Dezbatere: cenusa sau huma
Raspunsuri - Pagina 45
carmencat spune:
Pai uite se poate intampla. Ca socra-miu. A fost operat si a intrat in coma. Ce sa mai vorbeasca cu preotul?
Sau ii zice la preot ca vrea inhumat, dar familia il incinereaza. In cazul asta, desi preotul stie ca el a vrut inhumat, nu are ce sa faca ca nu o sa fure mortul sa il ingroape.
Familia il incinereaza, el nu are voie sa faca slujba. Nah. Cu ce e mortul vinovat ca sa nu i se citeasca slujba de inmormantare si sa nu i se faca pomenile?
Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des.
sanziana27 spune:
Mie imi plac traditiile, pe unele le-am trait, de unele am auzit,
invatandu-le in scoala.
Eu consider ca in toate exista o masura si atat timp tu esti impacat cu ceea ce ai ales e foarte bine.Alegerea pe care o faci spre: simplu, exagerat, extravagant, excentric depinde de personalitatea fiecaruia, de educatia primita.
Noi ne-am confruntat cu alta problema mai sensibila. Bunicul meu din partea mamei din Mehedinti a fost inmormantat la Maramures.Bunicii mutandu-se la noi inainte de a muri cu un an si bunica ramanand in MM.
A fost foarte dificil de impacat cele 2 zone.Exista diferente de abordare.Bunica si acum e neimpacata cu nu s-au facut pomenile "ca lumea".....adica a venit tot satul, dar s-a dat doar un fel de mancare si prajituri ("si bunicului, nici macar nu-i placeau prajiturile")in loc sa cheme doar 10-15 persoane si sa-i ospateze ca la carte de la aperitiv la cafea )nici cafea nu a baut bunicul....dar asta nu mai mentioneaza bunica)
Dar celalalte pomeni bunica le-a facut in stilul ei si e foarte impacata!
ladyJ spune:
Cora, dar cei care sunt inmormantati in cavouri au parte de slujba ortodoxa? Presupun ca da.
Asta nu e ingropare ortodoxa. Sau e? Unde e tarana?
Si daca tot e sa tinem la traditiile bisericesti , si daca tot e foarte foarte important ca trupul celui plecat sa se descompuna in tarana, atunci ar trebui interzise sicriele masive, aurite, argintate, si Dumnezeu mai stie cum.
Ar trebui sfatuit respectabilul credicios sa renunte la imbalasamare. Corpul trebuie sa se descompuna, nu sa se conserve.
Ar trebui ca biserica sa critice luxul pus in sicriu, incepand de la haine nu stiu de care, la bijuterii si bani. In fata mortii suntem toti egali si in fata Judecatii ne prezentam cu faptele noastre nu cu costmul nu´s de care, sicriul de mii de euro si banii de pe ochi.
Asta ca sa nu mai spunem ca unor decedati trebuie sa le cante un cor de preoti, cu cat mai multi cu atat mai bine. Pai cum vine asta, unii au parte de mai multe rugaciuni in functie de cati bani esti dispus sa dai? E crestinesc?
Si pana la urma, crestinul trebuie(da, trebuie, in virtutea lui de crestin declarat) sa se roage pentru sufletele aproapelui, mort sau viu. Oare sufletul celui incinerat nu are nevoie de o rugaciune, in opinia prea-credinciosilor?
Nu stiu, asa se vorbeste de slujba de la inmormantare ca si cum e super OAU sa ai parte de ea, tre sa faci parte din elita. Nu asta e descrierea ortodoxiei, nu?
Eu pot intelege regulile unei religii, dar e enervant atunci cand e cu jumatati de masura. Pai ori-ori.
Si daca tot vorbim de reguli bisericesti, sa eliminam traditiile pagane. Altfel e doar bla bla.
Cavoul nu e huma si totusi....
Sinucigasii nu au parte de slujba, dar totusi..sunt unii care au.
Cei incinerati nu au parte de slujba, dar totusdi, sunt unii care au avut!
Suntem egali in fata mortii si a lui Dumnezeu, dar totusi, unora le canta un sobor intreg de preoti, altora li se trantesc bani gramada in sicriu(si asta sub ochii preotului cel ortodox).
In fine, ai inteles cred.
XIO spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui nelia
Nu hotarasti deloc, il lasi pe el sa hotarasca atunci cind va fi mare. Cornelia Natura nu se dezminte. Chiar si pe drum drept, sarpele tot numai în serpentina merge. (L. Blaga) |
pai daca nu faci botezul tot hotarasti, si daca il faci tot hotarasti. Dintre cele 2 mai buna e a doua din pctul meu de vedere.
Lady, exact!
nelia spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui XIO
pai daca nu faci botezul tot hotarasti, si daca il faci tot hotarasti. Dintre cele 2 mai buna e a doua din pctul meu de vedere. Lady, exact! |
Sigur ca e a doua din punctul tau de vedere, ca doar e copilul tau. Insa cind nu faci, nu hotarasti tu pentru copil, ci pentru tine. Daca asta este pozitia ta fata de credinta si de religia in care tu ai fost botezata, hotarirea ta ar fi conforma pozitiei tale. Pozitia lui nu o cunosti, deci ii lasi libertatea sa hotarasca singur daca si cind va vrea sa primeasca acest botez.
Cei care cred si accepta taina botezului, iau hotarirea conforma cu credinta si religia lor, copilul fiind al lor, nascut din uniunea lor, tot conforma cu credinta in care vor sa boteze copilul, hotarasc pentru ei si ca parinti, hotarasc si pentru copilul minor.
Oricum, ar fi fost minunat ca botezul sa fie atunci cind copilul poate hotari, in adolescenta de exemplu. As vedea asa, un botez in doua faze: una cind se naste, e bebelus, si a doua, cea definitiva, cind copilul a crescut destul de mult, are putere de discernamint, cunoaste lumea si confirma alegerea parintilor pentru el.
coracora spune:
Eu nu stiu sa va raspund la intrebarile privitoare la variatiunile in tipicul bisericesc de ingropaciune (poate se gaseste cineva cu studii teologice sa raspunda).
V-as ruga totusi sa nu uitati ca nu toti preotii sunt la fel, asa cum nici IT-istii, cosmeticienele, economistii, etc. nu sunt croiti pe-acelasi calapod. Pentru unii etica profesionala este mai presus decat pentru altii.
In alta ordine de idei, sunt convinsa ca Dumnezeu se ingrijeste, prin iconomia Sa, si de cei care mor in modurile citate de voi. Eu una nu vad rostul iscodirii eventualelor exceptii de la "regula" stipulata. Dumnezeu nu ne-a creat roboti, avem liber arbitru, orice se poate intampla. Asadar situatiile sunt practic nelimitate.
Eu prefer sa ma concentrez pe esential. Suntem facuti din tarana si tot in ea ne intoarcem.
b.nica spune:
Taina botezului!Vorbind asa despre el NU STITI DESPRE CE VORBITI!
Cand un nou-nascut caruia medicii nu-i dadeau nicio sansa de supravietuire si tu cu inima franta te intrebi daca mai este viu in timpul BOTEZULUI (facut in pripa de necesitate) observi ca misca un piciorus simti cum ti s-au deschis cerurile in acel moment! Simti ca Dumnezeu te asculta si te intelege si nu-ti trebuie mai mult ca sa fii una cu aceasta taina!
nelia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui coracora Eu nu stiu sa va raspund la intrebarile privitoare la variatiunile in tipicul bisericesc de ingropaciune (poate se gaseste cineva cu studii teologice sa raspunda). V-as ruga totusi sa nu uitati ca nu toti preotii sunt la fel, asa cum nici IT-istii, cosmeticienele, economistii, etc. nu sunt croiti pe-acelasi calapod. Pentru unii etica profesionala este mai presus decat pentru altii. In alta ordine de idei, sunt convinsa ca Dumnezeu se ingrijeste, prin iconomia Sa, si de cei care mor in modurile citate de voi. Eu una nu vad rostul iscodirii eventualelor exceptii de la "regula" stipulata. Dumnezeu nu ne-a creat roboti, avem liber arbitru, orice se poate intampla. Asadar situatiile sunt practic nelimitate. Eu prefer sa ma concentrez pe esential. Suntem facuti din tarana si tot in ea ne intoarcem. |
Te concentrezi pe esential, dar poate poti mai putin sa nu iscodesti datinele si credinta si riturile... cind ai in familie doi oameni care s-au sinucis im moduri diferite si pentru unul faci tot ce cere preotul si satul si traditia si cine mai vrea (desi, daca e sa fim sinceri, a indus pe toti in eroare, cu motive mai mult decit intemeiate) si pentru altul nu face nimeni nimic crestineste, adica noi da, in suflete, dar nu parintele, nu satul... desi a facut acelasi lucru, insa pe fata si deschis, n-a mai putut si gata. Cam ce spunea si LadyJ...
Mai spun si cind duci la groapa cu fast si cu toate alea unul care are bani, dar care a fost cum a fost in viata, si cu simplitate, repede si de necesitate pe unul sarac, care poate a fost sfint in viata. Stiu, mi se poate raspunde ca fiecare va avea rasplara dincolo, da... dar atunci ceea ce facem aici, e pentru cei de aici, nu pentru cei care se duc, daca ei tot au rasplata dupa cum au trait, nu?
Si sa revin la Sergiu, eu cred ca faptul ca ar fi fost ingropat cu fast si cu slujba fata de cum a fost, nu va schimba cu nimic judecata dreapta a Celui de Sus fata e viata sufletului reintors la Creator, daca chiar credem in asta... pentru ca altfel am putea crede ca le lasa si El mituit.
nelia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui b.nica Taina botezului!Vorbind asa despre el NU STITI DESPRE CE VORBITI! Cand un nou-nascut caruia medicii nu-i dadeau nicio sansa de supravietuire si tu cu inima franta te intrebi daca mai este viu in timpul BOTEZULUI (facut in pripa de necesitate) observi ca misca un piciorus simti cum ti s-au deschis cerurile in acel moment! Simti ca Dumnezeu te asculta si te intelege si nu-ti trebuie mai mult ca sa fii una cu aceasta taina! "Evenimentele care vin in vietile noastre nu le putem controla, dar atitudinea noastra fata de ele categoric o putem controla !" |
b.nica, nu mai striga la mine. Stiu despre ce vorbesc, de aceea am si spus sa fie doua faze, una de venire in lume si una de acceptare a primei. Ca daca scriam ca doar una cind copilul creste si hotaraste si nici una bebelus, cred ca imi dadeai si-o palma.
bird70 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui coracora In Olanda e legal sa tii persoana decedata in casa sau la capela timp de 6 zile. Pana in 2010 se permiteau 5 zile, insa de 3 ani, iata, sunt perfect legale 6 zile. Si majoritatea chiar folosesc acest rastimp. Cand a murit soacra mea, eu si sotul eram la 12.000 de km distanta si ne-a prins bine ca am avut timp sa ne intoarcem ca sa asistam la inmormantare. In plus de-asta, se tiparesc intotdeauna niste instiintari cum ca Xulescu a decedat; dureaza minim 2-3 zile pana adresantii le primesc in posta, asa ca timpul acordat prin lege se justifica. |
Si aici se inmormanteaza dupa mai multe zile, diferenta este insa ca mortul sta la capela pompelor funebre in frigider, nu pe masa in sufrageria cuiva.