Dezbatere: cenusa sau huma

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns portocalia spune:

andacos, si cum e cu concesionarea locului in cimitir? cat timp ramane acolo mormantul?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Citat:
citat din mesajul lui desprecopii
insa nu cred ca e asa de usor sa iti alegi loc de dormit unde iti trece prin cap ...biserica ortodoxa te abloga sa mergi in cimitir, numai popii isi pot allege loc de veci in curtea bisericii, departe si aparte de plebe ...

Mirela, ce-i cu tine?
Cum sa te lase primaria sa te ingroape in livada? Pai nici cainele n-ai voie sa-l ingropi oriunde. Ce ai cu ortodoxia? Crezi ca daca nu esti ortodox te poate pune si intr-o jardiniera in balcon? Cimitirul e cimitir, unicul loc unde te poate ingropa, de orice religie ai fi!

Rufus, Tora si iadele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Si eu sint de acord cu Rufus, fara suparare, desi pot sa va inteleg motivele pentru care vorbiti asa si de ce nu vreti altfel. Daca in credinta crestin-ortodoxa oamenii se inhumeaza dupa ce mor, cu tot ritualul care vine de aici, atunci inhumare sa fie. Poti sa fii ortodox, dar sa vrei incinerare, atunci e logic ca nu vei avea parte de slujba de inhumare (n-am auzit sa existe si o slujba de incinerare). Eu nu cred ca cineva ii impune familiei sa-l ingroape daca el si-a dorit sa fie incinerat, si daca o face si inca la un mod agresiv, prin presa, atunci chiar ca nu au dreptul sa impuna asa ceva numai pentru ca a fost o persoana publica. Insa daca doar au zis ca nu va avea slujba in cazul in care a vrut sa fie incinerat, iar familia insista sa aiba si slujba si sa fie si incinerat, atunci pozitia BOR e una corecta din punctul meu de vedere: fara slujba de inhumare la incinerare. Insa presa e atit de prost scrisa, incit eu nu am inteles care e adevarul si din comentariile voastre nici atit...

Tinind cont de ceea ce spuneati, ca datorita noilor tratamente ale mortilor, acestia nu mai putrezesc ca pe vremuri, de faptul ca va fi la un moment dat o perioada cu o populatie mai in virsta si, deci, cu mai multe decese, ca pamintul Romaniei este tot acelasi ca si atunci cind erau mai putini oameni, populatia mai putina si deci decese mai putine... s-ar putea ca pina la urma sa accepte si incinerarea la ortodocsi (nu stiu cit e de mare pacatul, un ortodox care cunoaste dogmele ar putea sa ne spuna), dar atunci le va trebui si o slujba de incinerare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

brrr, ce ginduri la inceput de an, imbatrinim pe DC. in locul unui topic despre Louboutin....

Nelia, din ce stiu eu in cimitirele manastirilor merg ai lor...si cine vrea si face donatii la manastire. asta era mai demult.

Nici eu n-as vrea sa ramin aici pe vecie, dar nu stiu cit o fi costind sa ma transporte peste ocean. ma gindesc la cimitirul de acasa, linga tata. el si-a ales locul cu citeva luni inainte de a muri, si pe geamul camerei mele in care am crescut se vede mormintul lui; cimitirul e pe locul familiei mele, care a donat terenul satului pentru asta, si e chiar aproape de casa.

Mai am o varianta...acum in vacanta de iarna am vazut 'cimitirul ideal' unde as fi dorit sa ramin, era pe un teren inalt, pe marginea unei stinci ce cobora in ocean, pe o insula superba din Caraibe. cruci albe, din piatra, plin de flori de toate culorile printre ele, si valurile oceanului dedesupt...nu stiu insa concret daca se poate si daca asigurarea mea de viata o fi de ajuns pentru asta:)

edit. la noi in Ardeal nu se dezgroapa mortii deloc, ce bine:), dupa sapte ani; doar anumiti preoti sau crestini despre care se considera c-au avut viata de sfinti; din cite stiu ca Parintele Arsenie de la Prislop a cerut sa nu fie dezgropat dupa cei sapte ani...

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Citat:
citat din mesajul lui portocalia

andacos, si cum e cu concesionarea locului in cimitir? cat timp ramane acolo mormantul?

Pai eu stiu ca tata l-a concesionat pe viatza!
Dupa 7 ani,poate fi oricine ingropat acolo.

Dana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Citat:
citat din mesajul lui desprecopii

nelia, si eu m-am gandit de multe ori ca in locul unui cimitir as allege varful livezii unde am crescut ...de unde se vede padurea in zare, si il troienesc mestecenii ... insa nu cred ca e asa de usor sa iti alegi loc de dormit unde iti trece prin cap ...biserica ortodoxa te abloga sa mergi in cimitir, numai popii isi pot allege loc de veci in curtea bisericii, departe si aparte de plebe ...

Cenusa iti da libertatea de a fi oriunde....cel putin teoretic.

Da, dar te indepartezi de credinta si traditia stramosilor tai. Si parca nici asa nu-mi convine.

Asa este, s-ar putea sa ai dreptate, sa fie in acel mic cimitir doar oasele preotilor care au slujit in acea bisericuta de lemn sau poate chiar al celor de la Toaca.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Citat:
citat din mesajul lui Ana Stroe

Nici eu n-as vrea sa ramin aici pe vecie, dar nu stiu cit o fi costind sa ma transporte peste ocean. ma gindesc la cimitirul de acasa, linga tata. el si-a ales locul cu citeva luni inainte de a muri, si pe geamul camerei mele in care am crescut se vede mormintul lui; cimitirul e pe locul familiei mele, care a donat terenul satului pentru asta, si e chiar aproape de casa.

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759

Ana ,costa muult rau!

De asta am si spus ca poate le-o aranja dumnezeu in asa fel incit sa nu pun pe nimeni la cheltuiala!

Dana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lucialu spune:

Nu stiu cum as vrea, mereu s-a subinteles huma. Acum, mi-e perfect egal ce ar fi dupa. Mereu imi pun problema altfel, sa fiu aici cat timp are nevoie copilul meu de mine. In rest, chiar nu ma intereseaza.

Portocalia, la asta m-am gandit si eu: dc era ateu? Atunci BOR s-a varat ca musca...Si apoi, s-ar taia mult din tainul lor la aceste "ocazii".
Rufus, drept e si ce spi tu. Dar drept e ca si mie una imi lasa un gust amar acusi-acusi BOR-ul asta. Si ma trece cate un gand atunci, dar mereu abandonez caci stiu ca e pacat/ nu e bine sa iti schimbi religia, ma rog, ritul, caci crestinatatea e numa una, dincolo de ceea ce vor unii ori altii.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui nelia

Eu nu cred ca cineva ii impune familiei sa-l ingroape daca el si-a dorit sa fie incinerat, si daca o face si inca la un mod agresiv, prin presa, atunci chiar ca nu au dreptul sa impuna asa ceva numai pentru ca a fost o persoana publica. Insa daca doar au zis ca nu va avea slujba in cazul in care a vrut sa fie incinerat, iar familia insista sa aiba si slujba si sa fie si incinerat, atunci pozitia BOR e una corecta din punctul meu de vedere: fara slujba de inhumare la incinerare. Insa presa e atit de prost scrisa, incit eu nu am inteles care e adevarul si din comentariile voastre nici atit...

Nelia, familia lui Sergiu nu a cerut slujba, a cerut doar decenta si discretie. adica fara camere, fara televiziuni, fara poze la inmormantare. BOR s-a bagat ca musca in lapte, fara s-o fi solicitat nimeni cu nimic.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui andacos

Citat:
citat din mesajul lui portocalia

Pai eu stiu ca tata l-a concesionat pe viatza!
Dupa 7 ani,poate fi oricine ingropat acolo.

Dana

nu inteleg. cum, pe viata? pe viata cui? si ce-i cu cei 7 ani?

Mergi la inceput