Dezbatere: cenusa sau huma
Raspunsuri - Pagina 44
Katya spune:
Citat: |
citat din mesajul lui lucialu Katia, nu e Sf Taina, dar se face atata tapaj de zici ca este absoluta lor! Ajuta la mantuire, nu mantuieste. of! Daca vei fi de acord ca "ajuta" la ceva, este o rugaciune...ma rog, mai multe...de ce (ups! parca as fi copila mea), de ce au refuzat ajutorul sinonim cu crestinismul, cu ortodoxia? Stiu, chiar si dupa citatul pus de Cora, continui sa fiu un catar Ori macar acele rugaciuni, care mangaie sufletele celor ramasi in viata, apartinatorii...care ar trebui sa conteze? Nu Dumnezeu este ce care decide iertarea? Cum poti sa dai o regula care contravine iubirii / iertarii propavaduite de Isus? Intrebarea e mai mult retorica... inca o data multmesc Cora pt citat! Cora, eu am auzit explicatia-scuza cu "exemplul", aceeasi in cazul Malinei Olinescu, cu sinucigasii... inde "and the song became love and love became the egg" (Happy Feet) my little sunshine |
Lucialu, pb e ca la noi lumea nu e pur si simplu obisnuita sa accepte regulile , la noi mereu tb sa se faca exceptii, sa se "inchida ochii", sa se "treaca peste " etc. Adica daca-n Biserica regula e ca nu te arzi ci te ingropi (a pus Carmencat un link), totusi noi am vrea ca pt unii artisti sau diverse personalitati sa se faca exceptii, uite-asa, pt ei sa anulam regula si lor sa li se faca slujba. Nu merge asa. Dpdv crestinesc, toti sintem egali, ca ne cheama Sergiu N sau altcumva, de ce ar fi cineva mai cu mot? Avem o inclinatie spre a ne face idoli din oameni. Cum ar fi sa fiu functionar la somaj de ex si sa zic hai ca d-lui cutare ii mai prelungesc, ca-i sarac si n-are etc, oare acolo merge sa facem exceptii si sa incalcam reguli?
Bineinteles ca Dumnezeu stie pe cine iarta si restul, dar sa nu amestecam : preotii cred ca chiar s-au rugat si chiar au regretat ca n-au putut tine slujba, dar acuma zi si tu: cine a refuzat pe cine? Adica sa faca Biserica un compromis sau sa faca crestinul (in cazul nostru SN), robul lui Dumnezeu, ca mine si ca tine, act de respect fata de Biserica? Ca tot a zis cineva ca SN era un bun crestin. Dar nu avem noi cum sa evaluam asta.In pr rind un bun crestin isi incalca voia sa(in cazul asta dorinta de incinerare) si se lasa in voia Domnului si-n ajutorul si indrumarea slujitorilor Sai, deci face act de umilinta, supunere, ascultare si aspira la Inviere.
Ela 04, f frumos mesajul tau! Un asemenea ex da si parintele Cleopa cind povesteste despre un preot al carui frate disparuse si acela era-ntr-o inchisoare(nu mai stiu unde si cind se petrece actiunea).Preotul i-a facut 40 de liturghii si-n timpul acestora, fratelui ii cadeau lanturile! Exact cum spui tu cu bunicul ca era satul cind i se faceau pomeni, f frumos mesaj!
nelia spune:
Eu sint atenta la nuante si imi place sa le indentific si sa le separ. De aceea, nu vreau sa le contrazic pe Coracora sau pe Katya... insa, pe ideea pe care merge Carmencat, atunci de ce li se face slujba celor disparuti, cind nu ai ce pune in pamint, pe cei pierduti in ape, pe toti oamenii care nu au avut morti firesti si inmormintari ca la carte. Pentru ca, eu nu am vazut nicaieri de exemplu in Biblie ca trebuie sa-l pui in pamint. Sa nu uitam totusi ca Isus a fost pus intr-un mormint, dar nu in pamint, ci dupa o piatra.
Cu respect intreb, ar putea cineva care stie bine Biblia sau orice alta carte crestin-ortodoxa in care se spune ca cel dus trebuie pus in cosciug si apoi in pamint? Da, e pamint si trebuie sa se intoarca in pamint e una si e clar, dar oare nu toti ne intoarcem in pamint, in materie pina la urma, oare chiar conteaza in ce forma?
Va intreb pentru ca am mai spus pe la inceputul subiectului, asa cum s-au schimbat atit de multe de la ingroparea de acum 300 de ani la cea de 200 de ani la cea din 2013, se pot schimba multe si de acum incolo.
Pentru ca eu cred ca forma in care ajungi in pamint este o conventie si un obicei si nu tine de Biblie. Si nu poate garanta nimeni ca, din cauza lipsei de loc, din cauza eventualilor boli care pot aparea datorita mortilor ce nu mai putrezesc (brrrr!) din cauza tratamentelor de lux aplicate (trebuie sa traiasca si firmele funerare, nu? scuzati ca glumesc cu asta, dar efectiv sint niste reclama la firmele funerare care imi dau o stare ca cea a capului rostogolitor de pe DC sau al celuilalt, preferat in ultimul timp, izbitor de pereti)... se poate ajunge peste alta suta de ani la solutia incinerarii si a ingroparii cu slujba a raposatului. Caci nu cred ca se spune in vreun loc nici ca mortii se ingroapa unii peste altii sau ca cel mai vechi se face pachet la picioarele celui nou... si totusi acum se procedeaza asa, din motive lesne de inteles.
Katya spune:
Carmencat, dar chiar tu ai pus un link in care srie ca cei care sint arsi fara voia lor au parte de rugaciune si slujba, oricit de in graba as fi citit.Acolo scrie si de pozitia Bisericii fata de incinerare si tot.
Katya spune:
Nelia, daca nu-ti iei tu viata si nu te arzi dupa dorinta ta(ci mori in accidente,incendii, te ineci, la cutremur, dispari etc) sigur ca ai parte de slujba, de-aia si-n ex dat de Ela sau de parintele Cleopa oamenilor disparuti li se faceau slujbe.
carmencat spune:
citat din mesajul lui Katya N-am citit tot, asa ca mai spun o vorba despre ritualuri si alte obiceiuri care n-au legatura cu Biserica dar sa stiti ca asa cum sint acestea de inmormintare, fara legatura cu crestinsmul, asa sint si cele practicate la nunta, botez etc, deci tot inventate si perpetuate de oameni. Daca la nunta, botez, taierea motului(!)vad ca lumea nu se plinge, asta o fi si pt ca, desi sint si ele costisitoare, chiar citeam la un botez mai jos cit banet se poate cere, dar banet, nu gluma!, la inmormintare ramii doar cu paguba(adica dupa ce ca pierzi omul, mai pierzi si bani).Asa ca depinde de noi sa schimbam, dar vad ca oamenii se tem mai mult de 'paiele care ti se aprind in cap". Ei, undeva tb sa suferi: ori la buzunar, ori la paie-n cap. Dar numai de noi depinde, asta e sigur si mai mult decit sigur. http://pentru-raisa.blogspot.com |
Eh, uite ca macar eu sunt consecventa. Am facut si nunta si botezul in acelasi stil minimalist. Nu m-a furat nimeni la nunta, ca mie personal mi de pare o prostie. In schimb am avut muzica rock, ca aia ne place. O fi rau?
Si nu s-au pus sarbe si hore ca a fost nunta noastra si am facut-o asa cum am vrut noi si ne-a placut, intr-o totala desconsiderare fata de cei care isi doreau altceva.
Nu, nici rochie de mireasa nu am avut. Nu imi plac. Nu vad de ce m-as imbraca in secolul asta ca in secolul 18. Am avut un taior crem.
Nu, nu am aruncat buchetul, nu mi-a scos nasa nu stiu ce de pe cap si nu m-a imbrobodit.
Iaca.
Botezul l-am facut la biserica si o masa decenta acasa.
Nu am luat un leu de la nimeni nici la nunta nici la botez.
Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des.
nelia spune:
citat din mesajul lui Katya Nelia, daca nu-ti iei tu viata si nu te arzi dupa dorinta ta(ci mori in accidente,incendii, te ineci, la cutremur, dispari etc) sigur ca ai parte de slujba, de-aia si-n ex dat de Ela sau de parintele Cleopa oamenilor disparuti li se faceau slujbe. |
Am inteles si pe undeva mi se pare logic.
Dar mai sint si cei care, stiind ca sint bolnavi, dispar in apa, se duc sa inoate si dusi au fost... si nu stii daca a fost accident sau nu, li se face slujba, stiu cel putin un caz. Adica daca esti sigur ca s-a sinucis, nu le faci slujba, dar daca nu esti, presupui doar ca ar fi avut ceva motive, dar nu ai dovezi palpabile, le faci slujbe... cum se linistesc totusi, din punctul de vedere al ortodoxiei, ca ea ma intereseaza, si trupurile in pamint si sufletele in ceruri... nu se intreaba oare, dar amindoi ne-am sinucis, stim bine asta, tu de ce ai avut slujba si eu nu? Un exercitiu de imaginatie...
De aceea spun ca ceea ce se face pe pamint dupa ce s-a dus un om, analiza profunda care se face modului in care se pune trupul in pamint pentru a ajuta sufletul sa se inalte si sa se odihneasca cu bine in imparatia cerurilor, tine mai mult de cei ce ramin decit de cei care se duc (vezi exemplul cu cele doua sinucideri, cit se poate de reale, de altfel).
Si inca un dar... daca, din motivele expuse de mine, se ajunge si in ortodoxie la alte metode de a intoarce pamintul in pamint (vezi chiar asa de imposibil? eu nu.), nu tot asa se vor scrie texte frumoase despre cei dusi si cum arderea purifica etc. (nu de alta, dar mie chiar mi-a placut textul pus de Coracora).
carmencat spune:
Ok, ala de se sinucide el de buna voia lui, isi asuma ce face si nu i se face slujba.
Dar ce ai cu mortul care este incinerat? Ca nu se autoincinereaza! Deci decizia nu ii apartine. De unde stii ca familia nu minte cand spune ca asa a vrut mortul sa fie incinerat? De unde stii ca nu minte?
Si daca familia nu vrea si pace sa il ingroape si vrea sa il incinereze din treaba lor ce considerente de ce sa fie mortul vinovat si sa plateasca?
De ce sa nu i se faca slujba de inmormantare?
Pe cine pedepsim? Familia sau mortul?
Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des.
Katya spune:
citat din mesajul lui carmencat Ok, ala de se sinucide el de buna voia lui, isi asuma ce face si nu i se face slujba. Dar ce ai cu mortul care este incinerat? Ca nu se autoincinereaza! Deci decizia nu ii apartine. De unde stii ca familia nu minte cand spune ca asa a vrut mortul sa fie incinerat? De unde stii ca nu minte? Si daca familia nu vrea si pace sa il ingroape si vrea sa il incinereze din treaba lor ce considerente de ce sa fie mortul vinovat si sa plateasca? De ce sa nu i se faca slujba de inmormantare? Pe cine pedepsim? Familia sau mortul? Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des. |
Carmen, un crestin are un duhovnic,cu care se presupune ca tocmai a discutat, cum sa nu stie preotul care a fost dorinta decedatului?
XIO spune:
Oh, eu nu inteleg intrebarea. Omul a vrut sa fie incinerat.
Stia de povestea cu slujba dar nu l-a interesat.
Ce treaba au ziarele si bagatorii de seama care au cerut sa fie inmormantat 'clasic' nu inteleg.
Eu sunt agnostica (am aflat asta pe DC, ca pana atunci nu stiam exact in ce categorie sunt). Prin urmare la nunta o sa fie un prieten de-al nostru cu diploma de preot luata online, sau fostul meu prof de religie, in nici un caz nu o sa se tina slujba normala si sa nu prind pe cineva ca imi spune ca eu roaba trebuie sa ascult de sot, robul
Iar la inmormantare vreau sa ma arunce cineva peste stadionul lui Poli Timisoara, sa ma imprastie prin Timisoara discret si pe undeva la mare. Evident incinerata, nu bucatele.
Singura chestie pe care cred ca as face-o conform obiceiului ar fi botezul, ca deh, e cineva care nu poate hotari pt sine.
nelia spune:
citat din mesajul lui XIO Singura chestie pe care cred ca as face-o conform obiceiului ar fi botezul, ca deh, e cineva care nu poate hotari pt sine. |
Nu hotarasti deloc, il lasi pe el sa hotarasca atunci cind va fi mare.