Dezbatere: cenusa sau huma

Raspunsuri - Pagina 42

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns a_alinta spune:

Citat:
citat din mesajul lui andacos

Citat:
citat din mesajul lui a_alinta

Citat:
citat din mesajul lui andacos

Sa ajungi sa te imprumutzi ca sa inchizi gura satului...e prostie,sa respectzi niste traditzii crestine,e alta treaba!

Oricum nu vad ce mare subiect de discutzie e aici,atita timp cit pe majoritate nu intereseaza traditzia.Doar de stat pe margine si zimbit ironic...

Nici pe vaduva lui Nicolaescu n-a interesat-o si influientzat-o multzimea,asa ca...ce se discuta aici.

edit.sa glumesti pe seama unor chestii e ok,insa mistocareala ieftina are uneori efectul de chilot strimt.

Dana

oare mai stie cineva care sunt traditiile crestine si care e gura satului? eu ma gandesc ca daca erau crestine erau aceleasi peste tot, dar se pare ca numai in anumite sate se arunca gaina, in altele se face pomul si tot asa, in functie de zona si de sat.
cine si-a petrecut vacantele la sat stie ce putere are" gura" satului asa ca dupa parerea mea adevaratele traditii crestine s-au pierdut de mult . a ramas doar gura satului si imaginatia popei.

allinta,daca te intereseaza ce trebuie sa faci din punct de vedere crestinesc la o inmormintare,vorbesti cu preotul,daca te intereseaza traditzia...ascultzi satul!

Dana

tu ai trait vreodata la sat ? nu in vizita, o vacanta de vara macar, ai prins macar o inmormantare si zarva ramasa vreo cateva luni dupa, basca neuitarea in veci a neurmarii traditiilor satului ? pentru ca numai in cazul acesta intelegi ce vreau sa spun eu .
sa scrii asa din fotoliu ca intrebi popa si nu asculti ce spune satul face parte din serialele s.f. cel putin in satul in care am copilarit eu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

nu.nu am trait la sat,insa la inmormintarea mamei a venit mama ei(bunica mea)traita la sat,matusile ei,traite la sat...asa ca eu stiu ce presiune s-a pus pe umerii tatei in momentul ala.

Crestineste,am discutat cu preotul,taica meu le-a facut si hatirul bunici mele si a surorilor ei ,precum si surorilor mamei mele.

Traditziile in adevartul sens al cuvintului...nu cred ca te saracesc.Proasta lor intzelegere,da!

Dana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lucialu spune:

Citat:
citat din mesajul lui nelia

Citat:
citat din mesajul lui lucialu

Nelia, app de obiceiuri , dupa revolutie, ne-am trezit ca in fiecare an de la DD, sa fim colindati si pluguiti, de tot felul de oameni ai strazii. Nu mai pui ca trompeta, toba, capra clopotita si scuturata ca lovita de streche nu sunt obiceiuri de pe la noi. Si nici de prin altele in maniera aceasta . Stii cum da tambalaul facut de aceste grupuri de oameni maturi, printre blocuri, la ore cānd ori īnca mai tragi de perinat si de plapuma, ori dupa prānz, cānd ai servit o masa traditional romāneasca ca sunt sarbatorie, libere, alea- alea? Ritmul e tribal, īti vibreaza timpanele si te umpli de nervi, caci stai cu sufletul la gura sa nu īti trezeasca pruncul si sa īl sperie, somnului tau poti sa ii spui A'dio ma! Eu nu contest, or fi frumoase pe acolo de unde provin,dar la oras, facute asa, dau ca nuca in perete. Inainte de revolutie ne colindam si la blocuri, mici si mari, fiecare dupa cum a pomenit de pe unde a venit. Dar ne cunosteam īntre noi, aveam vecin din Moldova, venea la ai mei, dar era frumos, ne stiam, cadru intim, obiceiul curat. Acum te suna oricine la usa.Eu mica fiind, am prins si la sat, dar acolo se cunosteau oamenii īntre ei, am servit cu sorcova exclusiv pe la neamuri, colindati tot asa,la bloc, grup de copii vecini, ne luam parintii si vecinii la colindat.
Inmormantarea crestneasca este una, aia traditionala este demult viciata.La tigani se merge cu lautari in cimitire,la oras da? In ziua de pomenire a mortilor se īncing gratarele, se frig micii, acolo, vorbesc de cimitire crestin- ortodoxe, da? Si aia cred in ceea ce fac. Cāt despre fala, pai ori e pt mort, caz suntem crestini, ori n- are treaba cu trecerea in nefiinta, si atunci duca- se, caci nu e balamuc si nici praduiala!
Acum, cu legile noi, daca mai sezi pe la oras, iaca se mai renunta la "carnaval", da' cu dreptul asta de a opta ce si cum, īmi vine al mai proaspat exemplu:Sergiu Nicolaescu si cum a indignat el cu ultima lui dorinta opinia publica si capii BOR. Pt ca ce a cerut el a fost respectul cuvenit, ori ce a primit numa' respect nu se cheama c- o fo'. Si lucrul acesta este valabil si in cadrul mai restrānse, nu te lasa dom'le binevoitorii, nici sa mori cum vrei nu se poate!

De ce mi te adresezi mie? Eu am crescut intr-un loc unde am prins inca un pic din traditii. Nu stiu cum mai e acum, dar pe vremea copilariei mele erau superbe! In plus, ador tot ce tine de popularul romanesc, imi place muzica (aia adevarata), imi plac traditiile, imi place sa stiu, sa aflu ce a facut poporul meu in vreme de jale sau de bucurie. Am facut parte dintr-un grup care a cules muzica si traditii... Imi place viata la sat, asa cum o stiu eu si cum a fost odinioara...

Le apar cind sint atacate, le aduc in discutie cind altii le reneaga, le apar cind altii isi bat joc de ele. Iar bataia de joc vine si de la cei care spui tu ca umbla cu capra si cu ursul printe blocuri si de cei care au facut din inmormintari un lux pe care romanul de rind nu si-l permite, eu nu mi l-am permis si m-am imprumutat ca sa-l duc la groapa 'crestineste' si am simplificat asa cum am crezut eu de cuviinta (il pun in ghilimele din alte motive, cine stie cum a murit, intelege de ce).

Cornelia

Natura nu se dezminte. Chiar si pe drum drept, sarpele tot numai īn serpentina merge. (L. Blaga)

pt ca sub denumirea generica de traditii, ajunge lumea sa vorbeasca /apostrofeze despre/ pt lucruri diferite. Stiu, nu tu o faci, dar tu ai exprimat cel mai complet notiunea de "traditie".Ori tu vorbesti despre lucruri care se mai gasesc asa, precum ti le amintesti, in putine sate romanesti. Mi-am permis o aducere in prezent a lor, asa cum o vedem noi de la bloc, unde btw exista o dinamica in ultimii ani, multi in trecere, putini cunoscuti si aceia pe duca...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Citat:
citat din mesajul lui ina.click

Eu cred ca e un conflict intre doua comunitati foarte diferite, care se tot ciocnesc si imping una pe alta ca placile tectonice, de cateva decenii bune.
valorile din spatiul rural romanesc si conceptiile despre nastere, moarte, viata, se regasesc rar si se incadreaza cu greu in valorile contemporane cosmopolite. Nu ca mi-ar parea rau de asta, in anumite cazuri.

Ai perfecta dreptate si sunt revoltata ca userul Alexandra si-a insusit impresiile tale de pe blogg-ul tau fara macar sa puna ghilimelele care se impuneau! Dar de ce ne-am mira cand toleram cu atata indulgenta copy-paste-ul!
As adauga ca traditiile acestea rurale de mare intensitate sufleteasca cum sunt cele de inmormantare, au reusit tocmai prin natura lor, sa perpetueze mesaje ancestrale.
Unele au fost descoperite de etnologi in painile care se coceau la inmormantare.
Fara educatie si cunoasterea scrierii a oamenilor simpli de la tara, perpetuarea unor insemne de pe colacii de inmormantare din anumite zone geografice unde se respecta cu strictete traditia, apar acum in alta lumuna, asta pt. cine le analizeaza cu atentie si in cunostinta de cauza!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina.click spune:

ma ia cu lesin.
nu inteleg daca vorbesti serios sau te pregatesti sa ma faci knock-out. vorbesc serios, am dat refresh, am vazut ultimul mesaj de la b.nica si mi-am zis "ok, pan'aici mi-a fost."

De cate ori deschid fereastra...

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui mianna

s-ar putea ca cei care stiu ca nu gasesti nici urma de tarana in procesul conceptiei si-al nasterii (sau macar asa ar fi de preferat din motive de igiena) sa n-o ia ad literam nici pe cea de la capatul celalalt.

Uite apropos de ce spui mai sus iti dau eu o tema de meditatie: ai observat ca rasele umane cu culori diferite ale pielii provin din zone unde culoarea pamantului se aseamana cu cea a pielii lor?
Nu sariti inca cu rosiile, categoric nu este regula generala dar tot te pune sa meditezi in anumite situatii!

Mergi la inceput

Katia, nu e Sf Taina, dar se face atata tapaj de zici ca este absoluta lor! Ajuta la mantuire, nu mantuieste. of! Daca vei fi de acord ca "ajuta" la ceva, este o rugaciune...ma rog, mai multe...de ce (ups! parca as fi copila mea), de ce au refuzat ajutorul sinonim cu crestinismul, cu ortodoxia? Stiu, chiar si dupa citatul pus de Cora, continui sa fiu un catar Ori macar acele rugaciuni, care mangaie sufletele celor ramasi in viata, apartinatorii...care ar trebui sa conteze? Nu Dumnezeu este ce care decide iertarea?
Cum poti sa dai o regula care contravine iubirii / iertarii propavaduite de Isus?
Intrebarea e mai mult retorica... inca o data multmesc Cora pt citat!
Cora, eu am auzit explicatia-scuza cu "exemplul", aceeasi in cazul Malinei Olinescu, cu sinucigasii...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mianna spune:

Citat:
citat din mesajul lui b.nica
Uite apropos de ce spui mai sus iti dau eu o tema de meditatie: ai observat ca rasele umane cu culori diferite ale pielii provin din zone unde culoarea pamantului se aseamana cu cea a pielii lor?

sincer? nu. poti sa-mi dai ceva exemple? de exemplu unde-i pamantul alb? (galben si negru mai gasesc, da' in cazul asta noi ar trebui sa fim mai colorati si cu ochii mici).

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui b.nica

Citat:
citat din mesajul lui mianna

s-ar putea ca cei care stiu ca nu gasesti nici urma de tarana in procesul conceptiei si-al nasterii (sau macar asa ar fi de preferat din motive de igiena) sa n-o ia ad literam nici pe cea de la capatul celalalt.

Nu sariti inca cu rosiile, categoric nu este regula generala dar tot te pune sa meditezi in anumite situatii!

"Evenimentele care vin in vietile noastre nu le putem controla, dar atitudinea noastra fata de ele categoric o putem controla !"

eu nu sar, da pamantul pe aici e negru smoala, uneori rosiatic, mai lutos...
la chinezi totusi cred ca orezul e de vina

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui nelia

Citat:
citat din mesajul lui lucialu

Nelia, app de obiceiuri , dupa revolutie, ne-am trezit ca in fiecare an de la DD, sa fim colindati si pluguiti, de tot felul de oameni ai strazii. Nu mai pui ca trompeta, toba, capra clopotita si scuturata ca lovita de streche nu sunt obiceiuri de pe la noi. Si nici de prin altele in maniera aceasta . Stii cum da tambalaul facut de aceste grupuri de oameni maturi, printre blocuri, la ore cānd ori īnca mai tragi de perinat si de plapuma, ori dupa prānz, cānd ai servit o masa traditional romāneasca ca sunt sarbatorie, libere, alea- alea? Ritmul e tribal, īti vibreaza timpanele si te umpli de nervi, caci stai cu sufletul la gura sa nu īti trezeasca pruncul si sa īl sperie, somnului tau poti sa ii spui A'dio ma! Eu nu contest, or fi frumoase pe acolo de unde provin,dar la oras, facute asa, dau ca nuca in perete. Inainte de revolutie ne colindam si la blocuri, mici si mari, fiecare dupa cum a pomenit de pe unde a venit. Dar ne cunosteam īntre noi, aveam vecin din Moldova, venea la ai mei, dar era frumos, ne stiam, cadru intim, obiceiul curat. Acum te suna oricine la usa.Eu mica fiind, am prins si la sat, dar acolo se cunosteau oamenii īntre ei, am servit cu sorcova exclusiv pe la neamuri, colindati tot asa,la bloc, grup de copii vecini, ne luam parintii si vecinii la colindat.
Inmormantarea crestneasca este una, aia traditionala este demult viciata.La tigani se merge cu lautari in cimitire,la oras da? In ziua de pomenire a mortilor se īncing gratarele, se frig micii, acolo, vorbesc de cimitire crestin- ortodoxe, da? Si aia cred in ceea ce fac. Cāt despre fala, pai ori e pt mort, caz suntem crestini, ori n- are treaba cu trecerea in nefiinta, si atunci duca- se, caci nu e balamuc si nici praduiala!
Acum, cu legile noi, daca mai sezi pe la oras, iaca se mai renunta la "carnaval", da' cu dreptul asta de a opta ce si cum, īmi vine al mai proaspat exemplu:Sergiu Nicolaescu si cum a indignat el cu ultima lui dorinta opinia publica si capii BOR. Pt ca ce a cerut el a fost respectul cuvenit, ori ce a primit numa' respect nu se cheama c- o fo'. Si lucrul acesta este valabil si in cadrul mai restrānse, nu te lasa dom'le binevoitorii, nici sa mori cum vrei nu se poate!

De ce mi te adresezi mie? Eu am crescut intr-un loc unde am prins inca un pic din traditii. Nu stiu cum mai e acum, dar pe vremea copilariei mele erau superbe! In plus, ador tot ce tine de popularul romanesc, imi place muzica (aia adevarata), imi plac traditiile, imi place sa stiu, sa aflu ce a facut poporul meu in vreme de jale sau de bucurie. Am facut parte dintr-un grup care a cules muzica si traditii... Imi place viata la sat, asa cum o stiu eu si cum a fost odinioara...

Le apar cind sint atacate, le aduc in discutie cind altii le reneaga, le apar cind altii isi bat joc de ele. Iar bataia de joc vine si de la cei care spui tu ca umbla cu capra si cu ursul printe blocuri si de cei care au facut din inmormintari un lux pe care romanul de rind nu si-l permite, eu nu mi l-am permis si m-am imprumutat ca sa-l duc la groapa 'crestineste' si am simplificat asa cum am crezut eu de cuviinta (il pun in ghilimele din alte motive, cine stie cum a murit, intelege de ce).

Doresc sa dau si acest raspuns catre tine pe langa like-ul dat pt. ca mi-a placut f. mult postarea ta.
Neamul asta al nostru ametit de una de alta dar si de degetul de corectie al unor societati cu pretentii de lideri culturali, ar trebui sa se indrepte spre traditiile autentice si vechi de cand este el ca sa nu se piarda in neant.

Mergi la inceput