Universitatea Bucuresti
Raspunsuri - Pagina 3
JuliaSM spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Deceneus Problema este ca nu toata lumea considera ca trebuie sa se exprime corect gramatica, si unii pun accent pe corectitudinea ideilor. |
Sa scrii corect gramatical e un automatism, ca doar nu stai si aranjezi o fraza ca pe o pisica cu blana pieptanata, sa-i mai pui si funda de satin la final, ca sa arati cat esti de eleganta si pedanta ca femeie( ca cica scrisul corect e meteahna femeiasca!). Doar nu stai si rozi de fiecare forma prescurtata a pronumelor, ca uite-aici trebuie cratima, ca acolo bag un apostrof, aici mai pica litera initiala cand pui cratima, da-o-ncolo de treaba...
Adica nu conteaza forma, ci numa' continutu' ideilor?... In alt context, pe alt subiect si pe hibele altora, ai fi un atacant foarte vehement al ideii asteia.
Deceneus spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Mickyyy
Oare pentru ca's femeie, e normal sa nu fiu de acord cu tine?! Mie mi se pare in primul rand o forma de respect pentru interlocutorul tau sa nu pocesti gramatica limbii romane. Daca esti la o bere cu prietenii, e una, daca esti intr-un mediu "profesional" atunci e altceva. Cu prietenii merge sa vorbesti cum ai tu chef, dar sa fi profesor sau educator si sa faci dezacorduri, sa mergi la o intalnire de afaceri si sa faci harcea parcea limba romana, sa nu fi in stare sa scri un mail informal corect, sa nu poti scrie un articol in presa fara o groaza de greseli, etc, atunci . PS: a nu se confunda greselile de tastare din graba cu greselile de scriere sau exprimare. |
Daca la un pahar cu prietenii e voie sa te exprimi oricum, fara sa se simta lezati pentru lipsa de respect, daca e acceptat sa utilizezi regionalisme, sa vorbesti moldoveneste sau olteneste, de ce in scris pe un forum nu-i admis?
Inteleg ca un cadru didactic de la catedra are niste exigente, la fel un jurnalist, pentru ca ambii sunt repere in exprimare pentru cetateni, dar nu cred ca ar trebui ca acelesi exigente sa fie generalizate la nivel de public.
Mickyyy spune:
Depinde in primul rand de forum. Si de cei carora li se adreseaza mesajul. Daca e un forum unde toata lumea cunoaste pe toata lumea, atunci iti poti permite acelasi lucru ca si cu prietenii in parc.
Dar daca este un forum ca acesta, unde 95% din cei care citesc ce ai postat tu nu iti sunt cei mai buni amici sa iti poti permite orice cu ei, atunci nu mi se pare deloc un lucru exagerat. Vorbim din nou de acelasi respect. Daca la un amic poti intra cu bocanii in sufragerie, ca stii ca nu se supara, cand mergi in vizita la o cunostinta/sau un necunoscut, din respect ti-i lasi la intrare.
Deceneus spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui JuliaSM
Sa scrii corect gramatical e un automatism, ca doar nu stai si aranjezi o fraza ca pe o pisica cu blana pieptanata, sa-i mai pui si funda de satin la final, ca sa arati cat esti de eleganta si pedanta ca femeie( ca cica scrisul corect e meteahna femeiasca!). Doar nu stai si rozi de fiecare forma prescurtata a pronumelor, ca uite-aici trebuie cratima, ca acolo bag un apostrof, aici mai pica litera initiala cand pui cratima, da-o-ncolo de treaba... Adica nu conteaza forma, ci numa' continutu' ideilor?... In alt context, pe alt subiect si pe hibele altora, ai fi un atacant foarte vehement al ideii asteia. |
Sa stii ca de multe ori ajustez frazele ca sa fiu cat mai clar in exprimare, si de multe ori ajustand si modificand de la plural la singular se intampla sa nu mai corectez acordul.
De multe ori cand recitesc descopar ca am erori, uneori le corectez, alteori nu, din motive obiective sau subiective, dar niciodata din cauza lipsei de respect pentru interlocutori.
roxanaz spune:
din pacate cu nivelul acesta de pregatire al studentilor de limbi straine ma lovesc de cel putin 2 ori pe an. si de fiecare data sunt surprinsa sa vad ca nu stiu sa alcatuiasca un genitiv, desi asta e notiune de clasa gimnaziala/liceu si in orice caz nu ceva ce se face ca noua la facultate!
credeam ca e mai intalnita problema la absolventii de la Universitatea de aici... din pacate vad ca ma insel. :(
mianna spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Deceneus Daca la un pahar cu prietenii e voie sa te exprimi oricum, fara sa se simta lezati pentru lipsa de respect, daca e acceptat sa utilizezi regionalisme, sa vorbesti moldoveneste sau olteneste, de ce in scris pe un forum nu-i admis? |
cine zice ca nu-i? pana si io, care vaz ca-s citata si aici drept mare inchizitor le folosesc si nu-mi amintesc sa le fi corectat vreodata.
dar chiar si alea trebuie sa fie scrise corect am fost si eu la randul meu corectata, in urma cu multi ani (pe un alt forum), cand am scris "io-te" si mi s-a atras atentia ca n-are cratima
Lali spune:
Comparatia cu logaritmii sau radicalul e exagerata, dupa parerea mea. Pentru ca nu facem lograitmi in fiecare zi, dar se presupune ca vorbim/scriem sau citim (macar la TV) in fiecare zi.
Mai degraba putem compara scrisul si vorbitul corect cu matematica elementara. Gramatica de gimnaziu are, evident rolul ei dar bazele sunt in scoala primara. Iar cu cat se avanseaza in varsta greselile devin automatisme si vor fi mai greu corectate. De aceea in invatamantul superior este tarziu, mai ales cand e vorba de cei care vor deveni profesori peste 2, 3 ani.
Deasemenea nu trebuie confundata folosirea regionalismelor cu scrisul sau vorbitul incorect.
Despre reactia profesorului eu zic ca trebuie vazut daca este vorba de un fenomen, caz in care reactia in spatiul public, cu mentionarea greselilor dar evident fara nume sau alte date de identificare e chiar necesara, sau daca sunt cazuri izolate care ar trebui tratate asa cum spunea cineva mai sus, individual.
Mickyyy spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Deceneus Sa sti ca de multe ori ajustez frazele ca sa fiu cat mai clar in exprimare, si de multe ori ajustand si modificand de la plural la singular se intampla sa nu mai corectez acordul. |
Si mie mi se intampla asta . Doar ca in general si genul asta de greseli pot fi asimilate celor de "tastare", unele se "simt" din lectura, iti dai seama ca ascris ceva initial si apoi a modificat incomplet, mai ales cand restul mesajului e cursiv si ok gramatical. Dar cand cineva uita ca exista cratima in limba romana, cand dezacordul e repetitiv si nu ocazional, cand iti trebuie 5 minute sa intelegi ce a vrut el sa scrie acolo, deja nu mai vorbim de erori, graba ci de insuficienta cunoastere a limbii romane.
Era pe undeva pe la scoli, gradinte.. un subiect unde o asa-zisa "mamica" (care-si facuse cont special sa laude acea gradinita) ne explica (in cateva mesaje pline de greseli) faptul ca gramatica e oarecum optionala pentru un educator, atata timp cat are spirit pedagogic si dragoste pentru copii!! Ala e cel mai clar exemplu ca lacunele ei sunt permanente.
un fragment din mesaj:
Citat: |
citat din mesajul lui iraida1 Nu toti suntem de nota 10 in ceea ce facem, nu toti au nota 10 la romana, dar un bun educator stie pedagogie, stie psihologie, stie sal faca pe copilul tau implinit, sa fie in siguranta, sa fie fericit,sa invete lucruri elementare de igiena, de conduita, de mediu, s.a. Gramatica limbii romane o face aprofundat in scoala. Asta nu inseamna ca educatorul sa nu stie sa vorbeasca corect romana,se mai intampla greseli, dar nu suntem toti profesori. |
Marcia03 spune:
Haideti sa va povestesc eu putin de Elvetia. Aici exista 4 limbi nationale : germana, franceza, italiana si retro-romana (care am inteles ca e sora cu limba romana, dar doar 1% din populatie o vorbeste). La partea cu germana e mai complicat, pt ca elvetienii vorbesc elvetiana, care e cu totul o alta limba si mai are si 12 dialecte (nu exista acuzativ, ordinea in propozitie e alta fata de germana si multe altele). Ei invata la scoala sa scrie si sa vorbeasca in germana, limba scrisa e tot germana, la TV se vorbeste in germana (mai sunt insa si cateva posturi locale, unde se vorbeste elvetiana). Cu toate astea, foarte multi elvetieni vorbesc si scriu cu greseli in germana. Al meu sot se rusineaza cateodata de conationalii lui, cand ii aude cate greseli pot face si nu intelege lucrul asta. La scoala, in clasele primare, nu se pune accentul pe scrisul perfect in germana (ca mai scriu cu un s in loc de 2, ca nu pun punctele alea sus pe a sau u se trece cu vederea). Dar vad ca se depuncteaza daca scriu un substantiv cu litera mica (in germana se scriu cu litera mare), pentru ca lucrul asta l-au invatat deja din cl.a-2a. Gramatica nu prea fac nici ei aici (fiica-mea e in cl.a-4a), au invatat doar ce e un substantiv, un verb, un adjectiv, un sinomin si cam atat. Poate insa vor face gramatica mai tarziu. In clasa a-6a se da deja examen de admitere la liceu, liceu care dureaza 6 ani (cl.7-12, e liceul lung, examenul e foarte greu : mate si germana, am vazut testele si mi-am prins eu urechile in ele). Mai exista si varianta cu scoala secundara 3 ani (cl.7-9) si apoi examen la liceu. Pt.examenul la liceu te recomanda profesorul, asta in cazul in care ai o medie foarte mare. Iar sistemul de invatamant e diferit de cel din Romania : exista sistemul dual : cine vrea invata (facultate face doar 10% din populatie), cine nu, face o meserie. Si mi se pare mult mai bun. Cei care invata o meserie merg 3 zile la munca (muncesc la o firma, care le da o suma de bani), iar 2 zile merg la scoala. De ce nu ar putea si Romania sa adopte un asemenea sistem ? Ca nu toata lumea trebuie sa aiba studii superioare. In Romania cu bani poti obtine diplome la comanda. Aici nu se poate. Cine intra la facultate trebuie sa invete. Si inca ceva : aici exista programe speciale, iar daca cineva a copiat ceva de pe internet, se descopera si au incurcat-o, in functie de gravitate se ajunge la exmatriculare. Si nimeni nu risca. Chiar trec pe langa una din unviversitati si vad studentii la biblioteca, e mereu plin.
Mi se pare insa de-a rasul-plansul ca un student la Universitatea din Bucuresti sa faca asemenea greseli. Eu am facut liceul in anii '88-'92 (am dat si treapta a 2a, am fost ultima generatie de altfel), am dat si bacul pe sistem nou (la 5 materii), facultatea in perioada '92-'97 (am fost ultima generatie la ASE Bucuresti cu 5 ani), dar nu imi amintesc ca vreunul dintre noi sa fii avut probleme la scris Si pe vremea mea la fiecare examen trebuia sa scrii pagini intregi. Testele gen grila s-au introdus, daca imi amintesc bine, in ultimul an de facultate. In rest, trebuia sa facem "compuneri", care dealtfel ma enervau cumplit. Aveam profesori (e adevarat doar cativa, spre norocul meu) la care trebuia sa invatam pe de rost totul. La cursuri ne predau zeci de pagini, de ne durea mana dupa curs de atata scris.
Eu am invatat germana cand m-am mutat aici, este o limba foarte grea, acum insa o vorbesc fluent, dar cand scriu, citesc de 10 ori, ca sa nu fac vreo greseala. M-as rusina sa scriu cu greseli, asta din respect pentru mine, dar si pentru cei care citesc. La servici folosesc engleza si germana, acasa romana si germana. Fiica-mea vorbeste romana, germana si elvetiana. Romana nu prea ii place, dar i-am explicat ca limba romana o va ajuta sa invete mai usor franceza, pe care o va incepe in cl.a-5a (engleza fac deja din cl.a-2a). Stie sa citeasca, dar nu am invatat-o inca sa scrie, pentru ca vreau intai sa scrie foarte bine in germana.
Am scris cam mult, asa ca ma opresc aici. Sper ca nu am deviat prea mult de la subiect
Numai bine !
Mihaela