Sindromul de hipercoagulabilitate (si sarcina?)
Raspunsuri - Pagina 3
Zadi spune:
Buna dragele mele si salutari speciale Kitei.
Eu ma numesc Dana, pentru voi pe forum zadi. Am 28 de ani si am hipercoaguabilitate-sindrom antifosfolipicic (adica APS - antiphospholipidic syndrom) si La pozitiv (anticoagulant lupic)dar cele doua sunt determinate una din alta. Dr. Uscatescu de la Fundeni, care va este familiara si voua, mi-a confirmat acest lucru vineri cand am facut utlima vizita acolo.
Sunt pacienta doctorului Badiu si am un bebe de 5-6 saptamani.
Despre Dr. Badiu pot spune ca e O.K. mai ales ca am experiente triste cu mai multi medici ginecologi. Si ca sa elucidez acest aspect: din anul 1998 am tot avut probleme cu menstruatia, in sensul ca nu aparea decut cu anticonceptionale sau injectii cu progesteron sau duphaston. Toate astea pana cand am incetat sa mai iau anticonceptionale pt. ca asa am vrut si timp de 7 luni nu am avut menstruatie. Aveam dureri groaznice de cap- o luna m-a durut capul groaznic cu acufene, ameteli si stari de voma. Stateam cu gheata in cap si luam cate 5 agocalmine in fiecare zi. Am facut tomografie si nimic.Nici un medic nu si-a dat seama ce am si am fost si la endocrinolog si etc.Dupa toate astea o doctorita mi-a dat Diane 35. Dupa a treia folie am facut tromboflebita si am fost internata la Fundeni in 2002. Am facut tratament cu Sintrom, dupa aceea cu Thromboass. Si gata cu poveastea asta. Sa va spun ce va intereseaza mai mult acum:
- fac in fiecare seara dupa ora 9 Clexane 20 mg si aceste injectii trebuie facute inca de cand ti-ai facut primul test de sarcina si a iesit pozitiv. La mine a fost asa: mi-am facut testul duminica, am luat thromboass luni + acidul folic pe care il iau de 2 luni in vederea unei sarcini(ar trebui luat cam cu 3 luni inaintea unei sarcini si pana in saptamana 12); miecruri m-am dus la Badiu, caci la Diagnosis numai miercurea are programari; joi la Fundeni si primul Clexane si vineri iar la Fundeni si iar Clexane-toate astea saptamana trecuta -
Clexane se face seara deoarece iminenta unei sangerari este mare si nu ai voie sa te agiti dupa injectie
- Clexane se face timp de 9 luni (sau pe pe toata perioada sarcinii) + alaptarea
- Clexane costa 122 mii lei si nu se gasesc peste tot. Cel mai bine incercati la 2Na acolo sunt sigur
- testele la Fundeni trebuie facute permanent in maxim 21 de zile de la ultima investigatie
Alte detalii daca mai doriti va stau la dispozitie cu placere.
Sper ca am mai lamurit unele din problemele ridicate de voi - si eu cu mare greutate am aflat ce inseamna boala asta si "cu ce se mananca"
Zadi
Zadi spune:
Am uitat sa specific ca, Clexane se fac subcutanat in picioare, alternand cu maini. Injectia se face in carnea mai fleasca din zona superioara a piciorului, respectiv mainii si se procedeaza astfel:
- se sterge cu vata si spirt locul unde urmeaza injectarea
- se tine bucata de carne, ca sa ma exprim asa, intre degetul mare si cel mijlociu astfel incat sa formeze o ridicatura
- se intoduce acul la 45 grade, deci nu perpendicular sau paralel
- in timpul injectarii se tine cu mana cealalta carnita sus - mare atentie e foarte important sa nu se dea drumul degetelelor in timpul injectarii
- bula de aer nu se scoate din injectie ci se are mare grija sa nu se injecteze in pulpa; se opreste injectarea inaintea bulei de aer. La Clexane bula e de obicei la sfarsit
- la sfarsit se serge cu bucata de vata uscata NU cu spirt (alcool medicinal. Daca se sterge cu vata umeda va ustura de numa numa si plus ca va invinetiti dupa aceea.
ATENTIE - nu mai stiu cine exact spunea ca Clexane se fac in burta. Se fac in burta daca nu sti insarcinata. Si eu intial am vrut in burta pt. la Fundeni mi-au facut si nu m-au durut insa Uscateasca mi-a interzis sa fac Clexanele in burta. Mai bine alternati picioarele si mainile. E dureros atunci cand se introduce lichidul si 5 min. nu trebuie sa va miscati. Durerea este datorata faptului ca, carnita e mai compacta in picior si resoarbe lichidul mai greu. Dar trebuie sa va obisnuiti caci devine o a doua natura.
Hai va pup si mult noroc.
Zadi
Crisa30 spune:
Salut tuturor!
Si eu se pare ca ma confrunt cu aceeasi problema.La analize mi-au iesit anticorpi antifosfolipidici moderat pozitiv(30) si proteina S putin mai mica decit normal (54 in timp ce limita inferioara este 60).
Eu merg la dl.doctor Anca (de la Municipal).Saptamina viitoare o sa merg cu rezultatul la analize si o sa vad si ce tratament o sa-mi dea.
O sa va tin la curent cu evolutia sarcinii mele!
Multa sanatate si numai bine!
Crisa
monip spune:
Pt. Zadi si Kita!
Am vazut discutia voastra de pe forumul eva.ro relativa la subiect. Haideti ca m-ati speriat cu problemele voastre cu tromboflebita, si cu durerile de cap.Eu pana acum nu am avut asa ceva,cu exceptia unei dureri puternice de cap dupa rahianestezia de la operatia de apendicita. Singura manifestare a fost avortul spontan in 5 sapt. despre care acum se presupune ca ar fi fost cauzat de asta, desi ar mai putea fi si alte cauze.
Voua v-au mai recomandat doctorii si altceva in afara de thromboass( sau aspirina)? Regim alimentar, renuntare la fumat, etc.
Merci,
monip spune:
Zadi, vroiam sa te mai intreb ce valori ti-au iesit tie la Fundeni pentru anticoagulant lupic ( pe foaia de analiza figureaza ca LA). Eu le-am facut de 2 ori si rezultatele au variat f . mult: prima oara a fost 41 sec a doua oara 139 sec. Ti-a iesit si tie cumva asa ceva?
cristiniuc spune:
quote:
Originally posted by monip
Cristiniuc, tu de la ce varsta a sarcinii ai inceput sa faci tratament cu Clexane? La ecografie ti-au zis cumva ceva de probleme cu arterele uterine?
Merci,
moni
Buna,
am inceput sa fac clexane de la 4 luni cred, dat fiind ca imi iesise o valoare mica la proteina S. Dr. Badiu mi-a recomandat o injectie de 0,20 la 2 zile. la echografiile pe care le fac, destul de des nu mi-au iesit probleme cu circulatia, dupa doctorii in cauza totul e ok.
Nu mai stiu daca tu intrebai de valorile LA? Mie mi-a iesit o data 66,85 sec si l-au apreciat drept poyitiv (limita superioara era de 51,0 dupa ce scriu ei in buletin, iar la vreo doua saptamani mi-a iesit23,10 sec si l-au apreciat ca negativ, ceea ce pe mine m-a mai linistit).
Bafta si tinem legatura.
Zadi spune:
Draga Monip,
Stai linistita cu tromboflebita, pt. ca nu e obligatoriu sa o faci daca ai sindrom hipercoagulatie. Eu am facut datorita Diane 35. Ai citit care au fost semnele de alarama care ne-au dus pe Kita si pe mine la medic si respectiv internare in spital si tratament cu anticoagulant. Deci dupa iesirea din sital am facut tratament cu Sintrom (anticoagulant), Detralex, Aspenter si dupa aceea doar cu Thromboass care este o aspirina.
De regim alimentar nu stiu - insa nu e bine sa depasesti greutatea normala caci afecteaza vaselor sangvine. Insa fumatul este categoric interzis, se depune pe vase si le ingroasa. De asemenea nu ai voie la mare si soare, tocuri, stat in picioare. In schimb sedentarismul nu este indicat, ci plimbarile sunt foarte bune, nu efort gen fitness sau sala de forta. Mai bine inot.
Cat despre valorile care mi-au iesit mie au fost:
- LA1 (APS) = 43.25 sec (slab pozitiv)
- PT1.sec Thromborel S = 15.70 sec
- PT1. INR Thromborel S = 1.32
- aPTT Pathromtin SL = 38.20 sec
- PROC global sec. + Pro C Global/PCAT/0 = 0.56
Iar la ultima analiza LA era 27 sec - result not in normal range
Important este dupa "atata chin" sa aduc pe lume un bebe sanatos.
Va pup cu drag.
Zadi
Zadi spune:
Draga Monip,
La Fundeni este aceasta sectie specializata de hematologie care este cea mai performanta din tara. Aici au cei mai buni reactivi si fiind specializati nu isi permit sa greseasca.
Probabil ca se mai face si in alte laboratoare aceasta analiza, insa nu poti sa stii cat sunt de buni, caci pt. astfel de analize conteaza foarte mult reactivii. Iar analizele sa le poti compara in timp trebuie sa le faci la acelasi laborator. Asta, deoarece in functie de reactivii folositi au si alti parametrii de minim si maxim de interpretare a rezultatelor. Asa ca s-ar putea sa nu poti compara mere cu mere, ci mere cu pere.
Eu cred ca ar trebui sa ai incredere in cei de la Fundeni.
Daca totusi doresti sa mai incerci si in alta parte te sfatuiesc sa mergi la MEDSANA-ei sunt cunoscuti ca avand un laborator mai bun si oameni mai seriosi(informatie verificata de mine si chiar si cei de la Fundeni mi-au spus ca se pot baza pe analizele facute de ei).
Esti un pic speriata, sau mi se pare mie? Gandeste pozitiv si mai ales sa sti ca sunt alaturi de tine - mai ales ca ne-am gasit cateva cu aceeasi problema.
Te pup si ai grija de tine. FII OPTIMISTA.
Zadi