Despre integrarea in scoli si societate(3)
Raspunsuri - Pagina 6
Rufus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui principe Hai sa o lasam balta, Rufus... |
O lasam, cum sa nu...ce altceva avem de facut?
Rufus, Tora si iadele
nelia spune:
Nu. Nici in gluma si nici in serios. Pentru ca nu sint categorii sociale. De aceea am si spus ca e musai sa fie definite, pentru ca nu se cunosc.
marius spune:
Orice regulament va cuprinde sfera generala nu particulara. A particulariza o afirmatie la o anumita categorie indiferent de categorie inseamana a reduce efectele acelei afirmatii.
Nu se vor face astfel de reduceri la o anumita categorie sau alta - deja ar insemna exact o forma de discriminare directa.
Nu se admit discriminari indiferent de forma de discriminare (ca e de natura de orientare sexuala, politica, de sex, de origine, etnica, dizabilitate, rasa etc) nu conteaza natura nu se admite nici o forma indiferent de natura ei.
nelia spune:
Eu spun ca ar fi bine inainte de a se ajunge la o forma finala, sa fie consultate si alte formulari oficiale care sactioneaza discriminarea, oricare ar fi ea. In general, sint foarte clare si cind se sanctioneaza ceva, se face fix pe baza unui regulament gindit, acceptat si in functiune. Si categoriile umane trebuie sa fie indentificate.
marius spune:
Nu vom face particularizari tocmai pentru a evita interpretari si diminuari de acceptare si intelegere. Cand spun oameni inseamna toti oamenii. Daca spun barbati sau femei deja are loc o reducere a sferei si exact asta nu se doreste.
Ne referim la toate categoriile umane indiferent de categorie.
viviana spune:
Am reusit sa citesc mare parte din subiectele trecute.
De mai multe ori au fost facute confuzii intre termeni si aduse acuze nefondate.
De aceea am incercat sa caut niste explicatii si na, stiu ca nu-mi place, da' tot wiki sa traiasca:
"In sociologie, termenul "discriminare" este tratamentul defavorabil al unui individ sau al unui grup de indivizi bazat pe aparteneta lor la o anumita "clasa" sau "categorie".
Discriminarea se refera la comportamentul pe care o persoana, o institutie sau un grup de persoane il au impotriva membrilor respectivei clase sau cateogrii. Poate implica excluderea sau limitarea accesului membrilor grupului de persoane discriminat de la exercitiul anumitor drepturi si sanse care altfel sunt disponibile celorlalte grupuri sociale.
Filosofii morali l-au definit ca fiind un tratament sau o atentie defavorabila . Aceasta este o definitie comparativa. Un individ nu trebuie neaparat sa fie lezat pentru a fi discriminat. El sau ea, trebuie doar sa fie tratati mai rau decat altii pentru anumite motive arbitrare, pentru a fi discriminati. Ca exemplu, daca cineva decide sa doneze pentru a ajuta copiii orfani, dar decide sa doneze mai putin, sa spunem, pentru un copil negru dintr-o atitudine rasista, donatorul va actiona in mod discriminatoriu, chiar daca ii ajuta cu bani.
In conformitate cu definitia Natiunilor Unite "comportamentele discriminatorii pot lua multe forme, dar toate implica o anume forma de excludere sau respingere sau de tratament inegal".
In Romania, potrivit legii nr. 324 din 14 iulie 2006, prin discriminare se intelege orice deosebire, excludere, restrictie sau preferinta, pe baza de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie sociala, convingeri, sex, orientare sexuala, varsta, handicap, boala cronica necontagioasa, infectare HIV, apartenenta la o categorie defavorizata, precum si orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrangerea, Inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii, in conditii de egalitate, a drepturilor omului si a libertatilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, in domeniul politic, economic, social si cultural sau in orice alte domenii ale vietii publice.
E greu cu discriminarea asta, pentru ca teoretic si practic oricine poate acuza pe oricare de discriminare.
Important este sa nu ne pacalim singuri ascunzandu-ne sub umbrela discriminarii, dar privind la ceilalti cu intoleranta.
rrox3 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui viviana E greu cu discriminarea asta, pentru ca teoretic si practic oricine poate acuza pe oricare de discriminare. Important este sa nu ne pacalim singuri ascunzandu-ne sub umbrela discriminarii, dar privind la ceilalti cu intoleranta. |
Multumesc Viviana pentru citatul din wiki.
Nu, nu e greu deloc cu discriminarea. Defapt e foarte simplu. Important este sa nu ne ascundem dupa asa zisa dificultate a identificarii discriminarii, zic eu.
Esti deja al 3-lea moderator care pare nesigur in a indentifica discriminarea si asta subrezeste increderea userilor in moderarea noii modificari.
Rufus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui rrox3 Nu, nu e greu deloc cu discriminarea. Defapt e foarte simplu. Important este sa nu ne ascundem dupa asa zisa dificultate a identificarii discriminarii, zic eu. |
Asa zici tu.
Eu nu gandesc asa, mi se pare mult prea simplist sa enunti o teorie.
Mai greu este sa o demonstrezi.
Rufus, Tora si iadele
viviana spune:
Nu Rrox, nu ai dreptate.
Stiu foarte bine cu ce se mananca discriminarea. Iar tu stii ca stiu, dar iti place sa arunci, asa, din cand in cand, interpretari tendentioase.
Nimeni nu subrezeste nimic.
In spiritul dialogului nu era mai bine sa intrebi ce am vrut sa spun inainte a face contabilizari?
M-am referit la acele persoane din viata reala si virtuala care, din pacate, abuzeaza de intelesul acestor termeni.
In ceea ce priveste discutiile ce au avut loc aici, nu ma pot pronunta decat cu o vaga idee din moment ce nu am participat la ele si am specificat ca nici nu am citit tot.
Laura25 spune:
Eu nu am studii nici socilogice, nici psihologice, nici politice, nici juridice. Deci da, notiunile mele despre disciminare sunt de la radio-santz, nu sunt doxa in teorie. Voi fi subiectiva si voi modera dupa cum ma duce capul meu de blonda (care nu se vrea discriminata), probabil nu exact cum ar vrea sociologul 'xulescu' sau psihologul 'Y' sau userul suparat pe mine sau pe viata,'Z'.