Despre iertare
Raspunsuri - Pagina 4
rachel owen spune:
Mai exista un motiv. Un motiv penru care avem dificultati in iertare se gaseste exprimat in cuvantul resentiment.
Cuvantul „resentiment” provine din doua cuvinte latine: „re” si „sentire”. „Sentire” inseamna a simti iar „re” inseamna din nou. Astfel, semnificatia deplina a cuvantului este „a simti din nou si din nou” mania, amaraciunea si ura care izbucneste ca reactie la nedreptate.
In special in interiorul familiilor, apropierea constanta poate intensifica resentimentul. Exista sotii care au resentimente fata de sotii lor. Acestea apar atunci cand ei vin acasa, se trantesc pe sofa si striga spre bucatarie :”Cand va fi gata cina? Am avut o zi foarte grea astazi.”
Exista si soti care au resentimente fata de sotiile lor. Copii care au resentimente fata de parinti sau fata de parintii vitregi. Frati si surori care au resentimente unii fata de a altii.
Rici, o viitoare
„Dumnezeu să te ţină în palma mâinii Sale, iar îngerii să te îndrume mereu.”
rachel owen spune:
Ceea ce este ciudat cu privire la resentiment, este ca noi putem avea resentimente chiar si fata de calitatile pe care le detin altii. Putem avea resentimente fata de darul pe care il are cineva si pentru care este admirat. Putem avea resentimente fata de darul afacerilor pe care il are un frate al nostru, sau talentul pe care il are altcineva. Sau talentul cuiva de a-si face prieteni cu usurinta. Acestea sunt caracteristici bune, nu-i asa? Numai ca noi putem avea resentimente fata de ele.
In miezul resentimentului se afla o problema fundamentala. Adesea devenim plini de resentimente pentru ca pretindem ca viata sa fie dreapta. Dar viata nu este dreapta. In aceasta parte a Universului, viata nu este dreapta. Iar noi trebuie sa ne obisnuim cu gandul acesta. Dreptatea nu aduca intodeauna o rasplatire imediata. Probabil ca nu ni se pare corect ca un frate sa straluceasca intr-un domeniu in acre noi nu ne descurcam. Poate simtim o nedreptate in aceasta. Dar nici unul dintre noi nu poate stii care sunt nedreptatile pe care fiecare terbuie sa le indure in viata. Ati cunoscut vreodata pe cineva fata de care la inceput eti avut retineri, pentru ca mai tarziu sa descoperiti ca acea persoana a avut nevoi, dureri si probleme mult mai mari decat ale voastre? Fiecare dintre noi este implicat intr-un fel sau altul in aceasta lupta aspra!
Cu mulţumiri pentru ceea ce am primit fără să cer, cu speranţe pentru ceea ce o să fie ...
Rici
„Dumnezeu să te ţină în palma mâinii Sale, iar îngerii să te îndrume mereu.”
rachel owen spune:
Ce se poate face cu resentimentul? Daca pur si simplu incercam sa reprimam resentimentul, nu-si va pierde niciodata puterea. Este ca o scanteie intr-un rezervor de benzina – orice frictiune mica, o divergenta de moment poate declansa o explozie devastatoare. Raspunsul se gaseste in principiul inlocuirii. Singurul mod de a da afara ceea ce este de nedorit este de a pune in loc ceva mai bun. Daca ne gandim la ranile si jignirile din trecut, vom deveni amarati si rautaciosi. Daca ne gandim la framantari, vom deveni iritabili. Daca dam atentie numai nedreptatii, deveni plini de ura. Dar daca ne indreptam atentia la Isus, iubitorul universului, devenim iubitori. Daca privim la Isus, cel care ne iarta, devenim iertatori. Daca ne concentram asupra lui Isus, care pentru bucuria ce-I era pusa inainte a indurat crucea, vom deveni plini de bucurie. Acesta este principiul inlocuirii, tratamentul resentimentului.
„Dumnezeu să te ţină în palma mâinii Sale, iar îngerii să te îndrume mereu.”
rachel owen spune:
Si in cazul in care noi am gresit? Ne-am comportat lipsiti de maniere sau necugetati. Poate am relatat cuiva numai jumatate de adevar sau am dezamagit pe cineva intr-o problema importanta. Poate am jignit pe cineva care nu ar fi meritat. Oricare ar fi pacatul, greseala, orice s-ar fi intamplat, urmeaza sa ne cerem iertare de la persoana pe care am ofensat-o. Dar, cum sa ne cerem iertare?
SORRY= S+O+R+R+Y
S=SOON=imediat: Cu cat ne cerem scuze mai repede, cu atat mai bine. Putem compara jignirea cu o rana. Daca rana nu este bine curatata si pansata, se va infecta. Daca nu ne cerem scuze cat mai curand, devenim infectati de resentiment. Poate exista ispita de a juca jocul asteptarii, sparand ca cealalta persoana va veni prima sa isi ceara ieratre sau ca vom uita incidentul; dar nu trebuie sa ne plecam in fata acestei ispite.
O=OFFER=oferi: Scuzele noastre nu trebuie constranse sau fortate, impuse de ceva sau cineva. Trebuie ca in mod sincer sa oferim scuzele noastre, pur si simplu pentru ca asa este corect.
R=REGRET=regreti: Aceasta inseamna ca nu trebuie si nu dorim sa se repete in viitor. Nu putem anula trecutul, dar o sincera parere de rau va asigura un viitor mai bun.
R=RESTITUTION=inapoiez: Trebuie sa facem tot ce putem mai bine pentru a readuce situatia in conditia ei originala – de a compensa paguba pe care am produs-o.
Y=YOURSELF=tu insuti: Persoana care face murdarie, trebuie sa curete. Exprimarea scuzelor este o curatire mult mai eficienta si personala cand o facem noi insine.
„Dumnezeu să te ţină în palma mâinii Sale, iar îngerii să te îndrume mereu.”
anda141 spune:
"...si ne iarta noua greselile noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri..."
Matei 6,12
Dumnezeu este dispus sa ne ierte fara sa-si mai aminteasca de greselile noastre, cu conditia ca noi sa le recunoastem, sa ne para rau de ce am facut si sa facem tot posibilul sa nu mai gresim.
El ne iarta, insa ne cere ca si noi sa iertam celor ce ne-au gresit. Asa cum vom ierta, asa vom fi si noi iertati.
Asa ca sa incercam , chiar daca e greu uneori, sa iertam celor care ne-au gresit, pentru a fi si noi la randul nostru iertati. Toti gresim si toti avem nevoie de intelegere.
Monica si bebe Albert
( 19.ian.2004)
http://community.webshots.com/user/monica1816
rachel owen spune:
quote:
Originally posted by anda141
"...si ne iarta noua greselile noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri..."
Matei 6,12
"Si ne iartă nouă greselile noastre, precum si noi iertăm gresitilor nostri" (Matei 6,12).
A ierta asa cum ne iartă Hristos este lucrul cel mai greu, chiar si pentru cei care pretind că sunt urmasii lui Isus. Adevăratul spirit al iertării este practicat atât de putin, si cerinta lui Hristos este interpretată în atâtea moduri, încât puterea si frumusetea ei sunt pierdute din vedere. Conceptiile noastre cu privire la mila cea mare si la bunătatea iubitoare a lui Dumnezeu sunt foarte nesigure. Daca ne pocăim cu adevărat si dacă ne mărturisim păcatele, El este plin de compătimire si ne iartă cu bunăvointă. Când a fost supus testului, Petru a păcătuit grav. Prin renegarea Domnului pe care îl iubise si îl slujise, el a devenit un apostat las. Dar Domnul nu l-a alungat; El l-a iertat cu bunăvointă. Pentru ca, după aceea, aducându-si aminte de propriile slăbiciuni si esecuri, Petru să-i ierte cu răbdare pe fratii care aveau să comită greseli. Amintindu-si de iubirea răbdătoare a lui Hristos fată de el, arătată prin faptul că i-a acordat o nouă ocazie de a aduce roadele faptelor bune, el urma să fie mai întelegător fată de cei gresiti. omnul ne cere să ne comportăm cu urmaşii Săi aşa cum S-a purtat El cu noi. Trebuie să fim răbdători si buni, chiar dacă ei nu corespund asteptărilor noastre, în fiecare detaliu. Ultimele sase porunci precizează datoria omului fată de semeni. Domnul Hristos nu a spus: „Este bine să fiti îngăduitori cu semenii vostri", ci „Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuti"...
Iubirea lui Isus trebuie să devină un principiu călăuzitor al vietii noastre. Ea va avea o influentă sensibilizatoare si transformatoare asupra inimii si a caracterului. Ne va îndemna să-i iertăm pe fratii nostri, chiar dacă ne-au adus prejudicii. Iubirea divină trebuie să se reverse din inima noastră prin cuvintele amabile si prin faptele bune, pe care le facem unii fată de altii. Roada acestor fapte bune va fi asemenea ciorchinilor bogati care cresc în via caracterului...
în viata voastră zilnică se vor dezvălui iubirea si bucuria în Hristos, care este Mântuitorul vostru milos, plin compătimire si de întelegere fată de slăbiciunile voastre. Dacă II iubiti pe Acela care a murit, ca să răscumpere omenirea, îi veti iubi si pe cei pentru care a murit El.”
- „That I May Know Him”
„Dumnezeu să te tină în palma mâinii Sale, iar îngerii să te îndrume mereu.”
annaa spune:
"a ierta nu inseamna a uita" nu mai stiu cine a spus-o dar este adevarata.
Am trait o experienta pe mi-am propus sa o mai repet.
Citind intr-o carte am gasit ceva de genul ca "rautatea vine din noi" si tot ce se intampla in jurul nostru se intampla in mare parte datorita noua, si era un fel de reteta de a ne influineta viata in bine, printre care preima pe lista era IERTAREA.
Am incercat si eu, mi-am propus sa nu mai raspund provocarilor din jurul meu in nici un fel(servici, casa, prieteni), sa fiu mai toleranta,sa iert, si sa vad intotdeaunca ce este mai bun la oameni din jurul meu. La inceput mi se parea ca sunt lasa ca nu raspund provocarilor, dar am rezistat, si cam intr-o luna am reusit sa fiu impacata cu toata lumea, sa nu mai poata nimeni sa ma supere sau sa ma provoce in vreun fel.
A fost greu si este greu, dar meritata, am cunoscut mult mai multe bucurii si curios au inceput sa mi se indeplineasca dorinte la care nici nu mai visam.
Apoi am avut o mare pierdere si curios cum este firea omeneasca, in loc sa ma mentin in locul in care am ajuns, am inceput din nou sa caut vinovati, sa-mi aduc aminte de rautati, sicane......
Sper si incerc din nou sa-mi revin, sa iert, sa ma simt din nou libera si invulnerabila, pentru ca este un sentiment deosebit de placut si benefic.
Ana
rachel owen spune:
“Dimpotrivă, fiti buni unii cu altii, milosi, si iertati-vă unul pe altul, cum v-a iertat si Dumnezeu pe voi în Hristos” (Efeseni 4,32).
„Dacă fratele tău a păcătuit împotriva ta, du-te si mustră-l între tine si el singur. Dacă te ascultă, ai câstigat pe fratele tău" (Matei 18,15). Aceasta este metoda prin care trebuie rezolvate toate neîntelegerile. Adesea, o conversatie particulară, în spiritul lui Hristos, doar cu acela care a gresit, va înlătura necazul. Tratează-l pe fratele tău cu o iubire crestinească, încercând să clarifici neîntelegerea „între tine si el singur". Vorbiti în liniste unul cu altul. Nu lăsati să scape de pe buzele voastre nici un cuvânt furios. Prezentati subiectul într-o manieră care va face apel la judecata sănătoasă. Iar, dacă fratele tău te va asculta, l-ai câstigat ca prieten.
Oricare ar fi caracterul greselii, acesta nu va schimba planul rânduit de Dumnezeu pentru rezolvarea neîntelegerilor si a ofenselor personale. Lucrati în spiritul lui Hristos. Acceptati reteta oferită de Dumnezeu si aplicati-o pentru vindecarea celui bolnav spiritual. Administrati-i remediul care vindecă lipsa iubirii. Faceti-vă partea, acordându-i ajutorul vostru. Considerati aceasta o datorie si un privilegiu pentru cauza unitătii si a păcii din biserică, deoarece este deosebit de dragă inimii lui Hristos. „El nu doreste să rămână nevindecată nici o rană din sufletul vreunui copil al său. Întregul cer este interesat de întrevederea dintre membrul ofensat si cel care s-a făcut vinovat de greseală. După rezolvarea problemei, rugati-vă împreună, iar îngerii lui Dumnezeu vor veni si vă vor binecuvânta. Cerul cântă de bucurie pentru această împăcare.
Cei care s-au unit spre a forma comunitatea crestină se roagă lui Dumnezeu si se angajează să trateze corect orice dificultate, să iubească mila si să umble umiliti cu Dumnezeu. Dacă au gresit fată de altii, ei continuă lucrarea pocăintei, a mărturisirii si a reparării; iar boala spirituală este vindecată. Ei sunt pe deplin hotărâti să-si facă bine unii altora. Aceasta înseamnă împlinirea Legii lui Dumnezeu”. - The Upward Look
„Dumnezeu să te tină în palma mâinii Sale, iar îngerii să te îndrume mereu.”
oanaruth spune:
Niciodata nu vom putea ierta ca Dumnezeu. Iata ce ne zice El in cartea Isaia: Eu, Eu îti sterg fărădelegile, pentru Mine, si nu-Mi voi mai aduce aminte de păcatele tale. (Isaia 43:25)
E foarte greu pentru noi, ca oameni, sa intelegem gestul acesta: cum, dupa ce ca ne iarta, ne si sterge greselile? Nu-Si mai aduce aminte de ele? Pai eu l-am iertat pe X, dar nu pot sa uit ce mi-a facut! Este cineva dintre noi care poate spune ca nu a gandit niciodata asa? Eu, una, ma stiu slaba si deseori am resentimente, chiar daca incerc sa ma controlez. Dar Dumnezeu ne vrea dupa chipul si asemanarea Lui. Am auzit o predica pe care nu o pot uita (ma repet, am mai spus undeva despre ea, dar nu mi se pare redundant) - spunea predicatorul: Dumnezeu arunca pacatele noastre in Marea Uitarii. Dar asta nu e tot. Pe malul Marii, pune semnul "PESCUITUL INTERZIS!"
Dana si Iubirea ei, Oana-Ruth (2 ani si jumatate)
oanaruth spune:
... Si inca ceva: daca astept ca aceia care mi-au gresit sa-mi ceara iertare, nu trebuie sa uit sa fac si eu, la randul meu, gestul acesta. De aceea, vreau sa marturisesc ca nu-mi este rusine sa cer iertare, o fac chiar si daca gresesc fata de fetitza mea, si nimic nu mi se pare mai induiosator, in momentele acelea, decat sa aud: Da, mami, te-am iertat!
Dana si Iubirea ei, Oana-Ruth (2 ani si jumatate)