Ce sfat sa-i dau copilului?(Profesie)
Raspunsuri - Pagina 3
miriama spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui Rufus
Spunem acelasi lucru. Nu vor mai fi atatia licentiati care n-au ce face cu diploma. Am vazut ca anul asta au crescut mult candidatii la diferite postliceale, asta inseamna ca s-a descoperit, in fine, America. Sau s-a redescoperit. Ma mira faptul ca unii din voi sustineti ca ai optiuni restranse cu filologia. Trecem peste faptul ca Ioana are colegi in clasa care dau la Medicina, Drept, ASE. Probabil fac meditatii, adica e normal. Insa spunea cineva ca de exemplu la drept e greu. De ce? Pai la uman istoria e obligatorie la BAC, iar economia se afla printre optionalele de la a doua proba. Esti mult avantajat fata de real, unde ai mate si fizica (sau chimie sau info). La ASE? Acolo nu se mai da demult examen...se intra cu media de BAC. Da, nu te duci la Poli. Dar nici nu ti-ai propus asta cand ai ales uman. Medicina...tot pe meditatii la greu. Dar ce te faci cand nimic nu mai conteaza daca vrei o facultate afara? Acolo iti alegi pur si simplu ce doresti, ce ti se potriveste...restul depinde de dosar. Constrangerile sunt putine...de exemplu media la BAC. Unde sunt cei cu mediile cele mai mari la BAC? La filo. Mai poate conta la dosar o proba la BAC. De exemplu Ioana aplica la o facultate in Olanda. Ii trebuie medie mare la BAC si una din probe sa fie economia. Ii trebuie un anume nivel Cambridge. Bine, asta-i latura scolara...ca mai sunt multe conditii.Vreau doar sa spun ca eu nu vad alegerea unui profil in liceu ca pe inchiderea/deschiderea de portite spre universitate. Sau macar nu ca pe ceva determinant. "EXPERIENTA este numele pe care-l dam greselilor noastre" Oscar Wilde |
care? poti detalia? sunt direct interesata.
Multumesc!
Rufus spune:
miriama, orice facultate are o lista de cerinte pentru dosar.
Dupa ce ai "ochit" o facultate (sau mai multe), vezi daca exista organizatii care ajuta la intocmirea dosarului. Sunt de doua feluri: care percep taxe sau care o fac gratis (de fapt iau bani de la universitatea respectiva, o suma pentru fiecare dosar acceptat). Ioana a apelat la a doua varianta, nu numai de bani, dar si pentru ca organizatia respectiva este direct autorizata de universitate. Toate actele se transmit intai in Romania, la consultantul tau, care le trimite universitatii. Pe filiera asta, universitatea nu cere acte traduse si legalizate. Cel putin in prima faza, mai departe nu stiu. De asemenea, ai garantia ca nu-ti scapa nimic din cerinte.
Concret: iata o astfele de asociatie:
http://www.edmundo.ro/
La Ioana la scoala a venit o tipa, care a vrut a completat un formular si tipa i-a devenit consiliera. Edmundo se ocupa de aplicare la orice facultate, dar gratuit este doar pentru facultatile cu care este partenera. Te invata acolo absolut orice vrei.
Din dosar nu trebuie sa lipseasca, in afara de note mari, actiuni oficiale, concursuri, dezbateri pe teme europene de actualitate, voluntariate, in fine, orice te face atractiv pentru cineva dpdv profesional, caracterizari de la profi (daca se poate cu nume recunoscut in Europa/lume), competitii sportive, joburi.
Desigur, nu este doar edmundo.
Pana una-alta, poate n-ai program in we si trageti o fuga aici:
http://www.riuf.ro/
miriama spune:
multumesc, Rufus! Bafta Ioanei!
Fata mea mai are 4 ani pana la universitate, insa orice informatie este mai mult decat binevenita.
Te mai intreb ceva, chiar daca poate parea stupid: lista cu cerintele facultatilor la dosar se afla pe site-urile lor sau sunt puse la dispozitie de companiile de consultanta de care vorbeai? Fiindca eu am rasfoit cateva universitati si nu le-am vazut...
Cum gasesc si alte companii in afara de edmundo?
De ce Ioana a ales Olanda? Si daca n-ai prea multe participari la concursuri, voluntariate, joburi, dar ai note foarte bune si caracterizari foarte bune (chiar daca nu de la profi de renume mondial, ca doar nu-i gasesti la tot pasul...) iti scad dramatic sansele de a fi acceptat?
despre riuf, intradevar o oportunitate de exceptie pentru tinerii romani; insa noi nu suntem acum in Romania deci nu putem profita...
Astept cu mare interes orice informatie, aici sau pe PM!
Rufus spune:
miriama, aleg sa dau informatiile pe care le stiu aici, poate ajuta si altora, chiar daca nu in acest moment.
Ioana a primit de la Edmundo un pliant cu facultatile partenere; acolo sunt cerintele, specializarile, materiile studiate, oportunitati, informatii despre tara, joburi pentru studenti, cazari deci in cateva cuvinete (o pagina) sa-ti faci o idee.
Cerintele "oficiale" nu cuprind cate concursuri sau numele celor care dau recomandari. Dosarul capata, insa, un punctaj si, evident, sunt acceptati in ordinea punctajului. Dosarul reprezinta imaginea candidatului, ori pe ei ii intereseaza cei mai valorosi, nu doar banii. Exista si un interviu (pe Skype sau similar) sa te vada, sa vorbeasca cu tine. Cel putin la facultatea Ioanei.
Ea a ales Olanda pentru ca intamplator a ajuns acolo si a lucrat in vacanta de vara cativa ani. Ii place atmosfera de acolo, mai mult decat in alte parti, si culmea este ca-i place si clima. Deci explicatia e simpla. Totusi, chiar daca va fi admisa, nu pleaca sigur, ne bazam pe ceva ajutor de acolo care poate sau nu sa vina. Nu stiu cum va fi in final.
Exista si altceva decat Edmundo? Sigur ca da, dar trebuie s-o intreb pe ea, ca eu nu stiu.
O sa revin.
alma spune:
Fata mea e cls a XI-a la profil stiinte sociale, la cel mai bun liceu din oras. Ea s-a hotarat ca vrea aici inainte de repartizare. Din clasa a XI-a nu mai face fizica, chimie, latina si bio, matematica doar o ora pe saptamana, predomina materiile de ss: sociologie, psihologie, economie. Gramatica se face doar optional, tot intr-a 11-a. Face meditatie la economie, deocamdata, intentioneaza sa dea la drept, desi a trecut prin mai multe optiuni si nu e exclus sa se schimbe, oricum da BAC-ul la economie. Isi doreste sa urmeze si cursurile de stewardese, desi costa si nu stiu daca o sa-mi permit, vom vedea. Vad ca vrea sa faca ceva care sa-i asigure un suport material pentru viitor, pasiunea ei e muzica, insa e greu sa reusesti in domeniu, asa ca se reorienteaza, pastrand-o ca si hobby.