Dezbatere: cenusa sau huma

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Citat:
citat din mesajul lui Victoria_mami

Citat:
citat din mesajul lui Rufus

Citat:
citat din mesajul lui portocalia
ca ce chestie vine BOR cu pretentii? sa-l lasa in pace si sa-si vada de ale lor, ca au multe chestii de care trebuie sa se preocupe.

Care pretentii? Daca tu iti doresti ceva, inseamna ca ai pretentii?
Printre chestiile pe care le are de rezolvat orice biserica este si incercarea de a convinge oamenii sa o urmeze. In viata sau dupa viata.
Daca tie iti repugna asta, nu inseamna ca automat ai dreptate.

Rufus, stii ce-mi repugna mie? Lipsa de respect fata de familia lui Sergiu N. si lipsa de respect fata de dorinta lui si fata de memoria lui. Nu poti intra cu bocancii in mijlocul unei familii care tocmai a pierdut un membru si sa le dictezi ce si cum sa faca sau sa le conditionezi ajutorul.

Probabil ca intelegem diferit mesajul BOR. Eu nu vad lipsa de respect daca BOR a sugerat familiei ca ar fi bine sa-l ingroape si nu sa-l arda. Nu le-a dictat, le-a spus ca nu poate beneficia de slujba ortodoxa. E normal sa doreasca sa-l ingroape in rit ortodox, cum spuneam orice biserica incearca sa castige credinta oamenilor. Eu nu vad dictare in asta. De asemenea, s-a oferit sa plateasca cheltuielile, este desigur un exercitiu de imagine, ca era clar ca familia nu avea probleme financiare pentru inmormantare.

Rufus, Tora si iadele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lucialu spune:

aaaa! nu peste tot se prctica dezhumarea la 7 ani! Creepy!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Citat:
citat din mesajul lui andacos

Pai procesul efectiv de dezgropare dupa 7 ani,nu se mai face.Doar slujba si cele trebuincioase acolo,insa dezgroparea propriu zisa,nu se mai face.

Eu am fost tare traumatizata de procesul asta in copilarie,am asistat la dezgroparea bunicului si a fost cosmar...cu traditziile crestinesti de la tzara(ginerii/baietzii decedatului trebuiau s amerga la lasarea noptzii in cimitir sa faca lumina,deic si tata printe ei),cumplit mi-a fost de frica!!!

Pe mama deja nu am mai dezgropat-o la 7 ani...nu mai era permis,da' cred ca e mai bine asa!

Dana

De fapt, asta voiam si eu sa spun, de la tatal meu. Ca acum se tine doar slujba de dezgropare dupa sapte ani, insa nu se mai umbla la mormint.

Dana, eu am vazut toti mortii copilariei, eram nelipsita si de la inmormintari si de la dezgropaciuni, asa era atunci, se aduna satul la orice, si la nunta, la botez, dar si la inmormintare si dezgropaciune... nu stiu ce s-a intimplat, desi sint lucruri din copilarie care m-au traumatizat, mortii mi s-au parut ceva firesc, chiar si cei dezgropati (eram curioasa sa vad cum arata). Poate pentru ca atitudinea celor din jur era una fireasca, taraneasca, simpla, am imprumutat-o si eu... de aceea si am o relatie oarecum buna cu moartea. Asa faceam si eu cu animalele ce-mi mureau, le ingropam si cind imi aduceam aminte, cautam locurile, pe care nu le mai gaseam, si le degropam (cu slujbe cu tot).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Citat:

Citat:

Citat:

andacos, si cum e cu concesionarea locului in cimitir? cat timp ramane acolo mormantul?

Pai eu stiu ca tata l-a concesionat pe viatza!
Dupa 7 ani,poate fi oricine ingropat acolo.

Dana

nu inteleg. cum, pe viata? pe viata cui? si ce-i cu cei 7 ani?

Uite ca nu stiu sa spun exact,asta e expresia folosita d etata,cred insa ca in acte concret concesiunea e pe 99 de ani/sper sa nu dau informatzii gresite,eu asa imi amintesc cind mi-a aratat tata actele).Stiu ca tata s-a luptat mult sa obtzina asta.

Dupa 7 ani de la decesul mamei(mama are intre timp 16 ani)putea oricine fi ingropat acolo.Oasele se string intr-o laditza mica si se pun la picioarele celui ingropat!

Aoleuu,,,chiar asa ...ce discutam noi aici!

Dana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Victoria_mami spune:

Citat:

Citat:
citat din mesajul lui Victoria_mami

Citat:

Citat:
ca ce chestie vine BOR cu pretentii? sa-l lasa in pace si sa-si vada de ale lor, ca au multe chestii de care trebuie sa se preocupe.

Care pretentii? Daca tu iti doresti ceva, inseamna ca ai pretentii?
Printre chestiile pe care le are de rezolvat orice biserica este si incercarea de a convinge oamenii sa o urmeze. In viata sau dupa viata.
Daca tie iti repugna asta, nu inseamna ca automat ai dreptate.

Rufus, stii ce-mi repugna mie? Lipsa de respect fata de familia lui Sergiu N. si lipsa de respect fata de dorinta lui si fata de memoria lui. Nu poti intra cu bocancii in mijlocul unei familii care tocmai a pierdut un membru si sa le dictezi ce si cum sa faca sau sa le conditionezi ajutorul.

Probabil ca intelegem diferit mesajul BOR. Eu nu vad lipsa de respect daca BOR a sugerat familiei ca ar fi bine sa-l ingroape si nu sa-l arda. Nu le-a dictat, le-a spus ca nu poate beneficia de slujba ortodoxa. E normal sa doreasca sa-l ingroape in rit ortodox, cum spuneam orice biserica incearca sa castige credinta oamenilor. Eu nu vad dictare in asta. De asemenea, s-a oferit sa plateasca cheltuielile, este desigur un exercitiu de imagine, ca era clar ca familia nu avea probleme financiare pentru inmormantare.

Rufus, Tora si iadele

"EXPERIENTA este numele pe care-l dam greselilor noastre" Oscar Wilde

Rufus, toata sarada asta BOR este exercitiu de imagine. Ca daca ei vroiau pur si simplu sa indrume familia, aveau o conversatie PRIVATA cu familia si atat. Fara sa implice mass media. Fara sa faca circ. Puteau sa o faca cu demnitate si respect ptr. un OM decedat si familia lui.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns portocalia spune:

dana, pai asta era si intrebarea mea, daca mortul nu mai putrezeste actualmente, ce se intampla cu el dupa 7 ani, conform contractului cu cimitirul? caci na, e cam greu sa-l pliezi intr-o ladita, daca e aproape intact...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Nu stiu pe unde se practica sau nu deshumarea dupa 7 ani, eu spun care-i practica uzuala in biserica ortodoxa.
Lucrurile se mai simplifica in ultima vreme, datorita lipsei de locuri de veci; asa ca daca biserica permite, deshumarea se face din ratiuni practice. Mai mult, la locurile de veci pe care le are familia mea, urmatorul care va fi ingropat o va face in locul unuia din cei deja acolo, adica parintii si sora mea. Altfel, nu se va emite autorizatie de inmormantare. Asta pentru ca de la moartea parintilor au trecut mai bine de 7 ani, deci pot fi "reciclati".

Rufus, Tora si iadele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns desprecopii spune:

Citat:

Citat:
citat din mesajul lui desprecopii
insa nu cred ca e asa de usor sa iti alegi loc de dormit unde iti trece prin cap ...biserica ortodoxa te abloga sa mergi in cimitir, numai popii isi pot allege loc de veci in curtea bisericii, departe si aparte de plebe ...

Mirela, ce-i cu tine?
Cum sa te lase primaria sa te ingroape in livada? Pai nici cainele n-ai voie sa-l ingropi oriunde. Ce ai cu ortodoxia? Crezi ca daca nu esti ortodox te poate pune si intr-o jardiniera in balcon? Cimitirul e cimitir, unicul loc unde te poate ingropa, de orice religie ai fi!

Rufus, Tora si iadele

"EXPERIENTA este numele pe care-l dam greselilor noastre" Oscar Wilde

Rufus scuze asa sunt eu, putin rebela si nebuna.
Imi trec gandurile prin cap ca niste rachete. Nu stiu cum e cu regulile religioase, ideea este ca eu cred in Dumnezeu dar ma irita dogmele si regulile. Pe de alta parte nu pot uita cum suna mobilul popii (cu ring ton de manea) cand cu vorbea ultimele binecuvantari despre tata, inainte de a-l cobori in mormant... am vrut sa arunc o floare si a spus ca nu e voie (!!!) si una peste alta i-a stalcit numele in biserica... il ultima zi. Nu pot sa uit cm aducea popa (vecinul meu) cozonacii de la inmormantari si parastase in porbagajul masinii si ii dadea la porcii lui...in timp ce orice cersator era binecuvantat cu nepasare ...

Am revolta fata de fatarnicie si eticheta in numele Domnului ... asa ceva nu exista ...
Am fost dezamagita in credinta mea si am inceput sa ma revolt si sa imi pun intrebari, pentru ca nu mai pot face parte din norodul care crede si nu se intreaba si nu judeca ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns portocalia spune:

rufus, si ce inseamna exact "Reciclarea"?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Citat:
citat din mesajul lui nelia

Citat:

Pai procesul efectiv de dezgropare dupa 7 ani,nu se mai face.Doar slujba si cele trebuincioase acolo,insa dezgroparea propriu zisa,nu se mai face.

Eu am fost tare traumatizata de procesul asta in copilarie,am asistat la dezgroparea bunicului si a fost cosmar...cu traditziile crestinesti de la tzara(ginerii/baietzii decedatului trebuiau s amerga la lasarea noptzii in cimitir sa faca lumina,deic si tata printe ei),cumplit mi-a fost de frica!!!

Pe mama deja nu am mai dezgropat-o la 7 ani...nu mai era permis,da' cred ca e mai bine asa!

Dana

De fapt, asta voiam si eu sa spun, de la tatal meu. Ca acum se tine doar slujba de dezgropare dupa sapte ani, insa nu se mai umbla la mormint.

Dana, eu am vazut toti mortii copilariei, eram nelipsita si de la inmormintari si de la dezgropaciuni, asa era atunci, se aduna satul la orice, si la nunta, la botez, dar si la inmormintare si dezgropaciune... nu stiu ce s-a intimplat, desi sint lucruri din copilarie care m-au traumatizat, mortii mi s-au parut ceva firesc, chiar si cei dezgropati (eram curioasa sa vad cum arata). Poate pentru ca atitudinea celor din jur era una fireasca, taraneasca, simpla, am imprumutat-o si eu... de aceea si am o relatie oarecum buna cu moartea. Asa faceam si eu cu animalele ce-mi mureau, le ingropam si cind imi aduceam aminte, cautam locurile, pe care nu le mai gaseam, si le degropam (cu slujbe cu tot).

Cornelia

Natura nu se dezminte. Chiar si pe drum drept, sarpele tot numai în serpentina merge. (L. Blaga)

Nelia nu stiu s aspun...insa imi amintesc sia cum intunericul noptzii aleia,cind tata a plecat la cimitir,eu aveam undeva la 9-10 ani,plus faptul ca pe noi copii ne-au trimis la culcare(singuri,in camera aia intunecata a bunica mii)iar adultzii au stat la priveghi.

Eu eram ce amai mare ,nu stiu ce am gindit ca se intimpla...mi-a fost groaza de noaptea aia!

A doua zi l-am studiat pe bunciul in groapa ca eram curioasa sa vad ce e acolo!Imi aintesc si acum o bucata din balonul verde kaki ce se vedea destul de bine!

Dana

Mergi la inceput