Gelatina de vita in Haribo
Raspunsuri - Pagina 3
megbeng spune:
eu ma gandeam ca gelatina poate fi si sintetica..
www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=Miss%20Odiseea%20Sarcinii%20editia%202&page=7" target="_blank">sunt in concurs!! me1!!!
Ce mai povesteste Ana...
roxanaz spune:
nu, cea din pliculete, folosita in mod curent, e de origine animala. toata.
edit ca sa zic ca in italiana foile de gelatina se numesc chiar "colla di pesce" - ca se face din oase de peste.
variantele vegetariene sunt: agar-agar, carrageenan, pectina si konjak - asta zice Wiki, eu de konjak nu am auzit.
aschiutza spune:
Citat: |
citat din mesajul lui maria_alexia tineti-va bine: nici zaharul rafinat nu e un produs 100% vegetal. in etapa de rafinare se folosesc oase de animale. cel nerafinat e insa ok. |
Asta nu e regula. In fabrica de zahar pe unde am fost in vizita nu foloseau (acolo se obtinea zahar din sfecla de zahar).
maria_alexia spune:
da, nu sunt chiar peste tot folosite filtrele de origine animala. intr-unul din linkurile date mai sus se spune:
"Over half of the cane refineries in the United States use bone char (charcoal made from animal bones) as their activated carbon source."
cine stie care o fi situatia de la noi ??
aschiutza spune:
Pot sa spun cum e in Germania: Germania e mare producatoare de sfecla de zahar (mai ales in zona noastra ploioasa), asa ca zaharul produs in Germania e din sfecla (si acolo din cite stiu nu se foloseste carbune activ).
Dar cu toate astea mi-i se pare un pic cam "mai catolic decit papa" sa nu maninci zahar pt ca a fost filtrat pe carbune activ. Carbunele activ nu ramine in zahar. Ar fi ca si cum ai refuza sa maninci legume pt ca s-a folosit la cresterea lor ingrasamint de origine animala sau pt ca a fost caruta trasa de cai sau boi. Ma intreb de asemenea citi vegetarieni nu au nici un obiect de piele naturala (si eu mai degraba le-as avea naturale decit sintetice, dar asta e opinia mea de chimist ).
De asemenea carbunele activ e f folosit. De ex si la curatarea apelor f murdare. Si ca medicament in cazul otravirilor si la diaree (noi avem totdeauna pastile de carbune in casa).
Ideea este ca prin consumul de carne, lapte, brinza, unt (animalele tot mor cindva) ramin si oase si piele si e preferabil sa le folosesti decit sa le arunci undeva sa putrezeasca. Asa au facut si stramosii nostri de foloseau tot ce se putea din resursele naturale.
JuliaSM spune:
Citat: |
citat din mesajul lui aschiutza Ma intreb de asemenea citi vegetarieni nu au nici un obiect de piele naturala (si eu mai degraba le-as avea naturale decit sintetice, dar asta e opinia mea de chimist ). |
Eu ma intreb, inuitii or fi si vegetarieni?... Ori de-ar fi sa ne fi nascut la poli, dragostea pentru animalute s-ar fi schimbat, iar etica modificata, doar pentru ca sunt singura sursa de hrana?
roxanaz spune:
da, da, inuitii sunt vegetarieni, ca cresc la vegetale... gramada . la -4 grade hihihihi.
acu iar off topic invatam la etologie ca virgula comportamentul alimentar este atat de bine modelat de conditiile de mediu incat s-au facut studii pe analiza farfuriilor preferate de anumite persoane, de la care s-a ajuns la trasarea (cu destula acuratete) a profilului lor cultural si geografic.
JuliaSM spune:
Eu sunt uimita, ca sa nu spun mai mult, de tendinta pe care o iau lucrurile in ultima vreme, din punct de vedere alimentar. Aia nu-i buna, aialalta iar nu-i buna, porcul cica n-a fost bun dintotdeauna ( desi au trait cu el pana la 90 ani bunicii nostri), ouale si colesterolul, soia deja e nociva, cipercile de cultura nu mai spun, vitele-s nebune, ne-au mai ramas...semintele. Cat de diverse si cat de multe ( nu ma refer la diete si la pinguinii mei cu Oshawa!!). Seminte de quinoa, de canepa, de in, de tot felul auzite si nemaiauzite, de parca, daca ele provin dintr-o planta modifica genetic sau stropita cu toate ale n-or fi si ele oarecum atinse...
Eu asa (imi) zic: cum am inceput, asa oi continua, cu mici reparatii si variatii pe traseu. Sunt carnivora convinsa ( nu ma puneti ls stalpul infamiei; dupa unii, nu eu sunt de vina, ci grupa mea de sange, mi-e scris in codul genetic sa mananc alte fiinte...) si ma apuca ameteala, dar mai ales o profunda letargie si tristete daca mananc doar verde.
p.s. Era o vorba celebra 'spune-mi ce mananci, ca sa-ti spun cine esti', cum s-ar traduce asta, esti o leguma, esti un porc, esti o vita? Cine spunea ca are caprioara in congelator? Are noroc...
p.p.s. Cred,totusi, ca se refera la profilul cultural al cuiva. Si anume...am vazut pe youtube ceva emisiune cu diverse tari si specificul lor, www.youtube.com/watch?v=JDLMAe9mJe0" target="_blank">Bizarre Foods ( merita urmarite, daca aveti vreme si chef, sunt multe episoade).In Norvegia este o vestita prajitura cu sange, care se serveste in scoli copiilor (!!!), pentru aportul ridicat de fier si alte chestii bune (zic ei!).
Prin comparatie si facand legatura ontopic, cred ca se exagereaza putin cu infima bucatica de vita din gelatina alimentara si jeleuri pentru copii...
OanaRusu spune:
Xio - daca mananci branza, poate il intrebi pe fratele google despre "cheag pentru branza" - si asta e de origine animala.
Marcia03 spune:
Ce am gasit eu pe wikipedia in germana. In Europa 70% din gelatina se produce din sorici de porc (sper ca am tradus bine), 18% din oase. Utilizare : 1. in industria alimentara : dulciuri (cele gumate si multe altele); produse lactate (quark-un fel de branza dulce, chefir si iaurt), bomboane de menta, rafinarea anumitor bauturi (vin, vin de mere, otet, sucuri de fructe, in anumite tari si pt bere). 2. in tehnologia farmaceutia (capsulele tari si moi, implantate, vaccinuri), 3. in medicina si multe alte domenii. Gelatina nu este vegetala.
Pana acum nu am auzit sa se planga cineva in Elvetia de produsele Haribo&co (pt ca ele contin gelatina).