Trebuie sa credem TOT ce scrie in Biblie ??
Chiar a fost Biblia insuflata de Dumnezeu ? cum e posibil, ca doar a a fost scrisa de oameni ? trebuie sa credem tot ce scrie acolo, pentru ca sunt unele “povesti” greu de crezut ? chiar exista diavolul, raiul si iadul ? atat Vechiul cat si Noul Testament au fost copiate si rescrise de numeroase ori de-a lungul istoriei, cum putem stii ca nu au fost introduse modificari?; exista atatea interpretari ale Bibliei, de ce as crede doar in una singura ?
Intrebarile astea mi mi-au fost puse cel mai frecvent in discutiile despre crestinism si Biblie pe care le-am avut cu diferite persoane . As vrea sa raspund la ele, pe baza mai multor carti si documente pe care le-am citit, pentru ca am observat ca multi oameni care se considera crestini, au serioase indoieli privind veridicitatea Bibliei si inspiratia ei divina.
In primul rand, Biblia a fost scrisa de-a lungul unei perioade de 1500 de ani de catre 40 de persoane, provenind din medii culturale si sociale foarte diferite (de la regi si imparati pana la ciobani si pescari).
Biblia sustine ca tot cuprinsul ei este de origine divina. Asta nu inseamna ca fiecare cuvant este izvorat din intelepciunea lui Dumnezeu, ci mai degraba ca fiecare cuvant a fost acceptat sa fie in Biblie prin intelepciunea divina a Duhului Sfant. Pasaje in care ne intalnim cu sectiuni din cronicile de curte ale imparatilor pagani, decrete ale lui Cir, fragmente citate din lucrarile poetilor greci, sau ganduri de ale diavolului, nu sunt in Biblie ca mesaje ale lui Dumnezeu pentru noi, ci doar ca decor omenesc si demonic in care se desfasoara lucrarea mantuitoare a revelatiei rascumparatoare. Minciunile sarpelui in gradina Edenului, ispitirile cu care a cautat sa-L distruga pe Isus, sovaielile umane si neascultarile de tot felul, sunt toate legate prin inspiratie intr-un manunchi din care iese in evidenta planul lui Dumnezeu cu noi si directiile pe care trebuie sa mearga fara sovaire ascultarea noastra.
"Inspiratia literala" inseamna ca fiecare cuvant din originalul scrierilor a fost asezat acolo pentru ca Dumnezeu, numai Dumnezeu si intru-totul Dumnezeu a hotarat asa. Aceasta nu inseamna ca Dumnezeu a dictat fiecare cuvant, ci, mai degraba, ca Dumnezeu a influentat mintea umana a celor care au scris, facandu-i sa aleaga din vocabularul familiar lor exact acele cuvinte, ganduri si expresii care au imbracat mai bine mesajul originat in mintea divina. In acest sens, si numai in el, putem spune ca fiecare cuvant folosit de cei ce au scris cartile sfinte este "cuvantul lui Dumnezeu."
Acum citiva ani, intr-o discutie pe care am avut-o cu un coleg american (care mergea in fiecare duminica la biserica si era implicat in numeroase activitati religioase) despre Biblie, mi-a spus ca el considera povestea cu Adam si Eva doar un mit, nu crede ca aceste personaje au existat cu adevarat!
La fel mama, care se considera o persoana cu frica de Dumnezeu cand i-am spus “stii, mama, ca Adam a trait 900 de ani ?”, mi-a raspuns cu mila si chiar cu ingrijorare in privire “cum poti, mama, sa crezi asa ceva???”. I-am raspuns “dar poti sa crezi ca o fecioara a ramas insarcinata de la Duhul Sfant ? poti sa crezi ca un om a inviat?”, “Da”, a fost raspunsul, aceste doua minuni poate sa le creada fara nici o indoiala.
La fel am observat ca procedeaza multi crestini, din pacate, iau din crestinism sau din Biblie ce le place, ce mintea lor poate sa accepte, iar ce nu, le trece la categoria mituri/metafore/exagerari.
Voi reveni,
Cu drag,
Elena&Laura
Raspunsuri
Nati spune:
Mi-am sters mesajele,pentru ca aici se face un studiu al Bibliei,de catre credinciosii care sustin cele spuse in carte,asa ca interventia mea nu isi are rostul.
hannen spune:
Da Biblia a fost revelata de Dumnezeu,da exista diavolul si iadul si raiul ,si da Adam si Eva au trait 900 de ani si altii dupa ei.
Daca ne indoim de aceste lucruri de baza,atunci mai avem credinta?Ce ne ramine de crezut,sau in ce vom putea crede?
Si bine sesizat faptul ca oamenii au luat si iau in continuare numai ceea ce la place si ceea ce mintea lor poate accepta,iar ceea ce nu pot accepta le considera mituri.
Daca Biblia,inspiratia divina a lui Dumnezeu ar fi ramas "intreaga " exact asa cum a fost revelata ,Dumnezeu nu ar fi considerat necesara trimiterea unei alte carti dupa ea,prin gura altui profet.
Dar de veridicitatea faptului ca ea vine de la Dumnezeu nu ne putem indoi.
Si Nati ceea ce frumos si bine documentat ai scris,arata inca o data cum Biblia a ajuns sa fie "inflorita" de produsul mintii umane.Daca oamenii au hotarit despre ce este bine sau sanatos sa fie spus oamenilor ,asta inseamna ca omul cu de la sine putere a schimbat cartea lui Dumnezeu.
Daca credem in rai ,atunci de ce nu am crede si in iad??
De ce este asa greu de crezut?Sau ce este asa greu de crezut?
Indoindu-ne de existenta iadului este ca si cum l-am acuza pe bunul Dumnezeu de minciuna.Sau credem ca totul este numai lapte si miere pentru toata lumea,pacatosi si credinciosi???Nu este chiar asa.
Daca nu ar exista si un sentiment de teama fata de forta divina care ne-a creat ,ar domni haosul .Oamenii si asa cu frica gindului la posibilitatea existentei iadului si a pedepsei tot pacatuieste,ia incercati sa va imaginati cum ar fi fara aceasta teama?E adevarat ca sunt si cei care nu dau doi bani pe nimic,care nu au nici un fel de teama de Dumnezeu ,de judecata LUI .
De ce a creat posibilitatea ca aceste legi sa fie incalcate?Pai cum altfel ar vedea care din noi ascultam de EL ,care urmam si ascultam poruncile lui ?Ne-a creat liberi sa alegem ce vrem ,intre bine si rau.Depinde numai de noi ce alegem.Asa verifica Dumnezeu care dintre noi suntem supusi lui.Si nu s-ar putea aceasta verificare decit cu ispita.Uitati ca si Adam si Eva au fost ispititi?
Teama este de multe ori insuflata gresit si inteleasa gresit.
Imi pare rau nu mai am timp acum,poate revin.
Leah spune:
mama, ce subiect dificil.Daca zici "nu" iti dau creationistii in cap, daca zici "da" iti dau preotii in cap. Eu cred ca fiecare e liber sa ia din Biblie ceea ce crede el ca e aproape de sufletul lui.Eu nici nu judec,nici nu cercetez. O iau asa cum e.
Leah
Banti spune:
Noul Testament nu a fost scris de oameni care nu l-au intilnit niciodata pe Isus. Dimpotriva.
Ioan, Matei, doi dintre autorii Evangheliilor care le poarta numele au fost ucenicii lui Isus, deci au trait si au fost martori la lucrurile povestite acolo. Luca si Marcu, care au scris celelalte doua Evanghelii, le-au auzit povestite de la altii care au stat aproape de Isus.
"Faptele Apostolilor" povesteste experienta apostolilor si a ucenicilor lui Isus dupa ce El s-a ridicat la Cer si a fondat Biserica Lui trimitind Duhul Sfint peste apostoli, iar cel sau cei care au scris cartea fusesera linga Isus.
Epistolele au fost scrise de Ioan, Iacov, Petru, deci oameni care au fost ucenici ai lui Isus. Iacov chiar a fost fratele lui Isus.
Numai Pavel, care a scris multe epistole, nu l-a cunoscut personal pe Isus, dar l-a intilnit intr-o revelatie care i-a schimbat complet viata si a devenit si el unul dintre apostoli.
Eu cred ca Biblia este scrisa de oameni, dar este insuflata de Duhul Sfint si nimic din ea nu este gresit, pentru ca Dumnezeu nu greseste. Nu este doar o carte de povestiri istorice, sau doar o istorie a evreilor, ci este cartea omenirii si cartea care iti ofera solutia pentru o viata alaturi de Dumnezeu.
Cine vrea sa cunoasca Adevarul trebuie sa se apropie cu o inima sincera de Biblie si Dumnezeu I-l va revela, acest lucru nu poate fi tagaduit, pentru ca l-au experimentat milioane de oameni de cind aceasta carte a fost scrisa.
Ioana
Banti spune:
Pentru Nati - e adevarat ca in fata lui Dumnezeu trebuie sa avem o teama sfinta pentru ca Biblia spune ca El este sfint si noi nu putem sta inaintea Lui din pricina pacatelor noastre.
DAR tot Biblia spune ca prin credinta in Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, noi sintem mintuiti si avem trecere inaintea lui Dumnezeu, care ne iubeste nespus de mult din moment ce si-a jertifit propriul Fiu pentru ca noi sa putem trai vesnic alaturi de El.
"Caci atit de mult a iubit Dumnezeu lumea incit a dat pe singurul Lui fiu ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica" (Ioan 3:16)
Biblia spune ca in dragoste nu exista frica, pentru ca dragostea adevarata inlatura frica, iar Dumnezeu este dragoste.
Iadul nu a fost facut de Dumnezeu, ci este locul de pedeapsa pentru ingerii razvratiti care n-au ascultat de Dumnezeu. Nu Dumnezeu ne trimite acolo, ci noi facem alegerea unde sa mergem in vesnicie, daca credem sau nu in Isus. Dumnezeu este bun, dar este si drept, este suveran, ne pune inainte binele si raul si noi avem libertatea de a alege.
Cit priveste dictonul "Crede si nu cerceta", nicaieri in Biblie nu scrie asa ceva, este inventat de oameni. Dimpotriva Biblia ne indeamna sa cercetam toate lucrurile si sa cerem intelepciune de la Dumnezeu sa intelegem Adevarul pentru ca El ne-o da.
Cu drag,
Ioana
Elena spune:
Dragele mele,
Voi raspunde in ordinea in care ati scris.
[quote]Originally posted by Nati
Eu din cate am citit,majoriatea celor care au scris Noual Testament nu l-au intalnit sau nu l-au vazut pe Iisus in viata lor.Ei au trait multi ani dupa ce Iisus a parasit pamantul.Ei nu l-ar fi recunoscut pe Iisus din Nazaret daca L-ar fi intalnit pe strada.
Scriitorii Bibilei au fost mari credinciosi si mari istorici,ei au preluat povestile care au ajuns la ei si de la prietenii lor la altii,mai batrani decat ei si de la altii mai batrani,pana cand s-a realizat o inregistrare scrisa.
INEXACT !!!
Toti arheologii si istoricii Bibliei, crestini sau necresteni au cazut de acord ca Noul Testament a fost scris intre anii 50-90 e.n., de catre martori oculari sau sau de catre oameni care au consemnat marturiile celor care au trait evenimentele. Toti autorii au trait in timpul in care zvonul despre aceste intimplari era inca viu, fiind participanti directi sau aflindu-se in legatura cu martori nemijlociti la evenimente.
Din fericire, dovezile nu constituie o problema. Exista trei tipuri de
dovezi folosite in evaluarea Noului Testament. Acestea sunt
manuscrisele grecesti, diferitele traduceri in care apare Noul Testament si scrierile parintilor Bisericii.
Exista aproximativ 5500 de copii ce contin fragmente sau totalitatea textului Noului Testament. Fragmentul cel mai vechi care s-a pastrat dateaza din jurul anului 120, iar alte aproximativ 50 de fragmente dateaza de la 150 la 200 de ani dupa anul redactarii lor.
In plus, textul Noului Testament
ar putea fi reprodus pe baza documentelor datate in primii 250 de
ani de la data scrierii lui. In ce mod? Prin scrierile primilor crestini. In
comentarii, scrisoriri alte texte, acesti scriitori antici citeaza din textul
biblic, oferindu-ne astfel dovezi ce vin in sprijinul Noului Testament.
John Burgon a pus in evidenta existenta a peste 86.000 de citate din
Noul Testament in scrierile parintilor Bisericii timpurii care au trait inainte
de anul 325 e.n. Astfel, putem observa ca exista mult mai multe dovezi
care sa ofere incredere in validitatea Noului Testament decat in cazul
oricarui alt text al lumii antice.
Istoricul F. F. Bruce face urmatoarea remarca: Marturiile ce confera credibilitate scrierilor Noului Testament sunt intr-un numar covirsitor mai numeroase decit in cazul multor texte apartinand unor autori clasici a caror autenticitate nimeni nu viseaza macar sa o puna la indoiala.
El mai afirma: Iar daca Noul Testament ar fi o culegere de texte
seculare, autenticitatea lui ar fi considerata, in genere, o chestiune aflata in afara oricarui dubiu" (Scrierile Noului Testament: Sunt ele autentice?,p.15).
Exista puternice marturii interne care atesta ca Scripturile au fost scrise
la o data timpurie. Faptele Apostolilor inregistreaza activitatea
Bisericii de Óinceput, fiind scrisa ca o continuare de catre aceeasi persoana
care a scris si Evanghelia dupa Luca. Aceasta parte a Noului Testament se
incheie cu prezenta Apostolului Pavel la Roma, moartea lui nefiind
consemnata.
Acest fapt ne conduce la concluzia ca ea a fost scrisa inainte de moartea
lui Pavel, avind in vedere ca toate celelalte evenimente majore din viata
lui apar in relatare. Pe baza anumitor dovezi, se presupune ca Pavel a
fost ucis in timpul persecutiei initiate de Nero in anul 64 e.n., rezultand
de aici ca Faptele Apostolilor a fost scrisa inainte de acest an.Daca Faptele Apostolilor a fost scrisa inainte de anul 64 e.n. ca o
continuare la Evanghelia dupa Luca, aceasta din urma trebuie sa fi fost
compusa cu citva timp inainte, probabil la sfirsitul deceniului cinci si
inceputul deceniului sase al secolului I.
Moartea lui Hristos a survenit in
jurul anului 30 e.n., de unde rezulta ca marturia lui Luca a fost consemnata
la cel mult 30 de ani dup„ evenimente. Œn conformitate cu invatatura
Bisericii de inceput, prima Evanghelie este a lui Matei, ceea ce ne aduce
mai aproape de timpurile lui Hristos. Aceste dovezi ne fac sa credem ca
primele trei Scripturi au fost compuse intr-un rastimp de 30 de ani de la
petrecerea evenimentelor, un timp in care martori oculari potrivnici ar fi
putut sa dezminta marturiile daca nu ar fi fost adevarate.
Deocamdata atat. Sper ca aceste dovezi sunt destul de clare. Daca ai doveti documentate ca nu ar fi asa, te rog sa le scrii.
Numai bine,
Elena
P.S. Eu nu stiu ce preot ti-a spus tie "crede si nu cerceta", dar pot sa-ti spun ca acel preot nu este un adevarat slujitor al lui Dumnezeu!
asa cum iti spuneam si inainte mi se rupe inima cand aud ca niste preoti, care se pretind oameni ai lui Dumnezeu dau asemenea raspunsuri !! ei nu stiu oare ca pedeapsa lor va fi mult mai mare daca raspund in felul asta ?? ei trebuie sa fie invatatori, vindecatori de suflete sa lupte cu viata lor ca un numar cat mai multe suflete sa fie castigate pentru Dumnezeu!
Dumnezeu nu ne vrea prosti, ignoranti, Dumnezeu ne vrea inteligenti. Domnul Isus a spus asa : "Cautati-ma si ma veti gasi", "cereti si vi se va da; cautati si veti gasi; bateti, si vi se va deschide. Caci oricine cere, capata, cine cauta, gaseste, si celui ce bate, i se va deschide." (Matei 7.7)
conchita spune:
quote:
Originally posted by Elena
Dragele mele,
Voi raspunde in ordinea in care ati scris.
[quote]Originally posted by Nati
Eu din cate am citit,majoriatea celor care au scris Noual Testament nu l-au intalnit sau nu l-au vazut pe Iisus in viata lor.Ei au trait multi ani dupa ce Iisus a parasit pamantul.Ei nu l-ar fi recunoscut pe Iisus din Nazaret daca L-ar fi intalnit pe strada.
Scriitorii Bibilei au fost mari credinciosi si mari istorici,ei au preluat povestile care au ajuns la ei si de la prietenii lor la altii,mai batrani decat ei si de la altii mai batrani,pana cand s-a realizat o inregistrare scrisa.
[size=3]INEXACT !!!
Toti arheologii si istoricii Bibliei, crestini sau necresteni au cazut de acord ca Noul Testament a fost scris intre anii 50-90 e.n., de catre martori oculari sau sau de catre oameni care au consemnat marturiile celor care au trait evenimentele. Toti autorii au trait in timpul in care zvonul despre aceste intimplari era inca viu, fiind participanti directi sau aflindu-se in legatura cu martori nemijlociti la evenimente.
Din fericire, dovezile nu constituie o problema.
confirm informatiile oferite de Elena, tot asa stiam si eu. dupa cum se vede, exista mult folclor pe seama Bibliei, poate oamenii sunt bine intentionati cand apleaca urechea la asemenea dezinformari sau poate ca se intampla ca in orice alt domeniu: sunt mai sensibili cu informatiile care le confirma prejudecatile. sfatul privind studiul si informarea temeinica este excelent, nu numai in ceea ce priveste Biblia.
multumesc si eu, Elena, pentru timpul oferit noua, prin mesajele tale, foarte interesante si documentate.
Elena spune:
Draga Nati,
Imi pare rau si sunt tare dezamagita ca tu asta ai inteles din mesajul meu, si anume ca eu vreau sa-ti bag pumnul in gura sau ca am o parere proasta despre tine. Departe de mine asemenea ganduri!!!
Da, am fost categorica, scriind cu majuscule INEXACT, pentru ca eu cred cu tarie in ceea ce am scris. Este unanim acceptat, pe baza de dovezi clare, de catre istoricii si arheologii contemporani- atat crestini, cat si necrestini, ca Noul Testament a fost scris de martori oculari, sau de catre oameni care au consemnat marturiile celor care au trait evenimentele.
Eu nu ti-am luat in deridere opiniile si nici nu ti-am bagat pumnul in gura, ci te-am invitat sa imi argumentezi pe ce baza afirmi tu ca "majoriatea celor care au scris Noual Testament nu l-au intalnit sau nu l-au vazut pe Iisus in viata lor". Unde ai citit tu asa ceva, eu chiar sunt foarte curioasa ?
Sigur ca esti libera sa crezi in ce vrei tu. Eu nu pot si nici nu vreau sa te oblig sa crezi in ce cred eu. Dar te intreb, esti sigura ca Dumnezeul in care crezi tu este cel adevarat ? esti sigura ca esti pe drumul cel bun? aici ai putea sa-mi spui "si ce-ti pasa tie daca eu sunt pe drumul bun sau nu?". Imi pasa pentru ca eu simt ca am descoperit cea mai de pret comoara a lumii, si anume mantuirea pe care o primesti prin credinta in Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, cel revelat in Biblie. Si as vrea sa spun la toata lumea despre acest dar pretios, ca si altii sa il poata primi. Este, daca vrei, ca bucuria indragostitului care simte nevoia sa spuna, sa strige lumii intregi ca iubeste si este iubit.
Sa stii ca eu m-am intrebat de multe ori in trecut daca sunt pe drumul cel bun si as vrea sa fiu -cat este omeneste posibil-sigura ca Dumnezeul in care cred eu este cel adevarat. De aceea am citit multe carti despre acest subiect, am reflectat si meditat la ceea ce am citit si am ajuns la concluzia ca- pana la proba contrarie- Dumnezeul cel adevarat, care a creeat cerurile si pamantul este cel revelat in Biblie.
Stii, citind ce ai scris tu despre Biblie si anume ca iti inspira numai frica, ma intreb daca am citit/citim aceeasi Biblie. Pentru ca Biblia din care citesc eu imi inspira dragoste, reverenta, bucurie si pace sufleteasca si nicidecum frica de care spuneai tu. Ce anume te-a infricosat pe tine atat de tare in Scriptura ?
Dupa cate vezi,religia si politica au dus numai la dezbinari si dusmanie.
Nu, Nati, nu religia a adus dezbinarea si dusmania, ci oamenii insisi...
Faptul ca eu cred in ceva,si tu in altceva,nu ma face pe mine mai nestiutoare decat tine sau alti,sau mai pacatoasa decat alti.
Daca recitesti ce am scris vei vedea ca nu am scris nicaieri ca ai fi mai nestiutoare sau mai pacatoasa decat alti- nici macar nu am pomenit cuvantul "pacat"!! Caci cine sunt eu, sa te judec pe tine sau pe oricine altcineva ?
Imi pare rau ca ai hotarit sa te retragi din discutie, daca totusi te razgandesti, din punctul meu de vedere esti bine-venita. Orice hotarire ai lua, poti sa fii sigura ca esti in rugaciunile mele,
Cu drag,
Elena