Diplome, licente, ce facem cu ele...
OK, Dragelor!
Stiu ca nu e peste tot la fel, ca sunt mari diferentele de la o tara la alta, iar pe mine ma intereseaza in special USA acum, dar cum nu sunt deloc egoista din fire, haideti sa vedem daca se poate si cum sa ne echivalam cumva diplomele.
Ca la scoala : Sa ridice mana
cate din voi au reusit sa-si echivaleze total sau partial studiile de acasa! Una, doua , trei, oooo, dar sunteti destule! Ne spuneti si noua, pleaaase!
Stam cuminti si ascultam, bine copii
!
Pupici, la toate!
Raspunsuri
adivio spune:
Hop si eu, cu un strigat de ajutor. Absolventa de drept in Ro cu licenta si alea, alea, dar ce fac cu ELE AICI?
Voi cum a-ti procedat sau cum aveti de gind?
Adivio&Ioana-nazdravana
iulianm spune:
Hi!
Nu prea faceti mare lucru, solutia ar fi continuarea studiilor si obtinerea unei diplome de aici (US). In cazul in care aplicati pt. un master (2 ani) sau doctorat (5-7 ani), trebuie sa aveti dovada ca ati absolvit un institut de 4 ani (cele de genul chime-fizica, mate-fizica, etc, de 3 ani nu se iau in considerare), plus testele TOEFL si GRE luate.
Referitor la drept: singurul stat din US in care se practica acelasi drept ca in Ro este Louisiana (Code Napoleon), restul de 49 bazindu-se pe English common law.
iulianm spune:
Hi!
Nu prea faceti mare lucru, solutia ar fi continuarea studiilor si obtinerea unei diplome de aici (US). In cazul in care aplicati pt. un master (2 ani) sau doctorat (5-7 ani), trebuie sa aveti dovada ca ati absolvit un institut de 4 ani (cele de genul chime-fizica, mate-fizica, etc, de 3 ani nu se iau in considerare), plus testele TOEFL si GRE luate.
Referitor la drept: singurul stat din US in care se practica acelasi drept ca in Ro este Louisiana (Code Napoleon), restul de 49 bazindu-se pe English common law.
adivio spune:
Multumesc mult pentru informatie Iulian.
Nu stiam ca se practica dreptul napoleonian aici, e mare lucru sa stii. Ma gindesc sa fac un master aici dupa ce vad cite credite imi dau ei si binenteles Toefl pe care deja l-am inceput. Dar ce e GRE?
Adivio&Ioana-nazdravana
iulianm spune:
GRE = Graduate Record Examination
testul cerut celor care vor sa continue cu graduate school (doctorat sau master).
check:
http://www.gre.org/ttindex.html
Si un exemplu despre admiterea la Law School (LSU_Louisiana State University):
Admission to the Law Center is competitive. The Admissions Committee places primary emphasis on an admission index. The index is equal to 10 times the applicant’s undergraduate grade point average (UGPA), added to the applicant’s average LSAT score ((10 X UGPA) + average LSAT). Although the index is the most important factor in the admissions decision, the Admissions Committee also considers the following factors:
• The ability to analyze and to write well, as demonstrated by the personal statement and the written portion of the LSAT.
• Letters of recommendation from teachers, employers, and others who have a personal knowledge of the applicant's academic ability and aptitude for the study of law.
• Rigor of the undergraduate program of study
• Extracurricular activities
• Upward trend in grades
• Work experience or military service
• Social and economic background
• Other information that would help the Admissions Committee in evaluating the applicant's aptitude for study of law and likely contribution to academic and community life
A baccalaureate degree from an accredited college or university is required for admission.
Applicants must have good moral character. Good moral character includes honesty, trustworthiness, and other traits relating to the role of a lawyer in society and the legal system. Admission is contingent on the accuracy of information received. Failure to fully disclose information may result in the revocation of an admissions offer or in disciplinary action by the Law Center or bar disciplinary authorities. Admission to the Louisiana State Bar has similar requirements. Different states may require character and fitness investigations prior to admission to the State Bar. Please contact the appropriate State Bar for information.
An applicant whose native language is not English is required to submit a score of at least 600 on the paper-based Test of English as a Foreign Language (TOEFL), or 250 on the computer-based TOEFL. This is a test designed to evaluate proficiency in English and is administered at testing centers overseas and throughout the United States. Information regarding this test may be obtained by writing to TOEFL, Education Testing Service, Princeton, New Jersey, 08541
O alta optiune ar fi un master sau doctorat in political science, am un prieten care a absovit dreptul in Ro, dar a continuat aici cu doctorat in pol-sci.
Imi esti datoare un miel...(;
Iulia_NM
adivio spune:
Iulia, in primul rind scuze ca te-am botezat, dar tot in primul rind esti o comoara, stii atit de multe ca m-ai coplesit, sincer.
Deci daca vreau sa fac master aici intii trebuie sa obtin GRE, gata am priceput. Din pacate noi locuim in NY si nu stiu daca sotul meu ar vrea sa ne mutam in Lousiana doar ca sa practic eu avocatura in sistemul de drept francez. E buna ideea de master in stiinte politice.
Mii de multumiri, si poate ma ajuti cu un raspuns si unde sa-mi depun diplomele pentru echivalare ca prim-pas.
Adivio&Ioana-nazdravana
iulianm spune:
OK, Adivio.
Primul pas ar fi sa te uiti la universitatile din zona si sa faci o lista cu cele care au un Political Science Department. Fa o clasificare in functie de calitatea/renumele universitatii si respectiv, al departamentului (profesori, unde isi gasesc plasament absolventii, samd). Uita-te si ce fel de financial aid ofera (assistantship, tuition waver) si bineinteles, ce fel de tuition au. Mergi pe site-ul de la Graduate School si verifica cerintele lor pt. Master/doctorat, apoi mergi pe site-ul Departamentului si fa acelasi lucru. Dosarul tau trebuie sa fie in acord cu ambele cerinte. Trebuie sa ai copie dupa foaia matricola din Romania, plus traducerea legalizata, copie dupa diploma de facultate, plus traducerea legalizata; posibil copii dupa certificatele de nastere, casatorie, plus traduceri legalizate.Rezultatele de la TOEFL si GRE (peste baremul fixat de Graduate School SI de Deapartamentul de Pol-Sci). Sa stii ca website-urile de la grad school si departamente ofera informatii foarte clare, de la ce trebuie sa contina dosarul pina la deadline-rile de depunere).
Pt. legalizari poti apela la un notar aici, in US. Copia dupa originalul diplomei si foii matricole se legalizeaza fara probleme, pt. traduceri trebuie sa ai o terta persoana vorbitoare de engleza si romana. Dar asta e in functie de notar, unii accepta traducerea pe increderea (sub semnatura ta). In zona NY comunitatea romaneasca e mare, nu cred sa fie probleme.
Majoritatea universitatilor ofera teste TOEFL si GRE 'on campus', verifica optiunea asta, ca sa nu fii nevoita sa astepti datele internationale (mai putin dese ca cele on-campus).
Si inca ceva, un absolvent de college (universitatea de la noi) poate aplica pentru master sau doctorat la orice departament, chiar daca nu e mare legatura intre ce au facut in facultate si ce vor sa faca mai departe. Am prieteni care au trecut de la inginerie (ee) la mate, de la chimie sau mecanica la textile (ok, it's not that far), de la medicina la nutritie sau biologie. Daca tu doresti si te simti in stare sa faci un Master/doctorat in alt domeniu, sa stii ca se poate.
Si inca ceva. Este greu sa patrunzi (echivalezi studiile) aici in avocatura, medicina sau stomatologie, in principal pentru ca sint meserii foarte banoase si nu se vrea concurenta celor veniti din afara. De aici si restrictiile impuse la echivalari (pt. stomato e aproape imposibil). Un master sau un doctorat iti asigura o viata mai mult decit decenta, relativ lipsita de griji si stabila. Reprezinta investitii (timp, energie, sacrificii si bani) care merita.
Daca ai intrebari si pot sa te ajut, scrie-mi la iuliausa@netscape.net
Succes!
iulia_nm
Ina Stan spune:
Iulia esti o comoara! Pe mine ma interesa ce-ar putea face baiatul meu, care intra in ultimul an acu la Automatizari-Calculatoare. Presupun ca pasii sunt cumva asemanatori, nu?
Ina
iulianm spune:
Ina,
pt. el e mult mai usor, poate sa se uite la electrical engineering sau la computer science. Piata pt. computer science a 'cazut' de vreo doi ani, dar asta nu inseamna ca nu poate reveni. Daca vrea sa lucreze in industrie, un master e mai avantajos, are plasament mai rapid. Cu doctoratul poate sa lucreze in universitate (academia) predind si facind research propriu, sau poate lucra in industrie, la Research&Development department al firmei.
Daca baiatul tau intra acum in ultimul an, sfatul meu e sa dea cele doua teste (GRE si TOEFL) cit poate de repede. La GRE sint doua teste, cel general si cel de specialitate, daca le poate da pe amindoua sansele de a fi admis cresc. Vezi info de la mesajul meu pt. adivio. Am uitat sa scriu ca se cer si trei scrisori de recomandare de la profesorii din facultate. Sa verifice deadline-urile pt. depunerea dosarului pt. Fall 2005.
Un master dureaza cam 2 ani, un doctorat 5-7, depinde de domeniu.
iulia