Clasa pregatitoare la scoala sau la gradinita

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns valipop spune:

Fetita mea cea mica a implinit 6 ani in ianuarie 2013 deci din toamna va merge ori la gradi pt pregatitoare , ori la scoala pt. clasa 0. La gradi(program normal, pana la ora 12) merge de la 3,9 ani, deci de trei ani, timp in care facut cu alta educatoare in fiecare an. Azi am fost si la scoala din cartier si am vazut salile unde sunt cei de clasa 0 si am vorbit cu cadrele didactice - nu stiu cum sa le spun pt. ca una era suplinitoare, alta era profesoara de engleza fara post pe pregatirea ei si venita din alt judet, si a treia era o doamna invatatoare care urmeaza sa iasa la pensie la vara. Acum as face o comparatie dupa avantaje si dejavantaje (in cazul meu, desigur):
avantaje gradi:
-program lejer 9(9,30)-12
-ingrijitoare care ajuta/supravegheaza copiii la baie
-lucreaza cu educatoare calificata si cu experienta
dezavantaje gradi:
-grupe mixte (copii de la 2,5 la 6,5 ani)asta presupune 1. repetarea acelorasi activitati an de an si 2.neomogenitatea varstei duce la conflicte intre pici si la accentuarea tendintelor speculative la cei mai mari (ex. cand cei mari fac semne grafice cei mici se joaca sau deseneaza si cei mari incep: doamna, eu de ce sa scriu? am obosit, vreau sa ma joc/desenez cum face si cutare... etc)
-spatiu mic, inghesuit(gradi in apartament de bloc)
avantaje scoala:
-spatiu adecvat, aerisit, placut, cu bancute individuale
-impresia generala favorabila,de avansare la un nivel superior fata de gradi
-pozitionare buna a salilor pt. clasa 0 - cumva izolati fata de restul scolarilor si cu grup sanitar propriu
-program adaptat varstei cu ore de 35 min. si cu activitati diverse (limba straina, ora de sport, timp de joaca)
dezavantaje scoala:
-personal didactic fara experienta si "incropit" din ce s-a gasit (inteleg ca au facut cateva luni un soi de cursuri pt. a putea activa la clasa 0)
-programul mai strict 8-12
Acum parerea mea: inclin balanta hotarator catre scoala, desi la capitolul cadre didactice sunt putin dezamagita. Dupa discutia avuta la scoala cred ca este un progres pentru copil sa mearga in clasa 0 si nu la grupa pregatitoare. Copii de acolo pareau multumiti, veseli era ceva mai multa strictete ca la gradi dar mai putina ca la clasa I, deci spun da pt. clasa 0 la scoala.
Secretara scolii nu mi-a spus mare lucru decat ca au solicitat locuri suficiente si ca parintii care au copii la clasa 0 sunt multumiti de cum a decurs totul pana acum.
Este deranjant ca (fiind al doilea an )nu exista un regulament clar pt. inscriere si ca se creaza asa o nebuloasa in care nimeni nu stie nimic sigur, toti isi dau cu parerea, parintii discuta intre ei ai aranjat? ai vorbit? ai rezolvat? se perpetueaza ideea ca fara "interventii" ramai pe dinafara sau ma rog, nu ajungi unde trebuie. O nebunie neaos romaneasca.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Androix spune:

Va merge la scoala la clasa 0 sau pregatitoare sau ramane in gradinita la grupa mare, urmand ca la anul sa inceapa tot cu clasa 0 nu cu clasa I. La gradinite nu mai exista grupa pregatitoare incepand cu anul 2012-2013.
Regulamentul de inscriere o sa apara in curand. Eu in locul tau m-as orienta catre o scoala unde au cadre calificate, invatatoare titulare.

EDIT: nu poate sa ramana in gradinita, merge la clasa 0/pregatitoare indiferent unde va avea loc fizic asta (scoala sau gradinita, dar daca anul asta au avut loc la scoala vor avea si la anul tot la scoala) pentru ca are deja 6 ani impliniti. Ai fi putut opta daca implinea 6 ani intre septembrie si sfarsitul anului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mallox spune:

Buna!

Imi cer scuze, nu am avut rabdarea de a citi toate raspunsurile.
Am vazut ca majoritatea dintre noi suntem sau am fost intro mare eroare. Atentie: DACA in unele cazuri pregatitoarea se va organiza in gradinite, aceste clase vor avea programul clasic de gimnaziu, adica pana la 11-12. Nu va mai faceti sperante desarte ca daca ramane in gradi, vor sta copii pana la 16-17 acolo. Programa curiculara este egala pentru toti, daca se va tine clasa in gradi, va fi considerata ca o sala de curs a scolii, o extensie a ei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramonika spune:

Mallox - sursa??? nici gradinitele cu program scurt nu au program pana la 11, ci 8-12.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mallox spune:

ca si sursa, site-ul ministerului ..Programa este aceeasi pentru toata lumea...
Copilul meu este nascut in noiembrie 2007, deci sunt direct interesata de cum decurg "bramburelile".
Eu am procedat astfel: saptamana trecuta m-am dus la scoala de care apartinem, cu o cerere de mana in care am solicitat inscrierea copilului la clasa pregatitoare 2013-2014. Cu ocazia asta, am fost si am vizitat clasele pregatitoare de anul acesta, am vorbit cu invatatoarele, cu toate ce au pregatitoarea, am vb cu copii, am vazut clasele fizic cat si toaletele (nu-s ca la gradi, dar ne adaptam).
In alta ordin e de idei, am fost la psihologul scolii si am rugat-o sa imi primeasca odorul la o evaluare, sa stiu si eu daca-i copilul ok pentru aceasta etapa. Maine facem evaluarea si dupa asta nu ne va ramane decat sa asteptam decizia...indecisilor de la guvernare. Eu, ca parinte, simt ca am facut aproape tot ce tine de mine pentru ca odorul sa aibe un curs cat mai curat si coerent vis-a-vis de scolarizare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns claujro spune:

Citat:
citat din mesajul lui Ramonika

Mallox - sursa??? nici gradinitele cu program scurt nu au program pana la 11, ci 8-12.

Programa scolara prevede un anumit numar de ore pe saptamana. Se termina orele de curs la 11 sau la 12, elevii si invatatoarea pleaca acasa. Cine sa stea cu ei pana la 17.00?!

Sau poate raman impartiti prin gradinita, pe la celelate grupe de prescolari. Credeti ca vor norma al doilea post de invatator/educator/supraveghetor ce-o fi, doar ca sa stea copiii cu cineva pana la 17.00? Acea persoana trebuie platita.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns catrinik spune:

Citat:
citat din mesajul lui Ramonika

Orele la scoala sint de 45 min ( din cite stiu eu ).
Difera de la scoala la scoala pauzele.
Fi-miu termina la 11.45. O prietena termina la 11.35.
Deci e corect intervalul 8-11(12).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Eu sunt curios de ce ar dori un parinte ca aceasta clasa pregatitoare sa se desfasoare la gradi, daca oricum de la ora 11 sau 12 copilul pleaca acasa? Fara papa, somn, supraveghere...pana la ora 17, sau care o fi ea. Macar la scoala exista un spatiu adecvat orelor de scoala, este o ocazie minunata ca, in joaca, copiii sa se obisnuiasca cu scoala si sa intre in clasa I deja "profesionisti".

Rufus, Tora si iadele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lala_D spune:

Malox banuiesc ca iti dai seama ca atat cererea "de mana" cat si evaluarea, le faci doar pentru linistea ta sufleteasca, nu ?

Evaluarile se vor tine, ca anul trecut, sub egida inspectoratului, intr-un interval anume de timp si de catre comisie desemnata de minister/inspectorat.

Cererea, nu are suport legal, e doar o hartie, atat timp cat nu exista inca metodologie aprobata de inscriere si un calendar oficial al acestora.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lala_D spune:

Si sa nu crezi ca te judec cumva, Doamne-fereste. Si eu sunt fix in situatia ta, cu un copil ce va trebui sa treaca prin evaluare fiind nascut in decembrie si as sta si in cap in acest moment pentru un pic de liniste sufleteasca cu inscrierea la scoala

Mergi la inceput