Fiv, inseminare si SEU. Daca stii ca ai trompele bune, adica desfundate nu ai de ce sa-ti faci griji.
Sarcina mea a fost descoperita la 9 saptamani si a fost operata laparoscopic si mi-a fost salvata trompa. Riscul de a doua SEU exista daca trompele nu sunt "curatate" in timpul operatiei, dar atata timp cat ele sunt desfundate nu exista riscul SEU. Este adevarat ca majoritatea docotrilor scot trompa afectata in timpul operatiei dar UITA sa o curete pe cea ramasa si normal ca se poate face o noua SEU. Daca sarcina este insa mica se face o injectie care elimina SEU si nu mai trebuie facuta operatia. La mine, fiind mare sarcina s-a intervenit laparoscopic.
Eu iti zic sa stai linistita ca nu o sa ai sansa de extrauterina atata timp cat trompele tale sunt ok. Bafta multa si mergi inainte cu inseminarea.
"ingerasele" 27+ saptamani DPN 31.12.04
Dr. Ion Ionut - Giulesti
http://photos.yahoo.com/simiongabriela
MURA spune:
Problema este ca trompele mele nu sunt ok si nici spermograma sotului.
Motiv pentru care nu am ramas niciodata insarcinata.
Acum am ajuns sa ma bucur ca nu am ramas pe cale naturala pentru ca riscam o extrauterina.
Prof. Ancar mi-a recomandat sa incerc pentru inceput o inseminare care presupune acest risc.
Ceea ce vroiam sa aflu era daca ajung la asa ceva daca imi poate salva sau nu trompa.
Ma gandeam ca mai bine sa nu risc. Dar ma macina in acelasi timp gandul ca... totusi daca reusesc cu inseminare????
Daca dau cu piciorul unei sanse doar pentru ca ma tem de o extrauterina. Poate nu am acest ghinion totusi.....
Va multumesc pentru raspunsuri.
Va pup
Tia spune:
depinde in primul rand de cat de repede se intervine, dar cred ca este greu sa faci un pronostic de la inceput. pe Ancar nu l-ai intrebat?
ardit spune:
o trompa pe care a fost o extra nu este buna prin simplul fapt ca daca ai facut extra inseamna ca TROMPA ESTE BOLNAVA. In plus inseamna ca si cealalta este... suspecta de a fi bolnava, ca tot a ta este, posibil ca a avut aceleasi infectii ca cea bolnava..
cred ca meria sa risti, alternativa ar fi sa faci FIV (la care tot exista posibilitatea, dar e adevarat: mai mica) si asta presupune nu numai bani dar si hormoni-hormoni-hormoni! Ce e natural este natural!
MURA spune:
Ancar mi-a propus inseminare. Cei drept cand l-am intrebat de riscuri a zis ca exista riscul unei extrauterine pentru ca "trompa stanga abia se vede pe radiografie iar dreapta nu este uniforma" ( asa s-a exprimat el). Dr. Moraru Rodica care mi-a facut HSG imi spusese ca e destul de bine (HSG)iar el mi-a dat cu totul alt verdict.
Si totusi daca trompele nu sunt bune de ce mi-a propus inseminare????
Mi-a spus sa incercam si daca nu reusim trecem la FIV-ICSI.
Banuiesc ca nu este nebun sa imi propuna o varianta care mi-ar putea pune in pericol sanatatea. Cred ca e una sa faci FIV cu 2 trompe si 2 ovare si alta sa o faci doar cu jumatate din echipament, nu????
Ancar vrea sa vada o noua spermograma si apoi discutam si despre riscuri si variante. El nu vorbeste la modul "daca.... atunci..." si mi se pare corect. De ce sa bati campii aiurea.
Va pup
MURA spune:
Cum de exista risc de extrauterina si in cazul in care faci FIV????
Cum e posibil asa ceva?
Embrionul nu este depozitat in uter????
Cum poate ajunge el pe trompe???
In cazul acesta mai bine risc cu inseminare ca este mai ieftin adica daca tot e sa ma aleg cu o extrauterina macar sa nu coste chiar asa mult. (Glumeam)
Dr. de la Med New Life spusese si ea ca trompele nu sunt asa bune si imi propusese direct FIV si in cazul in care alegeam aceasta varianta mi-a spus ca nu ne mai intereseaza ca trompele nu sunt bune.
Kariris spune:
Mura tu ai dreptate: nici eu nu cred ca prin fiv se poate ajunge la extrauterina; practic nu are cum; embrionul este plasat in uter si ori se prinde sarcina ori nu se prinde, caz in care il pierzi; dar il pierzi prin vagin; n-am mai auzit ca embrionul sa urce din uter in trompe si sa ramana acolo!!! O sa mai intreb si eu medicul. Medicul meu mi-a recomandat fiv tocmai ca sa evitam o a 2-a sarcina extrauterina, eu nemaiavand decat o trompa, iar cealalta este lipsita de motilitate (nu trimite embrionul in uter) .... deci nu doar trompa infundata produce o S.E. ci si o trompa care nu functioneaza bine;trompele mele nu erau infundate cand am facut prima S.E.
O sarcina suspecta de a fi extrauterina, poate fi rezolvata prin operatie laparoscopica, scotand sarcina si lasand trompa cum este functionala sau nefunctionala; dar.... e stresant oricum; incearca totusi daca vrei sa nu excluzi o posibilitate dar supravegheaza sarcina din prima saptamana ca sa eviti pierderea trompei; iti doresc mult succes si noroc!