Cum ati trecut peste dorul de casa?

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns peca spune:

quote:
Ce ne face sa ne gandim la emigrare?
quote:
Birocratia,
coruptia, nesimtirea, lipsa de civilizatie...Sunt sigura ca nicaieri nu e raiul de pe pamant,
quote:
dar din spusele prietenilor nostri plecati deja este mai bine.

am inceput azi bine ziua...m-ai facut sa zambesc.....si de ce? fiindca am ajuns aici deseori in situatia....din cauza birocratiei...sa simt lipsa coruptiei.....adica sa fiu mai explcita: ..."am ajuns sa spun: da nu era mai bine in ro. stiam ca dadeam un ban....da scapam de sute de drumuri ca sa imi puna o viza in pasaport...o actiune care dureaza de altfel 5 minute!"

acum legat de spusele prietenilor....: experienta personala si vorbesc doar in numele meu:
ma intorc acasa in ro. prima data dupa cca. 5luni...ai mei ma intreba cum e, normal curiozitatea omului care nu a fost deloc in germania, si mai mult decat atat speranta parintilor ca, copilului lor ii merge bine acolo unde este
si le explic eu frumos...asa din p.m.d.vedere si ii vad cum se uita cateodata ciudat la mine.....si ma tot intreaba: "pai cum, si acolo e asa ceva? pai cum nu e voie asta? pai cum ca, cutare si cutare cand vine acasa a scpus chiar altfel....!"...si le-am explicat parintilor ca nu are rost sa ii mint...ca sunt lucruri de o suta de ori mai bune decat in ro. dar EXISTA si parti negre...si am renuntata apoi sa le mai explic...spunandu-le...."doar atunci ma veti intelege cand veti veni in vizita si o sa vedeti singuri!"....si avenit si vremea si a venit tata in vizita, stiti ce i-a spus la mama la intoarcere"
"- e bine, e frumos, e curat, nu iti faci atatea griji pt. ziua de maine, ci poate pt. luna care vine, dar ceva lipseste.....si nu toate care ni se povestesc noua de cunoscuti cand vin acasa sunt adevarate!"....si cu asta si-a inchis descrierea si nici nu a mai vrut sa dea amanunte

eu pot sa iti spun atat...orice alegere veti lua va va face sa va intrebati "ce era daca nu plecam/daca plecam!?" sau sa va intrebati "cum era daca plecam/ daca nu plecam!?", orice vei alege vei avea de pierdut dar si de castigat, asa ca mai bine scrieti o lista cu tot ce credeti ca pierdeti castigati daca plecati si una daca ramaneiti(cu toate ca asta va fi in mare completat din spusele altora)...

si pot sa iti spun ca am cunoscut persoane care:
- s-au adatpat si se intorc cu placere in romanai in fiecare concediu
- care s-au adatpata si nici macar nu vor sa auda de ro. si prefera sa isi aduca tot neamul la ei
- care nu s-au "adaptat" dar merg in ro in condediu si dupa 2-3 saptamani nu isi mai gasesc nici acolo locul si vor inapoi, si ajunsi aici vor in romania
- si care nu s-au adaptat si merg in ro. si nu ar mai veni inapoi, dar au acum aici obligatii sau scoala copiilor si lucruri pt. care se mai intorc

e un sub despre care cred ca fiecare plecat din tara ar putea scrie un roman daca nu mai multe

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oz spune:

mie nu mi-a fost DELOC dor de ro, ba chiar mai visam ca venea politia sa-mi spuna ca a fost o greseala cu viza si trebuie sa ne intoarcem in ro . Imi lipsesc anumite persoane cateodata, dar...atat. Nu simt nevoia sa merg in vizita, de fapt evit cu incapatanare si gasesc cele mai colorate motive sa nu o fac . In fiecare zi ne felicitam pentru decizia pe care am luat-o de-a pleca si suntem foarte fericiti ca am reusit sa ne scoatem copiii din locul ala si sa le dam sansa unei vieti normale.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CRISMIR spune:

MADUTZA,draga mea vreau sa-ti mai zic si eu ceva,apropos de faptul ca ai zis ca nu o duci rau in tara....si noi eram la fel,intr-o situatie nu tocmai rea,dar vroiam mai mult de la viata si mai ales pt copiii care urmau....insa ,eu am fost dezamagita de ce am gasit aici,si daca ar fi sa dau timpul inapoi nu as mai face greseala asta.
Dupa cum spunea si PECA,mare dreptate are,exact asa ne-am luat si noi dupa spusele unora si altora,si cand am ajuns ne-am dat seama ca ne lipsesc multe de acasa,chestii sufletesti care pt mine sunt mai importante decat faptul ca aici poti sa-ti iei mult mai usor o masina de care vrei sau sa nu te gandesti la mancare(care in Romania e exagerat de scumpa si aici e aproape nimic),si la alte chestii materiale,intradevar care au o oarecare importanta in viata....insa mizerie gasesti si aici,depinde unde locuiesti,si birocratie si altele de genul asta sunt simtite si aici...iar ceea ce m-a mirat enorm de mult pe mine cand am ajuns prima data,au fost regulile tampite si mai rau decat comuniste(insa ascunse prin propaganda ca suntem tara cea mai libertina din lume,lol)in orice chestie faci...si aici banul vorbeste ca si acasa,doar ca la un nivel mai inalt!...
Dar,e mult mai vesela lumea decat in Romania,toti iti zambesc,chiar daca uneori e fals zambetul,si mult mai degajata...sunt si multe chestii bune aici,dar,repet,depinde de ce viata ai dus acasa si ce esti dispus sa faci aici,si pune in balanta daca merita sa faci pasul asta.
Eu iti doresc bafta si sa faci cea mai buna alegere!
Sper ca am fost cat de cat coerenta,am vrut sa-ti zic cat mai multe si nu stiu daca am reusit,sa fiu si inteleasa.

Pupici,Mirela si bebele,35 sapt.

http://community.webshots.com/user/crismir100
DPN 27 oct.-baietel-Robert Cristian

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns knicoleta spune:

of fetelor eu de 5 ani sant plecata dar odata pe an maduc acasa dar peste cateva luni iar miseface dor de romania simnt coiau razna ma cert cu sotul mereu ami sare tadara din orsice si astept sa vina vara sa plec acasa sotu sadat seama de ce sant mereu nervoasa simi spune daca vrei dute acasa doua saptamani sa numai fi nervoasa asi vrea sa iau pastile de stres sau nervi dar peaici nam gasit

knicoleta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns super mami spune:

Mie de tara mi-a trecut intr-o clipa dupa prima vacanta in ro. Din aeroport chiar, cand m-am tiganit cu un vames needucat. Da nici nu vreau sa-mi amintesc.
Mai aveam o poza cu ai mei in casa si din intamplare se vedea geamul in spate si blocul vecin. Cojit si gri ca toate celelalte. Ma uitam la el si.....gata dorul. Dar cel mai mare rol in acomodare l-a avut prima vacanta in ro.
De familie, nu mi-a trecut. Mama ma suna in fiecare saptamana iar soacra aproape ca venea la fel de des.
Cu prietena mea vorbeam la tel in fiecare sambata. De ea mi-era tare dor.
Dar cu un laptop la domiciliu... e mai usor.
Alexandra

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Simona27 spune:

Complicata decizie...
Eu un singur sfat as da - oricine doreste sa emigreze, sa migreze, ce vor ei sa faca,insa FACETI O VIZITA intai. Sa fim seriosi, acum se poate mult mai usor, costa, e adevarat dar merita fiecare banut.
Si povestirile prietenilor, cat sunt ei de buni, nu pot fi crezute, pentru ca fiecare transforma realitatea prin prisma lui. Si nu e vorba de rele intentii...e omul
Noi stim iarasi multisori, vreo 4-5 cazuri cand tot asa, cupluri reusite veneau pe aici, stateau cateva sapt. sa vada cum e.

Si fara suparare, nu dati cu rosii...insa noi am observat ca toti cei veniti dupa 2000, care au lasat in urma o oaresicare situatiune nu prea le mai place pe aici...

Un al doilea sfat, oricine vrea sa vina, NU VINDETI ce aveti, ma refer la locuinta. Lasati acolo o portita pentru momente mai putin placute

Hehe, bine ar fi sa fie numai dorul de tara...insa situatiunea e mult mai complicata de multe ori..cum spunea cineva: unii sunt foarte fericiti, altii mai putin...nuante de gri, ca tot ce e in viata

Si o sa radeti de mine, chiar daca veneam din Chile - care contrar anumitor pareri, e destul de dezvoltata...si aveam si Internet si de toate...tot credeam ca in Canada/State si strazile sunt poleite cu aur..intelegeti voi, in adancul sufletului tot speram ca e ce nu mai e in restul lumii Dar e ca in restul lumii, in unele puncte foarte bine, in altele mai slab...

Va pup, dar intai ma repet: trageti intai o fuga pana la destinatie inainte sa va aruncati cu capul inainte

Va pup pe toti si toate!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns codritu spune:

Este greu de sfatuit pe cineva in aceasta directie ca nu stii niciodata de unde sare norocul fiecaruia. Daca ai o situatie buna acasa poate e bine sa ramai acolo, dar o data ce ti-ai pus problema plecarii s-ar putea sa te gandesti tot timpul ca mai bine plecai. Daca vrei sa scapi de birocratie si coruptie vino in Canada, dar ai sa gasesti si aici altecele de care te vei lovi si in primul rand lipsa parintilor si prietenilor de care te desparte un ocean. Asta e foarte greu ca esti foarte departe si e greu sa ajungi acasa(si scump). Peste tot sunt si bune si rele asa ca depinde de prioritatile fiecaruia si daca iei o hotarare sa nu iti para rau pe urma. Mergi inainte cu bune si rele si incerci sa le vezi pe cele bune.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Podeanu spune:

quote:
Originally posted by mamamariana
[br Sper ca acolo macar sa am zapada de Craciun.
Numai bine,
Mamamariana

De lucrul asta garantam noi canadiencele ca nu-ti va lipsi.

Dana si gemenii
http://www.desprecopii.com/forum/photo_album_cat.asp?numeX=Podeanu

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by aschiutza

Si citeva sfaturi ca de la un plecat de 5 ani: i-ati cu tine poze cu toata familia, cu tine mica, cu buncii, etc. I-ati muzica romaneasca: va incepe sa-ti placa orice, eu am ajuns si manele sa ascult! I-ati citeva lucururi care pt tine reprezinta amintiri: bijuterii sau gablonturi de la familie, jucaraia ta favorita (daca o mai ai), cartea poetului roman care ti-a placut cel mai mult, stergare romanesti, lucruri care sa te defineasca ca roman si care sa-ti aduca in casa o bucatica de Romanie.

"Binecuvintat sa fie deci/ ca traiesc si ca ma duc spre moarte" Esenin

Adevarat graiesti.

Dana si gemenii

Mergi la inceput

Si acum sa si raspund la intrebarea ta.
Dorul de casa,de familie?
Familie nu mai am,tata e ca si cum nu e (poveste lunga si trista),mama ne-a parasit cind eu aveam 19 ani si sora mea 21 ani.Peste 8 ani,la 29 ani doar,ne-a parasit si sora mea.
Da,mi-e dor sa pling pe mormintul lor,sa le aprind luminari, ca stiu ca nu o face nimeni.
Mi-e dor de strazi,de scoala din fata blocului,de Cismigiu,de Calea Victoriei.Mi-e tare dor de mare.Anul asta am vazut Florida,si Disneyland,locuri de neuitat.Mi-au placut,dar eu vreau sa mai vad litoralul ala din copilaria mea.
Mi-e dor de prietenele de la servici,cu care imi scriu mereu.Toata lumea imbatrineste.
As zbura pina acolo in vis,daca as putea,sa vad toate astea,dar AICI e casa mea.
Ma simt in siguranta,respectata,imi pot spune parerea,nu mi-e teama.
Am un servici f bun,nu mi-a fost usor sa ajung aici,am luat facultatea (a doua) de la capat aici.Si anul asta am graduat,dupa 4 ani de invatat si servici in acelasi timp.
Cu siguranta ca nu m-as intoarce definitiv,decit daca s-ar intimpla vreo minune acolo.
Nu am regretat nici o clipa pasul facut.
Suntem aici de 5 ani,si inca nu am fost in Ro.Vom merge insa in vizita dar ne intoarcem aici.

Dana si gemenii

Mergi la inceput