Ce sfat sa-i dau copilului?(Profesie)
Dragii mei,
Am una bucata copil clasa VIII-a , mai are putin pana la momentul in care va trebui sa se hotarasca incotro merge mai departe si o vad nelinistita.... Este un copil bun, istet, muncitor, are doar note de zece la tote materiile dar nu as putea sa spun ca o pasioneaza in mod special ceva anume! Vrea sa mearga pe profil uman pentru ca nu-i place matematica si fizica. Imi spune insa ca ii face placere sa invete la romana si limba engleza. Ar vrea sa devina profesoara. Recunosc, dupa experienta mea de bugetar...mi-as fi dorit altceva pentru ea ...Parintii mei m-au lasat sa-mi aleg singura calea...acum ma gandesc ca poate ar fi fost mai bine sa se fi implicat cumva...sa-mi fi deschis ochii...spre o meserie mai banoasa...
Imi spune ca nu se vede facand decat ceva ce-i place cu adevarat. Ca nu poti face lucruri bune decat daca iti place ceea ce faci! Intr-un fel are dreptate.Viata insa....pe mine m-a invatat alte lucruri ...
Oscileaza intre un liceu care are clasa de filologie si un altul care are clasa de stiinte sociale. Ambele sunt licee bune, al dolilea fiind considerat cel mai bun liceu din oras, fara profil biling la stiinte sociale,insa! Clasa de Filologie- bilingv exista la un alt liceu dar care nu este "in top"! Mi-a zis ca parca n-ar da la un liceu mediocru dupa ce a muncit atatia ani numai pentru cateva ore de engleza in plus...cred ca are dreptate.
Eu am incercat s-o sfatuiesc sa aleaga totusi stiinte sociale pentru ca optiunile pentru facultate sunt mai multe decat in cazul filologiei. La filologie se fac 4 ani de latina, se da teza la latina si mi se pare o pierdere de timp cu o limba care nu stiu cui mai foloseste?! Ea ar vrea sa mearga pe limbi straine mai departe si crede ca filologia ar fi mai aproape de ceea ce-si doreste.
Deci, dragi parinti, ce sfat i-ati da copilulu dumneavoastra intr-o asemenea situatie?
Dragi parinti-profesori, ce sfat le-ati da copilului dumneavoastra daca v-ar anunta ca ar dori sa va urmeze in profesie? Mai exista in tara asta profesori fericiti? Multumiti? Daca ati lua-o de la capat ati alege acelasi drum?!
Care ar fi a doua limba straina pe care ar trebui sa o aleaga dupa engleza..(in liceu optiunile sunt limitate dar ma gandesc la studiu in particular, o limba care sa fie un atu mai tarziu?!
Va multumesc!
Raspunsuri
x_ggg spune:
Stiinte sociale, mai bine decat filologia...
Eu lucrez in invatamant, predau insa o materie "reala".
Momentan, clasele de stiinte sociale sunt in top tocmai pentru ca au teze mai usoare, si bacul mai usor. Trebuie totusi sa stie ca si Istoria e o materie principala la clasele de Stiinte sociale.
Succes pe viitor!
Iar in legatura cu facultatea, pana atunci mai e mult, apar tot felul de schimbari. Eu am cazuri de elevi de filologie ce se pregatesc pentru a da admitere la Informatica sau Medicina,asa cum am elevi la clase de mate-info ce vor sa mearga mai departe la Drept.
roxanaz spune:
Marilen, mut subiectul asta la Adolescenti... mai bine din punct de vedere al sfaturilor
Rufus spune:
Cred ca viitorul va fi al copiilor care invata practic si pe gustul lor. Licee terminate, insa fara o finalitate (in sensul ca ofera o simpla diploma care nu-ti foloseste practic), facultati din care nu iesi cu nimic concret...nu cred ca vor avea vreo valoare.
Nu cred ca va mai dura mult pana ce facultatea va fi o optiune destul de restransa, pentru ca doar anumite domenii necesita studiu universitar si, mai ales, doar anumiti copii vor simti nevoia/placerea sa faca un efort sa fie student. Diplome doar de dragul diplomelor nu cred ca vor mai oferi vreun avantaj.
Eu imi sfatuiesc fetele sa aleaga meserii in care se regasesc si cu care se vor putea descurca in orice situatie. Bani se fac in orice meserie, daca esti dedicat, daca faci cu placere...sunt profesori care fac bani buni, totul e sa fie buni, sa fie solicitati.
Filologie...stiinte sociale...lasa copilul sa aleaga. E bine ca macar nu insisti sa se duca la mate-info, ca doar acolo se duc copiii destepti
In plus, mai este pana la facultate, sunt 4 ani in care isi va definitiva optiunile.
Despre bilingv...imi pare rau, nu am o parere deosebita despre clasele de bilingv. Singurul plus este ca, fiind ceva restrictiv la selectie, poti avea sansa sa ai colegi ceva mai rasariti. Dar e doar in teorie.
Concret, cazul nostru: Teodora este clasa a 9-a la liceu economic, chiar daca a avut medie mare la admitere si isi permitea licee "mai de soi". Va iesi cu o meserie, se numeste tehnician economie, sunt fostii contabili, economisti cu studii medii. Va putea sa se angajeze si sa urmeze orice facultate va dori, in domeniu sau altfel.
Ioana termina un liceu teoretic, filologie, doreste limbi straine sau mai nou psihologie-pedagogie, vrea sa lucreze in invatamantul primar sau prescolar. I se potriveste, ii place. Doar cu liceul nu are ce face, in afara de engleza ( a fost la bilingv, plus atestat Cambridge), va putea preda engleza la copii mici; dar atat.
Marilen, e bine sa faca ce-i place, conditia este sa fie buna in domeniul ales. Ca de mediocritati ne-am saturat cu totii...
marius spune:
Eu as lasa sa isi aleaga exact ceea ce simte si crede ca poate sa faca cel mai bine. Inclusiv alegerea liceului.
In plus faptul ca are inclinatie spre filologie/limbi straine etc nu este deloc dezavantajos pentru viitor daca va performa pe aceasta linie. Pentru ca sunt importanti si banii sunt persoane care castiga bine din aceasta meserie pentru ca exista servicii bine platite pe exact acest gen de servicii de piata.
Comercial discutand va putea sa presteze servicii liberale in domeniu iar in ceea ce priveste limbile cunoscute in afara de engleza care va trebui sa mearga la perfectie (inclusiv comerciala!!) eu as fi foarte atent la cererea de pe piata in ziua de azi este o cerere enorma pt limba chineza si rusa. Implicit banii.
Sec su la rece eu asa vad.
Sa mearga la liceu bun pentru ca cerintele fiind mari si efortul este pe masura iar rezultatele nu sunt decat efectul efortului depus.(desigur si al eficientei)
CorinaDani spune:
profesor poti sa fii foarte bine si in sistemul privat de invatamant...pana va termina copila ta facultatea, adica peste 8-9 ani, multe se pot si se vor schimba...de asemenea, nu este obligatoriu sa fie profesoara aici in tara, poate isi gaseste ceva in strainatate. daca nu va fi profesoara, atunci poate avea o meserie unde va folosi cunostintele si diplomele obtinute.
mie imi pare rau ca parintii m-au indrumat spre studiile tehnice, cand eu aveam "chemare" spre profilul uman, preferatele mele fiind literatura si limba engleza. simt ca am irosit ani pretiosi studiind materii tehnice (la care ma pricep, insa nu ma omor dupa ele, ca sa zic asa). ce fac acum n-are nici-o legatura nici cu profilul tehnic, nici cu cel uman...viata te duce unde nici nu te gandesti...
isabela spune:
Si la noi este acceasi discutie: real - stiinte, sau uman?
Acum spune ca si-ar dori ca mai departe sa mearga pe psihologie, dar daca se va razgandi pe parcurs?
Am inteles ca la profilul uman, din clasa a XI-a nu mai face nici mate, fizica sau chimie. Si daca in clasa a XI-a sau a XII-a se razgandeste si vrea profil economic? Ce facem cu matematica? Meditatii?
I-am spus ca orice va alege, o sustin, desi undeva in sufletul meu as vrea sa aleaga profilul real, pentru ca ar avea mai multe obtiuni la terminarea liceului. Cine stie ce va fi in urmatorii 8-9 ani?
Si fi-mea are inclinatie spre limbile straine: engleza si germana in cazul nostru.
Rufus spune:
isabela, sa-ti spun cum e cu realul: daca nu are reale () inclinatii, e foarte greu; mate, informatica, chimie, fizica...pai trebuie sa muncesti acasa constiincios, ca astea nu merg cu toceala, trebuie exercitiu; la meditator tot ajungi, macar pentru bac, ca ti-e frica ca nu-l iei nici pe ala. De asemenea, romana este (aproape) la fel de grea ca la uman, limbi straine la fel (ca trebuiesc si ele, nu?).
Adica sunt multi care s-au dus la mate-info, dar se chinuie, pentru ca e de invatat si mai ales de lucrat mult acasa. Lucru care nu se potriveste cu parerile copiilor.
Sigur ca daca e de real, n-o sa se duca la uman ca-i mai usor. In plus, fetele par ceva mai responsabile, adica sansele sunt, dupa mine, mai mari.
mcoca spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Rufus Cred ca viitorul va fi al copiilor care invata practic si pe gustul lor. Licee terminate, insa fara o finalitate (in sensul ca ofera o simpla diploma care nu-ti foloseste practic), facultati din care nu iesi cu nimic concret...nu cred ca vor avea vreo valoare. Eu imi sfatuiesc fetele sa aleaga meserii in care se regasesc si cu Nu cred ca va mai dura mult pana ce facultatea va fi o optiune destul de restransa, pentru ca doar anumite domenii necesita studiu universitar si, mai ales, doar anumiti copii vor simti nevoia/placerea sa faca un efort sa fie student. Diplome doar de dragul diplomelor nu cred ca vor mai oferi vreun avantaj.care se vor putea descurca in orice situatie. Bani se fac in orice meserie, daca esti dedicat, daca faci cu placere...sunt profesori care fac bani buni, totul e sa fie buni, sa fie solicitati. Filologie...stiinte sociale...lasa copilul sa aleaga. E bine ca macar nu insisti sa se duca la mate-info, ca doar acolo se duc copiii destepti "EXPERIENTA este numele pe care-l dam greselilor noastre" Oscar Wilde |
Rufus, nu sunt deloc de acord cu tine. Se va ajunge mai degraba la o chestie de genul, dupa gimnaziu faci o profesionala ca lumea, unde sa inveti o meserie, sau liceul cu care nu faci nimic daca nu faci ceva dupa : o postliceala, 3 ani de ceva etc.
Marilen, eu as sfatui sa aleaga in asa fel incat sa nu-si inchida porti mai tarziu. Este greu sa alegi o meserie, o directie la 14 ani.
Filo, eu as zice NU, ca e o filiera de unde cu greu te mai poti reorienta daca nu iti place.
Vicky, Printzesone and BB (32+)
andacos spune:
Eu cred ca si Rufus si mcoca spun acelasi lucru.
Lucru ce-l sustzin si eu,si eu ii spun copilului sa-si aleaga o meserie,daca va vrea sa studieze-o va putea face si pe asta.Insa sa aiba o meserie la baza!
Dana
boticelina spune:
Eu as lasa copilul sa aleaga dar probabil as insista sa-i explic ca are o paleta mai larga de optiuni daca termina Stiinte Sociale la Mircea
Acolo va face si engleza, va da Cambridge-ul (se organizeaza in liceu), e colegiu national - puncte in plus la dosarul de admitere (daca se mai tine cont), nivelul copiilor (si fitelor din pacate) este mai mare, profesorii sunt buni inclusiv cei de la materiile reale, face mai serios si biologie si istorie si psihologie, anyway la terminare a trecut prin mai multe si poate a gasit deja ceva ce-i place.
La filologie bagi limba si literatura romana, straina, latina, profii de materii reale sunt mai putin buni/interesati in a-si preda materiile, iar optiunile la terminare sunt fac. de filologie, jurnalism, poate drept daca invata singura acasa istorie.
Eu am terminat profil uman la un liceu vocational (arte). M-am bucurat din adancul sufletului ca am scapat din a XI-a de fizica si chimie si ca in ultimele 2 clase de liceu mai faceam doar o ora de matematica pe saptamana. Cand a venit vremea sa dau la facultate, m-am gandit ce alte optiuni as avea in afara de arte (daca nu intru) si nu m-am simtit deloc dezavantajata. Mi-ar fi placut la arhitectura si stiu ca daca as fi tratat mai serios si ora aia de mate in liceu as fi avut sanse fara meditatii. Si iarasi stiu ca daca as fi tinut cu dintii de arhitectura intr-un an (maxim) m-as fi pus la punct strict cu matematica pt examen la arhitectura. M-am hotarat sa dau la Arte si ta-na-naa, a trebuit sa dau si o proba eliminatorie la fizica, 2 capitole, optica si electricitate. Le-am invatat in 2 saptamani chit ca n-am facut o ora de fizica serioasa in tot liceul. Si am intrat la facultate.
Concluzia: chiar daca termina un profil uman, un copil care isi doreste sa ajunga intr-o facultate de profil "mai real" (gen ASE, medicina), poate, cu putin efort, recupera.
Bacul dat de mine la uman nu mi s-a parut mult mai usor ca la real, n-am dat examen greu la mate, dar am dat economie, geografie, limba romana si lb. straina, plus discipline de specialitate...
Ca a doua limba eu as alege spaniola (dar asta e o optiune personala)