Bona ? Mi-e foarte teama
Da, imi este foarte teama de asa ceva, dar se pare ca nu am incotro. Casa este prea mare s-o intretin si s-o fac luna si copilul intr-o perioada in care nu mai fac fatza. Vine primavara/vara, avem curte, dar nu o pot lasa nesupravegheata si-n plus, as vrea sa am pe cineva care s-o duca in parc in fiecare zi. Insa imi este INGROZITOR DE FRICA de ce s-ar putea intimpla. Nu am curaj s-o las pe miini straine, nu-mi pot imagina cum ar fi sa dau peste vreo sarita. Si credeti-ma... am vazut si auzit atitea ca deja am cosmare ! Si de s-ar intimpla sa imi loveasca cineva copilul (cazuri prea dese ma fac sa ma gindesc la asta), l-as linsa, l-as tabaci !
Pe de alta parte, cum spuneam, nu prea am incotro. Sint deja extrem de obosita (ca toate mamicile :) si nu vreau sa privez copilul de o plimbare in parc versus sa stau acasa si sa string mizeria facuta de ea (stam la curte, deci... pamint in casa si alte chestii ca doar d-aia s-au invetat galetusele :) In plus, Clara cere o atentie permanenta... asa e ea. Altfel, se intristeaza si nu vreau in veci s-o vad asa. Merita tot ce-i mai bun.
In plus, nu cunosc pe nimeni la care sa apelez la asa ceva.
Am gasit o agentie ontime.ro dar nu shtiu nimic de ei. Are cineva vreo experienta cu ei ?
Voi cum ati face ? Ce-ati facut ?
Alssa si Clara (1 an si 4 luni)
Raspunsuri
bibi spune:
Relaxeaza-te putzin! Nu mai pleca de la ideea ca toate bonele sunt niste sadice. Eu, de exemplu am o bona care se poarta impecabil cu David. Daca pe prima am simtit nevoia sa o supravehez cu ajutorul monitorului si fara ca ea sa aiba habar, cu cea de acum sunt absolut linistita. Ii vorbeste tot timpul micutzului, e exagerat de protectoare, iubitoare, rabdatoare... Mi-am dat seama ca e o persoana de incredere atunci cand in gluma m-am facut ca-l ating pe David. Instinctiv a adus mana sa-l apere, desi si ea, tia la fel de bine ca ne jucam.
Din experienta mea, ai cateva criterii dupa care sa te ghidezi:
e preferebil o persoana mai in varsta care sa fi avut un copil sau care sa aibe experienta.daca e si singura e chiar perfect.
sa-i placa copii
sa aibe o rabdare, mare mareee
sa fie curata
sa aibe initiativa( sa intuiasca ce trebuie sa faca, nu sa trebuiasca sa-i spui tu)
sa nu fie fatzarnica. daca e toata numai zambet
revin
ligiacobalt spune:
Buna
Si eu am avut pot sppuen noroc de bona cu unele exceptii.Dar in general este ok.S-a atasat de fetita mea( 8 luni) si pot spune ca o am de la 4 luni.II face mancarica, o scoate afara , are grija de ea.Este normal sa iti faci griji la inceput cum o sa fie. Eu am stat in paralel cu ea vreo 2luni si hai sa zicem ca te prefaci o zi 2 dar nu 2 luni.
Bafta
tinatache spune:
pai nu mai bine iti iei o femeie in casa care sa-ti faca curat de 2-3 ori pe sapt., sau de cate ori vrei tu? E pacat sa-ti privezi copilul de prezenta mamei doar pt ca ai de spalat pe jos. Daca ai merge la servici, da, nu ai incotro, dar asa... ce zici? e buna ideea?
Un Paste Fericit!
Cristina
LYADA spune:
Draga Alssa,
Si eu am fost speriata de perspectiva de a-mi lasa copilul pe mainile unei persoane necunoscute. Eu am dat peste o persoana sufletista (am postat recent cam ce face la alt subiect).
Nu toate sint ingrozitoare, e drept ca lumea tinde sa povesteasca despre cele bune mai putin, din diverse motive.
Eu am angajat-o inca de cand mai puteam sta acasa si am urmarit-o 3 luni. Aproape zilnic cand plimba copilul la pranz aveam ideea nebuneasca cum ca ar putea pleca cu el si sa nu se mai intoarca. Cand m-am intors la birou o mai verificam prin sondaj: reveneam dimineata sub pretextul ca am uitat ceva, veneam mai devreme de la birou sau la pranz. M-au enervat multe lucruri la inceput, erau diferente de generatie/pregatire/stil insa pe parcurs m-am acomodat ( o am de 2 ani).
Poti incerca prin agentii sau un anunt simplu luni in Rom Libera si Anuntul telefonic cu descrierea cerintelor (zona, varsta copil, varsta bona mai ales) si apoi sortezi telefoanele. Eu am primit cam 20 telefoane(am fost f exacta in anunt, nu am vrut nici tinere nici batrane: Ileana avea 47 ani)si am vazut 4. Poate am avut si noroc, poate m-a ajutat faptul ca fac angajari si la firma si eram familiarizata cu procesul, cert este: Curaj, poti da peste o femeie care sa se ataseze de copil si sa nu ai probleme.
De agentia resp eu nu am auzit.
Iti tin pumnii!
alssa spune:
Multumesc mult fetelor.
Tinatache: in veci nu as putea lasa pe cineva sa-mi faca mie cineva curatenie in casa. Pur si simplu nu suport sa atinga altcineva lucrurile noastre. Nu suport nici eu, nici sotul mai ales ca eu sint paranoica si curat si-n gaura de sarpe...
Ca sa nu mai spun, ca totusi, am si eu nevoie macar o ora pe zi pentru mine, chiar daca in ora aia am sa fac curat.
qsar spune:
quote:Pacat. Si eu vroiam sa-ti propun aceeasi solutie. La noi functioneaza excelent. Am angajat o menajera care se ocupa de gospodarie (curatenie, spalat, calcat...) si care, in timp, invatand obiceiurile casei, mai are grija uneori si de Dinu... Pentru ca, vezi tu... in veci n-as suporta gandul ca puiul meu ar da fuga in bratele bonei daca a facut "buf" in parc (si se mai intampla si cate-un "buf") in timp ce eu as lustrui mobila. Dar, ma rog...
Originally posted by alssa
...in veci nu as putea lasa pe cineva sa-mi faca mie cineva curatenie in casa. Pur si simplu nu suport sa atinga altcineva lucrurile noastre. Nu suport nici eu, nici sotul mai ales ca eu sint paranoica si curat si-n gaura de sarpe...
Q
alssa spune:
Ai si tu dreptate... dar pe linga considerentele mele... mai sint si altele. Nu imi prea permit sa var pe oricine in casa dintr-un motiv care tine mai mult de sotul meu. Avem citeva echipamente f. scumpe (pentru calculatoare) - rackuri, switchuri, cisco-uri etc... iar el nici nu vrea sa auda de cineva strain pe aici.
Adela spune:
Dar sa plimbe sotul copilul in parc si tu sa faci curat? La noi cam asa se intampla. Sambata sau (acum ca ziua s-a marit) de la 18 la 20 in timpul saptamanii?
De cele mai multe ori vine tarziu acasa ... dar e de ajuns daca vine de 2 ori/saptam la 18.
SAU.
Iti iei o femeie care sa-ti faca curat si tu stai cu bebe in curte si mai mergi din cand in cand la ea si-i mai dai indicatii.
Ambele solutii sunt sa lasi copilul pe maini sigure. Si eu am un "dinte" pentru baby-sitter. Uf
~~ Adela & Julia
alssa spune:
Sotul de cele mai multe ori lucreaza si simbata si duminica, chiar daca este acasa. Adica lucreaza de acasa, chit ca nu este el on-call saptamina respectiva.
Am sa analizez toate posibilitatile si am sa trag o concluzie. Deocamdata ma mai ajuta o matusa de-a mea pe care Clara o iubeste foarte mult si din fericire inca mai poate veni de doua ori pe saptamina sa stea cu ea citeva ore, chiar daca amindoua se foiesc pe linga mine :) Clara iubeste aspiratorul si cirpa de praf si chiar ma ajuta :)))
tinatache spune:
alssa, de fapt cred ca tu ai nevoie de o pauza de copil. Cred ca orice mama isi doreste asta la un moment dat, chiar daca ne iubim copiii mult de tot. Problema e ca la un loc de joaca tb sa stai cu ochii pe copil ca pe butelie, acuma e langa tine, acuma e catarat pe vreun topogan sau cine stie unde. Eu mai degraba mi-as lasa copilul acasa sau in curte cu cineva decat in parc. Si eu cred ca solutia cu bebe+bona in curte la tine e cea mai buna, iar tu sa-ti vezi de treaba fara grija, copilul e in siguranta... eventual cu matusica:)
Spor la treaba!
Un Paste Fericit!
Cristina