Dezbatere: cenusa sau huma
Raspunsuri - Pagina 46
gmmm spune:
Ca sa raspund la intrebarea initiala, "cenusa sau huma?", eu prefer pentru mine si ai mei ce s-a facut din generatii in generatii.
In viata asta moderna vrem sa decidem de tot. Incinerarea sau nu, e bine, e igienic, e confrom ortodoxiei... Totul e rationalizat.
Am o carte, "The paradox of choice". In ea este o caricatura preluata din "The New Yorker". Un cuplu de parinti discuta cu fata lor adolescenta: "we're thinking maybe it's time you started getting some religios instruction. There's Catholic, Protestant and Jewish - any of those sound good to you?" ("Credem ca e timpul sa incepi ceva instructie religoasa. Exista catolicismul, protestantismul si iudaismul - ai vreo preferinta?")
Eu m-am saturat sa aleg in permanenta, sa decid cu slabele mele puteri ce e binele si ce e raul. Imi da asa, un fel de pace sufleteasca sa stiu ca o sa fac precum acei necunoscuti stramosi ai mei, care au trecut inaintea mea pragurile pe care o sa trebuiasca sa le trec si eu cindva. Si care in felul acesta mi-au netezit drumul.
bird70 spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui andacos
Pai cenusa ,nu-i pamint! |
Cenusa e la fel de 'pamant' cum e si corpul mortului.
coracora spune:
Citat: |
citat din mesajul lui bird70 Si aici se inmormanteaza dupa mai multe zile, diferenta este insa ca mortul sta la capela pompelor funebre in frigider, nu pe masa in sufrageria cuiva. |
In Olanda poti tine persoana decedata unde vrei, acasa ori la casa mortuara. Maximum 6 zile, indiferent de locatie.
bird70 spune:
citat din mesajul lui b.nica Uite apropos de ce spui mai sus iti dau eu o tema de meditatie: ai observat ca rasele umane cu culori diferite ale pielii provin din zone unde culoarea pamantului se aseamana cu cea a pielii lor? |
In Europa pamantul e alb? Sau in Asia e galben? Hmmm...ai vazut la tv cum arata pamanntul australlian? E rosu, dar rosu. Aborigenii sunt negrii, dar negrii .
michelle-usa spune:
citat din mesajul lui XIO Singura chestie pe care cred ca as face-o conform obiceiului ar fi botezul, ca deh, e cineva care nu poate hotari pt sine. |
si ce te face sa accepti sa botezi copilul?
ce insemana acest botez?
michelle
salcia spune:
Fetelor, nu cred ca are sens sa cautam explicatii logice in dogmele si normele bisericesti, e clar ca asta nu-i tocmai punctul lor forte, ca sa zic asa. Lucrurile astea le accepti sau nu, indiferent de (lipsa de) logica (pe principiul "crede si nu cerceta") sau de jumatatile de masura/standardele duble.
Cat despre traditii, nu stiu daca e cazul sa fim nostalgici la modul absolut in privinta lor, adica nu orice traditie e neaparat demna de urmat. Unele sunt frumoase, interesante, altele sunt stranii, altele nu se mai potrivesc vremurilor etc. Cele legate de inmormantari mie imi par mult prea solicitante (fizic, psihic, financiar si cum mai vreti) pentru niste oameni care oricum sunt daramati de pierderea unei fiinte apropiate (asta in cazul "fericit", adica nu discutam varianta "hardcore", cu bocitoarele venite neinvitate si altele de genul asta). Dar fiecare face cum simte si cum crede.
Oricum, nu-i nimic anormal ca unele traditii dispar, altele se schimba, apar elemente noi etc., asta face parte din evolutia fireasca a lucrurilor. Atata timp cat avem libertatea de a alege si cat exista respect fata de optiunile celor din jur, e in regula. Din pacate toleranta si respectul pentru deciziile altora nu par a fi extrem de raspandite pe la noi...
LauraNicole spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui b.nica
Uite apropos de ce spui mai sus iti dau eu o tema de meditatie: ai observat ca rasele umane cu culori diferite ale pielii provin din zone unde culoarea pamantului se aseamana cu cea a pielii lor? Nu sariti inca cu rosiile, categoric nu este regula generala dar tot te pune sa meditezi in anumite situatii! "Evenimentele care vin in vietile noastre nu le putem controla, dar atitudinea noastra fata de ele categoric o putem controla !" |
Huh? Putzul gandirii loveste din nou.
cristoiu spune:
Laura, parca tu erai cu fishy fishy, asa e? Ei bine daca vrei se poate. In Germania se poate imprastia cenusa la fishy, sunt niste barci speciale pentru asta, le-am vazut eu in Büsum.
Sau poate sotul sa te ia frumos pe barca cind se anunta furtuna ... Si sa te dea pierduta in valuri la autoritati cind se intoarce fara tine. Dar e totusi freferabil sa iti fi constatat cineva moartea inainte
LauraNicole spune:
citat din mesajul lui cristoiu Laura, parca tu erai cu fishy fishy, asa e? Ei bine daca vrei se poate. In Germania se poate imprastia cenusa la fishy, sunt niste barci speciale pentru asta, le-am vazut eu in Büsum. Sau poate sotul sa te ia frumos pe barca cind se anunta furtuna ... Si sa te dea pierduta in valuri la autoritati cind se intoarce fara tine. Dar e totusi freferabil sa iti fi constatat cineva moartea inainte |
Dap,io eram cu fishy. Deci mai am o sansa la baldabac si la optiunea a doua il scutesc si de cheltuieli de inmormantare. Le face un gratar cu peste prietenilor si bea o wkd violeta in cinstea mea si gata. Sa'mana.