ii e frica sa faca kk ?!
![](images/user_woman.png)
Dragi mamicute, scuze daca suna prea aiurea titlul, dar acuma avem o problema care nu mai trece. Nathan( 2 ani si 3 luni)a avut in vara niste scaune foarte tari( de la o fiertura de cereale) , si facea cu mare durere.( El nu a mai fost niciodat constipat inainte, problema noastra era in general diareea).Ne-au ajutat atunci supozitoarele, si o mini clisma pentur bebei, apoi am inceput sa ii dau tot felul de fructe si lactoza, si seminte pentur ca sa aiba scaunul mai moale.
Totusi , de fiecare data cind trebuie sa faca, atita topaie si sare prin casa si nu lasa sa iasa, incit trec vreo 2-3-4 zile fara sa faca,si apoi urmeaza urlete sau ajutorul de supozior.Scaunul nu e tare( chiar si fara supozitor), ci are consitenta plastelinei .
Nu il oblig sa faca pe olita, nu il cert, si totusi , nu vrea sa faca.sa fi ramas cu asa mari traume de azi vara?
Alaltaieri am fost la medic pentru asta, si ne-a dat lactuloza si ceva supozitoare care degaja dioxid de carbon in rect,sa stimuleze intestinul , dar a facut caca doar dupa prima doza de lactoza,si de atunci nimic de 2 zile. Analize la scaun i-am facut in vara si era ok. Acum am mai dat o proba la laborator si astept rezultatul.
La controlul medicului, nu parea sa fie nimic in neregula cu fundutul.
Tare m-a bucura sa mai fie cineva care a trecut cu succes prin asa ceva! Astept cu nerabdare sfaturi :)
ana
Raspunsuri
parpalak spune:
De ce nu-i dai citeva zile prune si pere, poate daca face citeva zile moale o sa-i treaca frica... daca asta era..
Sanatate la bebei si mamici.
http://community.webshots.com/user/parpalak
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
gabrianah spune:
draga par,prune mininca in fiecare dimineata( 4 buc inmuiate de seara) , perele nu-i plac de fel.cu prunele a mers la inceput, dar nu mai merge. i-am dat si seminte de in inmuiate, si apa de pe tarite de griu,etc. iaurt , bacili lactici , cam tot ce am citit, suc de prune( nu-i prea place ) , sirop de smochine ( care cica e cel mai puternic..)lichide bea 1 litru ceai si 300-500 lapte, pus iaurturile.dar nici un aliment nu ii face scaunul lichid asa incit sa il elimine usor.si problema lui e ca si daca ii vine sa faca, tine in continuare.
si eu nu stiu cum sa il stimultez "sa dea drumul"( asta e problema mea). am incercat cu recompense, dar nu cred ca intelege.sau cel putin i se pare ca nu merita efortul!!
antoioana spune:
gabrianah,
stiu perfect prin ce treceti. Acum aproximativ o luna Ioana (fetita noastra de 2 ani 4 luni)a facut un scaun asa tare ca a plans mult, s-a inrosit toata la fata, mi-a spus mai multe zile dupa aceea ca o doare fundetzul. Au urmat zile de groaza. Plangea de ziceam ca o sa lesine. Avea senzatia de a face, dar ea se tinea de frica. Ca urmare scaunul se intarea si mai mult si tot asa...un cerc vicios. Pe moment am rezolvat problema cu supozitoare, am umblat imediat la alimentatie (ocazie cu care am constata ca-i dadeam prea mult lapte si lactatele constipa foarte tare): alimente cu continut mare in fibre, prune, suc de portocale (limpede fara pulpa, facut din fruct), combinatii ciudate (ex.:rosii si lapte) care sa o trimita la kk. Ii era foarte frica de olita. Noi ii mai punem pampers numai noaptea si ziua cand iese afara. Acum ne-am facut ca-i mai uitam pe ea si am lasat-o sa faca in ei ca sa o scutim de olita. Am luat-o ba cu frumosul, ba am mai si speriat-o putin ca ajungem la spital daca nu face kk (nu prea suna pedagogic, dar trebuia sa facem ceva). Asta ca sa o determinam sa faca regulat, de 1-2 ori pe zi. La inceput facea numai cate putin si apoi fugea. Am lasat-o asa. Incetul cu incetul i-a mai disparut din teama si i-a devenit iar draga olita. Stateam tot timpul langa ea cand facea. Cand o stergeam imi spunea sa o fac incet. Asta m-a facut sa cred ca poate a avut o mica rana la fundetz cand a facut kk tare. Acum e ok, trebuie sa avem in permanenta grija ce-i dam sa manance. Nu mai consumam paine alba ci intermediara. Eu am citit ca si iaurtul constipa.
Doamne ajuta si la voi.
anto
gabrianah spune:
Draga Anto,
mutumesc mult de raspuns.citind, imi amintesc si eu de urletele alea care ma faceau si pe mine sa pling.cred ca am gresit nedindu-i din prima supozitoare ( ni s-a recomandat o clisma care s-a dovedit extrem de dureroasa pentru el, avea si el rana)iar dupa ce i-o dadeam urla si mai tare, incit era ud leoarca si ragusit.Abia dupa vreo 4 clisme am cumparat supoz. am mai incercat si fara, doar facind-i baie in apa calda, si si asa reuseam. gindul care m-a palit in seara sta, e ca nu cumva are o fisura interna ? te rog spune-mi daca fetita ta plingea si dupa ce facea kk? ca Nathan plinge si cind face si si dupa ce a facut. nu imi dau seama daca e din cauza unei pobibile dureri acolo, sau e emotia lui-"ca a scapat", si " nu-i vine sa creada".mersi mult.
daca ai timp, nu imi scrii cum faceti prunele, si ce ii gatesti.eu am impresia ca mi-am cam terminat repertoriul :)o sa tin minte de iaurt.
danab spune:
Ana, eu de la efortul pe care l-am depus la nastere m-am ales cu o fisura anala! Nu vreau sa-ti spun ce groaznice sunt durerile. M-as bucura ca baietelul tau sa aibe teama de a face kk decat sa aibe o fisura anala. Daca spui ca kk nu este tare dar el continua sa planga-chiar daca plange si dupa-eu cred ca e bine sa mergi la medic sa-i faca niste investigatii mai serioase. Atata timp cat nu tratati aceasta fisura anala -Doamne, bine-ar fi sa nu fie!- copilul va avea de suferit si chiar sa devina constipat incercand sa-si opreasca procesul de curatare a intestinului. Ai observat vreodata pe hartie chiar si urme rozalii de sange? Sa stii insa ca nu-i musai sa fie sange intotdeauna.
Sanatate multa va doresc, Dana
gabrianah spune:
Draga Dana, ma ia cu lesin! azi a reusit dupa mari plinsete sa faca un caca chiar moale, apoi a mai facut un pic, seara, faorte faorte putin si lichid dar cu mari eforturi. Acuma ma gindesc ca aproape sigur are ceva fisura, ca nu ar avea ce altceva sa il doar asa de tare.. Si daca imi amintesc bine, in vara cind era foarte constipat, am vazut unul sau doua punctuleze mici rosii pe "scaunul" lui.( ca un fel de mini cheag)dar nici prin cap nu ma gindeam la fisura-cel mult o iritatie.. intre timp am tot vorbit cu prieteni, constipati cronici , si am tot tinut regim , dar se pare ca cam degeaba. Doamne, eu pina astazi seara eram convinsa ca e frica lui, si cind colo, s-ar putea sa fie cu totul altceva.
te rog spune-mi, ai facut rectoscopie, si chirurgie?si ce tratament ai luat? se vindeca?`
noi luam acuma lactuloza 10 ml pe zi, si supozitoare cu carbonat de sodiu( sa faca gaze), plus crema nistatin ca are o mica iritaie la sfincter.
sa mai imi scrii te rog . ana
gabrianah spune:
Dana, am uitat sa zic ca totusi,miercuri, dupa ce i-am dat prima doza de lactuloza a facut absolut fara dureri, s-a retras intr-un colt si il vedeam ca era "ocupat" ..de obicei cind il doare ceva stie sa spuna ca il doare ( de ex cind ii faceam clisma si plingea, imi spunea ca doale) pe cind de cind cu scaunele astea ciudate il intreb daca il doare sau ii e frica si imi zice ca "frica".
am vrut sa te intreb daca la o fisura doare de fiecare data sau nu?
va multumesc ca raspundeti.ana
danab spune:
Draga Ana,
Eu aveam dureri la fiecare scaun mai tare-dar nu foarte- pentru ca si simplul fapt ca trece prin zona fisurata ceva te ustura macar putin.Eu sunt inca in tratament, folosesc o crema pe care trebuie sa o aplic de 5 ori pe zi!timp de 12 saptamani! Iti dai seama ce ma bucur...Mai am 20 de zile de tratament. Dr. mi-a spus ca in 98% din cazuri fisura se inchide iar in ca zul in care voi face parte din cei 2% nefericiti va trebui sa-mi faca o operatie cu laser care zice ca nu-i grea...dar totusi operatie. La inceputul tratamentului simteam chiar in 2 locuri ceva deranjant la trecerea materiilor fecale dar dupa 1 luna de tratament n-am mai simtit nimic. Iti dai seama, simteam ca ma nasc a doua oara. Sunt foarte curioasa cum va fii cand termin tratamentul, sper sa fie bine.
Fisura mea a fost evidenta, doar un examen vizual local, n-a fost nevoie de mai mult.
Eu sper din tot sufletul ca baietelul tau sa nu aiba nimic, sa-i fie doar frica, care cu timpul va disparea.
Dana
PS Eu nu obsevam intotdeauna sange pe hartie chiar daca avem dureri dupa fiecare vizita la .Am folosit si eu lactuloza dar avea efect doar atata timp cat o luam.Regimul alimentar este sfant.
Daca te intereseaza pot sa-ti scriu ce contine crema pe care o folosesc.
antoioana spune:
salut gabrianah!
Ioana plangea putin si dupa ce facea kk. Nu vroia sa ma lase sa o sterg. M-am gandit ca sigur avea acolo o mica rana. Dupa un timp am constatat ca nu se mai plangea ca o "sterg tare". Probabil s-a vindecat. Nu-i musai sa aiba cine stie ce fisura. Ei reactioneaza si la ceva care le este pur si simplu neplacut si sunt exact la varsta la care le este groaza de ceva care le face rau. Si eu am avut o fisura dupa a doua nastere si pot sa spun ca ai o senzatie tare aiurea chiar daca nu te doare nimic. Ia-o incetisor. Eu prunele i le dau sa le manance asa, dar am citit undeva ca daca vrei sa-i dai suc trebuie sa le lasi in apa de cu seara. Nu mai stiu insa daca se fierbe sau nu. Poate ne ajuta altcineva cu o informatie aici.
"Suferintele anale provocate de constipatie se trateaza cu bai calde de sezut (musetel, bicarbonat, galbenele), respectand o igiena locala riguroasa".(din Formula As)
Chiar ieri am citit ca avocado este foarte bogat in fibre.
Toate cele bune.
anto