Viata in Germania si Elvetia - cap. 84
Raspunsuri - Pagina 4
XIO spune:
Kari, contractul este semnat pe o perioada de 5 ani, dar 3 ani trebuie neaparat sa raman.
Primele 6 luni sunt considerate perioada de proba, de-asta ma gandeam ca poate nu mi se da credit in primele 6 luni, dar de fapt nu ar avea sens pt ca daca e vorba de pierderea locului de munca, se poate intampla si dupa perioada de proba la fel de usor.
kariguld spune:
xio, pe langa ca te intreaba iti cere si Lohnabrechnung pe care scrie data la care ai inceput sa lucrezi. datele astea se transmit automat la banca, in timp ce te afli de fata. si vine raspunsul pe loc, in cateva minute defapt, daca iti acorda creditul sau nu.
n-au trecut cele 6 luni? cand trec poti merge sa-ti cumperi masina sau ce vrei tu.
vine gerul si la noi. bine ca s-a mai topit ceva din zapada.
in trecut am primit pachet din America direct cu DHL, la posta sau acasa. doar anul trecut a venit prima data la Zollamt si a trebuit sa ma duc la mama naibii dupa el, intr-o zi torida.
aschiutza spune:
Citat: |
citat din mesajul lui kariguld seara buna nemtoaicelor xio, cand faci un credit undeva, indiferent ce-ti cumperi te intreaba pe ce perioada este contractul de lucru. fetelor care sunteti la zi cu info. daca comand ceva din America vine prin Zollamt? Cei mai fericiti oameni nu au parte de lucrurile cele mai bune, dar obtin totul din cele pe care le au! |
Kari, eu primesc des pachete din afara de EU. Toate trec prin Zoll si daca nu au chitanta pe ele si au dimensiuni mari ( cu latura mai mare de o foaie A4, de exemplu) risti sa ti-l opreasca la vama si sa te cheme cu ordinul de plata. Daca depaseste 22 euro platesti VAt-ul (inclusiv si pe transport). Vama platesti in plus de la o valoare de 150 euro.
Unele vami sunt mai stricte, altele mai permisive la oprirea pachetelor. In general le opresc pe cele care auscris pe ele "gift" . La cele cu chitanta pe ele, iti aduce postatsul pachetul acasa si ii platesti lui direct daca e ceva de platit. Insa am patit si pachete cu chitanta sa ajunga la vama (care bineinteles nu e in orasul meu).
Despre limbi: fiul meu din pacate ma aude ca vorbesc cu sotul germana, asa ca stie ca inteleg ce spune. Intelege romaneste si din cind in cind repeta cite un cuvint, dar cind isi da drumul, vorbeste numai in germana. Asta e, nici sotul nu e bun la limbi si cred ca l-a mostenit.
tumpi spune:
Buna ziua si La multi ani pe anul nou ca parca n-am spus.
Aduc la suprafata subiectul regularizare la apa.In decembrie discutam de consum si CT isi arata curiozitatea de cat v-a fi dupa regularizare costul.
Normal ca bani inapoi nu primesc, ci doar costurile sunt mai mici.
Noi suntem 2 pers, dar in ianuarie am avut 1 sapt inca 3 pers musafiri,apoi 2 sapt in feb inca odata 1 pers, in dec 2 pers, plus ca eu vara ud cu furtunu in gradina.
Cu toate astea am avut consum de ~ 80 mp apa, costul fiind de ~130€.
Eu nu platesc peste, ca eu nu am in chirie apa inclusa si nici o alta utilitate.
Miriluta spune:
Citat: |
citat din mesajul lui tumpi Cu toate astea am avut consum de ~ 80 mp apa, costul fiind de ~130€. |
Tumpi vorbesti serios sau ai uitat vreun zero? In Hamburg, m3 de apa costa 5€ (adica 1,7€ apa si restul taxa de canalizare). Chiar si la 80m3 tot ajung cu calculele la 400€.
La noi e frig de crapa pietrele, azi s-a mai incalzit putin. Ca prin minune insa, sapatamana asta nu e nici unul din teroristi bolnav.
Si ca sa ma si laud, marti a fost prima zi la Vorschule a lui Mazarel. Mai ca imi venea sa plang ca fraiera ca e deja asa de "mare" - vorba vine, ca mie tot bebelus mi se pare.
Alina spune:
'neatza,fetele!
Mirilutza,il dai la scoala la vara? Si juniorul meu e nascut in august si ma tot gandesc sa-l dau de 6 ani...in moment nu vad de ce ar pierde anul la gradinita...
Si aic e frig (minus 4)si ninge...asa m-am saturat de iarna! Azi e ultima teza de engleza si gata...in 2 saptamani asteptam Zeugnis-ul...deja clasa 5...parca acum va anuntam ca am nascut...incredibil ce trece timpul .
W-end frumos si linistit tuturor!
tumpi spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Miriluta
Tumpi vorbesti serios sau ai uitat vreun zero? In Hamburg, m3 de apa costa 5€ (adica 1,7€ apa si restul taxa de canalizare). Chiar si la 80m3 tot ajung cu calculele la 400€. La noi e frig de crapa pietrele, azi s-a mai incalzit putin. Ca prin minune insa, sapatamana asta nu e nici unul din teroristi bolnav. Si ca sa ma si laud, marti a fost prima zi la Vorschule a lui Mazarel. Mai ca imi venea sa plang ca fraiera ca e deja asa de "mare" - vorba vine, ca mie tot bebelus mi se pare. Mami de Miruna (19.12.2002) si Henrik (30.08.2007) |
Miri, in primul rand felicitari pt mazarelul mare.
Cat de ce am scris mai sus, nu, n-am uitat nici un 0.Canalizarea nu intra in apa, e alta mancare de peste.La casa asa este, toate sunt separate.
Canalizarea mai e si aia undeva pe la 150€
Marcia03 spune:
Aici copilul trebuie sa implineasca 6 ani pana pe 1 aprilie pt a merge la scoala din august. Ceea ce mi se pare aiurea. Marcia are toti colegii mai mari cu aproape 1 an ca ea; e nascuta pe 1 martie (un copil care e nascut in aprilie cu 1 an inainte, merge la scoala cu ea acum, deci diferenta e de aproape 1 an..si la varsta lor se vede..din 24 de copii, doar ea si cu o alta colega sunt nascute in 2003, restul in 2002). Dar asa e legea, nu putem face nimic. Se descurca ft bine la scoala, dar din comportamentul colegilor se vede ca ei sunt putin mai mari (Marcia e mai sensibila si pune totul la suflet..mai ales ca ea nu jigneste, dar din cand in cand este jignita..si nu intelege de ce...si atunci sufera si plange).
Si aici e frig si ceata. Nu vedem soarele decat ft rar in jurul Zurich-ului pe timpul iernii. Macar de-ar ninge. Astept cu nerabdare primavara
Un weekend fain va doresc !
Mihaela
tinatache spune:
salutare! fetelor, se incalzeste vremea de luni, abia astept ca ai mei merg cu bicicleta la scoala si nu e deloc funny pe gheatza . In schimb e primul an de ski relaxat, fara cursuri, numai Geniessen Nu mai vb de trecerea timpului ca m-apuca jalea, cand ii vad cat sunt de mari. Si noi am primit Zwischenzeugniss, cls 4 primeste ceva mai devreme. Cls 6 mai tb sa astepte putin , mai are teze
As contrbui la discutia cu apa & co dar n.am nici cea mai vaga idee, asta e jobul sefului. Eu va pot spune cat costa Heizoel , dar asta e de pe net, vede toata lumea. Tot jobul sefului dar mai tin si eu minte
In rest , totul ok, am terminat perioada de proba yiupiiiii! si ma linistesc si eu in sfarsit dupa schimbare.
Weekend placut!
kariguld spune:
cristina, felicitari!
deci se anunta caldura? ar fi bine, ca de minus astea m-am saturat bine. de ieri ma chinuie o durere ciudata de gat, nu mai spun ca la servici majotitatea colegilor tusesc sau stranuta. le-am dat in grija sa se faca bine pana ma intorc din concediu.
Miriluta, inca un hop si sunteti scolari! ce trece timpul asta....
cu masuratul apei sunt paralela.