Burtici cu stelute de iulie-august 2013 (44)
Raspunsuri - Pagina 15
paula_m spune:
Yvyana, nu sunt dr, dar inainte de amnio, mai cere o parere. E prima data cand aud ca se masoara pliul nucal mai tarziu de 13 sapt. Eu stiu ca dupa aceea nu mai prea are relevanta, prin urmare la TT nici nu se mai masoara.
Paula, mamica lui Raul Ionut nascut la 24.07.2010 si 21+ , bb2
olimp spune:
yvyana eu zic sa nu te stresezi prea tare , ai sa vezi ca la amnio o sa fie bine, sunt convinsa , oricum dr nu ti-a pus un diagnostic definitiv...
mai refa maine morfo sa fi linistita..
delia ma bucur ca esti pe drumul cel bun , deci stai cumintica sa se lipeasca bine bine de tot...
XIII Val34 Leu - heterozigot , PAI-1 -heterozigot , MTHFR C677T - heterozigot
2010 ian. sarcina oprita din ev la 8 sapt ,april embolizare fibrom ,2011 vara -3 IUI , april 2012 fibrom uterin operat
2012.sept. sarcina oprita din ev. la 5 saptamani
22 + Ilinca
Ilinca
Delia_Rodica spune:
Paula si mie mi-a masurat pliul. Dar si eu zic sa mai consulte un dr.
viitoare mamica de hocheist 18+ Lóránd
yvyana spune:
Pliul nucal a iesit de 2.5 mm!
Si mai este o problema la sistemul digestiv: hiperecogenitate intestinala, asta cica inclina catre mucoviscidoza!
Acum vad ca pentru asta e alt tip de testare genetica, separata, deci sa inteleg ca nu este inclusa in analiza cariotipului?
Fetele care ati facut amnio, in afara de trisomia 13,18,21,X,Y ce anume presupune analiza cariotipului fetal, ca eu nu m-am elucidat
La toate laboratoarele pe care le-am gasit se taxeaza separat Detectia mutatiilor genei CFTR - Fibroza chistica 2100RON
Happy Mom si S22+
betty200 spune:
yvyana, asa stiam si eu ca pliul nucal e irelevant dupa 13 saptamani dar explicatia era cumva in cealata directie in sensul ca, daca dupa 13 saptamani e normal pliul, asta nu spune nimic despre sanatatea copilului ca organismul secreta nu stiu ce substanta dupa astea 13 saptamani incat edemul nucal se poate resorbi si in prezenta anomaliilor cromozomiale deci din acest motiv masurarea dupa 13 saptamani nu mai este relevanta.
Acum daca ar fi sa o luam invers ... n-mi dau seama ca asa cum spune si Paula nu prea masoara lumea acest pliu la varste asa inaintate ale sarcinii si eu zic sa mai ceri o parere ca din experienta vedem ca unii medici au idei fixe.
In privinta amniocentezei si testelor Fish si cariotipul fetal treaba sta cam asa: testul Fish detecteaza aneuploidii ale cromozonilor 13,18,21 si X,Y dar strict referitor la anomalii de numar si doar pt cei 4 cromozomi, cariotipul fetal analizeaza toti cei 46 cromozomi atat ca defecte de numar cat si ca defecte de structura. In general se face mai mult Fishul pt ca cei 4 cromozomi sunt cei mai vizati de defecte fiind cei mai mici parca, restul mai rar sew intampla sa aiba defecte de numar (adica sa apara 3 in loc de 2 cat trebuie (ex Sindromul Down cu 3 cromozomi 21in loc de 2 cat e normal) sau doar 1 in loc de 2). Deci statistic cele mai multe anomalii genetice vizeaza cei 4 cromozomi asa ca probabil din motive de costuri se apeleaza mai mult la testul Fish. Daca tot te intepi si cu acelasi lichid se pot face ambele analize si banii nu-s asa o mare problema eu zic ca-i ok sa faci cariotipul, iar daca ai nervi sa astepti 3 saptamani poti renunta la Fish, oricum cariotipul cuprinde si informatiile furnizate de Fish. Doamne ajuta!
Eu am facut analiza asta pt muscoviscidoza dar din sangele meu, a iesit negativa si astr inseamna ca nu exista pt copil risc sa aiba boala, daca-mi iesea pozitiva trebuia sa faca si partenerul si doar daca si lui ii iesea pozitiv copilul era cu risc ... dar mai multe nu stiu, poate se face si din lichidul amniotic, trebuie sa mai intrebi.
21+
bebitza
paula_m spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Delia_Rodica Paula si mie mi-a masurat pliul. Dar si eu zic sa mai consulte un dr. viitoare mamica de hocheist 18+ Lóránd |
Eu asa stiu ca nu mai are relevanta dupa 12, 13 sapt. Nu am mai auzit asa ceva pana acum. Mai ales ca stiu sigur ca la TT nu se masoara. De aceea insist sa mai ceara neaparat o parere...
Paula, mamica lui Raul Ionut nascut la 24.07.2010 si 21+ , bb2
diana_popa27 spune:
Eu am vazut ca la morfo mi-a masurat si pliul. Dar nu mai stiu care e valoarea ca nu stiu sa citesc precurtarile.TT nu am facut.
22+
viitoare mamica de Medeea
diana_popa27 spune:
Oricum e mai bine mai ceri o parere. Sa mergi si la altcineva. E ciudat cu Dt si TT bune sa fie vreo problema. Acum depinde si de cata incredere ai im medic si ca de rar se inseala la eco.
22+
viitoare mamica de Medeea
yvyana spune:
Da Paula asa mi-a spus si dr meu ca nu mai este atat de relevant pliul nucal masurat la varsta asta a sarcinii, totusi este mare!
Nu mi-a zis ca e imperios necesar amnio, insa nici nu m-a contrazis cand am zis ca mai bine fac pentru linistea mea!
Ea mi-a zis sa stau linistita ca nu e un marker atat de fidel si sa urmarim ecografic, chiar a zis ca depinde de mine, daca ma stresez tare atunci mai bine fac amnio, daca nu atunci sa ma linistesc!
Happy Mom si S22+