Proba de toleranta orala la glucoza in sarcina
Sunt gravida in 22 sapt si mi-a dat medicul ginecolog sa fac proba de toleranta orala la glucoza? A mai avut cineva de facut aceasta analiza in timpul sarcinii? Cat este de importanta?
Raspunsuri
zmotocel spune:
este o proba care se face daca se suspecteaza posibilitatea dezvoltarii de diabet gestational.
este foarte important sa o faci, deoarece diabetul gestational poate provoca probleme grave si mamei si fatului.
proba este simplu de facut (se masoara glicemia si apoi ti se dau 50g glucoza si se masoara glicemia iar la 2 ore) si nu implica niciun risc.
TeoTeutza spune:
Oare de ce mi-a dat sa fac acesta analiza? A suspectat ceva sau pur si simplu asa? Din toate cunostintele mele gravide nu a mai facut nimeni aceasta proba.
emilia.m spune:
eu nu stiu nici o gravida care sa nu fi facut acest test. eu nu am tolerat bine glucoza in sensul ca am transpirat rau si am vomitat la 40 min dupa ce am baut glucoza, a fost prea dulce. dar testul a iesit bine si dupa ce am vomitat nu mi-a mai fost rau. Am intrebat medicul daca sa repet dar in 40 min se absorbise destul. Eu mai facusem o data inainte de a ramane gravida testul pt ca sindromul ovarelor polichistice se coreleaza adesea cu rezistenta la insulina. Si atunci a iesit bine iar atunci nici rau nu mi-a fost.
35+ Anna Patricia
http://bazar.desprecopii.com/detail.asp?id=4886&n=LECTII-PIAN-CHITARA-CANTO
Copiii sunt mainile cu care ne prindem de rai.
PCOS, Tiroidita Autoimuna Hashimoto, MTHFR C677T si A1298C heterozigote. Tratament cu Clexane 0.4, Elevit, Tardyferon, Euthyrox 100 zilnic
nadaflorilor spune:
Citat: |
citat din mesajul lui TeoTeutza Oare de ce mi-a dat sa fac acesta analiza? A suspectat ceva sau pur si simplu asa? Din toate cunostintele mele gravide nu a mai facut nimeni aceasta proba. |
analiza e f importanta nu iti recomand sa o sari, nu se recomanda tuturor ci doar celor cu risc de diabet gestational:
1. la analizele uzuale ai avut ca rezultat glicemia peste valoarea maxima admisa
2. ai luat mult in greutate
3. aveai o greutate peste normal si inainte de sarcina
4. la ecografii greutatea estimata a bebelului e mare
5. nivel de proteine ridicat in urina
etc.
cand am facut testul, din 10 gravide nu a vomat niciuna...
diabetul gestational nu e o catastrofa daca e diagnosticat, in general se trateaza cu dieta si in cazuri exceptionale cu pastile sau insulina injectabila
de obicei dispare dupa nastere
Savvy spune:
Eu am avut o experienta interesanta. Nu luasem mult in sarcina, bebelul era in limite cat se poate de normale, totusi medicul mi-a recomandat acest test. Mi-am luat trimitere de la medicul de familie si m-am dus la Institutul de Diabet si Nutritie "Paulescu", unde o doctorita foarte tanara, rezidenta a prof. C. Ionescu-Targoviste, m-a primit si am discutat cazul de fata cu alte trei doctorite, cu alti trei pacienti . Toate erau rezidentele profesorului, care nu prea dadea pe la cabinet.
Mi-a zis ca testul asta se face numai in nu stiu ce zi, sa ma programez in ziua cutare, sa-l fac si apoi sa vin la ea.
In ziua respectiva, m-am dus cu inima cat un purice, cu fluturasi in stomac si greata. AM asteptat, ca si prima data, o ora si jumatate peste ora "programata" (ca nu venise nimeni la cabinetul respectiv), pana cand o asistenta s-a indurat de mine si m-a intrebat ce fac acolo. Intre timp, venise si doctorita tanara, la care m-am dus plina de nervi si am intrebat-o cat mai am de asteptat, ca nu ma simteam deloc bine, aveam contractiile acelea false, dar dureroase.
Asistenta (mai la 40-50 de ani asa) a luat-o la rost pe doctorita si i-a spus ca Institutul nu face asa ceva, ca nu se face un astfel de test la gravide, fiind prea riscant. Doctorita, foarte confuza si ezitanta, a dat inapoi si a zis "da, bine, era bine daca ati fi facut analiza cutarica". Din fericire, dr. meu de familie, tot un tip tanar, dar se pare mult mai destept, imi recomandase sa o fac, chiar daca era contracost - hemoglobina glicozilata (care iti arata nu nivelul glicemiei, ci felul in care organismul functioneaza in general, putand fi depistate chiar "defectiuni" de ani de zile, legate de glicemie, bineinteles). I-o arat doctoritei, care ma intreaba de ce nu am venit la ea, sa-mi dea trimitere, ca o faceam gratis si asa mai departe. Bine, mai femeie, i-am zis in gand, dar nu puteai sa faci asta de la prima intalnire, sa nu mai porti pe drumuri si sa stau cu emotii? O tuta, ce mai.
Concluzia: stateam bine cu hemoglobina aceea, deci n-am mai facut niciun test de toleranta la glucoza si-am scapat si de suspiciunea de diabet. Interesati-va, este o analiza de sange si scapati mult mai usor, plus ca aflati cum stati cu glicemia de-a lungul anilor, nu doar in ziua respectiva. Multa sanatate!
mcoca spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui nadaflorilor
analiza e f importanta nu iti recomand sa o sari, nu se recomanda tuturor ci doar celor cu risc de diabet gestational: 1. la analizele uzuale ai avut ca rezultat glicemia peste valoarea maxima admisa 2. ai luat mult in greutate 3. aveai o greutate peste normal si inainte de sarcina 4. la ecografii greutatea estimata a bebelului e mare 5. nivel de proteine ridicat in urina etc. cand am facut testul, din 10 gravide nu a vomat niciuna... diabetul gestational nu e o catastrofa daca e diagnosticat, in general se trateaza cu dieta si in cazuri exceptionale cu pastile sau insulina injectabila de obicei dispare dupa nastere Nina,mami de, |
Eu nu am niciuna din aceste "chestii", si cu toate astea am diabet gestational.
Aici se face sistematic testul la primul copil.
Vicky, Printzesone and BB (31+)
nadaflorilor spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui mcoca
Eu nu am niciuna din aceste "chestii", si cu toate astea am diabet gestational. Aici se face sistematic testul la primul copil. Vicky, Printzesone and BB (31+) |
mai era un etc., eu nu sunt medic, am vorbit din experienta personala, dar medicii pot avea mult mai multe motive de a trimite gravida la testare
in anglia testul nu se recomanda tuturor, ci doar celor cu risc
TeoTeutza spune:
Sa va povestesc cum se face testul. Dimineata pe nemancate se ia o proba de sange pentru determinara glicemiei. trebuie asteptat cam o ora pentru rezultat. Daca nivelul glicemiei este sub 120 se bea 75 grame de glucoza cu apa rece. Peste 60 minute de la administrarea glucozei se ia o proba de sange, apoi la 120 de minute de la administrarea glucozei se ia alta proba de sange. Eu acum astept sa mi se ia a doua proba de sange. Nu mi-a fost rau,doar am simtit o stare de greata si m-a durut capul. Senzatia de foame mi-a trecut dupa ce am baut glucoza. Singurul inconvenient este ca dureaza prea mult. Noroc ca am ales sa fac analiza la o clinica privata si mi-au oferit un salon unde m-am putut intinde timp de 4 ore jumatate cat am stat aici. Mai am o jumatate de ora pana sa-mi ia a doua proba de sange dupa administrarea glucozei.
TeoTeutza spune:
Cata dreptate ai avut, Savvy. Am fost ieri la alta doamna doctor cu care vreau sa nasc si mi-a dat sa fac analiza hemoglobina glicozilata de care mi-ai spus tu. Nu am vrut sa am incredere in tine si am facut-o pe cealalta, fiind convinsa ca Proba de toleranta orala la glucoza este analiza buna, dupa ce m-au chinuit 4 ore jumatate si am si acum venele negre la ambele maine si am pierdut si timpul aiurea pe acolo. Multumesc ca ne impartasesti din experientele tale. E bine de stiu de acum incolo pentru toate gravidele.