Socata
Raspunsuri - Pagina 2
biankita spune:
scarmanushu, ia zii shi la fata cum se numeshte socul pe greceshte, haidi ca mi-ai facut pofta rau de tot
socata imi era bautura favorita la vremea asta.
schuster laura spune:
Hallo!
Aici este o retete de sirop din flori de soc.Este in germana si o traduc in romineste.Este foarte buna si poti face sa ai si peste iarna. Copiilor mei le place foarte mult si este sanatoasa.
quote:
Holundersirup
Zutaten:
20 - 30 Holunderblüten
2 l Wasser
1 kg Zucker
4 unbehandelte Zitronen
Zubereitung:
1. Die Holunderblüten kurz abspülen und abtropfen lassen.
2. Wasser und Zucker zu einem Sirup aufkochen.
3. Die unbehandelten Zitronen waschen und in Scheiben schneiden.
4. Die Holunderblüten und Zitronenscheiben in den abgekühlten Zuckersirup legen und im verschlossenen Gefäß ca. 2 Tage in der Sonne ziehen lassen.
5. Den Sud durch ein Mulltuch abseihen und etwa 30g Zitronensäure zusetzen. Dies verhindert die Gärung.
6. Den Sirup in Flaschen füllen.
SIROP DIN FLORI DE SOS
20-20 flori
2l-apa
1kg.-zahar
4-lamii bio
Pregatirea:
Florile se trec prin apa si se lasa la scurs.
Zaharul si apa se fierbe pina la siropare.
Lamiile se spala si se taie felii.
dupa ce siropul de zahar s-a racit se adaoga florile de soc si lamiile taiate,se acopera si se pun 2 zile la soare.
Dupa aceea se strecoara printr-o pinza foarte deasa si se amesteca 30g. sare de lamiie.
Siropul se umple in sticle foarte curate de preferinta de sticla si nu de plastic.
Se tin mai bine.
Daca doresti pot sa-ti scriu si siropul din fructe de soc,este foarte bun si foarte sanatos.
Se poate folosi impotriva tusei,impotrivadurerilor de burta si impotriva diareei.
Sper sa-ti foloseasca reteta si pe curind.
schuster laura
simonaM spune:
si eu am o reteta de socata...daca o vrei o sa o scriu.don't worry....be happy.mona78
scarmanus spune:
Biankito, zambouko ii spun cipriotii, in dictionar n-am verificat daca-i drept (nu de alta da am mai patit eu neste chestii cu dictionarul de s-au uitat la mine ciptiotii de parca vorbeam chineza si nu greaca).
Merci laura s de reteta, dane-o si pe cea cu fructe, desi nu stiu daca o sa apuce sa se faca si fucte, ca am despuiat bietul copacel de flori acuma cand am fost la munte. Am vrut sa te intreb daca sunt bune si florile uscate pentru sirop si daca ai vrut sa spui 20-30 de flori.
Simona, asteptam si reteta ta, ia uite ce club de "socate" facem noi aici!
scarmanus
schuster laura spune:
Hallo fetelor!
da intradevar este OK.cu nr.de flori deoarece este sirop si nu suc.
Sucul de soc il stiam si eu in Romania si era f.bun dar aici la austrieci am descoperit siropul si este mai avantajos si daca il prepari cu apa minerala este ca sucul din Romania.
Cu flori uscate poti sa faci dar iti trebuie dubla cantitate.
Acum v-a scriu siropul din fructe de Soc.
Traducere in rom.mai jos.
Holunderbeerensirup
Zutaten:
1 l Holundersaft (nach Zubereitung)
700 g Zucker
Zimtstange, Orangen- und Zitronenschale oder Vanilleschote
Zubereitung:
1. Die gewaschenen Beeren mit wenig Wasser kochen oder im Heißentsafter entsaften, bis die Haut platzt und das Fruchtfleisch weich ist. Dann den Saft durch ein Tuch ablaufen lassen.
2. Zucker (der Sirup kann mit dieser Menge Zucker gut ein Jahr lang aufbewahrt werden) beifügen. Unter Rühren zum Kochen bringen, abschäumen, noch einmal aufkochen.
3. Wer mag, kann den Geschmack etwas verfeinern, verändern, indem er einen Zimtstange, Orangen- und Zitronenschale oder Vanilleschote mit aufkocht.
4. Heiß in gereinigte Flaschen füllen, rasch verschliessen und an kühlem Ort aufbewahren.
Sirop din fructe de Soc
-1l-suc din fruct de soc(vezi mai jos)
-700g-zahar
-o bucata de scortisoara,coaja de portocala,coaja de lamiie sau
vanilie.
Pregatirea:
Fructele spalate se fierb in f.putina apa si se dau prin sita pina ramin numai simburi.sau se dau prin robotul de facut saft bine inteles dupa fierbere.
Se introduce zaharl( cu aceasta cantitate de zahar se tine siropul cel putin un an.)si se pune la fiert amestecind in continu.Dupa preferinta individuala se pun portocala,lamiia,scortisoara sau vanilia
impreuna la fiert.
Dupa ce a dat citeva clocote se aduna spuma si se mai lasa 2-3 min.sa fiarba.
Inca fierbinte se toarna in sticle sterilizate se astupa bine si se pun la loc racoros.
Cu acestea va urez spor la treaba si sper sa va placa.
Eu fac de 4ani si tot familionul este incintat.
si
Pe curind!
schuster laura
biankita spune:
saru'mana scarmanushus
hai ca trag o cautare rapida de zamboukos prin piatza populara, sau daca nu dau o vorba prin neamuri , care gaseshte sa-mi aduca, ca tare mi-ai mai facut pofta
shi daca nu gasesc shi nu gasesc, dau o fuga-n nicosia shi bat la usa:))
simonaM spune:
reteta de socata(eu nu am incercat-o...o am scrisa asa cum ti-am scris-o tie)SOCATA.11 litru apa,600 grame zahar,10 palari de floare de soc(merg si flori uscate)10 grame drojdie,600 grame miere,5 lamai.mirodenii,dupa gust:vanilie,scortisoare,nucsoara.intr-un borcan de 12 litri se aseaza pe fund florile de soclamiile se taie in 4,se storc un pic peste flori,cojile se pun si ele la suc,impreuna cu mirodeniiledrojdia se desface in putina apa si se varsa in borcanse dizolva in apa zaharul si mierea,se adauga florilese umple borcanul cu apa,se acopera cu o farfurioarain citeva zile fierbe(mai agiti din cind in cind zeama)se limpezeste,se trage de pe drojdie in sticle bine legate,se bea recedon't worry....be happy.mona78
simonaM spune:
sirop din flori de soc.30-40 flori de soc se fierbe cu 3 litri de apa circa 30 minute,apoi se strecoara prin tifon dublu,masurindu-se apoi lichidul obtinut.aceasta se va fierbe cu zahar .se poate fierbe cu un kg de zahar si o aspirina circa 10 minute,apoi se toarna rece in sticle,fara sa se sterilizeze.don't worry....be happy.mona78
simonaM spune:
scarmanus......te-asteptam sa ne spui cum ti-a iesit socata!!!don't worry....be happy.mona78
scarmanus spune:
Fetele dragelor,
Abia am timpt sa respir, got a job, sper sa gasesc putin timp sa va povestesc, ca de la serviviu nici o sansa.
Socata a iesit minunata, am dat deja reteta mai departe la o prietena armeanca, va invit si pe voi la un pahar virtual, cu mult drag!
scarmanus