Dezbatere: cenusa sau huma

Raspunsuri - Pagina 8

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Adevarul este ca si eu sint destul de critica la adresa faptelor unora dati cu religiile si credintele si am putea vorbi multe... insa de traditia si credinta unui popor, oricare ar fi acela, e sfint pentru mine. Si riturile lui la fel. Sint foarte atrasa, mor de curiozitate cum fac, ce fac si de ce fac... mai ales cind e vorba despre moarte. Intotdeauna m-a atras felul in care un popor isi ingroapa mortii, nu as putea sa spun exact de ce, e acolo ceva extrem de mistic si de edificator pentru spiritul poporului respectiv.

Ana, ce loc frumos de odihna vesnica are tatal tau! Cumva si acest lucru ma freaca, asa, pe alocuri, ca uite, vezi, eu nici in Romania si nici aici nu sint legata de vreun loc. Sint legata sufleteste de citeva, insa nu de pamint, adica as vrea sa ma ingroape undeva in tara mea, insa unde, nu as putea spune... Poate ca de aceea si vreau pe munte, ca de munte sint legata foarte puternic, mai ales de unii dintre ei.

M-am indepartat de la subiect... si chiar asa, ne-am gasit si noi ce sa discutam chiar la inceput de an...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns portocalia spune:

Citat:
citat din mesajul lui andacos

A doua zi l-am studiat pe bunciul in groapa ca eram curioasa sa vad ce e acolo!Imi aintesc si acum o bucata din balonul verde kaki ce se vedea destul de bine!

Dana

aoleu, dana! asta da poveste de groaza!

nu mi-as dori sa vad pe nimeni dintre ai mei dezgropat, doamne fereste!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Citat:
citat din mesajul lui portocalia

Citat:
citat din mesajul lui andacos

A doua zi l-am studiat pe bunciul in groapa ca eram curioasa sa vad ce e acolo!Imi aintesc si acum o bucata din balonul verde kaki ce se vedea destul de bine!

Dana

aoleu, dana! asta da poveste de groaza!

nu mi-as dori sa vad pe nimeni dintre ai mei dezgropat, doamne fereste!

Da,pentru membrii familiei este extrem d etraumatizant.De asta am spus ca m-am bucurat ca la mama nu s-a mai procedat la dezgropare.

Culmea ca dupa ce l-am vazut pe tati(asa ii spuneam desi eram foarte mica cind a murit),m-am linistit si nu mi-a mai fost frica!Insa cu o seara inainte...doamne ce-a mai crosetata imaginatzia mea!

Dana

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui nelia

In credinta crestin-ortodoxa eu stiu ca acel parastas de la 7 ani (cu sau fara deschis mormintul) este foarte important pentru odihna de vecie a celui plecat. Faptul ca dezgropindu-l, faci loc si la alta persoana din familie, asta tine de dorinta familiei, de a fi toti in acelasi loc (dar nu e musai sa se faca la 7, ci dupa 7, adica nu mai devreme de 7, cind nu ai voie sa-i deranjezi, mormintul fiind pecetluit, tot conform ritului) sau chiar si de bani. Dar parastasul in sine de la 7 ani este la fel de important ca si puntile de la inmormintare si tot ce se intimpla atunci, ca cel de la 40 de ani de zile voiam sa spun... de la un an... sint niste praguri, cel de la 7 fiind ultimul. Eu asa stiu...

ok, dar ce se intampla cu ante-locuitorul dupa 7 ani? la propriu, fara eufemisme. chiar ma intereseaza chestiunea, ma poate lumina cineva?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela77O spune:

Citat:

apropos de asta, cica mortii contemporani sunt doar putin sifonati dupa 7 ani. din cauza imbalsamarii si apei cu nitriti din panza freatica. na belea! chiar ma intreb ce se intampla cu ei la dezgropare, stie cineva sa-mi zica? locurile in cimitir inteleg ca-s concesionate pe x ani. ce se intampla daca mortul e inca intact dupa x ani si nu mai sunt urmasi sa plateasca chiria?

acum 2 ani jumate,a murit matusa sotului,au ingropat-o in groapa familie(groapa care fusese,sper sa zic bine,betonata si etajata),la cel mai jos nivel erau ingropati socrii ei,iar deasupra lor era sotul ei!ca s-o poata inmormanta pe ea,trebuia scosi socrii,puse oasele in saculet,sotul mutat mai jos,ea la primul nivel,dar cand se se faca schimbarile,surprize...batranii,erau cam intacti,din cauza betonului,cica...i-au pus in saci de plastic,adusi de IML,ca erau la inaltime naturala,ca sa zic asa...si i-au inghesuit si pe ei,pe acolo pe undeva...pt mine a fost horror

OMG,nu-mi vine sa cred ca vb despre asa ceva la ora asta!

MIHAELA DE ANDREEA(03.04.1997) SI MIHAITA(25.09.2003)
Prietenii lui Mos Craciun
TOMBOLA-Spiritul Craciunului
A&M

Viata...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

auleu, bine ca avem locul nostru in cimitir. la noi in Ardeal absolut sigur nu se dezgroape nimeni dupa sapte ani, se face doar parastasul de pomenire.

Citat:
citat din mesajul lui Rufus

Nu stiu pe unde se practica sau nu deshumarea dupa 7 ani, eu spun care-i practica uzuala in biserica ortodoxa.
Lucrurile se mai simplifica in ultima vreme, datorita lipsei de locuri de veci; asa ca daca biserica permite, deshumarea se face din ratiuni practice. Mai mult, la locurile de veci pe care le are familia mea, urmatorul care va fi ingropat o va face in locul unuia din cei deja acolo, adica parintii si sora mea. Altfel, nu se va emite autorizatie de inmormantare. Asta pentru ca de la moartea parintilor au trecut mai bine de 7 ani, deci pot fi "reciclati".

Rufus, Tora si iadele

"EXPERIENTA este numele pe care-l dam greselilor noastre" Oscar Wilde

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Citat:

Citat:

In credinta crestin-ortodoxa eu stiu ca acel parastas de la 7 ani (cu sau fara deschis mormintul) este foarte important pentru odihna de vecie a celui plecat. Faptul ca dezgropindu-l, faci loc si la alta persoana din familie, asta tine de dorinta familiei, de a fi toti in acelasi loc (dar nu e musai sa se faca la 7, ci dupa 7, adica nu mai devreme de 7, cind nu ai voie sa-i deranjezi, mormintul fiind pecetluit, tot conform ritului) sau chiar si de bani. Dar parastasul in sine de la 7 ani este la fel de important ca si puntile de la inmormintare si tot ce se intimpla atunci, ca cel de la 40 de ani de zile voiam sa spun... de la un an... sint niste praguri, cel de la 7 fiind ultimul. Eu asa stiu...

ok, dar ce se intampla cu ante-locuitorul dupa 7 ani? la propriu, fara eufemisme. chiar ma intereseaza chestiunea, ma poate lumina cineva?

Pai ramine acolo daca nu doreste nimeni sa-i ia locul!

Deci nu se intimpla nimic(am scris intr-un mesaj editata anterior)dupa implinirea celor 7 ani,mortul ramine acolo,nederanjat...pina cind apar "pretendentzi"la loc.

In momentul in care urmeaza o inmormintare,are loc ceea ce tzi-am explicat anterior,ramasitzele se string intr-o cutie(siciru mai mic)si sunt ongropate la picoarele decedatului.

Dana

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Rufus

Citat:
citat din mesajul lui desprecopii

Am crescut insa in religia ortodoxa, m-am cununat in religia ortodoxa si mi-am botezat copilul orthodox. Am mult respect fata de aceasta religie. Sunt insa o serie de intamplari care m-au dezamagit si care m-au facut sa cred si sa sper intr-o reforma a cultului crestin ortodox.

Stiu, ti-am citit revolta vis a vis de preotii ortodocsi, sau cel putin de cei pe care i-ai cunoscut sau te-au dezamagit. Eu am cateceva de spus legat de asta, dar nu-i cazul.
Insistam asupra credintei ortodoxe. Si asta e alta discutie, discutam de o credinta a unui om, indiferent ca-i religioasa sau de alta natura, cum sa spui (nu la tine ma refer, desigur) huo BOR? Eu n-am blamat in viata mea nici o religie, nici macar sectele astea sau cum se numesc, cum pot da cu tifla unui locru in care cred milioane de oameni? Cum ar fi sa calc in picioare credinta unui om care vrea educatie pentru copii, sau respect pentru natura...sau orice in care crede cineva?
Viata este facuta din realizari si esecuri, bucurii si dezamagiri, iar dezamagirea care iti vine de la biserica ortodoxa nu are legatura cu credinta, dogmele pe gustul tau sau al meu. Sigur, strict legat de incinerare versus inhumare, si eu zic ca as fi mai linistit daca biserica mea ar permite incinerarea, dar daca nu e, nu e si gata. Cum huo BOR?

Rufus, Tora si iadele

"EXPERIENTA este numele pe care-l dam greselilor noastre" Oscar Wilde

rufus, daca te referi la mine, eu nu hulesc RELIGIA ortodoxa, eu injur BOR-ul, care este o INSTITUTIE. o intitutie, care dupa parerea mea nu-si face treaba, doar isi vede de propriile burdihanuri (meteahna istorica, de altfel). iti multumesc pentru buna buna credinta si sper ca in spiritul ei nu vei denatura enuntul meu initial - deh, facutul din tantar armasar pare a fi sport national. merci!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Citat:

Citat:

Eu nu cred ca cineva ii impune familiei sa-l ingroape daca el si-a dorit sa fie incinerat, si daca o face si inca la un mod agresiv, prin presa, atunci chiar ca nu au dreptul sa impuna asa ceva numai pentru ca a fost o persoana publica. Insa daca doar au zis ca nu va avea slujba in cazul in care a vrut sa fie incinerat, iar familia insista sa aiba si slujba si sa fie si incinerat, atunci pozitia BOR e una corecta din punctul meu de vedere: fara slujba de inhumare la incinerare. Insa presa e atit de prost scrisa, incit eu nu am inteles care e adevarul si din comentariile voastre nici atit...

Nelia, familia lui Sergiu nu a cerut slujba, a cerut doar decenta si discretie. adica fara camere, fara televiziuni, fara poze la inmormantare. BOR s-a bagat ca musca in lapte, fara s-o fi solicitat nimeni cu nimic.

Am spus deja la alt subiect ca cererea familiei, a sotiei este una normala si ar trebui sa fie respectata, mai ales in privinta discretiei. Si am mai vazut ca BOR a spus ca nu va avea slujba de inmormintare pentru ca va fi incinerat, ceea ce, din nou, mi se pare foarte corect. Face presiuni BOR-ul, la nivel de sugestii, ci presiuni sa faca familia altfel?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lucialu spune:

Andacos, ma zgaltai de ras si ma chinui sa il infund bine, ca imi doarme poporul la ora asta. pretendenti!
Mihaela, bash ca...ce ora!

Mergi la inceput