Burtici cu Ciresele de mai-iunie 2013 ~46

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mcoca spune:

Diferenta dintre a linisti si a consola

Bebeii percep lumea mult mai intens decat adultii. Bebeii plang si oracaie. Este modul lor de a comunica, de a exprima ce-i apasa, plansul lor are mult mai multe motive decat crampele, colicile, foamea, un pampers plin sau dorinta de apropiere. Un bebe poate experimenta sentimente de durere sufleteasca, de singuratate, de tristete, de dezamagire, de aparare sau de suprasolicitare, el e capabil sa-si imparta senzatiile in “placute” si “neplacute” si sa le retina in memorie. Bebeii pot suferi intens dupa despartirea de mama lor la nastere si nu-i consoleaza nici o suzeta din lume. Bebeii pot simti intreaga durere a lumii si nu-i poate consola faptul ca tati ii poarta in brate leganandu-i. Bebeii nu se pot linisti cu picaturi impotriva colicilor cand ei trebuie in acelasi timp sa inghita toata tristetea dupa paradisul pierdut din burtica mamei si nu sunt lasati sa se elibereze prin lacrimi. Foehnul nu-i poate linisti cand simt golul imens si rece din jurul lor in comparatie cu senzatiile minunate din burtica…

Este gresit sa credem ca plansul bebeilor ar fi ceva rau si ca trebuie sa intervenim imediat pentru a-i calma. Plansul, pe langa limbaj si mimica, este o modalitate elementara de exprimare a sentimentelor si starilor sufletesti. Plansul este un limbaj. Bebeii trebuie lasati sa se exprime.
De asemenea, este gresit sa credem ca bebeii plang pt. ca parintii au gresit cu ceva. Toate activitatile parintilor pentru a-si calma bebeii pot fi exagerate si in nici un caz nu le pot lua bebeilor temerile sau lipsa de orientare. Parintii trebuie sa invete sa suporte plansul bebeilor atunci cand sunt siguri ca bebeilor nu le lipseste nimic (lapte, pampersi curati etc.).

Bebeii incearca prin plans sa ne atraga atentia asupra a ceea ce simt ei, deci au nevoie de cineva care sa-i asculte. Sa-i asculte cu adevarat. Parintii se reped imediat sa vada ce are bebele, dar ei vor de cele mai multe ori ca bebele sa taca. Acest lucru il poate irita pe bebe, care simte nevoia sa-si exprime senzatiile cumva. Masurile de calmare se pot transforma pentru bebe intr-o iritare si mai mare, deoarece ele se adreseaza doar simptomelor si nu cauzelor. Se incearca linistirea copilului, dar fara a cauta sau a lua in serios cauza mai profunda a durerii lui. Asta poate accentua durerea, care va fi exprimata prin si mai mult plans, si astfel se intra intr-un cerc vicios din care e greu de iesit.

Diferenta dintre a linisti si a consola este ca a linisti are ca scop linistea (de multe ori linistea adultilor!), in timp ce a consola inseamna a-i fi alaturi cuiva in momente grele, cu participare empatica si suport sufletesc. Nu ii putem elibera pe bebei de toate durerile, dar le putem fi alaturi, oferindu-le empatie si caldura corpului nostru, pentru ca ei sa se simta mai putin singuri in lupta pentru supravietuire in noul mediu. Consolarea este balsam pentru suflet. Fiecare bebe are soarta lui, pe care nu i-o putem schimba, insa ii putem fi alaturi cu empatie pentru a-l ajuta s-o suporte mai usor.

Consolarea inseamna a-l insoti pe bebe in trairea sentimentelor lui dureroase, fara a incerca sa-i distragem atentia de la suferinta lui. In loc sa-I transmitem “N-ai de ce sa plangi, comoara mamei”, trebuie sa-i transmitem “Da, stiu ca simti nevoia sa plangi, totul e acum prea mult pentru tine si nu mai faci fata”. Suferinta bebeului trebuie confirmata, nu e bine sa incercam sa i-o inabusim in fasa. Pentru bebe e o mare diferenta daca – atunci cand plange din cauza ca se simte pierdut in lumea asta mare si rece – mamica lui ii baga o suzeta in gura sau ii confirma sentimentele: “Da, mami, e tare greu la inceput, trebuie sa plangi daca te apasa ceva, trebuie sa te eliberezi, mama e aici langa tine si te ajuta”…

Nu e neaparata nevoie sa stiti motivul pentru care plange bebele. Trebuie doar sa acceptati ca exista un motiv bine intemeiat pentru care el plange si trebuie sa-i fiti alaturi. Lasati activitatile de tot felul in incercarea de a-l linisti si incercati sa-i fiti aproape mentinand contactul emotional.

Cand reactionam negativ fata de lacrimile bebeului, fugim instinctiv de conflicte. Tipetele unui bebelus trezesc temeri din cele mai profunde si nelinistesc pe orice adult. Insa trebuie sa ne confruntam deschis cu situatia. Crizele tin de viata, iar daca vom cauta permanent mijloace de calmare artificiale, nu ne putem dezvolta capacitatea de a gestiona crizele. Prezenta iubitoare si calma a parintilor este tot ce-i trebuie unui bebe pentru a trece singur mai usor prin clipele dificile ale inceputului de viata.



Vicky, Printzesone and BB (35+)


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Hellie spune:

Elyana, geniala faza cu mama prietenului...geniala.

Flafi, cred ca nu le mai dezarhivez...imi iau direct altele...asaa ca sa sarbatoresc .

Vicky, super articolul...votez pozitiv....



28+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mcoca spune:

Despre puseele de crestere
"...asa pe scurt...La 3-5 saptamani copilul are un puseu de crestere, este unul dintre acelea unde cresterea cerebrala se suprapune pe cea fizica si ii este greu, foarte greu. Vrea sa manance non stop, ca sa acopere foamea cauzata de cresterea fizica, dar daca nu mananca vrea sa stea la mama in brate chiar cu tzatza in gura fiindca creierul a devenit acum mai mare. Sunt zone acolo care s-au activat si pe care bebelusul nu le cunoaste, e speriat ca de bombe. Se zice ca e ca si cum pe noi ne-ar lua careva intr-o zi si ne-ar pune fara stirea noastra pe o alta planeta. E asa speriat si are atata nevoie de mama fiindca doar pe ea o stie bine si doar ea ii poate oferi caldura si protectia iar tzatza este o alta cunostinta buna a bebelusului. Se zice ca cele care aveau probleme cu alaptatul ar reusi la acest puseu sa isi faca bebelusul sa suga fiindca isi doreste asa mult sa aiba obiectul muncii in guritza. In timpul puseurilor de acest gen plansul exprima frica si sub nici o forma nu trebuie lasat bebelusul sa planga fara sa fie alintat si mangaiat fiindca poate ramane cu frica. Nu e usor de calmat un bebelus in timpul acestui puseu, dar cu rabdare... trece. Ca mama trebuie sa stii ca orice mama isi poate pierde rabdarea iar daca ti-o pierzi nu lasa bebelusul sa planga, cheama-l pe tata sa stea cu bebelusul si tu du-te in alta camera, bea un ceai cu gheata, plangi sa rupi inima targului, fa un dus si apoi poti merge linistita si calma inapoi sa lupti cu puseul. La Lorelei a tinut 48 de ore, a fost teribil de greu, dar dupa ce a trecut am avut alta fata. In perioada puseului bebelusul s-ar putea sa nu mai poata adormi pe spate, fiindca se pare statul cu burta pe saltea le amineste de statul cu burta pe mama sau tata. Eu m-am speriat, am crezut ca nu o mai aduc pe Lorelei niciodata pe spate si ca o sa stau cu frica in san pana o sa stie sa se rostogoleasca... insa a trecut puseul si, cum ziceam, alta fetitza.

Dupa ce trece puseul asa in jur de 6 saptamani (are nevoie sa isi si revina, in plus la 6 saptamani are un puseu doar de crestere) copilul e pregatit sa invete chestii noi. Tine zambetul mult mai mult ca inainte si zambeste voluntar la fetzele parintilor, ale jucariilor, la baloane, dungi in culori contrastante, la culori puternice, la muzica care ii place. O sa remarci asta intr-o zi si nu o sa iti vina sa crezi dar daca o sa stia sa analizezi o sa vezi ca e dupa un puseu. Acum poti sa il inveti pe bebelus...daca inca nu stie, sa se tarasca de pe spate pe burta, sa caute cu privirea jucaria care face muzica, sa gangureasca. Acum e bine sa urmaresti la ce se uita atent si sa il duci cat mai aproape de obiectul cu pricina explicandu-i ce este, clar nu inteleg nimic dar important e sa auda voce folosind cuvinte articulate. De acum copilul e mai activ peste zi, si poate invata ca noaptea se doarme si ziua se joaca, poate fi invatat sa stea mai mult a se joace singur cu jucariile lui, frica tocmai i-ai alinat-o pana una alta in timpul puseului, e ok. Jucariile preferate in afara de mama care de departe e cea mai tare jucarie ever, urmata indeaproape de tata, sunt mobilul deasupra patutului, o minge rosie sau un balon rosu pe care ai desenat o fata amuzanta, covorasul de joaca cu surprize pe el si deasupra lui.

Lorelei dupa ce i-a trecut spaima cea mare penrtu lumea asta complet schimbata a inceput sa rada invariabil in fiecare dimineata la 7 inainte sa manance. Nu se mai trezeste niciodata plangand, doar gangurind, si daca o perioada buna nu e bagata in seama incepe sa isi suga manecile iar daca nici asta nu ne activeaza da semne ca vrea sa planga. "Imi spune" mult mai clar daca ii e cald sau frig, daca are scutecul plin si eu nu stiu inca, daca vrea baita, daca vrea sa ragaie sau daca ii e foame. Pe covorasul ei de joaca ii place oglinda si isi zambeste de fiecare ata cand se vede in ea. E clar ca nu se recunoaste inca. Ii place si un gandacel pe care il pot trage pana langa ea si care apoi se retrage cu un zgomot de carabus care zboara si ii mai place si o oita cu clopotel. Insa...nu ii mai place la cumparaturi, daca pana la 5 saptamani avea impresia ca toata lumea din ea porneste si de aia orice zgomot era ok, acum a realizat ca lumea e una si ea alta si daca stam prea mult la cumparaturi intra in panica, se pare ca dupa puseul cerebral de 8 saptamani o sa aiba din nou sentimente mai pozitive fata de cumparaturi. La fel, nu mai suporta zgomote prea multe cand doarme...pana la 5 saptamani era ok, lume, tv, muzica, acum...liniste, tv in surdina, tastele abia le ating Pe scurt asta e primul puseu cerebral conform cartii respective."



Vicky, Printzesone and BB (35+)


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmen333 spune:

Vicky, felicitari pentru apropierea de momentul cand vei tine bebita in brate! Superb articolul. Eu mi-am propus ca nimic sa nu ma impiedice sa fiu acolo cand va plange cel mic. A venit dragul de sot odata cu idei ca stii, bebelusii mai trebuie lasati si sa planga, sa faca plamani, sa nu te duci din prima la ei ca se invata asa- chestii auzite de pe la vreo colega banuiesc. De altfel, nici cand miauna matele nu ramane indiferent, asa ca sa il vad la fapte apoi sa cred.
Calculez ca mai sunt 2 luni pana ma vad cu bebe, apoi imi amintesc ca poate veni sanatos oricand dupa 30 aprilie. Mai devreme nu mi-as dori, sa stea la caldurica! Dar mai e asa putin si apar minunile prin odisee!!
Azi am luat cadita- de la Primii pasi, usoara, cu dop de evacuare, de la Real-multumesc fetele! Am mai luat saltea cu 2 fete de cocos, iar sotul a primit o promisiune de landou-cosulet, sper sa fie ok, inteleg ca se poate spala. Husele de carucior s-au si uscat, mai am cateva rufe de spalat si paturicile. Am mai luat un prosop de bebe, ser fiziologic, husa de ploaie de carucior.
Oare pilota lui bebe poate fi bagata la masina de spalat? Mi-a dat cumnata de la nepotele, trebuie spalata si pusa bine pentru la iarna .
Am primit si eu cadoul de la Cora, am fost si pe-acolo. Nu-mi venea sa cred, tot scoteam mostre. Cea mai tare a fost cutia de cereale pentru dupa 8 luni, va fi in termen si atunci, asa ca am si cereale pentru el, mai ramane sa se nasca.
Mai am sa cumpar cateva medicamente, dupa ce vorbesc cu dr. sa vad ce vrea, si sa iau legatura cu un pediatru. Pentru nasi n-am mai lasat mai nimic de cumparat.
Am luat comprese sterile de la Cora, ambalate separat, 30x30cm. N-am desfacut inca, desfac si va spun cum sunt daca vreti.
De faaapt, as mai vrea un centru de activitati pentru bebe, am vazut unul suuuper, 3 in 1, cu 2 arcade si capete care se ridica, nu costa o avere.
32sapt

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns raluca1109 spune:

Buna seara!

Cocutza, supozitoare uscosin, mi-a dat doctorita pe reteta sa cumpar pentru durerea de dupa nastere.
Mony si Carmen, felicitari pentru achizitii.
Am inceput din seara asta sa ma dau cu garmastan.
Monik, cred ca tu intrebai daca o avea acelasi efect ca garmastanul bepanthen, eu asa am citit pe cutie ca da.
Azi m-am odihnit, dupa ce ieri m-am plimbat toata ziua la cumparaturi, seara am fost la ikea de unde am luat protectia saltea patut, cearsafuri pentru patut, prosopele mici, husa masa de infasat.
Am cautat pe net sa vad cum arata si cum se fac torsoanele in cazul in care nu voi putea folosi absorbantele speciale. Cred ca imi voi pregati cateva de acasa, totusi.



Raluca


S 35+ Miruna-Maria

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmen333 spune:

Apropo de plansul copilului si cat de calma si draguta trebuie sa fie mama, ati mai auzit de mamica purtand dopuri de urechi? Pentru atenuarea zgomotului, nu estompare totala. Pe mine ma irita volumul, nu atat plansul de bebe.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmen333 spune:

Cine stie sa faca torsoane, poate imi spune si mie.
Multumesc!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns duduta190578 spune:

Carmen eu am facut de marimea unui tampon,bucata de vata am infasurat-o cam de 2 ori in tifon.

32+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mcoca spune:

Carmen, eu cred ca un bebe are nevoie sa fie luat in brate. Are nevoie sa ne simta alaturi, sa fie linistit si alintat. Gandeste-te ca el a stat 9 luni in burtica. Ce grea trebuie sa i se para viata acum cand se trezeste singur intr-un patutz rece. In plus este imperativ sa fie luat cand sufera. Au fost zile cand Maya a avut colici, cand am tinut-o in brate non-stop. Si eu inainte de nastere aveam mii de teorii in cap, cu luatul in brate.
sa stapanesti sanatoasa achizitiile!


Vicky, Printzesone and BB (35+)


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elyana spune:

Neata!

Vicky, am citit cu placere, apoi am cautat pe net restul, am citit tot blogul, iar dupa am citit si din odisee (finalul cu nasterile) m-am culcat dupa 22.00 iar o sa dorm la birou

Tooooata noaptea am visat cam ce am citit

Sa aveti o zi frumoasa!

27+ Gabriel Luciano + Mikael Damian

Mergi la inceput