Dezbatere: cenusa sau huma
Raspunsuri - Pagina 7
Rufus spune:
Citat: | ||||||||
citat din mesajul lui Victoria_mami
Rufus, toata sarada asta BOR este exercitiu de imagine. Ca daca ei vroiau pur si simplu sa indrume familia, aveau o conversatie PRIVATA cu familia si atat. Fara sa implice mass media. Fara sa faca circ. Puteau sa o faca cu demnitate si respect ptr. un OM decedat si familia lui. Victoria, Mami Nadia si Daddy au invins Leucemia! VICTORIA |
Da, asa este.
Exercitiul de imagine este o parte foarte importanta a bisericii, de care o fi ea. Te rog aminteste-ti de catdrale impunatoare, bogatii, straie, fala.
Da, imaginea trebuie sa fie mareata si, mai ales, imaculata. Dar, oricum, cat mai vizibila.
Rufus, Tora si iadele
desprecopii spune:
Am crescut insa in religia ortodoxa, m-am cununat in religia ortodoxa si mi-am botezat copilul orthodox. Am mult respect fata de aceasta religie. Sunt insa o serie de intamplari care m-au dezamagit si care m-au facut sa cred si sa sper intr-o reforma a cultului crestin ortodox.
andacos spune:
Citat: |
citat din mesajul lui portocalia dana, pai asta era si intrebarea mea, daca mortul nu mai putrezeste actualmente, ce se intampla cu el dupa 7 ani, conform contractului cu cimitirul? caci na, e cam greu sa-l pliezi intr-o ladita, daca e aproape intact... |
Portocalia,sunt persoane care se ocupa de asa ceva,groparii cimitirului.Cum si ce gasesc ei acolo...stiu doar ei.(asa ucm am spus in familia noastra mama a murit acum 16 ani,de atunci n-am mai avut parte de asemenea evenimente)
Despre dezgroparea propriu zisa(d efapt mortul statea cam 24 de ore dezgropat)nu stiu s aspun in alte zone,dar la noi in Moldova asa era traditzia.
Slujba de dezgropare(chiar daca poate nu e insotzita neaparat de dezgroparea la propriu)exista in religia otodoxa.
Dana
Dana
Rufus spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui desprecopii
Rufus scuze asa sunt eu, putin rebela si nebuna. Imi trec gandurile prin cap ca niste rachete. Nu stiu cum e cu regulile religioase, ideea este ca eu cred in Dumnezeu dar ma irita dogmele si regulile. Pe de alta parte nu pot uita cum suna mobilul popii (cu ring ton de manea) cand cu vorbea ultimele binecuvantari despre tata, inainte de a-l cobori in mormant... am vrut sa arunc o floare si a spus ca nu e voie (!!!) si una peste alta i-a stalcit numele in biserica... il ultima zi. Nu pot sa uit cm aducea popa (vecinul meu) cozonacii de la inmormantari si parastase in porbagajul masinii si ii dadea la porcii lui...in timp ce orice cersator era binecuvantat cu nepasare ... Am revolta fata de fatarnicie si eticheta in numele Domnului ... asa ceva nu exista ... Am fost dezamagita in credinta mea si am inceput sa ma revolt si sa imi pun intrebari, pentru ca nu mai pot face parte din norodul care crede si nu se intreaba si nu judeca ... |
Nu-i nici o problema in asta, nu esti singura revoltata.
Spuneam doar ca nu biserica ortodoxa te impiedica sa iti gasesti odihna in propria gradina. Ci normele sociale...ceva foarte lumesc de data asta.
Rufus, Tora si iadele
nelia spune:
In credinta crestin-ortodoxa eu stiu ca acel parastas de la 7 ani (cu sau fara deschis mormintul) este foarte important pentru odihna de vecie a celui plecat. Faptul ca dezgropindu-l, faci loc si la alta persoana din familie, asta tine de dorinta familiei, de a fi toti in acelasi loc (dar nu e musai sa se faca la 7, ci dupa 7, adica nu mai devreme de 7, cind nu ai voie sa-i deranjezi, mormintul fiind pecetluit, tot conform ritului) sau chiar si de bani. Dar parastasul in sine de la 7 ani este la fel de important ca si puntile de la inmormintare si tot ce se intimpla atunci, ca cel de la 40 de ani de zile voiam sa spun... de la un an... sint niste praguri, cel de la 7 fiind ultimul. Eu asa stiu...
portocalia spune:
citat din mesajul lui desprecopii Rufus scuze asa sunt eu, putin rebela si nebuna. Imi trec gandurile prin cap ca niste rachete. Nu stiu cum e cu regulile religioase, ideea este ca eu cred in Dumnezeu dar ma irita dogmele si regulile. Pe de alta parte nu pot uita cum suna mobilul popii (cu ring ton de manea) cand cu vorbea ultimele binecuvantari despre tata, inainte de a-l cobori in mormant... am vrut sa arunc o floare si a spus ca nu e voie (!!!) si una peste alta i-a stalcit numele in biserica... il ultima zi. Nu pot sa uit cm aducea popa (vecinul meu) cozonacii de la inmormantari si parastase in porbagajul masinii si ii dadea la porcii lui...in timp ce orice cersator era binecuvantat cu nepasare ... Am revolta fata de fatarnicie si eticheta in numele Domnului ... asa ceva nu exista ... Am fost dezamagita in credinta mea si am inceput sa ma revolt si sa imi pun intrebari, pentru ca nu mai pot face parte din norodul care crede si nu se intreaba si nu judeca ... |
nu esti singura care a observat practicile popii. asa era de cand lumea si pamantul. imi amintesc si eu barfele din satul bunicilor, in legatura cu popa, colacii, maturile (nu-sh de ce la un moment dat era vb de multe maturi, probabil o livrare la CAP, nu-mi amintesc), ba chiar o legatura extraconjugala cu o enoriasa, caci popa era inca in putere, iar preoteasa cam prabusita. si ce daca? babele pupau in continuare mana popii, dupa modelul, sa faci ce zice popa, nu ce face! si uite asa, totul merge ca uns pana in ziua de azi.
lucialu spune:
Ritualul, rugaciunile se fac si la noi la 40 de zile un an, 7 ani etc. Doar cu dezgropatul ba, decat pt cauze de loc. O fi si influetele etnicilor, habar nu am. Caci acum se tine ziua mortilor si la 1 nov, tot mai mult se lasa lunea de dupa Pasti de catre enoriasi, iar aici BOR-ul nu s-a atacat.
Mie imi place emoticonul de la sobect: pamant de flori?
portocalia spune:
citat din mesajul lui lucialu Mie imi place emoticonul de la sobect: pamant de flori? |
Rufus spune:
citat din mesajul lui desprecopii Am crescut insa in religia ortodoxa, m-am cununat in religia ortodoxa si mi-am botezat copilul orthodox. Am mult respect fata de aceasta religie. Sunt insa o serie de intamplari care m-au dezamagit si care m-au facut sa cred si sa sper intr-o reforma a cultului crestin ortodox. |
Stiu, ti-am citit revolta vis a vis de preotii ortodocsi, sau cel putin de cei pe care i-ai cunoscut sau te-au dezamagit. Eu am cateceva de spus legat de asta, dar nu-i cazul.
Insistam asupra credintei ortodoxe. Si asta e alta discutie, discutam de o credinta a unui om, indiferent ca-i religioasa sau de alta natura, cum sa spui (nu la tine ma refer, desigur) huo BOR? Eu n-am blamat in viata mea nici o religie, nici macar sectele astea sau cum se numesc, cum pot da cu tifla unui locru in care cred milioane de oameni? Cum ar fi sa calc in picioare credinta unui om care vrea educatie pentru copii, sau respect pentru natura...sau orice in care crede cineva?
Viata este facuta din realizari si esecuri, bucurii si dezamagiri, iar dezamagirea care iti vine de la biserica ortodoxa nu are legatura cu credinta, dogmele pe gustul tau sau al meu. Sigur, strict legat de incinerare versus inhumare, si eu zic ca as fi mai linistit daca biserica mea ar permite incinerarea, dar daca nu e, nu e si gata. Cum huo BOR?
Rufus, Tora si iadele
andacos spune:
Lucialu,pai dezgropatul este o procesiune ca si inmormintarea ,de exemplu.
Mortul nu era scos de acolo la 7 ani,ramine ala locul lui pina venea urmatorul...pretendent.
edit.daca cineva din familie decedeaza in perioada asta d e7 ani,i se da automat un alt loc de veci.
Dana