Burtici cu stelute de iulie-august 2013 (23)

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns dnapotecuta spune:

Cocediul de sarcina si lauzie este de 85% din brut.

Alina 18+

Mergi la inceput

Evident mai este si varianta cu statul acasa 1 an despre care nu am mai scris... acolo plafonul, daca nu ma insel, este de 3400 lei/luna.

Alina 18+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mony08 spune:

Oana eu stiu ca la cm este 75%,iar la prenatal este 85%.

Mony de Denis Adrian (01.08.2009) + 17+

Mergi la inceput

iata si info:
Concediu crestere copil pana la implinirea varstei de 1 an a copilului cu indemnizatie lunara de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei. Incepand cu anul 2012, ordonanta de urgenta adoptata de Guvern la 27 decembrie 2011 (OUG 124/2011) introduce cuantificarea indemnizatiei in functie de indicatorul social de referinta (ISR = 500 lei), mentionand astfel ca indemnizatia acordata parintilor copiilor nascuti dupa 01.01.2011 trebuie cuprinsa in intervalul 1,2 – 6,8 ISR (adica tot 600 – 3400 lei).

Persoanele care, in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului cu indemnizatia lunara corespunzatoare, decid sa se reintoarca in campul muncii inainte de implinirea de catre copil a varstei de 1 an (inainte, chiar si cu cateva zile, si nu in ziua cand acesta implineste 1 an sau dupa aceasta data), au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 500 lei pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani. OUG 124/2011 raporteaza cuantumul stimulentului de insertie la indicativul social de referinta (ISR = 500 lei), mentionand ca pentru copiii ai caror parinti se intorc in campul muncii inainte de implinirea varstei de 2 ani, stimulentul va avea o valoare de 1 ISR (adica tot 500 lei).

Dupa implinirea de catre copil a varstei de 1 an, cu exceptia copilului cu handicap, daca parintele decide sa nu se reintoarca la serviciu are dreptul la concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani. Cererea pentru acordarea concediului fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se depune si se inregistreaza la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere al copilului.

Alina 18+

Mergi la inceput

Moni, diferenta mai este si la brut si net. Sarcina si lauzie se calculeaza 85% din media veniturilor brute pe ultimele 12 luni. Concediul medical obisnuit se calculeaza la 75% din media veniturilor nete pe ultimele 10 luni iar cel de risc maternal tot 75% din media veniturilor... de aceasta data brute, pe ultimele 10 luni.
In CIC se iau 85% din media ceor nete pe ultimele 12 luni.
Cel putin eu asa am citit legile. Daca are cineva alte info sunt, evident, binevenite.

Alina 18+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oanka80 spune:

dr meu de familie mi-a zis ca imi poate da prenatal incepand cu saptamana 28, acum nu stiu ce sa fac, sa mai stau cu CRM pana in saptamana 31...

betty si eu am indraznit la un moment dat al travaliului, cand am vazut ca se ingroasa gluma, zic: nu ma puteti baga la o cezariana, evident ca era cam tarziu pt asta.
eu initial am vrut epidurala, dar dr mi-a explicat ca a avut cazuri cand mamica nu a mai putut inpinge pt expulzie din cauza anesteziei, si bebele ramanand blocat la iesire, a fost nevoie de folosirea forcepsului...asa ca am renuntat.
Sa dea Domnul sa nastem numai bebei sanatosi, indiferent cum decidem sa se nasca.

alina maine ma uit expres dupa cartea asta intr-o librarie.

paula si eu mi-am crescut copilul in mare parte dupa experientele impartasite de mamicile de la odisee. si nici medicamente nu mi-as permite sa dau dupa capul sau sfatul meu sau al altcuiva, caci avem momente cand toti ne dam cu parerea ca si cum am fi doctori emeriti. am noroc ca motanul meu are o imunitate buna, din toamna si pana in prezent nu mi-a lipsit nici o zi de la gradi pe motiv de boala. ne-am cam luptat cu muci multi si cam atat.
eram f speriata pt momentul cand va intra in colectivitate, tot din ce sfaturi am primit de la altii, ca sigur o nenorocesc, ca e mai mica de 3 ani, ca imi va parea rau bla-bla, se pare ca nu i-am dat chiar degeaba tone de catina cu miere asta vara :))) si alaptatul cred ca a fost de bun augur pt ea, desi numai eu stiu cum a fost. dar de ar trebui sa trag din nou tot ce am tras, nu as nici o secunda inapoi pt binele pruncului meu.

Oana, mamica fericita de Maria-Emilia (28.02.2010)
16+
http://babystrology.com/tickers/baby-ticker-glass.swf?parent=oana&year=2013&month=7&day=17&babycount=1

Mergi la inceput

Betty... multe mamici care au trecut prin 2 nasteri naturale zic acelasi lucru ca si tine. Cu al doilea copil e mai lejera situatia.
Nu mai stiu cine zicea ca cezariana e mai sigura pentru bb. Sincer nu stiu ce sa cred despre asta. Asta pentru ca am avut un copil perfect sanatos atata timp in uter... cel putin asta m-a fost confirmat de 2 medici diferti si de nu stiu cati experti in imagistica. La nastere, in schimb, copilul a avut Ap[gr 4 si nu i-am auzit gurita. N-o fi fost vina nimanui insa tot nu te poti abtine sa iei in considerare procesul manipularii lui si cat anume a fost afectat de anestezie ininte de a fi scos. Daca nu as fi ajuns de urgenta cu el la alt spital mai bine dotat as fi crezut mai mult in soarta decat in eroarea umana. Insa de la "copilul ori e handicapat psihic ori moare, vomita sange, nu plange nu mananca" si pana la copilul n-are nimic insa a fost pompat cu perfuzii ca la 1 zi jumate de la nastere el luase in greutate 100 g in loc sa piarda... de unde am ajuns la concluzia ca de-aia nici nu deschidea ochii nici nu manca nici nu era in stare sa plnga..... e mare lucru. si multa cale.
Este cazul meu personal iar exceptiile de acest gen nu vin sa darame toate rocedurile de acest gen si sa condamne operatia in sine de la Cezar incoace. Convingerea mea ramane. Lucrurile pot lua o intorsatura stramba indiferent de metoda de nastere. Sa nu uitam insa ca nasterea naturala este un eveniment pentru care corpul e programat genetic de la facerea lumii incoace. Corpul e programat sa se repare indiferent ce traume ar suferi in cadrul acestui proces. Cezariana insa e o alta operatie care presupune varii irscuri... poate mai cescute ca la alte operatii avand in vedere riscul crescut de sangerare datorat vascularizarii puternice a uterului. Sa nu vorbim de aderentele ulterioare pe care orice cicatrice de acest gen le dezvolta.
Pe e alta parte... traim alte vremuri, mancam alte aratari culinare, mediul nu ne mai ajuta ca pe vremurile gadinii Edenului... prin urmare si cezariana a venit ca o solutie medicala care sa ajute natura care in foarte multe cazuri are carente majore.
Prin urmare, doamnelor... indiferent ce am alege, vorba Dianei, dupa 9 luni trebuie sa dai "micul parazit" afara ca acolo nu mai poate ramane.
M-am reprodus cam mult azi pe forum si sper sa nu dau tonul la dezbateri. Cu siguranta fiecare are deja o parere proprie despre acest gen de lucruri, indiferent cate informatii cere pe forum. Se zice ca de fapt omul cauta doar confirmari la ceea ce a decis de fapt. Deci nu am vrut sa supar pe nimeni.

Alina 18+

Mergi la inceput

Oana... din cate m-am informat eu prenatalul e mai bine platit decat concediul de risc maternal.

Alina 18+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mstefania spune:

A trecut ceva timp de cand am fost in concediu prenatal asa ca eu nu prea stiu cum sunt legiile acum, stiu doar despre CIC pentru ca asta m-a interesat mai mult si in special optiunea mea care va fi de maxim 1 an si cu intoarcere la serviciu inainte sa implineasca copilul 1 an, asta bineinteles daca copilul si noi suntem sanatosi, si stiu ca se calculeaza 85% din venitul net realizat in ultimele 12 luni cu plafon de 3400 sau pe 2 ani cu plafon de 1200 de lei.

Eu sper sa nu imi iau prenatal, asa as vrea, sa merg cat mai mult la serviciu si sa imi iau din 15 iunie concediu de odihna, dar totul tine de sanatate si de cat de greu sau nu imi va fi cu burta:)

Stefania 17+ si Teodora Rebeca (07.10.2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mony08 spune:

La prenatal pot sa-ti spun exact,ca am avut multe cazuri in ultima vreme,dar de cm n-am mai avut nici un caz de 2 ani.
Este 85% din media brutului din ultimele 6 luni din care se mai scade contributia sociala 10,5%.
Oricum in prenatal si postnatal o sa luati mai mult decat salariu net obisnuit.

Mony de Denis Adrian (01.08.2009) + 17+

Mergi la inceput