Burtici cu Ciresele de mai-iunie 2013 ~41~
Raspunsuri - Pagina 6
oana_nicole spune:
ms VIOIKA76
multa sanatate si voua tuturor si bebelusi sanatosi asta e cel mai important
30+
Irinukaaa spune:
Neata la amiaza!
Sa ma mobilizez si eu sa mai scriu ceva ca prea raman asa pe dinafara. Am mai scris si acum vreo 2 seri, povesteam de hainute de bebe cu ce intentionez sa-l scot din spital, cu sange fals de Madd ca am experimentat si eu si in cateva secunde m-am vazut pe masa se nasteri... dar am adormit, intre timp mi s-a inchis calculatorul si cum forumul asta nu retine ce ai scris si nu ai trimis... mi-am dat seama ca nu mai e mesajul. Aia e... altul!
Bafta la eco Simcri! Te-asteptam cu vestile bune!
Nici dr meu nu mi-a facut nici un consult "pe masa", ci doar eco si l-am intrebat ultima data daca imi face ceva analize de secretie. A zis ca da ca acum ca ne apropiem de termen o sa-mi faca. Dar am insistat alta data ca suspectez si eu o candida ceva si nici nu s-a clintit... mi-a dat ceva ovule in cazul disconfortului si aia e - ca nu deranjeaza cu nimic sarcina - asa o fi?!?
Ma bucur sa va citesc noilor gravidute cu ciresei si ciresele: Crenguta, Oana si Madalina! Imparatsiti-ne si voi din experienta voastra, intrati in discutii, povestiti-ne cum a fost pana acum... sarcina usoar si la termen va doresc in continuare!
Vio am fost si noi cu gandul la Dragos marti, ma bucur ca totul s-a terminat cu bine!
Lilly si eu as repeta analiza, dar cu siguranta la alt laborator. Nu vad ce rost ar avea sa il faci la acelasi. Chiar i-as zice si dr ca in fond nu are legatura cu el si cu tratamentul dat de el, ci doar ca vrei sa te asiguri ca analizele au fost facute corect.
Deny ma bucur ca ai rezolvat si ca te-ai linistit cu cardul. Si acum tu vroiai ca ei sa ia de buna decizia dr din Ro si gata? Era si este normal sa investigheze si ei si poate au chiar o solutie mai buna. Ia partea buna a lucrurilor, ca nu-s nici dr nostri cei mai cei si ai lor cei mai prosti!
Eu oricum nu-s de acord in general cu tratamentele dr nostri care prescriu medicamentele (in special la gravidute dar nu numai) ca pe bomboane ca doar nu-si iau ei pe urma responsabilitatea pentru eventualele probleme aparute?
Antibiotice se dau fara sa stea pe ganduri, fara sa incerce sa gaseasca o solutie mai usoara.
Rar mai gasesti dr care sa nu intre in categoria asta...
Trebuie sa fac si eu zilele astea analizele de trimestrul 3, dar se pare ca toate laboratoarele nu au fonduri, ca asteapta si ele. Probabil ca le voi face pe bani si aia e ca daca stai dupa ei...!
Zi buna (ce-a mai ramas din ea) va doresc!
Irina ~ mamica norocoasa de pui drag Patrick Cristian {07.12.2010} si 32+
crina27 spune:
Pt fetele care nasc prin cezariana( e putin cam lung :d )
Nasterea prin cezariana
Medicii nu se hotaresc sa faca o operatie cezariana pana nu se instaleaza travaliul dar acest lucru nu inseamna ca este o procedura de urgenta. Cel mai adesea este ceva ce corpul medical nu a putut anticipa pana ce travaliul nu a inceput.
Femeile pot avea o nastere prin cezariana pentru mai multe motive, dintre care : frecventa batailor cordului fetal devine neregulata - ceea ce inseamna ca produsul de conceptie nu poate suporta o nastere pe cale vaginala, cordonul ombilical este incolacit in jurul gatului copilului - ceea ce poate constitui un pericol in timpul unei nasteri pe cale vaginala, cordonul ombilical prolabeaza sau aluneca prin cervix - ceea ce poate duce la compresia acestuia in timpul nasterii si la oprirea aportului fetal de oxigen placenta este rupta copilul nu se indreapta in jos spre canalul nasterii fie pentru ca cervixul a incetat sa se dilate, fie din alte motive.
Cezariana?
Cezariana reprezinta nasterea unui copil prin intermediul unei intreventii chirurgicale ce consta in efectuarea unei incizii la nivelul abdomenului mamei si apoi al uterului, prin care medicul extrage fatul.
Operatia cezariana poate fi planificata sau neplanificata:
Cezariana planificata inca din timpul sarcinii- cand apar complicatii sau exista factori de risc cunoscuti din timp de medicul curant, ce nu permit desfasurarea nasterii naturale in conditii de siguranta nici pentru mama, nici pentru fat
Cezariana neplanificata- este decisa de urgenta de catre medicul ostetrician atunci cand apar complicatii in timpul travaliului care atesta suferinta neta si amenintarea vietii mamei sau a copilului
Operatia de cezariana dureaza in general 45-50 de minute, dar copilul este scos in primele 5-10 minute, restul minutelor fiind alocate cusaturilor la nivelul uterului si abdomenului. Inainte de efectuarea cezarienei, medicul se asigura ca pacienta are anestezia bine facuta. In majoritatea interventiilor anestezia este spinala (rahidiana) sau epidurala (peridurala), dar sunt cazuri speciale in care anestezia generala este preferata.
Anestezia
Pregatirea pentru cezariana poate fi facuta in doua moduri:
Cu anestezie epidurala, prin care puteti fi constienta pe tot parcursul operatiei si care face sa va puteti tine bebelusul in brate imediat dupa aceea, lucru benefic atat pentru voi, dar mai ales pentru bebelusi. In cazul anesteziei epidurale, de obicei se monteaza un paravan ce va desparte de chirurg.
Cu anestezie generala ce se poate impune in unele cazuri.
Operatia
Dupa ce pacienta este anesteziata, se face o incizie pe piele de lungime egala cu distanta de la incheietura miinii pana la varful degetului inelar. In majoritatea operatiilor incizia se face orizontal, chiar deasupra liniei parului pubian, deoarece se vindeca si arata mai bine, si provoaca mai putina durere mamei.
Dupa intrarea in uter cu o taietura putin mai mare decat capul copilului, acesta este apucat cu grija, iar moasa apasa pe uter si copilul este eliberat prin incizia facuta. Cordonul ombilical este prins si taiat, iar copilul este dat asistentei sau medicului care se ocupa de nou-nascuti (neonatolog). Ginecologul elimina apoi placenta, coase uterul, inspecteaza ovarele si trompele, apoi pune la loc diferitele straturi de tesuturi si coase sau capseaza pielea.
La scurt timp dupa operatie, vi se va solicita sa va plimbati, sa faceti miscari usoare. Nu va fie teama ca vi se va redeschide rana. Deplasarile scurte nu sunt un pericol, ba dimpotriva, ajuta la o refacere mai rapida. Pentru inceput, puteti sta in picioare tinandu-va mainile deasupra inciziei. Dupa aproximativ doua zile de la operatie, sunt indicate exercitii usoare, iar dupa inca o zi, cand teoretic vi s-a scos pansamentul, puteti face si baie. Firele, daca nu sunt din cele resorbabile, se scot in general la 5 zile dupa operatie.
E bine sa evitati pe cat posibil efortul si suprasolicitarea cel putin o perioada de 6 saptamani. Cicatricea se va atenua in 3-6 luni, fiind chiar posibil sa nu se mai distinga la prima vedere.
Multe dintre femei prefera aceasta modalitate de a naste, din cauza temerilor, din cauza fricii de durerile teribile ale nasterii. Datorita acestui fapt, cezariana a devenit o optiune in nastere. Pentru altele insa, in cazul in care cezariana nu mai este alegere, ci se impune ca masura de urgenta, poate reprezenta o dezamagire, o frustrare, cu speranta de a avea o nastere normala, inselata.
Urmari ale operatiei
Cezariana este o interventie chirurgicala de mare anvergura, si ca majoritatea celor de acest gen poate duce la mari complicatii. Acestea includ: hemoragie puternica, afectarea vezicii urinare sau intestinelor, infectii puternice ale uterului, rinichilor, plamanilor sau a altor organe interne deschise prin incizarea pielii, cheaguri de sange in jurul uterului sau in venele de la picioare sau plamani, sau incapacitatea sangelui de a se inchega, si afectarea uterului care pe viitor poate duce la sarcini mult mai periculoase. Uterul este un organ mare, muscular, irigat de o cantitate imensa de sange, de aceea orice incizie asupra lui poate duce la hemoragii puternice. Medicina moderna ofera medicamente si cusaturi pentru a diminua acest aspect, dar unele femei au nevoie de transfuzie de sange pe durata cezarienei (altele, in ocazii rare, au nevoie de histerectomie pentru a le salva viata).
Multe femei care nasc prin cezariana trebuie sa ia supliment de fier, deoarece pierderea de sange pe durata cezarienei este de doua ori mai mare decat in cazul nasterii vaginale. O parte din femei fac infectii ale uterului si trebuie sa petreaca mai multe zile in spital sub antibiotice puternice.
Un alt motiv pentru care multi specialisti considera ca nasterea vaginala este preferabila cezarienei este acela ca multe femei care au nascut prima data prin cezarina, necesita si la a doua nastere tot cezariana. Incizia orizontala, cunoscuta si sub numele de "incizia uterina transversala joasa" este mult mai sigura si prezinta risc mult mai scazut de a se rupe de-a lungul altor sarcinii. Deoarece sansele ca acest tip de incizie sa se rupa mai tarziu sunt mici (sub 1% din cazuri), medicii considera ca se poate incerca si o nastere vaginala dupa cezariana in cazul unei a doua sarcini la pacientele cu incizie transversala joasa la prima nastere. In cazul unei incizii verticale a uterului sunt sanse mult mai mari de rupere, acest lucru putand duce la hemoragii interne puternice sau chiar moartea fatului, de aceea nasterea vaginala dupa o cezariana cu o astfel de incizie se evita, pacienta trebuind sa suporte o noua cezariana la a doua nastere.
Oricum ar fi, important este sa iesiti cu bine din aceasta experienta, fara prea mult disconfort, nici pentru voi, nici pentru bebelus si sa vi-l vedeti sanatos si vioi, cat mai repede in bratele voastre.
Bebelusul nascut prin cezariana
Nou-nascutii necesita si ei atentie speciala dupa o cezariana. In general, copilul nascut prin cezarina are nevoie de mai mult timp pentru adaptarea la mediul exterior datorita nasterii fortate, si pentru ca el a fost lipsit de calatoria prin canalul de nastere care ajuta la eliberarea lichidului amniotic din plamani si stimuleaza circulatia. Plamanii copilului nu au fost compresati de vagin pe durata cezarienei, si de aceea ei raman inca cu putin extra lichid amniotic in interior si apoi infectiilor pielii (rar,in timpul nasterii chirurgicale se pot produce taieturi ale pielii fatului).
27+
Rares Bogdan
"Nu te-am tinut în brate, dar te simt. Nu ai vorbit, dar te aud. Nu te-am cunoscut, dar te iubesc."
VIOIKA76 spune:
Crina e bine de stiut cum sta treaba cu cezariana.
Fetele stiti ca ma plangeam de palpitatii ,am scapat de ele cu fier pe care-l iau dimineata si cu magneziu pe care-l iau seara ,ma asteptam sa scap si de constipatie de la magneziu dar nici o sansa .
Mami de Ana(13.12.2003) & Dragos(22.12.2008)
si acum32+Eduard-Mihai
mcoca spune:
Vio cat mg iri? Eu iau cate 2 de magne b6 si ma rezolva.
Vicky, Printzesone and BB (32+)
VIOIKA76 spune:
Vicky iau doar 1 seara ,mi-e cam teama sa iau 2 ,oare ce efecte adverse are ?
Mami de Ana(13.12.2003) & Dragos(22.12.2008)
si acum32+Eduard-Mihai
VIOIKA76 spune:
In seara asta fac experiment ,iau 2 sa vedem ce se intampla.
Mersi Vicky!
Sper sa scap de constipatie ca mi-e sa nu patesc ca Mad cu sangerari .
Mami de Ana(13.12.2003) & Dragos(22.12.2008)
si acum32+Eduard-Mihai
oana_nicole spune:
eu zic k e suficient un comprimat pe zi de Magne B6 -contine doza mare de magneziu
30+
oana_nicole spune:
referitor la informatiile despre cezariana-de accord cu ele-insa ca si nasterea naturala are avantaje si dezavantaje atat pentru bebe cat si pt mama.voi ce metoda alegeti?
30+