Popor civilizat? chiar asa?

Popor civilizat? chiar asa? | Autor: iarina

Link direct la acest mesaj

M-am umplut de indignare cum rar mi s-a intamplat in viata. Poate si pentru ca am interactionat de curand cu delfini si sunt extraordinari.Ceea ce se intampla in Japonia este o ticalosie fara margini si te face sa te intrebi care sunt criteriile dupa care numim un popor "civilizat". Mai sunt ele valabile in ziua de azi sau ar trebui regandite?
In ultimii ani ori de cate ori au fost stiri la tv despre balene, delfini si alte mamifere marine macelarite infiorator astfel incat vedeai intinderi de ape rosii, Japonia aparea cu precadere. Ceea ce inseamna ca au o problema...si inca mare.
Pun aici link-ul cu ceea ce se intampla acolo si ceea ce face Taiji Fishermen's Union. Este o meteahna veche.

http://www.causes.com/actions/1724723?utm_campaign=sharebar_fb

Cat de lipsit de compasiune, barbar trebuie sa fii sa omori familii de delfini sau sa-i capturezi pentru a distra oamenii la delfinariu? Cat de nepasatoare este societatea japoneza - sau poate cat de obisnuita vizavi de aceste practici- si cum pot sa mai aiba pretentii in a fi considerati printre cele mai civilizate popoare?
Imi pun realmente intrebarea ce te face civilizat: curatenia strazilor, ordinea, legile aplicate, nivelul de trai, sistem educational performant? Mai sunt acestea de ajuns pentru a stabili gradul de civilizatie al unui popor?
Sunt sub impresia celor citite si imi cer scuze daca postul a fost prea "patimas".

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Din pacate sunt extrem de multi oameni idioti in lume, care macelaresc tot ce prind fara sa se gandeasca la consecintele faptelor lor.
Si din pacate foarte putini sunt pedepsiti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela99 spune:

filmul documentar www.youtube.com/watch?v=_eknshN_uhM" target="_blank"> The Cove descrie macelarirea delfinilor din golfu' Taiji

regizoru' Louie Psihoyos pe www.savejapandolphins.org/" target="_blank"> pagina asta ne indeamna printre altele sa nu mai vizitam delfinariile, sa sunam la ambasada Japoniei ... vedeti lista din stanga de la Take Action

Richard O'Barry care face parte din echipa din film si a fost antrenoru' lui Flipper a devenit activist "inrait" dupa ce unu' din delfinii care l-a jucat pe Flipper s-a sinucis. Flipper a fost jucat de cinci delfini printre care si de doua femele Suzy si Kathy. Kathy s-a sinucis dupa parerea lui Ric.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns saskia spune:

La fel se intampla si cu balenele-pilot in Insulele Feroe . La nu stiu ce sarbatoare, ucid cu sutele, le atrag in fiord sau intr-un golf si le taie beregata, marea e plina de sange si sunt si copii pe acolo. Inteleg ca face parte dintr-o traditie veche dar totusi suntem in anul 2013 deja.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MElise spune:

Iarina, raspund inainte sa ma uit pe link, tocmai ca sa nu fiu patimasa, cum spui tu, desi, nu cred ca e o greseala sa fii patimas atunci cand e vorba de astfel de atrocitati. Parerea mea este ca lumea a luat-o razna in multe privinte, iar valorile cultivate de civilizatia moderna sunt atat de relative... Civilizatia japonezilor este si ea relativa si poate ca tocmai hipertehnologizarea care i-a transformat in niste robotei ordonati le-a distrus si sensibilitatea care, in fond, ne defineste ca fiinte umane.

Fascinatie

Inevitabil... Eminescu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ellej spune:

Citat:
citat din mesajul lui MElise

Iarina, raspund inainte sa ma uit pe link, tocmai ca sa nu fiu patimasa, cum spui tu, desi, nu cred ca e o greseala sa fii patimas atunci cand e vorba de astfel de atrocitati. Parerea mea este ca lumea a luat-o razna in multe privinte, iar valorile cultivate de civilizatia moderna sunt atat de relative... Civilizatia japonezilor este si ea relativa si poate ca tocmai hipertehnologizarea care i-a transformat in niste robotei ordonati le-a distrus si sensibilitatea care, in fond, ne defineste ca fiinte umane.

Fascinatie

Inevitabil... Eminescu

Nu stiu daca e vorba de civilizatia moderna neaparat. Eu am fost intotdeauna oripilata de coride, si astea exista de cand lumea. Mi se pare o barbarie sa ucizi, pentru distractia prostimii, un animal care nu te ataca decat fiindca tu il intarati.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns saskia spune:

Citat:
citat din mesajul lui MElise

Fascinatie

Inevitabil... Eminescu

Nu societatea ultratehnologizata le-a distrus sensibilitatea, ci practica asta este de sute de ani acolo, in Taiji, Japonia ca si in insulele Feroe.

De altfel si noi taiem porcii de Craciun ca sa-i mancam. Singura diferenta e ca noi ii crestem pentru asta, pe cand delfinii traiesc in libertate, ca apoi sa fie haituiti in golfurile astea unde sunt efectiv macelariti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iarina spune:

Multumesc ca ati reactionat. Parca ma simt mai bine prin simplul fapt ca au fost reactii de solidaritate cu privire la ce se intampla.
Cred ca sunt factori cumulati aici: tehnologie+traditii+nepasare
Insa eu una semnez petitia si sper sa nu fie luati in considerare pentru Olimpiada pana nu iau niste masuri.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amonar spune:

Am semnat! Ma dezgusta orice activitate a omului cu efect negativ pt animale, adica vanatul de placere (plictiseala) sau in numele traditiei. Cred ca vegetarismul ar salva sufletul omenirii, pt ca ne invartim intr-o karma oribila, om impotriva animalului. Cei care isi bat joc de animale si natura ar trebui trimisi pe Luna sau Marte sa savureze frumusetea pietrelor si a prafului, multumiti ca nu au copaci si animale in jurul lor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns portocalia spune:

fara a vrea sa jignesc pe cineva, eu sunt foarte atenta cu activismul entuziast in domeniul asta. atata vreme cat mananc carne- deci stiu ca exista animale crescute pentru sacrificiu si abatoare si intregi industrii adiacente - mi se pare ipocrit sa ma scandalizez pentru ca japonezii omoara delfini. si taranul roman taie porcul de craciun din tata in fiu si porcii chiar sunt animale foarte inteligente. si cu toata ca stiu asta, mananc porc de 2 ori pe saptamana.

nu sunt impotriva drepturilor animalelor - am animale de casa - dar cred ca e bine sa avem imaginea de ansamblu cand ne apucam sa condamnam un popor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amonar spune:

Nu este vorba doar de japonezi, mai multe popoare omoara de-a moaca. Vegetarismul salveaza cruzimea impotriva animalelor.

Mergi la inceput