"Medierea"...violurilor?!?!?!!!

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns lucialu spune:

Citat:
citat din mesajul lui marius

Citat:
citat din mesajul lui DarkBendis

Hmmm Marius, deci teoretic X poate viola "linistit" stiind ca exista posibilitatea - legala - de a se "intelege" mai tarziu cu victima? Sunt curioasa, oare mai exista precedent de acest fel in legislatia altor state?

Dark Bendis 9+
& The Goblin Prince (31.12.2008)

"I dream of wolves. With them I run."
"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"

Aceasta posibilitate a existat si pana acum si exista si acum. Nu este o noutate. Nu are nici o legatura cu medierea.
Poti sa nu vrei sa mergi la mediere si sa renunti la plangere. Ce legatura are cu medierea?

personal cred ca, violul este tratat fix ca furtul unei gaini au ma bine: un accident rutier usor. Mnoh, pt mine este tot o crima! ar trebui sa se pedepseasca indiferent de "iertarea" data sau nu de catre victima, din secunda in care este probat.

Laura, app de mediatori si culmea obiectivismului: P http://www.cancan.ro/actualitate/teo-trandafir-constienta-de-situatia-sa-daca-as-da-acum-sfaturi-marimoniale-in-calitate-de-mediator-nu-m-ar-crede-nimeni.html

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DarkBendis spune:

S-ar putea sa am eu opinii cam "hotarate"... dar mie nu mi se pare OK. Ma rog, nu ca are importanta asta fiecare are dreptul sa gandeasca asa cum doreste.

Dar sunt atat de multe cazuri de violenta, femei batute de sotii/prietenii lor (bineinteles, si barbati batuti de sotii, nu vreau sa spun ca violenta e doar pe o singura parte), de fata cu vecinii, rudele, in public...persoane batute ziua in amaiza mare pe strada, sau la scoala, sau in localuri publice, dar in final victima "se intelege" cu agresorul, isi retrage plangerea, si desi infractiunea a fost constatata, martori sunt, documente medico-legala sunt, agresorul iese cu basma curata....si merge mai departe "stii cine mi-s eu, am bani sa platesc si fac ce vreau". Personal, mie legea asta (sau proiectul de lege) mi se pare ceva care favorizeaza infractorul, a, stati ca victima a fost la mediere, si-a retras plangerea, deci nu mai exista infractor, si infractiunea constatata mai ieri de fapt nu mai exista...

Zic asta ca banuiesc ca nu se refera doar la violuri. Sau doar in caz de infractiune de viol se poate merge la mediere, daca victima e doar batuta nu?

Dark Bendis 9+
& The Goblin Prince (31.12.2008)

"I dream of wolves. With them I run."
"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aschiutza spune:

Eu am niste intrebari pt Marius (daca are timp sa imi raspunda, bineinteles), pt ca vad ca el cunoaste legile:
1. legea cu mediera se aplica doar la vatamare corporala sau e o lege care acopera orice cearta ? (de ex intre vecini pe perele cazute in gradina celuilalt sau pe un metru pamint) Ca atunci d.p.m.d.v. se schimba treaba, violul fiind doar unul dinte multele cazuri.
2. mediatorul poate fi corupt ca sa influenteze victima in a renunta la plingere?
3. sedinta de informare are un text sau anumite puncte care trebuie discutate obligatoriu sau fiecare mediator spune ce isi aduce aminte?
4. vitcima poate fi reprezentata si de o terta persoana / avocat sau e musai sa dea ochi cu agresorul? Numai faptul de a vedea agresorul poate intimida f multe victime...
5. la sedintele astea sunt numai mediatorul / agresorul / victima de fata sau si politie care sa intervina, avocati, etc?

Marius, recunosc ca nu am citit legea, daca intrebarile mele sunt prostesti, sa nu te superi .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lali spune:

Citat:

Citat:
citat din mesajul lui Lali

Lamuriti-ma si pe mine cu un lucru: daca se raporteaza un viol (probabil si alte infractiuni cu violenta), victima si agresorul sunt de acord cu medierea se stinge si partea penala ? Adica nu e vorba numai de partea civila, de despagubiri ?

Inteleg ca ar fi si acum cazuri in care partile se inteleg si se mai depune plangere penala, dar totusi, odata ce autoritatile sunt incunostiintate de un viol, mai ales ca prezentarea violatorului la mediere este un semn clar ca-si asuma vina, acesta nu mai are alte repercursiuni daca se intelege cu victima si, eventual, plateste ?

Da, se stinge si partea penala daca partea vatamata isi exprima dorinta de a renunta la plangerea respectiva. Si nu doar pentru violuri ci pentru orice fapta incriminata de codul penal cu conditia ca legea sa admita inlaturarea raspunderii penale daca partile ajung sa se impace.
Sunt fapte incriminate de legea penala pentru care si daca se retrage plangerea si daca se impaca partile daca este dovedita fapta se pedepseste, insa sunt fapte incriminate de asemenea de legea penala pentru care daca partea vatamata renunta sau isi retrage plangerea se impaca cu partea acuzata - legea admite inlaturarea raspunderii penale.

Daca e asa, atunci posibilitatea de mediere nu schimba cu mult lucrurile. Le schimba cat de cat, dar si pana acum se puteau intelege partile si sa se renunte la plangerea penala.

Eu asta nu stiam, bine nici nu m-a interesat vreodata. Aveam asa senzatia ca in cazul violului alaturi de alte infractiuni grave nu se poate sa fie inlaturata raspunderea penala prin intelegerea civila. Se pare ca nu e asa. Oricum, daca m-ar intreba cineva pe mine exact asa ar trebui sa fie. Adica, odata reclamat violul partea penala sa fie ireversibila.

Scuze pentru cuvinte eventual folosite neavocateste, dar nu sunt in domeniu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns salcia spune:

Si eu cred la fel ca Laura, ca aceasta lege este facuta "cu dedicatie" (de altfel printre initiatorii si sustinatorii ei de frunte se afla deputata Alina Gorghiu, care, surprinzator, ce sa vezi, are si ea un birou de mediere!), sa mai mananca si gura mediatorilor cate ceva.

Si da, medierea in sine nu e obligatorie, dar acea sedinta preliminara DA. Ceea ce mie nu mi se pare deloc ok. Cine e interesat de mediere cauta singur si gaseste raspunsuri si personal calificat, cine nu, e obligat sa se duca sa se informeze cu de-a sila. E o poveste similara cu aceea a consilierii obligatorii inaintea avortului. A propos, si daca sedinta de informare e gratuita pentru cel informat, credeti ca nimeni nu plateste pentru asta?

Iar sa incluzi violul, vatamarea corporala si violenta domestica in ciorba asta cu medierea mi se pare un abuz grav. Medierea poate fi o solutie buna pentru cauze civile, dar nu pentru cele de natura penala, si care presupun agresarea altor persoane.

Sa nu mai spun ca in societatea noastra patriarhala (ca sa nu zic misogina) oricum violul e privit asa, cu mare intelegere si toleranta, ori ca nu-i mare scofala, ori ca sigur victima a facut ea ceva de a provocat violatorul/violatorii, sau a fost sex consimtit si apoi fata s-a suparat si vrea sa-l "sicaneze" pe bietul violator (chiar asa s-a exprimat un nene de la Consiliul de Mediere!!). Povestea asta cu medierea nu face decat sa mai adauge un semnal ca nu-i atat de grav sa violezi (mai ales ca avem si delimitarile astea legale absurde, viol simplu si ne-simplu). Deci da, dupa parerea mea este inca un pas (mare) pentru descurajarea victimelor si incurajarea violatorilor.

Si ma intreb oare statul nu e responsabil pentru toata societatea, nu numai pentru o victima anume? Ce se intampla daca, in cazul unui viol, se face medierea, violatorul scapa de consecintele legale, si apoi mai violeaza alte femei?! A cui e responsabilitatea, nu e si a statului/autoritatilor ca i-au permis sa scape basma curata?

A propos, din cele spuse de Marius, sa intelegem ca daca victima unui viol isi retrage plangerea, gata, cercetarile se opresc si totul e in regula?! Nu mai se auto-sesizeaza justitia?!

Anyway, pentru toate aceste motive si pentru altele, eu ma duc diseara la protest.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lucialu spune:

exact asta ma revolta si pe mine, Salcia. In loc ca sa se aspreasca pedepsele si mai ales, sa se faca o campanie pt victime, sa inteleaga fiecare fiinta abuzata ca, ceea ce i s- a intamplat, nu a fost meritat, nici nu tre sa se simta rusinata...si sa stie exact ca dc a zis nu! apai restul a fost viol...o mai dam si cu medierea. Eu speeer ca sa nu fie cazul si sa se reia analiza.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alyx spune:

Da Salcial, in cazul violului simplu, daca victima isi retrage plangerea, procesul nu mai continua.

Legea lasa victimei dreptul de a decide daca vrea sa faca plangere impotriva violatorului si daca vrea sa treaca prin tot ce presupune un proces. Pana la urma trebuie sa fie dreptul ei de a alege ce cale urmeaza, ca e vorba despre ea, despre cat poate ea suport, cat poate duce (chiar credeti ca e asa desimplu sa fii victima unui viol si sa povestesti in sala de judecata cum te-a violat ala? Sau sa asculti cum avocatul violatorului incearca sa te denigreze, sau mai stiu eu ce?.
Sunt femei puternice care pot face fata dar sunt si femei mai sensibile care poate din varii motive nu vor, nu pot sa suporte calvarul unui proces care poate dura cine stie cat).

Atat timp cat medierea in sine nu e obligatorie, nu cred ca se incurajeaza in vreun fel posibilii infractori.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns salcia spune:

Pai ce sa ne mai miram, Lucia, daca acum ceva vreme un reputat profesor criminalist il caina pe un violator in serie (violase si injughiase - nu mortal - mai multe femei), era foarte intelegator cu el (cica asa obtinea "catharsis-ul) si spunea ca e vina femeilor, ca se imbraca provocator si se comporta ca niste "lelite balcanice" (exact asta a fost exprimarea lui)... Si asta preda la Academia de Politie, va dati seama ce invata tinerii acolo. E vorba despre Tudorel Butoi, in caz ca va intrebati. S-au sesizat atunci niste institutii, si s-a organizat un "slut walk" ("marsul c...lor", in traducere) in semn de protest, nu va spun ce comentarii a starnit.

Si acum, daca citesti comentariile cititorilor la stirile despre viol, te iei cu mainile de cap. E clar ca mentalitatea unei mari parti a populatiei e de a vaita/incuraja agresorul si de a blama victima. Bine, asta nu se intampla numai in Romania, cam in toata lumea exista un fel de "cultura a violului", cum a fost numita, iar masurile legale de genul asta nu fac decat s-o "implementeze" si mai bine.

A propos, stiati ca pana pe la mijlocul anilor '90 era in vigoare si la noi prevederea aceea ca daca un violator se casatorea cu victima scapa de puscarie si de tot? Ba chiar, daca erau mai multi violatori si unul se casatorea cu victima, scapau cu totii! Asa cum e acum in unele tari arabe, unde ai cam doua posibilitati - te mariti cu violatorul, ceea ce clar iti va asigura o viata de fericire si implinire sufleteasca, sau nu si eventual te arunca familia in strada ca i-ai "dezonorat" (sau chiar poti fi ucisa cu pietre ca ai facut sex in afara casatoriei - nu conteaza ca ai fost fortata!).

In ce lume traim...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Citat:
citat din mesajul lui Laura25

alyx, nu stiu , ca nu ma ocup cu de astea, prin "mijloace specifice"? (ex: "fa, eu cred ca ti-o si placut, nu vezi ca nici judecatorii nu te baga in seama!? te-au trimis la mediator sa zici cati bani vrei. Hai zi mai repede ca sa ma duc acasa" )

'Cos what I feel is the only truth for me

Poate sa spuna si acum nu? Hai ca e buna de gluma.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

Citat:

Citat:
citat din mesajul lui Laura25

alyx, nu stiu , ca nu ma ocup cu de astea, prin "mijloace specifice"? (ex: "fa, eu cred ca ti-o si placut, nu vezi ca nici judecatorii nu te baga in seama!? te-au trimis la mediator sa zici cati bani vrei. Hai zi mai repede ca sa ma duc acasa" )

Poate sa spuna si acum nu? Hai ca e buna de gluma.

O fi, mie nu imi vine a rade.

Si eu mai cred ca mediatorul va face presiuni (adica va insista/sugera/ bate moneda ) pe impacarea partilor. Pt ca e interesul lui sa ii aduca pe victima si agresor la mai multe sedinte, sa isi ia si el comisionul. Asa ca va marsa tocmai pe "la tribunal e mai greu, pierzi timp, pierzi bani /vai sa vezi ce o sa iti faca aia acolo, ce-o sa-ti zica, mai bine ia de aici niste lovele de la domnul agresor faci si o fapta crestineasca, il scapi pe saracul violator de puscarie, mai faci si tu un ban gramda, ca sigur ai fost si tu de vina un pic asa ..." Cum victima va fi intr-o perioada labila psihic si fizic, cu presiuni in jur, un mediator priceput la manipulare si negociere, rezolva treaba sa "fie bine" pentru toata lumea.

Mergi la inceput