Universitatea Bucuresti
Raspunsuri - Pagina 7
monicabo spune:
Eu observ ca din ce in ce mai multi oameni nu mai stiu sa vorbeasca si sa scrie corect. Fac dezacorduri intre subiect si predicat, nu stiu unde trebuie pusa cratima etc.
Observ si ca au aparut categorii noi de greseli gramaticale. Daca de ex. pe vremea mea o greseala tipica era lipsa cratimei (de scriau copiii "ia luat" in loc de "i-a luat", "miau spus" in loc de "mi-au spus" si altele de genul asta), acum este la moda sa se puna cratime in plus, acolo unde nu trebuie, de ex. in cazul persoanei a II-a plural ("merge-ti la scoala" in loc de "mergeti la scoala", "(voi) face-ti" in loc de "(voi)faceti"). Al doilea tip de greseli nu era intalnit cand eram eu eleva, acum e explozie de asa ceva, parca s-au dat cratime la promotie si nu are lumea pe unde sa le mai puna!
Monica, mami de 2 : Andreea Ioana (11 iulie 2007) si Ana Maria (13 noiembrie 2008)
www.andreeaioana.ro/displayimage.php?album=31&pos=37" target="_blank">Ele doua
Povestea sarcinii si a nasterii Andreei
Povestea nasterii super rapide a Anei Maria
ellej spune:
Citat: |
citat din mesajul lui monicabo Eu observ ca din ce in ce mai multi oameni nu mai stiu sa vorbeasca si sa scrie corect. Fac dezacorduri intre subiect si predicat, nu stiu unde trebuie pusa cratima etc. Observ si ca au aparut categorii noi de greseli gramaticale. Daca de ex. pe vremea mea o greseala tipica era lipsa cratimei (de scriau copiii "ia luat" in loc de "i-a luat", "miau spus" in loc de "mi-au spus" si altele de genul asta), acum este la moda sa se puna cratime in plus, acolo unde nu trebuie, de ex. in cazul persoanei a II-a plural ("merge-ti la scoala" in loc de "mergeti la scoala", "(voi) face-ti" in loc de "(voi)faceti"). Al doilea tip de greseli nu era intalnit cand eram eu eleva, acum e explozie de asa ceva, parca s-au dat cratime la promotie si nu are lumea pe unde sa le mai puna! Monica, mami de 2 : Andreea Ioana (11 iulie 2007) si Ana Maria (13 noiembrie 2008) www.andreeaioana.ro/displayimage.php?album=31&pos=37" target="_blank">Ele doua Povestea sarcinii si a nasterii Andreei Povestea nasterii super rapide a Anei Maria |
Normal; pe principiul las' sa fie ca nu cere de mancare
blackgirl0 spune:
Monicabo, total de-acord. Asistenta mea, 52 de ani, isi suna fata de 17 ani sa o intrebe cum se scrie corect: "anuntati-ma". Nu ma credea cand i-am spus ca era scris corect; ea o tot dadea cu varianta "anunta-ti-ma"
mariuta spune:
citat din mesajul lui blackgirl0 Monicabo, total de-acord. Asistenta mea, 52 de ani, isi suna fata de 17 ani sa o intrebe cum se scrie corect: "anuntati-ma". Nu ma credea cand i-am spus ca era scris corect; ea o tot dadea cu varianta "anunta-ti-ma" Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil! |
Greselile de tipul asta sunt vechi si apar probabil ca o reactie de hipercorectitudine la greselile de celalalt tip (omiterea cratimei). Eu lucram intr-un institut de cercetari. La intrare scria: Va rugam inchide-ti usa! am scris si eu (in gluma) pe usa noastra: Va rugam nu deranja-ti!
mai erau studenti la fizica si acum 15 ani care studiau "monstre". O alta colega avea si ea "lagunele" ei. In anii 90, cand se publicau multe carti, multe erau pline de greseli de gramatica.
portocalia spune:
ddana, dap, acum ca am citit mesajul tau, mi-am adus aminte de masuri proaspete luate de minister, care parca tin cu tot dinadinsul sa falimenteze invatamantul. cea mai noua e cea cu necesitatea studiilor superioare la invatatoare (si parca si educatoare). e batator la ochi ca e o masura luata doar pentru a mai suge niste taxe universitare.
alta chestie, necesitatea doctoratului la cadrele universitare. asta chiar o stiu din familie, am un var pictor - un pictor bun! da lectii la forma si culoare - e asistent - la o universitate de arte. mai nou, ca sa-si poata pastra postul, trebuie neaparat sa-si dea doctoratul in arta. un doctorat mai stupid ca "in arta", nu-mi pot imagina. ce-i aia sa fii "doctor in arte"? pana si titlul e hilar, nu mai spun ca nu foloseste nimanui, dar chiar nimanui. daca ai intr-adevar o idee geniala, o pui in practica in arta ta, nu te apuci, ca pictor, sa scrii teze plicticoase. dar deh, cu ocazia noii legi mai platesti niste taxe, mai dai de lucru unor profesori obositi care n-au destule sarcini care sa le justifice salariul si sporurile, etc... o mana spala pe alta si niciunul din salariatii din invatamant probabil nu are interes sa se faca o reforma adevarata.
dar eu tot cred ca buba va sparge la un moment dat, cat poa' s-o mai duca asa invatamantul?
Madanic spune:
citat din mesajul lui filofteia In afara faptului ca eu consider tendentios un astfel de articol... la asa profesori, asa studenti. Avand in vedere ca acei studenti au ajuns in anul III, nu mai poti da vina pe lipsa admiterii... vina este a profesorilor care i-au avut in cei doi ani anteriori. Eu nu cred ca este obligatoriu sa pleci din tara ca sa ai o educatie de calitate, ci doar sa stii cum sa alegi institutia de la care vei primi aceasta educatie. |
Am vazut odata o scena la secretariatul Facultatii de Aeronave din cadrul Politehnicii Bucuresti. Un profesor de an superior, il batea cu condica in cap pe un profesor de analiza matematica si il facea idiot ca i-a cazut toata seria si el nu mai are studenti. La momentul ala, cu mintea de student nu m-am gandit decat ca probabil e cel mai al naibii prof din facultate. Dar cu mintea de acum stau si ma gandesc cum poti fii inginer fara sa ai baza analizei matematice?
Alti profesori dadeau nota de trecere la oricine, si numai pentru notele mari trebuia sa stii ceva. In toate cazurile ma gandesc ca probabil sunt platiti la numarul de ore sau de studenti si de aia ii lasa sa treaca chiar daca habar nu au pe ce lume sunt.
ddana spune:
Portocalia, da, si mie mi se pare la fel, ca cerinta ca invatatoarele sa aiba studii superioare este o aliniere. Formala, evident. Mi se pare ca invatatoarele trecute de varsta a doua, care sunt clar cele mai afectate de aceasta dispozitie, sunt formate in perioada in care se facea scoala cu adevarat. Am mari indoieli ca vor invata ceva nou la facultate la varsta asta (vreau sa zic ceva care sa aplice in munca lor) dupa atatia ani de experienta. Deci e clar ca e ceva formal. In ce priveste invatatoarele tinere, n-am nimic impotriva sa faca facultatea. Poate asa vor invata toate sa scrie corect, daca nu si altceva (la o inspectie recenta pentru gradul I, o invatatoare scria constant "a reusii". Iar lucrarea ei se referea la predarea limbii romane :(.
Despre doctorat, mi se pare normal ca o cariera universitara sa fie imposibila in lipsa lui. Pentru ca invatamantul superior este in mare parte legat de cercetare, cel putin la fel de mult ca si activitatea didactica. Bineinteles, in cazul unor domenii cum sunt artele, sunt de acord ca suna cam ciudat sa fii "doctor in arte". Dar chiar nu stiu multe despre asta, poate se pot face cercetari si cu pixul in mana, nu numai cu sevaletul...
Cred ca un pas inainte va fi atunci cand nu ne vom mai raporta la ceilalti (whoever they are) din punct de vedere formal (numerico-scriptic), ci calitativ. Adica dupa pensionarea mea, ca sa fiu optimista.