Am castigat la loterie.Am nevoie de sfaturi !!!

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

quote:
Originally posted by Carolyne

Hello,

Va multumesc din suflet. Nu ma asteptam sa imi raspundeti atat de repede si sa imi dati atatea informatii! Este posbil ca cele care imi raspund si locuiesc chiar in Chicago ori in apropiere sa mentioneze acest lucru?
Acum sa va dau mai multe informatii: sotul meu lucreaza la un magazin cu produse exclusiv din US si numai pentru cetateni americani. El gestioneaza si aprovizioneaza acest magazin. Pe cat posibil tot in acest domeniu ar vrea sa lucreze.


Carolyne, atunci el poate gasi foarte usor un job de manager, administrator, nu conteaza unde, adica magazin, restaurant sau hotel...la hoteluri am vazut ca se gaseste mai repede. nu stiu daca va putea intra de la inceput manager cu salariul marisor, ci tot entry-level vad ca se obisnuieste aici, nu conteaza ce experienta ai-trebuie sa o iei cam de la inceput.

quote:
La mine situatia este mai complicata: am absolvit politehnica din Bucuresti, dar n-am profesat niciodata ca inginer si sincera sa fiu nici nu sunt interesata.


intra pe siteul www.wes.com si vei afla cum poti sa iti echivalezi diplomele din Ro, preturi, cat de repede etc. e site oficial, deci apeleazaza cu incredere.
ti-am mai spus, parerea mea este sa incepeti de pe-acum tatonarile cu inchiriat casa, gasit job, echivalat studii etc, macar ca sa prindeti ceva experienta in cautari ;)
de ce e bine sa ai studiile echivalate? pentru ca economisesti timp cand te duci din nou la scoala ca sa te specializezi in altceva, cum spui tu ca vrei:

quote:
Ma gandeam sa ma indrept spre domeniul financiar, dar ma gandesc ca am 0 experienta si, implicit, zero sanse de angajare. Sunt cursuri de scurta durata ce se pot face in acest domeniu ? Daca vrei sa devii contabil, de exemplu, ai nevoie de studii superioare sau inveti doar 6 luni, de ex., si gata, poti sa profesezi??


daca nu ma insel, pentru accountant poti sa faci cateva luni de cursuri, nu e vorba de ani de zile. daca dai o cautare pe siteul orasului unde vei sta, Chicago in cazul tau, cu "accounting training" vei gasi niste optiuni cu detalii si poti sa hotarasti dupa aia.
uite un site care ofera cursuri prin corespondenta si online de pilda:
http://www.noblece.com/
sau aici o lista de posibilitati, cursuri, scoli, carti etc:
http://www.business.com/search/rslt_default.asp?r4=t&query=certified+public+accountant+education


mai stiam ca daca prinzi un post de accountant entry-level poti invata meseria la locul de munca, la fel cum ti-am zis ca poate proceda si sotul tau ca manager entry-level.
un sfat important: daca te uiti in ziare la anunturile de joburi, ocoleste-le de la inceput pe cele care iti ofera castiguri de sute de dolari pe zi ca manager entry-level si nici nu te obosi sa mergi la interviuri macar pentru pozitiile astea: sunt salarii bazate pe comision, ceea ce inseamna ca va trebui sa vinzi diverse produse batand la usile oamenilor, pe cheltuiala ta de benzina si de cele mai multe ori vei avea surpriza sa constati ca nici macar comisionul intreg nu il primesti. in joburi dintr-astea nu ai parte de beneficii, adica asigurare medicala, 401K, etc...beneficiile astea le primesti la un job normal, cu salariu platit la ora adica, dupa 30 sau 90 de zile, asta ca sa stii de la inceput.

quote:
Sper sa nu va para stupide intrebarile, dar cand te duci undeva unde nu cunosti nimic si totul este nou poti adresa intrebari fara importanta ori le poti ocoli pe cele importante.


stii, au americanii o vorba: stupide sunt intrebarile pe care nu le pui!! deci nu iti mai face probleme si intreaba absolut orice vrei, trebuie sa fie cineva aici care stie raspunsul macar partial sau care te poate indruma unde poti sa il gasesti

quote:
Eu as mai avea urmatoarele intrebari: cat de repede iti poti cauta de lucru raportat la intrarea in State? A 2 zi, dupa o saptamana, etc???


eu as incepe de pe-acum, ti-am zis, macar ca invatati sa compuneti o aplicatie pentru job, siteurile pe care ti le-am dat au modele de aplicatii. vei vedea ca este destul de important sa stii sa aplici pentru un job in scris, sa faci o scrisoare de motivatie si sa raspunzi cum trebuie la intrebarile din interviu....Resume-ul lor difera foarte mult de CV-ul nostru...


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

quote:
Originally posted by mihaelabebe


Din cate stiu eu salariul minim pe economie brut este de 6$ si ceva pe ora care creste in functie de vechime iar orele suplimentare se platesc cu 60-70% in plus.
mihaelaH



salariul minim cred ca e de $2 pe ora, ca atata castiga chelnerii si ospatarii si in general cei care lucreaza in restaurante si traiesc din tips (bacsisuri).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxij spune:

Legal salariul minim e cam 6.50$/ora, 2$ pe ora oricum nu e conform legii.

ruxij

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

Nu exclude ingineria din prima. S-ar putea sa-ti fie de folos pina apuci sa faci scoala de contabilitate. Si inca ceva chiar daca ai terminat sa zic constructiile, iti poti gasi o slujba de inginer mecanic, etc. Nimeni nu s-a uitat vreodata la diplomele mele desi le-am tot luat cu mine pe la interviuri. Pe mine m-au crezut pe cuvint. De fapt ii intereseaza mai mult cit de repede te poti integra in colectiv, cit de repede inveti, sa fii dedicat firmei,etc. Iar daca de ex stapinesti un program de calculator: CAD, ProE, limbaje de programare, etc iti gasesti slujba mai usor, platita de la mediu in sus,
Andrada

L’amore che move il sole e l’altre stelle. Dante
Iubirea misca soarele si celelate stele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amuleta spune:

Eu locuiesc linga Chicago dar de partea cealalta a granitei, in Indiana. Am locuit pina acum 2 ani in Chicago.
In legatura cu slujbele nu vreau sa te dezamagesc dar poate dura o luna daca accepti orice si pina la 6-7 luni daca esti mai selectiva. Nu-ti face iluzii, asta este tot ce pot sa-ti spun. Pot sa-ti dau o sugestie, daca nu te pasioneaza ingineria : cursuri de nursing, meserie foarte cautata. Dureaza 3-4 ani dar dupa primii 2 te poti angaja deja. Sint tot felul de community colleges unde te poti inscrie. Presupun ca tot acolo poti urma si cursuri pentru contabil dar nu cunosc detalii.
Intr-un oras mic costa mai putin sa traiesti dar exista si citeva potentiale dezavantaje : gasesti slujba mai greu, plata este ceva mai mica, nu au aeroport international, uneori nu prea gasesti romani sau biserici romanesti (in cazul in care asta conteaza).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns camelia11385 spune:

Poti sa-ti spun un lucru, nu da cu piciorul la diploma de inginer, este cel mai mare atu pe care il ai; cu tot handicapul lipsei de experienta, poti sa incropesti o poveste, sa semene ca si cind ai fost nevoita sa apelezi la secretariat din lipsa de oportunitati dar ingineria e cariera ta; "de aia ai si emigrat, in cautare de oportunitati si ca sa-ti poti face meseria" e cel mai bun raspuns la orice interviu(toti te vor intreba de ce nu ai facut inginerie in Ro si de ce ai emigrat in SUA)

Am retinut ca nu prea esti interesata in inginerie, dar sint citeva motive foare bune care s-ar putea sa te faca sa te razgindesti:

1.Impresia neplacuta s-ar putea sa ti-o fi facut in Ro, pe bancile facultatii datorita cursurilor aride si lipsite de aplicatie.
2.Din tara pare usor sa schimbi carierele si sa incepi "altceva" dar te avertizez ca anii de munca necalificata pina iti faci scoala(care apropo te stoarce de bani si-ti pune relatia in pericol) sau pina convingi pe cineva ca pe tine te intereseaza botanica, etc. in loc de inginerie, sint un pret prea mare comparativ cu ce obtii la sfirsit.
3.Inginerii sint o categorie cu statut aparte; americanii ii recunosc ca "ingineri" si nu doar oameni cu bac-ul; lipsa de experienta o poti suplini cu documentarea pe cont propriu(ca sa stapinesti limbajul de specialitate), dobindirea de experienta intr-o slujba inferioara ca responsabilitate, dar pe domeniu, eventual intr-o companie unde sint pozitii de inginer, la care intr-o zi poti sa ai acces, daca te dovedesti esti priceputa.
4.Odata intrati pe o filiera inginerii se bucura de o oarescare stabilitate in munca si repet ei sint priviti ca specialisti.
5. salariu peste medie( cind ai experienta) plus stabilitate egal prosperitate.

Caz concret: 2 ingineri chimisi(sot/sotie )au inceput in aceeasi companie acum citiva ani buni, cred ca 7-8, au avansat in interiorul firmei, ea mai ambitioasa s-a bagat si in management.
Cistiga peste medie amindoi si mai ales constant, suficient sa-si permita casa in jurul a 400mii.

Mai gindeste-te....

In cel priveste pe sotul tau, s-ar putea ca la fata locului sa-si schimbe parerea cu magazinul; ce a facut el acasa si acelasi lucru aici sint doua chestii complet diferite, doar daca nu vrea sa deschida propriul lui magazin;

Succes.

Informatii poti gasi pe www.expatus.com, la ghidul expatriatului "boboc".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaelabebe spune:


Draga Amuleta,orasele mici sunt in general la cateva mile distanta de orasele mari unde poti gasi slujbe cate vrei.
Sotul meu casiga 18$/ora plus 27$/ora orele suplimantare, lucrand ca mecanic instalator intr-un oras mic.Alte exepmle, companii ca Toyota, Crysler, GMC,Campbell's(una dintre cele mai mari producatoare de supe si alte mancarurui la conserva pe care americanii le iubesc atat de mult), TVA(uzina atomica unde daca iti gasesti servici si ca maturator traiesti ca boierul pana la adanci batraneti), Boeing si nu in ultimul rand marile lanturi de magazine(alimentare sau/si haine) care exista si in orasele mici si lista poate continua.
Aeroport international? Nu plec in fiecare zi in Ro sau international,asa ca nu ma deranjeaza si oricum cel mai apropiat aeroport international este la 2 ore distanta.
Cat despre biserici ortodoxe, sunt peste tot chiar daca nu romanesti,iar cat despre comunitatea romaneasca...e la 4 ore distanta!
Eu una sunt adepta oraselor mici, la urma urmei am venit aici pt a trai mai bine.
Si un ultim aliniat, viata in sud este mult mai ieftina decat in nord, exceptand Florida si zona de la ocean.

mihaelaH

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Carolyne spune:

Informatiile furnizate de voi mi-au fost de mare folos si inca n-am avut timp sa vizitez toate site-urile pe care le-ati mentionat. Cat despre posibilitatea de a reveni la inginerie este foarte greu, cred eu, si iata de ce: eu am absolvit in 1994 transporturi feroviare si, dupa cum am mentionat intr-un mesaj anterior nu am profesat nici macar 5 minute. Poti justifica lipsa oportunitatilor de a-ti gasi un job in bransa (in Romania)2-3-5 ani, dar nu 10! In plus, in State, sunt cu totul alte standarde (la dimensiuni ma refer) in tot ce tine de caile ferate. De aceea am zis ca este foarte greu sa revin la meseria de inginer.
Voiam sa va intreb daca dupa juma' de an, un an sa zicem, sunt sanse pentru job-uri in administratie (vezi functionar, etc) ?
Am vizitat site-ul loteristilor si am citit cateva mesaje pline de indicatii in ceea ce priveste bagajul pentru State. Voi ce ma sfatuiti? Majoritatea (daca nu toti) ziceau ca si-au luat bors magic, leustean uscat, marar la fel, etc. Am inteles de la cumnata mea ca sunt magazine unde gasesti si mancare romaneasca (la polonezi in special), dar este scumpa? Ce puteti spune despre acomodarea cu mancarea? Am avut ocazia sa gust cateva din produsele lor si nu mi-au placut deloc, mai ales faptul ca dau tot felul de arome produselor (vezi cola cu capsuni, cu visine sau mai stiu eu ce prostii).
Sotul meu este un mare ciorbar, ca sa zic asa, deci gasim bors pe-acolo sau nu?
Daca voi posta resume-ul cu o luna inainte a ajunge acolo sunt sanse sa gasim ceva? Astept sfaturile voastre cu multa nerabdare.
Toate cele bune,

Carolyne

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

quote:
Originally posted by Carolyne
Cat despre posibilitatea de a reveni la inginerie este foarte greu, cred eu, si iata de ce


ce imi place subiectul asta! fetele de pe DC sunt iarasi foarte solidare si este absolut molipsitoare energia asta degajata din dorinta lor de a ajuta! felicitari si va multumesc si eu pentru starea indusa
Carolyne, e doar o alternativa, nu trebuie neaparat sa te intorci la inginerie de cai ferate, iti poti echivala diploma si, cu niste cursuri suplimentare, poti urma alt profil, poate apropiat? e doar o solutie pe care este eficient si intelept sa o tii acolo de alternativa "in caz ca", asa ca un atuu in buzunar, sfatul este excelent.

quote:
Voiam sa va intreb daca dupa juma' de an, un an sa zicem, sunt sanse pentru job-uri in administratie (vezi functionar, etc) ?


aici vei fi dezamagita de raspuns: in administratia de stat au drept de munca numai cei cu cetatenie americana, idem in aeroporturi.

quote:
Majoritatea (daca nu toti) ziceau ca si-au luat bors magic, leustean uscat, marar la fel, etc.


eu din ce enumeri tu aici numai bors nu am gasit, in rest piata este suprasaturata de orice, vei ramane uimita. Chicago e un oras mare si precis sunt si magazine orientale de unde poti cumpara direct varza murata, zacusca etc. leustean, mararar, patrunjel (inclusiv in ghivece sau seminte sa le cultivi in gradina) gasesti la orice supermarket american, idem pastanac, dovlecei, frunze de vita asa ca... nu le cara dupa tine :))

quote:
Am inteles de la cumnata mea ca sunt magazine unde gasesti si mancare romaneasca (la polonezi in special), dar este scumpa?


in Chicago ai si magazin, si restaurant romanesc, nu sunt scumpe. deasemenea sarbesc, polonez, rusesc....

quote:
Ce puteti spune despre acomodarea cu mancarea? Am avut ocazia sa gust cateva din produsele lor si nu mi-au placut deloc, mai ales faptul ca dau tot felul de arome produselor (vezi cola cu capsuni, cu visine sau mai stiu eu ce prostii).


sa nu te superi daca iti spun, dar nu pleca la drum cu prejudecati, vei suferi inutil in perioada de acomodare pe care trebuie sa o petreci focusata pe lucruri mai importante. daca nu iti va place cola cu aroma de capsuni nu va fi nici o tragedie, vei gasi cola normala pe toate drumurile, plus zeci de sortimente de sucuri naturale sau soda de toate culorile si pentru toate gusturile. mancarea e de cateva feluri: cea de la deli, unde o iei gata preparata, aia semipreparata, cea de la restaurant si cea de la supermarket pe care ti-o gatesti singura. nu vei muri de foame pentru ca selectia este absolut covarsitoare, gasesti orice pentru toate gusturile.

quote:
Sotul meu este un mare ciorbar, ca sa zic asa, deci gasim bors pe-acolo sau nu?


am citit pe-aici mai demult ca fetele au gasit bors la orientali, cred ca eu am fost ori mai lenesa sa caut, ori mai ghinionista. poti sa faci in casa insa. restul ingredientelor pentru ciorbe, supe le gasesti din plin, iar daca n-ai timp sa gatesti, exista si gata facute

quote:
Daca voi posta resume-ul cu o luna inainte a ajunge acolo sunt sanse sa gasim ceva?


asta nu ti-o poate garanta nimeni, depinde de ce domeniu cauti si ce esti dispusa sa accepti. dar e mai bine sa incepi de-acum, ti-am mai spus, macar practici cautarea si inveti sa completezi aplicatiile si sa raspunzi la interviu. siteurile pe care ti le-am dat au si articole pe tema asta. daca mai vrei, iti mai dau adrese...bine ar fi sa va informati cat mai mult inainte sa veniti aici, eventual sa aveti un plan de bataie si sa il urmati cu ajustarile de rigoare date de realitate, in fond ideea e sa nu va pierdeti pe drum nici entuziasmul, nici realismul...o alta solutie ar fi sa accepti primul job de cashier (casier) in buna traditie a emigrantului de orice nationalitate :)), adica sa ai un venit sigur (desi cam mic) la inceput, in timp ce continui sa te dezmeticesti ce si cum cu cariera, macar ai ceva la capitolul experienta de munca americana si bani de cheltuiala in primele luni...sau de chelnerita la vreun restaurant, ca tot s-a amintit aici, unde salariul de baza e foarte mic, dar toate bacsisurile zilnice iti revin aproape in totalitate, minus taxele...se pot face bani frumosi daca muncesti cu drag...sau alt job unde ai acces aproape imediat: camerista la hotel: cred ca vreo $7 pe ora ca entry-level plus bacsisurile...stiu ca suna "dezonorant" pe romaneste, in america nu exista cuvantul asta referitor la munca...orice job este doar un inceput, nimic altceva, si o sursa foarte onorabila sa pui mancare pe masa familiei, sa platesti datoriile...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns camelia11385 spune:

quote:
Originally posted by conchita

Carolyne, e doar o alternativa, nu trebuie neaparat sa te intorci la inginerie de cai ferate, iti poti echivala diploma si, cu niste cursuri suplimentare, poti urma alt profil, poate apropiat? e doar o solutie pe care este eficient si intelept sa o tii acolo de alternativa "in caz ca", asa ca un atuu in buzunar, sfatul este excelent.



Conchita are dreptate, nu e important sa lucrezi in domeniul cailor ferate, cit este de important sa lucrezi ca inginer;

In ceea ce privesc cei 10 ani:

Chiar daca ai fi terminat ieri si ai fi lucrat in domeniu, ei te lau oricum ca pe unul care trebuie sa se obisnuiasca, sa se perfectioneze si sa invete "sistemul lor".

Cei 10 ani poti sa-i justifici intr-un fel sau altul ( poti fi intreaba-ta despre ei dar de multe ori pina le dai tu raspunsul ei sint cu mintea in alta parte; pe ei ii intereseaza ce se intimpla acum si mai ales aici; nu te astepta ca se vor obosi sa dea telefoane si sa intrebe despre tine in Romania, nu o fac ei de multe ori nici cind ai lucrat in domeniu, daramite asa)

In ceea ce priveste angoasa ca ce-ai invatat tu nu se potriveste de loc cu sinele lor de tren, etc.

Nu-ti bate capul, scutura-ti diploma, ascute-ti limba engleza, rasfoiesti carti de specialitate sau fa un curs, si tine-o pe a ta pina in pinzele albe, dai inainte cu "vreau o cariera ca inginer, bla, bla, bla..."
Oricum vei invata despre ce e vorba la fata locului.

Am o prietena care a avut o situatie cit de cit asemanatoare.In Romania a lucrat vrute si nevrute, intre care ultima ei slujba(vreo 3 sau 4 ani)a lucrat pe post de secretara la o companie americana, si ea vorbea toata ziua in engleza cu americanii, etc.

Cind a venit aici, ea a tinut-o cu ingineria ei (despre care nici macar nu aveam habar ca exista in resume-ul ei); si-a recunoscut diploma si lucreaza la nu stiu ce departament de controlul calitatii la o intreprindere de facut ceva semiconductori ori fibre, habar nu am.

Intr-o zi mi-a dat turul fabricii lor, care arata ca o cladire cu birouri doar ca in spate au niste utilaje si birouri de supraveghere...
Am intrebat-o:

"-Auzi tu, zic, de unde stii ce trebuie facut aici?
-Citeva chestii le stiam din scoala, am mai citit, si in rest m-am orientat la fata locului..."

E in aceeasi slujba de citiva ani buni acum...

NU exclude ingineria inainte de a fi dat cu nasu' pe aici...

Aici functionar si inginer sint cerul si pamintul. In Romania diferenta dintre un functionar in administratie si un inginer poate sa fie minora, pentru ca salariile sint mici oricum...citeodata sint chiar invers pe scara salariala...

Aici te uiti la diferenta de salariu, statut, perspective etc...

O ultima observatie...Americanii respecta "specialistii" si efortul depus pentru ati face scoala, faptul ca tu renunti la o diploma de inginer ca sa intri in functionareala te discrediteaza...enorm.

Noi iti spunem ce iti spunem,dar tu hotarasti; macar fa-o la fata locului.
Crede-ma nu vrei sa schimbi o situatie relativ buna in RO pentru una cu cintec aici.
Si alta observatie, fiecare iti da sfaturi prin prisma experientei personale, dar voi veti gasi la fata locului propria experienta personala, s-ar putea sa va placa s-ar putea sa nu va placa...

Daca aveti posibilitatea, nu va aruncati la gunoi toata situatia din Ro inainte de a stii ce va asteapta aici. Tatonati mai intii, faceti-o cu cap...Si nu uita..

Luati bilete de avion dus-intors! Nu strica niciodata.

Mergi la inceput