Dezbatere: cenusa sau huma
Raspunsuri - Pagina 4
Rufus spune:
Mirela, strict tehnic vorbind, daca alegi inhumarea, cel mai bine este sa fie in conditii cat mai naturale, in care degradarea sa fie completa. In credinta ortodoxa, dupa 7 ani ramasitele sunt deshumate, slujite si ingropate din nou. Imagineaza-ti ca mortul nu-i putrezit; ba-i in cripta, ba sicriu metalic, ba cica nici nu te mai descompui de atatea E-uri...si dezgropi un mort intact. Mori de inima, nu alta!
Mai bine in pamant, cu viermi, apa, orice ajuta sa dispara fizicul.
Rufus, Tora si iadele
LauraNicole spune:
Citat: |
citat din mesajul lui desprecopii Laura, crezi ca in apa nu sunt viermi??? |
Shhhhhhh. Nu-s ca stiu eu. Nu ma speriaaaaaaa.
desprecopii spune:
citat din mesajul lui Rufus Mirela, strict tehnic vorbind, daca alegi inhumarea, cel mai bine este sa fie in conditii cat mai naturale, in care degradarea sa fie completa. In credinta ortodoxa, dupa 7 ani ramasitele sunt deshumate, slujite si ingropate din nou. Imagineaza-ti ca mortul nu-i putrezit; ba-i in cripta, ba sicriu metalic, ba cica nici nu te mai descompui de atatea E-uri...si dezgropi un mort intact. Mori de inima, nu alta! Mai bine in pamant, cu viermi, apa, orice ajuta sa dispara fizicul. Rufus, Tora si iadele "EXPERIENTA este numele pe care-l dam greselilor noastre" Oscar Wilde |
rufus, si atunci cum ramane cu moastele si sfintii conservati??? ce concluzie am putea trage despre ei?
nelia spune:
citat din mesajul lui desprecopii ab, nu stiu cum as putea sa iti explic ... asta e o expresie din Bucovina, de unde sunt, ca omul se intoarce in huma (la inmormantare) huma = argila = materialul din care se fac oale si ulcele |
Da, m-am gindit eu ca de acolo iti vine. L-am uitat acum, dar cind eram mica auzeam pe la inmormintari un bocet cu intorsul in huma... si fiinta de huma sau asa ceva.
Mie mi-e tare groaza de viermi... si nu pot sa spun ca pentru mine ar fi bine sa ma stiu in pamint. Brrr! Insa sint crestin-ortodox, mi-am botezat copiii la fel, am facut multe dupa aceasta credinta, atit cit este ea in mine, cred ca pina la urma mi-ar placea sa ma odihnesc in pamintul pe care m-am nascut si unde se odihnesc si se vor duce inca la odihna ai mei.
Dar e asa, mai mult un gind, caci altfel, daca ar fi sa aleg eu cu adevarat, mi-ar placea sa fiu oricum imi este permis, cenusa sau sub pietre, dar pe un virf de munte, Ceahlaul de exemplu... e un schit acolo, un pic mai jos de Toaca care mi-a ramas in suflet, cu un preot drag care repara sindrila pe acoperis si vazusem si citeva cruci pe acolo, un mic cimitir, cu cruci din lemn... oi avea oare dreptul sa-mi iau si mie si sotului loc de veci acolo? Intreb serios, nu sint ironica, banuiesc ca se plateste un loc de veci, pot sa mi-l iau oriunde?
portocalia spune:
citat din mesajul lui Rufus Mirela, strict tehnic vorbind, daca alegi inhumarea, cel mai bine este sa fie in conditii cat mai naturale, in care degradarea sa fie completa. In credinta ortodoxa, dupa 7 ani ramasitele sunt deshumate, slujite si ingropate din nou. Imagineaza-ti ca mortul nu-i putrezit; ba-i in cripta, ba sicriu metalic, ba cica nici nu te mai descompui de atatea E-uri...si dezgropi un mort intact. Mori de inima, nu alta! Mai bine in pamant, cu viermi, apa, orice ajuta sa dispara fizicul. |
apropos de asta, cica mortii contemporani sunt doar putin sifonati dupa 7 ani. din cauza imbalsamarii si apei cu nitriti din panza freatica. na belea! chiar ma intreb ce se intampla cu ei la dezgropare, stie cineva sa-mi zica? locurile in cimitir inteleg ca-s concesionate pe x ani. ce se intampla daca mortul e inca intact dupa x ani si nu mai sunt urmasi sa plateasca chiria?
eu personal vreau sa fiu incinerata, de-asta si simpatizez cu Sergiu. vrea sa fie totul cat mai clean, fara viermi, oase cu carne mumificata pe ele la dezgropare, fara batai de cap pentru mostenitori. sa fie aruncata cenusa undeva- la camp la vacute, in apa, whatever - si sa scape toata lumea de-o grija.
Rufus spune:
Mirela, moastele sfintilor sunt in majoritate oase sau bucati de corp mumifiate, eu asa stiu.
Nelia, locul de veci este acolo unde autoritatea locala decide si obtine avizele pentru acest lucru. Daca o fi un astfel de loc pe Ceahlau, ai sanse. Daca nu...nu.
Rufus, Tora si iadele
desprecopii spune:
nelia, si eu m-am gandit de multe ori ca in locul unui cimitir as allege varful livezii unde am crescut ...de unde se vede padurea in zare, si il troienesc mestecenii ... insa nu cred ca e asa de usor sa iti alegi loc de dormit unde iti trece prin cap ...biserica ortodoxa te abloga sa mergi in cimitir, numai popii isi pot allege loc de veci in curtea bisericii, departe si aparte de plebe ...
Cenusa iti da libertatea de a fi oriunde....cel putin teoretic.
Victoria_mami spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Rufus
Care pretentii? Daca tu iti doresti ceva, inseamna ca ai pretentii? Printre chestiile pe care le are de rezolvat orice biserica este si incercarea de a convinge oamenii sa o urmeze. In viata sau dupa viata. Daca tie iti repugna asta, nu inseamna ca automat ai dreptate. |
Rufus, stii ce-mi repugna mie? Lipsa de respect fata de familia lui Sergiu N. si lipsa de respect fata de dorinta lui si fata de memoria lui. Nu poti intra cu bocancii in mijlocul unei familii care tocmai a pierdut un membru si sa le dictezi ce si cum sa faca sau sa le conditionezi ajutorul.
andacos spune:
Pai procesul efectiv de dezgropare dupa 7 ani,nu se mai face.Doar slujba si cele trebuincioase acolo,insa dezgroparea propriu zisa,nu se mai face.
Eu am fost tare traumatizata de procesul asta in copilarie,am asistat la dezgroparea bunicului si a fost cosmar...cu traditziile crestinesti de la tzara(ginerii/baietzii decedatului trebuiau s amerga la lasarea noptzii in cimitir sa faca lumina,deic si tata printe ei),cumplit mi-a fost de frica!!!
Pe mama deja nu am mai dezgropat-o la 7 ani...nu mai era permis,da' cred ca e mai bine asa!
Dana