Dezbatere: cenusa sau huma
Raspunsuri - Pagina 43
b.nica spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ina.click ma ia cu lesin. nu inteleg daca vorbesti serios sau te pregatesti sa ma faci knock-out. vorbesc serios, am dat refresh, am vazut ultimul mesaj de la b.nica si mi-am zis "ok, pan'aici mi-a fost." ------------------------------------- De cate ori deschid fereastra... |
Stai linistita ca daca arati ca simpaticul din avatar, , never nu l-as manca, cel mult l-as pupa pe boticul lui... de ce este, liliac cumva?
b.nica spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui mianna
sincer? nu. poti sa-mi dai ceva exemple? de exemplu unde-i pamantul alb? (galben si negru mai gasesc, da' in cazul asta noi ar trebui sa fim mai colorati si cu ochii mici). |
Haida-de! Se pare ca ai luat ad literam mesajul meu!
Dar ca sa fiu in ton cu tine, ai vazut in lume pamantul din China, din India, din America ( acolo, stii tu care, cel cu "pieile rosii"!), sau din Africa cu soare cu tot?
Sa te duci sa-l vezi cu tot ce este pe el construit de oamenii de acolo si mai vorbim,!
carmencat spune:
citat din mesajul lui Porumbita
m-am ocupat de asta acum 6 sapt pt socrul meu; nu m-a costat ABSOLUT nimic m-au intrebat doar cand e inmormantarea (dc e la mai mult de 2 zile sa fie mai bine facuta imbalsamarea , sa tina) vorbesc de morga de la spitalul Floreasca |
norocoaso!
eu am avut treaba cu morga de la alt spital, tot din bucuresti, tot de urgentza
Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des.
carmencat spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui coracora
Serios? Imi dai si mie sursele unde "recunoaste" BOR ca nu scrie nicaieri explicit ca "trebuie inhumare"? Iata ce spune Biblia, in Facerea 3:19: "In sudoarea fetei tale iti vei manca painea ta, pana te vei intoarce in pamantul din care esti luat; caci pamant esti si in pamant te vei intoarce". Este suficient de explicit?
Toata "discutia" asta a ta nu argumenteaza in nici un fel ideea de la care ai plecat, si anume aceea potrivit careia incinerarea nu stirbeste in nici un fel spiritualitatea poporului roman. Nu reiau ce-am scris mai sus, consider ca e suficient de clar. Aspectele practice sunt, momentan, absolut colaterale in cadrul conceptului de spiritualitate romaneasca. Stiu, nu e "practic" sa porti pe cap o palarie din aia cu sute de oglinzi, asa cum se obisnuieste in Maramures. Sau din cea cu pene de paun. Nici macar nu e "practic" sa le confectionezi, e chinul pamantului, dupa cum spunea un artist faurar care se ocupa cu asa ceva (zilele trecute la tv). De-asta nici nu mai vrea sa invete nimeni acest mestesug. Nu e practic sa tesem la razboi, cumparam carpete cu motive geometrice confectionate in China. Etc. Personal sunt de parere ca nu putem lasa aspectele practice sa ne rapeasca tot ce e, din mosi stramosi, al nostru. Eu am plamadit cozonaci anul asta iar o verisoara s-a mirat tare... ca de ce "ma agit", ca e "chin", ca la supermarket stau cozonacii gata facuti in rastel! |
http://www.parohiamacin4.org/incinerarea.htm
apropos de cozonaci, ii faci ca vrei tu, nu ca te obliga cineva, aici e diferenta
mianna spune:
citat din mesajul lui b.nica Haida-de! Se pare ca ai luat ad literam mesajul meu! Dar ca sa fiu in ton cu tine, ai vazut in lume pamantul din China, din India, din America ( acolo, stii tu care, cel cu "pieile rosii"!), sau din Africa cu soare cu tot? Sa te duci sa-l vezi cu tot ce este pe el construit de oamenii de acolo si mai vorbim,! |
mersi de urare!
pune si tu un asterisc cand vorbesti doar ca sa te afli in treaba, ca prea se confunda cu postarile serioase
b.nica spune:
La mesajele negative primite probabil ca trebuie sa fac niste precizari.
Sunt atasata de traditiile taranesti AUTENTICE pt. TOATE manifestarile importante din viata unui om pt. ca eu consider ca transmit mesaje ancestrale.
Respectarea lor constituie o manifestare de respect pt. strabuni si o cerinta a conservarii unei mosteniri stravechi.
Aberatiile si exagerarile care se suprapun peste ritualul autentic sunt neavenite si trebuiesc combatute.
Aici se intalnesc useri din toate colturile tarii, sunt tineri si receptivi, poate ceea ce timid dar laudabil au facut unii dintre ei, ar trebui sa faca si altii sensibili la traditia AUTENTIC romaneasca si sa prezinte obiceiuri din diverse zone ale tarii.
Mesajele negative cu care m-am capatuit la acest subiect vin din partea acelora care ...privesc strict tehnic problema acelora care se confrunta cu un deces si pentru care evenimentul in sine nu conteaza.
Nu vreau sa le diminuez obiectul muncii lor dar sa vii cu OMG si pe urma sa dovedesti ca locul Lui nu este in sedinta ta profesionala mi se pare o exagerare sau o negare, negare a ce? Ce ramane? A credintei!
carmencat spune:
citat din mesajul lui andacos
Da...dar tu din punct de vedere biblic,esti plamadit din pamint! Dana |
In fapt din carne si oase care la randul lor contin apa, minerale, etc
cred ca sensul expresiei ca esti plamadit din pamant si in pamant te vei intoarce este acela ca nu esti nemuritor cu trupul, ca trupul se va descompune in elementele din care a fost alcatuit.
In acest caz, cenusa este o descompunere in elementele de baza.
b.nica spune:
citat din mesajul lui mianna
mersi de urare! pune si tu un asterisc cand vorbesti doar ca sa te afli in treaba, ca prea se confunda cu postarile serioase |
Se pare ca tot nu m-am facut inteleasa pe deplin! Sorry, mai departe sunteti pe cont propriu si ....fara asterisc de semnalizare!
carmencat spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui coracora
Eram sigura ca asta va fi intrebarea care va urma. :) Textul biblic nu mentioneaza etape "intermediare" de agregare a corpului uman. Se precizeaza cum am fost facuti, din tarana, iar apoi ni se spune ca ne vom intoarce tot acolo. Mie textul mi se pare clar. Fireste ca sunt si exceptii, multi crestini au murit moarte muceniceasca prin foc, asta mai ales in primele secole dupa Hristos. Dar si in zilele noastre se intampla, in Nigeria (si nu numai) musulmanii dau foc bisericilor crestine cu tot cu crestini inauntru. |
Interesant ceea ce spui. In acest caz ce facem si cum consideram ramasitele umane ale cuiva care a murit intr-un incendiu? I se face slujba sau nu? Ca doar a fost incinerat.
Nu a murit in numele credintei, poate nici nu era cine stie ce dus la biserica... dar, ce se intampla mai departe? I se face sau nu i se face slujba? Ma rog, ramasitelor lui carbonizate, adica incinerate.
carmencat spune:
citat din mesajul lui andacos mianna,tu te-ai oprit la ce crezi tu ca este semnificativ in mesajul ala,eu l-am citit complet si a simtzit exact ceea ce am scris. Bineintzeles ca aici metaforic e vorba de andacos,insa sunt sigura ca mai exista muritori care au vazut mistocarela din asa zisul pamflet. Nu toata lumea cade-n spagat citind genul asta de mesaje. Dana |
Eu nu am vazut mistocareala, am vazut durere si lehamite.
Ceea ce simt si eu, sincera sa fiu vis-a-vis de practicile la care s-a ajuns, care nu prea au nimic crestinesc.
Si cred ca ar cam trebui sa ne hotaram. Ori suntem crestini ortodocsi si ne ingropam mortii crestineste, ceea ce e una, ori numai mimam ca suntem crestini ortodocsi si ne dedam la ritualuri care nu au nimic de a face cu crestinismul, ci mai degraba cu magia.
Nu inteleg de ce nu au aceeasi fermitate preotii si biserica in starpirea acestor ritualuri. De ce nu iau pozitie ferma.
De ce nu se da o lista: asta, asta si asta se face la inmormantari si nimic mai mult. Care vine cu gaini, bani pe ochi, umbla cu legaturi si alte alea sa fie afurisit ca vrajitor.
E? Parca ar fi mai cinsitit asa.
Asta se ironizeaza in pamfletul ala, ritualurile care nu au nimic in comun cu crestinismul.