"Pamintul Sfint"...si bune si rele (2)
Raspunsuri - Pagina 7
bebi spune:
quote:
Originally posted by dalia946
Buna dimineata si HAG URIM SAMEIAH pentru toate fetele. Am intrat in sarbatoarea de SUCOT, sarbatoarea corturilor.
Multumesc pentru primire Bebi. Spune cum vrei informatiile pe privat sau pe forum?
am multe si reale .
dalia946
Iti multumesc mult. Prin mail as aprecia sau pe messanger
gabibarta spune:
poti si pe forum, m-as bucura si eu sa mai citesc despre obiceiuri!
Gabi+Robert 20.05.1997+Lili 17.05.2002
http://community.webshots.com/user/gabibarta
bebi spune:
Draga Dalia,
ti-am trimis mesaj pe mail. Asteptam mesajele tale aici si-ti multumim ca-ti faci timp pentru noi.
Pe mine ma intereseaza orice: obiceiuri, locuri, sarbatori, retete:)
Si ma intereseasa, in special, cum au reusit casatorille mixte sa infranga prejudecatile familiei. Se poate casatori religios in Israel fara ca femeia sa nu aibe ghiur?
Te pupam si te asteptam!
ps...Aseara Yaniv era tare incantat ca a venit familia lui in vizta la el sa construiasca casutza de Shukot. Am vb pe messanger si imi arata pe camera casutza si ce a construit nepoata lui sa puna pe casuta si in casuta. Era asa de trist ca nu suntem impreuna mai ales pentru Catalina care s-ar fi bucurat mult de casutza. In decembrie o sa fie aici cu noi. Zicea ca o sa aduca cele 8 lumanari si o sa-mi dea reteta de la mama lui pentru gogosile care se fac special pentru Hanuka.
bebi spune:
IOM IERUȘALAIM
Sărbătorește unificarea Ierusalimului și întoarcerea lui sub drapel
evreiesc.
ȘAVUOT
Este cunoscută ca ziua roadelor pământului. Se consumă produse lactate și
plăcintă cu brânză, se poartă coronițe de flori și se decorează casele cu spice si flori.
ROȘ HAȘANA
Anunță noul an, conform calendarului iudaic. Se suflă în șofar (corn de berbec), se mănâncă măr cu miere și se trimit felicitări.
IOM KIPUR
Este ziua ispășirii și a împăcării. Oamenii își cer iertare pentru păcatele din anul care s-a încheiat. Se ține post negru și nu se poartă încălțăminte de piele.
SUCOT
Sărbătoarea amintește de perioada în care poporul evreu a traversat
deșertul spre Canaan. Se construiesc corturi (suca) decorate cu frunze și fructe.
SIMHA TORA
Este ziua a opta de Sucot. Se aniversează încheierea citirii Torei timp de un an în sinagogă. Se confecționează stegulețe și se dansează cu Tora în sinagogă.
HANUCA
Reprezintă minunea candelei cu ulei care nu s-a consumat timp de 8 zile și amintește de curățirea Templului ce fusese pângărit de greci. Se aprinde în fiecare seară una din cele 8 lumânări din hanuchia, se mănâncă gogoși și chiftele din cartofi. Copiii se joacă cu titireze.
TU BIȘVAT
Este Anul nou al pomilor și se sărbătorește natura care înflorește. Se
consumă prăjituri cu fructe și se plantează copaci și flori.
tamar spune:
heyy ce ma bucur sa va citesc! Si eu am fost in corul comunitatii, dar la Bucuresti:). Dar am fost si la Oradea, in Hanukkiada. Si mi-a placut f mult! Gabi, il stii pe Tibi K.? (care mai are si un frate, si o sora, si e plecat din tara). Cit despr subiect, ahh ce dor mi-e de ISrael!
Bebi, succes la invatat ivrit! si pina la urma o sa te accepte si familia lui, o sa vezi! ei sint religiosi/traditionali? Vad ca ai gasit o desriere a sarbatorilor, dar daca ai intrebari zii!
Ah...despre formalitati din Israel nu stiu sa-ti spun, doar ca daca tu nu te convertesti copiii nu or sa fie evrei dupa halacha. Unde locuieste viitorul tau sot? Cursuri de ivrit se tineau in Bucuresti la JAFI - Sochnut, e pe Bdv Kogalniceanu, dar daca poti gasi un tel sa suni sa intrebi inatai ar fi indicat ca eu nu prea mai am informatii "la zi".
Hag Sameach pt Sukkot, have fun!
dalia946 spune:
pentru toate fetele
Eu acuma am intrat din nou pe forum, ca pina acuma am avut treaba. Ce sa-i faci, o bunica ocupata. WOW1 Ma uimeste Bebi ce informata este. E tare documentata.
Bravo ei.Am vorbit aseara cu ea pe messenger. Casatoriile mixte rezista, numai in cazul in care dragostea este asa de mare -ma refer la fete- ca sa se poata renunta unele principii. Si aici ma refer in special la religie.La noi eligia copilului este data de mama. dar, .............. dupa parerea mea. daca cineva vrea sa se marite cu un evreu si sa vina in Israel, sa traiasca aici trabuie sa ia in considerare mai ales acest aspect. Nu ca cineva ar avea ceva impotriva acestui lucru, dar e bine de facut o trecere la religie. sau7 cum se spune un ghiur. Ajuta mult.mai ales la fete, si de ce sa nu recunoastem si la baieti. L a ei este un alt aspect la fel de important ca la fete.
pentru detalii personale , acostati-ma
dalia946
bebi spune:
Buna ziua, doamnele! Stiu ca sunteti in sarbatoare de Sukot, dar chiar nu mai vreti sa scrieti nik:(
Ne-am hotarat sa merg in Israel pentru o saptamana intre 03 noiembrie si 14 noiembrie (date aproximative). El trebuie sa-mi faca invitatie intrucat mama nu a primit actele finale de la Minister de Interne si inca nu are dreptul sa invite familia. Intrucat pana duminica este sarbatoare si cam peste tot este inchis as vrea sa va intreb daca aveti cunostinta cum se procedeaza in cazul in care un cetatean israelian vrea sa invite pe cinecva care nu e membru al familiei lui? Si ce acte imi trebuie sa-i trimit ...asta ca sa pregatesc din timp actele care imi trebuie mie. Orice informatie imi este de ajutor. Va multumesc inca o data.V-am pupat si poate ne vedem acolo, daca am norok
gabibarta spune:
quote:
Originally posted by tamar
heyy ce ma bucur sa va citesc! Si eu am fost in corul comunitatii, dar la Bucuresti:). Dar am fost si la Oradea, in Hanukkiada. Si mi-a placut f mult! Gabi, il stii pe Tibi K.? (care mai are si un frate, si o sora, si e plecat din tara). Cit despr subiect, ahh ce dor mi-e de ISrael!
Bebi, succes la invatat ivrit! si pina la urma o sa te accepte si familia lui, o sa vezi! ei sint religiosi/traditionali? Vad ca ai gasit o desriere a sarbatorilor, dar daca ai intrebari zii!
Ah...despre formalitati din Israel nu stiu sa-ti spun, doar ca daca tu nu te convertesti copiii nu or sa fie evrei dupa halacha. Unde locuieste viitorul tau sot? Cursuri de ivrit se tineau in Bucuresti la JAFI - Sochnut, e pe Bdv Kogalniceanu, dar daca poti gasi un tel sa suni sa intrebi inatai ar fi indicat ca eu nu prea mai am informatii "la zi".
Hag Sameach pt Sukkot, have fun!
Tamar, te gandesti la Tibi Kovari? Ii stiu toata familia, daca e vorba de el:)
Gabi+Robert 20.05.1997+Lili 17.05.2002
http://community.webshots.com/user/gabibarta
dalia946 spune:
HAG URIM SAMEIAH!
Azi e erev hag. Mai intrati si voi sa mai scrieti ceva. Credeam ca e un forum foarte activ. Ati facut Suka?
bye!!!!!!!!!!!!!!!!
dalia946
tamar spune:
Gabi, da. el:) Il cunosc de cind a fost in Bucuresti...
Acum ma grabesc ca incepe Sukkot - Hag Sameach si mai vorbim:)