strainatatea

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns oz spune:

Dinu,
tu incerci cumva sa convingi romanii de de fapt o duc bine si ei nu stiu? ai dreptate! in loc sa se uite in portofel mai bine citesc niste statistici si interpreteaza niste indicatori, poate ii consoleaza cu ceva faptul ca in Ro exista cele mai multe masini din nu-stiu-ce model. Nu te supara, dar ceea ce faci este foarte ipocrit, imi aduce aminte de fostul meu patron (din Ro) care se lauda la toti ca el are grija de 11 familii, ca le da de mancare, etc cand de fapt amaratii aveau niste salarii mizerabile, munceau de le sareau capacele (peste program, weekenduri si de sarbatori) si cand venea ziua de salariu li se spunea: maine! si tot asa pana cand primeau cate ceva (niciodata nu au primit salariul complet si la timp).
Lasa ipocrizia la o parte si uita-te in jur!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns jojo spune:

ooofff........

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dinu spune:

Oz: Nu Oz, nu incerc decit sa conving lumea ca exista si romani de nivel mediu care au un standard apropiat de cel occidental, numarul lor e in continua crestere, in mare e categoria descrisa de Catalina. Am mai spus-o si o repet, exista saracie si multi oameni care au foarte mari dificultati financiare. De aici insa si pina la descrierea care m-a revoltat pe mine cu oamenii prost imbracati, ingindurati, etc, este insa o mare distanta. Eu nu neg existenta aspectelor negative prezentate aici, le vad, ma lovesc de ele zilnic. Mi se pare totusi ca se exagereaza si descrierea e doar in negru si tonuri de gri ignorindu-se faptul ca exista si aspecte pozitive. Asa cum tu ma acuzi de ipocrizie, as putea si eu sa acuz de denaturare a realitatii. Pentru o imagine clara cred ca trebuie luate in calcul ambele aspecte, Romania fiind dupa parerea mea o tara intr-o continua schimbare spre un standard de viata mai bun. Nu de alta, dar incep sa ma simt ca un supravietuitor intr-un Vietnam est-european si nu e cazul.
Cred ca e foarte important sa facem aceste descrieri cit mai obiectiv, si am sa va spun si de ce. De fiecare data cind merg in UK, constat ca romanii de acolo au o imagine de groaza despre RO, vazuta doar prin prisma aspectelor negative. Motivele care-i determina sa gindeasca astfel sint diverse. Unii, in general cei care nu s-au realizat nici dupa 5-10 ani, sau noii veniti, isi alimenteaza singuri aceasta imagine din dorinta de a se auto-incuraja, vezi Doamne ei sint la Londra, au facut alegerea cea mai buna iar mai rau ca in RO nu se poate (ba se poate, si inca cum). Altii, cei realizati dar care nu au fost in RO de 5-7 ani, unii chiar de 10 ani, nu mai au contact cu realitatea. Pentru ei timpul s-a oprit in loc din clipa in care ei au emigrat. Traiesc cu impresia ca in Ro viata a ramas asa cum o stiau ei cu ani in urma, alimentata de stirile din TV, net si rude. Acum daca rudele o duc bine, si perceptia lor despre RO e bunicica. Daca rudele o duc greu, automat Romania e o jale, etc.
Probabil nu veti crede, dar pentru multi dintre ei e o noutate ca in RO exista hyper-market-uri, ca firme de prestigiu si-au deschis filiale in RO, ca poti sa iti faci cumparaturi si civilizat fara vinzatoare acre, ca antica "Dacia" e un dinozaur pe drumurile europene reabilitate, ca intr-adevar exista niste schimbari in bine. Oamenii trimit rudelor din tara de la dulciuri pina la frigidere si televizoare, gindind satisfacuti ca pina or sa apara in RO asa ceva mai e. Degeaba incerci sa le explici ca si in RO gasesti ultimele modele de electrocasnice, dulciuri, etc ... Ca tot ramasesem dator cu o statistica, oare intimplator cel mai bogat om din Moldova - Dan Ostahie a facut avere din vinzarea de electrocasnice avind o cifra de afaceri pe 2003 estimata la 100 milioane euro? Aud deja replica cu rudele celor aflati la putere care le-au cumparat ...
Try Cifra de 74.000 de autoturisme se refera la autoturisme noi!!! in 9 luni. Paote tie aceasta cifra si cresterea ei cu 15,6% fata de perioada similara a anului trecut ti se pare lipsita de importanta, sa stii ca importatorii si producatorii de autoturisme sint de alta parere. Romanii astia ingindurati si prost imbracati au dat peste cap calculele in ceea ce priveste cifra de vinzari si chiar productie a firmelor de afara. Nu uita ca din cei 100.000 care si-au luat masina noua, multi si-au vindut fosta masina, alti romani devenind astfel proprietari de auto. In ceea ce priveste teoria reprodusa de tine cu traficul din Bucuresti e veche si fumata. Statisticile insa te contrazic: ele indica clar o crestere a numarului de autoturisme in ultimii 10 ani cu 39%, mai exact cu circa 1 milion de masini noi la nivelul intregii tari (statistica se refera numai la autoturisme, fara camioane, dubite, etc). Adauga o crestere spectaculoasa de 70% a utilitarelor, plus alte sute de mii de vehicule aduse din occident la second hand in conditiile in care legea nu mai permite decit second hand cu norma Euro 3, fabricate intre anii 98-99 pina in 2003. Probabil prin prisma occidentului ti se pare putin, pentru Romania insa nu este un amanunt lipsit de importanta. Pentru aprox. 100.000 de romani ingindurati 2003 a insemnat o masina noua, poate prima masina din viata lor.
Tu crezi ca romanii de bine, care disperati fura curent si pacalesc apometrele cum spunea cineva, calca prin Bila, Metro, Carefour si mai nou Cora, ca sa nu mai zic mall?!?!? Crezi ca toate aceste nume au venit in Ro fara un studiu de piata? Crezi ca au investit pt acel infim 10% din populatia Romaniei? Reteaua Metro (~20 magazine in toata tara) a avut program 24 din 24 in perioada de sarbatori si cu toate acestea a fost aglomerat. Replica ta cu "calculeaza si compara" m-a lasat masca. Nu sintem la capitolul RO versus Occident, oi fi stropit friptura cu mult vin dar inca mai stiu ce spun.
PS: multumesc de invitatia la Toronto. Chiar mi-ar place sa stam la o sueta. Din pacate dupa sarbatori ma reintorc in Londra unde am un program foarte incarcat. Poate in primavara, desi prietena mea nu suporta frigul si ca in fiecare an vom pleca in vacanta in Dubai, la soare, la mare ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AlinaPopa spune:

Buna la toata lumea!

Cea mai buna solutie pt a uita de dorul de tara, este sa nu te gandesti la el! Fiecare trebuie sa se concentreze pe altceva, sa isi ocupe timpul cu serviciul, cu casa, si daca este suficient de ocupat, nu mai are timp sa se gandeasca la asa ceva!

De Sarbatori este totusi altceva...

Va pup si va urez un Craciun fericit alaturi de cei dragi!
Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

"Am mai spus-o si o repet, exista saracie si multi oameni care au foarte mari dificultati financiare. De aici insa si pina la descrierea care m-a revoltat pe mine cu oamenii prost imbracati, ingindurati, etc, este insa o mare distanta. Eu nu neg existenta aspectelor negative prezentate aici, le vad, ma lovesc de ele zilnic."

Pai, Dinu draga, hotaraste-te, ii vezi pe oamenii astia sau nu ii vezi? Caci tocmai ei, cei multi si cu mari dificultati financiare sunt cei ingindurati si prost imbracati! Sa nu crezi ca ma refeream la cei care umbla prin Mall si isi fac vacantele in Dubai!!! Ei, cei ingindurati si prost imbracati sunt grosul, si nu cei cu masini noi!
La drept vorbind, nu stiu de ce ma mai zdrobesc cu subiectul asta, pentru ca am mai discutat cu oameni de nivelul tau financiar si tot un dialog de surzi a fost, ca si asta!!!
Sarbatori fericite!
Catalina.
P.S. Uite acum mi-am adus aminte ce ai scris la subiectul cu Canada si mi-am dat seama ca tu de fapt nu stii nici cit costa mincarea in Romania, no offense!!

This is the first day of the rest of my life!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Basilisk spune:

Dinu, discutia intre tine Cataghe este imaginea vie a proverbului "sătulul nu-l crede pe flămând". Realitatea ta e alta si vezi paharul jumatate plin din cauza situatiei tale materiale care iti permite sa fii optimist.
Părerea mea este ca 100,000 de oameni dintr-o polpulatie de 24 milioane (teoretic cu 10-12 milioane de "oameni ai muncii") mi se pare semnificativ dar nu tocmai in directia sugerată de tine. Câti dintre acestia se numară printre aceia care isi câstiga in mod relativ cinstit pâinea? Câti dintre acestia au declarat la fisc suma exacta a veniturilor lor? Tu ai facut-o, de exemplu?
Numai de bine, Doamnelor si Domnilor...



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liris spune:

"Acum daca rudele o duc bine, si perceptia lor despre RO e bunicica. Daca rudele o duc greu, automat Romania e o jale, etc.
Probabil nu veti crede, dar pentru multi dintre ei e o noutate ca in RO exista hyper-market-uri, ca firme de prestigiu si-au deschis filiale in RO, ca poti sa iti faci cumparaturi si civilizat fara vinzatoare acre, ca antica "Dacia" e un dinozaur pe drumurile europene reabilitate, ca intr-adevar exista niste schimbari in bine. Oamenii trimit rudelor din tara de la dulciuri pina la frigidere si televizoare, gindind satisfacuti ca pina or sa apara in RO asa ceva mai e. Degeaba incerci sa le explici ca si in RO gasesti ultimele modele de electrocasnice, dulciuri, etc ... Ca tot ramasesem dator cu o statistica, oare intimplator cel mai bogat om din Moldova - Dan Ostahie a facut avere din vinzarea de electrocasnice avind o cifra de afaceri pe 2003 estimata la 100 milioane euro? Aud deja replica cu rudele celor aflati la putere care le-au cumparat ...
Try Cifra de 74.000 de autoturisme se refera la autoturisme noi!!! in 9 luni. Paote tie aceasta cifra si cresterea ei cu 15,6% fata de perioada similara a anului trecut ti se pare lipsita de importanta, sa stii ca importatorii si producatorii de autoturisme sint de alta parere. Romanii astia ingindurati si prost imbracati au dat peste cap calculele in ceea ce priveste cifra de vinzari si chiar productie a firmelor de afara. Nu uita ca din cei 100.000 care si-au luat masina noua, multi si-au vindut fosta masina, alti romani devenind astfel proprietari de auto. In ceea ce priveste teoria reprodusa de tine cu traficul din Bucuresti e veche si fumata. Statisticile insa te contrazic: ele indica clar o crestere a numarului de autoturisme in ultimii 10 ani cu 39%, mai exact cu circa 1 milion de masini noi la nivelul intregii tari (statistica se refera numai la autoturisme, fara camioane, dubite, etc). Adauga o crestere spectaculoasa de 70% a utilitarelor, plus alte sute de mii de vehicule aduse din occident la second hand in conditiile in care legea nu mai permite decit second hand cu norma Euro 3, fabricate intre anii 98-99 pina in 2003. Probabil prin prisma occidentului ti se pare putin, pentru Romania insa nu este un amanunt lipsit de importanta. Pentru aprox. 100.000 de romani ingindurati 2003 a insemnat o masina noua, poate prima masina din viata lor.
Tu crezi ca romanii de bine, care disperati fura curent si pacalesc apometrele cum spunea cineva, calca prin Bila, Metro, Carefour si mai nou Cora, ca sa nu mai zic mall?!?!? Crezi ca toate aceste nume au venit in Ro fara un studiu de piata? Crezi ca au investit pt acel infim 10% din populatia Romaniei? Reteaua Metro (~20 magazine in toata tara) a avut program 24 din 24 in perioada de sarbatori si cu toate acestea a fost aglomerat. Replica ta cu "calculeaza si compara" m-a lasat masca. Nu sintem la capitolul RO versus Occident, oi fi stropit friptura cu mult vin dar inca mai stiu ce spun.
PS: multumesc de invitatia la Toronto. Chiar mi-ar place sa stam la o sueta. Din pacate dupa sarbatori ma reintorc in Londra unde am un program foarte incarcat. Poate in primavara, desi prietena mea nu suporta frigul si ca in fiecare an vom pleca in vacanta in Dubai, la soare, la mare ... "

Dinu nu intentionam sa te amuz. de altfel eu nu ma amuz cind scriu aici . Exemplele tale sunt insa extrem de amuzante. Cred ca o sa le mai retrimit pe ici pe colo, mai ales in Romania ca-s tare simpatice in inocenta lor.
mai fa vacante si la frigul din Romania si apoi vei vedea cum sta treaba cu super-marketurile, cu electrocasnicele ultimul racnet la romani, cu oamenii de afaceri romani, cu masinile smechere in Romania.romanii din diaspora trimit acasa de regula electrocasnice luate mai ieftin din strainatate, in tara sunt scumpe ptr romanii care abia au bani de Mamaia, nicidecum la Dubai...
Coboara pe pamint (de preferinta romanesc) draga Dinule , ca daca-ti citeste vreun american rindurile despre Romania cere miine azil, ca-si da seama ca Rom are perspective nu gluma ...
iesi din coconul asta aurit in care traiesti, sau macar deschide ochii!

politica este o chestie esentiala , dar cine se ocupa de ea in Romania este neserios, asta-i regula: opozitie sau putere (dar mai ales ultima).nu mai exista patriotism, se ride de acest cuvint, esti considerat timpit daca-i cauti sens, toti liderii romani nu vor decit sa-si umple burtile lor nesatule , pe care sa si le plimbe apoi mindri in Mercedes cu girofar. pe mine ma intereseaza subiectul si citesc mult despre el, si cred ca de aia Rom este unde este ptr ca unii oameni desi nu inteleg nimic din ceea ce se intimpla merg la vot si votul lor are pondere egala cu al unuia care intelege ce se intimpla . una din carentele democratiei poate ?!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amuleta spune:

Am fost in vacanta in Bucuresti. Am locuit la parinti si am cheltuit 1000 de dolari in 3 saptamini. Pe linga mincare si fleacuri, tot ce am cumparat au fost doua perechi de pantofi. N-am facut nici un lux, comparat cu viata pe care o am in SUA. Multe lucruri au fost mai scumpe decit daca le-as fi cumparat de aici (inclusiv pampers). Cit despre biberoane (Chico, sau cum s-or mai fi chemind) si alte produse de bebelus , te jupoaie de bani. Ca sa nu mai vorbim de benzina, curent electric, gaze si telefoane. Care spuneati ca este salariul mediu pe economie ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oz spune:

Daaaa....ca bine zici!
chiar stateam la telefon cu cineva din Ro si am ajuns la concluzia ca eu platesc curentul la jumatate de pret fata de ei, am socotit cat platesc eu si cat platesc ei pe kilowaat, incredibil! Si produsele pentru copii, scutece, lapte praf, etc sunt simtitor mai ieftine aici. Cat despre telefon nu mai vorbesc...eu ma conectez pe internet si stau 4 ore cu 20 centi aud. De benzina nici nu mai are rost sa amintesc!
Iar salariul mediu pe economie cat este? 150-200 usd?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ivi spune:

Sunt oameni intre oameni, pentru uni au valoare sentimentele si prietenii iar pentru alti au valoare doar banii. Acum depinde ce fel de om esti. Pentru mine au valoare oamenii si omenia lor si nu starea lor financiara iar in fata lui Dumnezeu toti suntem egali. Este greu sa gasesti prieteni adevarati si nu acei asa numiti prieteni care sa te invidieze pentru tot ce ai, sa se bucure de nenorocirile tale si sa te birfeasca cu alti.

Mergi la inceput