Viata dupa 60 ani!
Raspunsuri - Pagina 14
A_Iulia spune:
Portocalia, pai din cate am vazut eu situatia cu pensile private...ei iti returneaza exact aceeasi bani pe care I-ai pus deoparte, cu un coefficient (mic) de crestere. Mie nu mi se pare deloc o investitie buna. Dar poate altii au alte argumente.
S-au mai vehiculat chiar aici pe forum diferite solutii cu randament mai mare: investitii in real estates (pe care sa le inchiriezi ulterior), sau chiar sa-ti deschizi un business (bine, aici poti pierde tot sau poti castiga mai mult decat randamentul in pensii private sau real estates)
S-a mai spus si ca investitia in scolarizarea copiilor ar fi una profitabila (bine, permite-mi sa ma indoiesc )
Acum, fiecare cum considera sa-si investeasca surplusul.
Ps: Cum pot scapa de english spelling? imi corecteaza orice scriu...deja devine enervant
Elena_R spune:
Si pensia privata e tot o investitie, ce-i drept in instrumente cu risc redus si evident rata de castig mai mica (bonds de guvern, mutual funds etc). Depinde acum la ce fel de investitie te referi, iar asta iarasi depinde de atractia la risc a fiecarei persoane. Eu am zis ca usor si sigur decat rapid si poate dezastruos . Deocamdata, ca nu am timp sa ma gandesc la alte variante. Dar daca mai incolo imi propun sa deschid poate o afacere ceva, atunci re-evaluez situatia.
Politele de asigurare sunt cu totul altceva (ca si cea de viata de exemplu).
Daca stam cu frica si cu drobul de sare deasupra capului iarasi nu mai facem nimic. Si apoi spunem ca sistemul a fost de vina.
A_Iulia spune:
Elena R, uite ca ar fi interesant sa comparam rata castigului la un deposit bancar, comparative cu rata castigului la pensia privata.
Cand am calculat eu ultima data, diferenta era neglijabila. Asa ca mai interesant mi s-au parut depozitele bancare.
Acum, cu povestea ciprului, nu mi se mai par. Dar nici pensile private nu mi se par...
Elena_R spune:
Depinde, si la pensia privata poti sa selectezi nivelul de risc - mic, moderat sau mare. Eu am ales o varietate de mutual funds sau market indices (ETF's ) si pana acuma sunt multumita de rata de castig. As fi putut face acelasi lucru si cu un deposit bancar. Insa aici de exemplu ai avantaje daca ai pensie privata pt ca poti sa scazi suna investita de la taxe si nu iti taxeaza castigul pana nu scoti banii, pe cand la depozitele bancare nu se aplica regula asta.
A_Iulia spune:
Sa mai zic ceva.
Pensile private mi s-au parut potrivite celor dispusi sa-si celtuie pana la ulimul leut/eurpo/usd castigat lunar.
Intr-adevar, odata ce te-ai comis la un astfel de fond, trebuie sa cotizezi si daca nu o faci, esti pus la colt. Deci trebuie s-o faci, indifferent care-ti sunt calculele noi, lunare.
Ei bine, aici depinde de temperamentul omului. Unii pot sa economiseasca bine-mersi fara sa fie pusi la colt (in orice fel de investitie). Altii au nevoie sa stie ca au de platit lunar X Euro in contul Y, altfel cheltuie orice surplus. Oamenii sunt diferiti. de aceea si solutiile pot fi diferite...
A_Iulia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Elena_R Depinde, si la pensia privata poti sa selectezi nivelul de risc - mic, moderat sau mare. Eu am ales o varietate de mutual funds sau market indices (ETF's ) si pana acuma sunt multumita de rata de castig. As fi putut face acelasi lucru si cu un deposit bancar. Insa aici de exemplu ai avantaje daca ai pensie privata pt ca poti sa scazi suna investita de la taxe si nu iti taxeaza castigul pana nu scoti banii, pe cand la depozitele bancare nu se aplica regula asta. 17+ |
ai dreptate. Aici nu iti deduci nimic, orice variant e perfect egala.
portocalia spune:
eu ma gandeam la modul... istoric, daca vreti. in 1960, oamenii care cotizau atunci la pensii, nu se gandeau ca in '89 o sa se intoarca totul cu fundul in sus si inflatia o sa fie ucigatoare. dar ce vorbim de 1960? cunosc militari carora boc le-a redus pensia in 2010 - uite-asa - cu 30%. in vremuri de perfecta democratie si fara niciun fas...
dar ia ganditi-va sa fie un razboi atomic, o criza adevarata a resurselor, ceva ca-n filmele futuriste cu dezastre planetare. ce se alege atunci de planurile de pensii cu nu-sh ce randamente stelare? cand banii electronici reprezinta 90% din masa monetara, ce ar mai ramane din ei in eventualitatea unui cataclism global ?
intrebarea mea ar fi: exista vreo investitie cu adevarat sigura?
A_Iulia spune:
Si eu m-am gandit mereu, mereu la asta. Ca oricate calcule si planuri ne-am face noi acum, peste 20-30 ani lucrurile o sa stea cu totul si cu totul diferit...
Ia hai sa ne gandim. Cun stateau lucrurile la noi acu'30 ani?
portocalia spune:
pai acum 30 de ani eram in '83, in plin comunism, lumea traia cum putea, in apartamente date de stat, cotiza la fondul de pensii de stat si nu prea isi punea problema pensiei, pentru ca oricum nu prea avea ce cumpara cu ea. se concentra mai degraba pe mica relatie de cartier (sa ne avem bine cu doamna de la paine sau de la lapte sau de la...carne!) si pe marea relatie cu rudele de la tara (sa taiem si noi un porc de craciun sau macar un miel de pasti). nu-i asa ca pare ca s-a intamplat intr-o viata anterioara? si sunt doar 30 de ani...
Elena_R spune:
Citat: |
citat din mesajul lui A_Iulia Ei bine, aici depinde de temperamentul omului. Unii pot sa economiseasca bine-mersi fara sa fie pusi la colt (in orice fel de investitie). Altii au nevoie sa stie ca au de platit lunar X Euro in contul Y, altfel cheltuie orice surplus. Oamenii sunt diferiti. de aceea si solutiile pot fi diferite... |
Exact, eu fac parte din cei carora trebuie sa li se impuna, ca altfel o iau pe aratura. Dar daca am limite si tinte specifice, functionez f bine Asta poate fi bine sau rau depinde cum te uiti.
Pai tocmai ca viitorul este incert trebuie sa facem ceva. Iar trecutul e acolo pt a invata din el, nu a ne speria si a ne face sa stam cu bratele in san pt ca oricum se va schimba ceva.
De exemplu, ma uit la persoane de 50-60 de ani care s-au lasat pe tanjeala pe vremea comunismului, pt ca era bine, scoala asigurata, serviciul asigurat, o pensie de bine de rau tot venea, deci de ce sa ne strofocam, nu? Acuma traiesc din joburi de ocazie si se bucura daca au macar 7-10 milioane pensie, pt ca fireste nu au pus nimic deoparte.
Ce am invatat din asta? Ca minimul necesar nu mai e de ajuns. Trebuie sa facem ceva in plus ca sa fim macar la nivelul de plutire, sa ne zbatem acuma ca apoi la 50-60 de ani sa nu ajungem in aceeasi situatie.
Intr-adevar nu stim ce ne rezerva viitorul dar macar eu vreau sa fiu impacata cu mine insami ca am facut acuma tot ce era posibil (scoli in plus, certificari, experienta de lucru cautata etc).
Asa pot visa in liniste ce bunicuta "cool" o sa fiu la 60 de ani