"Medierea"...violurilor?!?!?!!!
Raspunsuri - Pagina 3
riana spune:
Eu gandesc asa: exista o multime de femei care nu reclama violul din diverse motive: de "scarba" de a fi tarat prin tribunal, pe la politie, ca sa nu afle vecinul , vecina, seful, soacra de "rusinea" suferita etc. In felul asta agresorul scapa bine mersi. Prin mediere se ofera sansa unor astfel de cazuri de a obtine macar o compensare materiala daca la judecata tot nu vrei sa ajungi. Legea nu te opreste insa sa lupti sa infunde ala puscaria.
E doar optiunea ta ce alegi:
- calea mai simpla, bani si a doua zi ala daca mai are bani, violeaza o alta
- calea mai grea, ala infunda puscaria si cand iese tot violeaza o alta.
Asa ca eu as fi pro legea castrarii .
Laura25 spune:
Logic (sa ne fereasca Dumnezeu sa trebuiasca sa vorbim din experienta!) , eu vad asa lucrurile: este o plangere pt un viol? ok, procurori pun mana si isi fac treaba, aduna probe, judecatorii condamna agresorul. ura si la gara (inchisoare de fapt).
Mersul la mediator mi se pare ca incurajeza agresorul sa intimideze si sa determine victima sa accepte o suma de bani pt a tacea si el (agresorul) sa scape de zdup. Ori mie asta NU mi se pare ok. Ai violat? dosar penal, la inchisoare, nene! Nu ar trebui sa ai nici o portita de negociat si rascumparat violenta si abuzul cu bani.
alyx spune:
Pana la urma, lucrurile nu sunt chiar asa de complicate.
Nici o lege nu ma obliga sa ma impac cu agresorul sau sa ajung la vreo intelegere. Legea ma obliga sa ma prezint la mediator unde acesta imi prezinta situatia, alternativele pe care le am. Decizia finala imi apartine. Eu decid pana la urma daca solutionez conflictul la mediator sau la judecator. La judecator trebuie doar sa prezint hartia din care rezulta ca mediatorul mi-a prezentat alternativele si atat.
Nu sunt foarte sigura,dar parca a fost o perioada in care violatorul scapa de puscarie daca el si victima hotarau sa se casatoreasca.
Deci pana la urma tot scandalul asta cu medierea in cazul violului este doar consecinta prezentarii aiuristice de catre unele ziare a unor prevederi legale.
Marius, multumesc de compliment.
Lali spune:
Lamuriti-ma si pe mine cu un lucru: daca se raporteaza un viol (probabil si alte infractiuni cu violenta), victima si agresorul sunt de acord cu medierea se stinge si partea penala ? Adica nu e vorba numai de partea civila, de despagubiri ?
Inteleg ca ar fi si acum cazuri in care partile se inteleg si se mai depune plangere penala, dar totusi, odata ce autoritatile sunt incunostiintate de un viol, mai ales ca prezentarea violatorului la mediere este un semn clar ca-si asuma vina, acesta nu mai are alte repercursiuni daca se intelege cu victima si, eventual, plateste ?
marius spune:
Sa reluam. Fapta incriminata dar nedovedita inca viol.
Actiune....
1. Plangere penala.
2. Politie procuratura dosar....
....
instanta
apare obligativitatea cunoasterii posibilitatii de mediere nu a medierii!!!
...
mediator
Sedinta gratuita de informare
Posiblitati:
1. cel putin o parte (probabil victima) nu doreste mediere.
....
act constatativ
dosar
tribunal
proces
sentinta a fost sau nu a fost viol in functie de probele admise.
2. doresc mediere
posibilitati:
2.1. se ajunge la acord
2.1.1.total - se inchide dosarul nu mai exista proces pentru ca ambele parti in mod voluntar si lber consimtit au ajuns la un acord total
2.1.2.partial - dosarul continua in instanta dora pentru partea la care nu s-a ajuns la acord.
2.2. nu se ajunge la acord deloc
hartie
dosar
tribunal
instanta
sentinta a fost sau nu a fost viol in functie de probele admise.
Daca partea vatamata isi retrage plangerea dosarul se inchide pentru ca nu mai exista plangere cu sau fara mediere.
DarkBendis spune:
Hmmm Marius, deci teoretic X poate viola "linistit" stiind ca exista posibilitatea - legala - de a se "intelege" mai tarziu cu victima? Sunt curioasa, oare mai exista precedent de acest fel in legislatia altor state?
Dark Bendis 9+
& The Goblin Prince (31.12.2008)
"I dream of wolves. With them I run."
"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"
marius spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Lali Lamuriti-ma si pe mine cu un lucru: daca se raporteaza un viol (probabil si alte infractiuni cu violenta), victima si agresorul sunt de acord cu medierea se stinge si partea penala ? Adica nu e vorba numai de partea civila, de despagubiri ? Inteleg ca ar fi si acum cazuri in care partile se inteleg si se mai depune plangere penala, dar totusi, odata ce autoritatile sunt incunostiintate de un viol, mai ales ca prezentarea violatorului la mediere este un semn clar ca-si asuma vina, acesta nu mai are alte repercursiuni daca se intelege cu victima si, eventual, plateste ? |
Da, se stinge si partea penala daca partea vatamata isi exprima dorinta de a renunta la plangerea respectiva. Si nu doar pentru violuri ci pentru orice fapta incriminata de codul penal cu conditia ca legea sa admita inlaturarea raspunderii penale daca partile ajung sa se impace.
Sunt fapte incriminate de legea penala pentru care si daca se retrage plangerea si daca se impaca partile daca este dovedita fapta se pedepseste, insa sunt fapte incriminate de asemenea de legea penala pentru care daca partea vatamata renunta sau isi retrage plangerea se impaca cu partea acuzata - legea admite inlaturarea raspunderii penale.
marius spune:
citat din mesajul lui DarkBendis Hmmm Marius, deci teoretic X poate viola "linistit" stiind ca exista posibilitatea - legala - de a se "intelege" mai tarziu cu victima? Sunt curioasa, oare mai exista precedent de acest fel in legislatia altor state? Dark Bendis 9+ & The Goblin Prince (31.12.2008) "I dream of wolves. With them I run." "Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law" |
Aceasta posibilitate a existat si pana acum si exista si acum. Nu este o noutate. Nu are nici o legatura cu medierea.
Poti sa nu vrei sa mergi la mediere si sa renunti la plangere. Ce legatura are cu medierea?
alyx spune:
citat din mesajul lui Laura25 Logic (sa ne fereasca Dumnezeu sa trebuiasca sa vorbim din experienta!) , eu vad asa lucrurile: este o plangere pt un viol? ok, procurori pun mana si isi fac treaba, aduna probe, judecatorii condamna agresorul. ura si la gara (inchisoare de fapt). Mersul la mediator mi se pare ca incurajeza agresorul sa intimideze si sa determine victima sa accepte o suma de bani pt a tacea si el (agresorul) sa scape de zdup. Ori mie asta NU mi se pare ok. Ai violat? dosar penal, la inchisoare, nene! Nu ar trebui sa ai nici o portita de negociat si rascumparat violenta si abuzul cu bani. 'Cos what I feel is the only truth for me |
Prin ce modalitati ar putea violatorulsa intimidezevictima si sa odetermine sa accepte o suma debani in cadrul medierii? Ca doar medierea asta nu se face lacoltulstrazii ci in biroul mediatorului si in prezenta lui.
Si in afara medierii agresorul nu ar putea intimida victima? Nu ar putea incerca sa-icumpere tacerea, sa o determine sa-si retraga plangerea?
Intimidarea este posibila numai in cadru institutionalizat, legiferat?
Laura25 spune:
alyx, nu stiu , ca nu ma ocup cu de astea, prin "mijloace specifice"? (ex: "fa, eu cred ca ti-o si placut, nu vezi ca nici judecatorii nu te baga in seama!? te-au trimis la mediator sa zici cati bani vrei. Hai zi mai repede ca sa ma duc acasa" )