Dezbatere: cenusa sau huma
Raspunsuri - Pagina 41
a_alinta spune:
Citat: |
citat din mesajul lui andacos Sa ajungi sa te imprumutzi ca sa inchizi gura satului...e prostie,sa respectzi niste traditzii crestine,e alta treaba! Oricum nu vad ce mare subiect de discutzie e aici,atita timp cit pe majoritate nu intereseaza traditzia.Doar de stat pe margine si zimbit ironic... Nici pe vaduva lui Nicolaescu n-a interesat-o si influientzat-o multzimea,asa ca...ce se discuta aici. edit.sa glumesti pe seama unor chestii e ok,insa mistocareala ieftina are uneori efectul de chilot strimt. Dana |
oare mai stie cineva care sunt traditiile crestine si care e gura satului? eu ma gandesc ca daca erau crestine erau aceleasi peste tot, dar se pare ca numai in anumite sate se arunca gaina, in altele se face pomul si tot asa, in functie de zona si de sat.
cine si-a petrecut vacantele la sat stie ce putere are" gura" satului asa ca dupa parerea mea adevaratele traditii crestine s-au pierdut de mult . a ramas doar gura satului si imaginatia popei.
andacos spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui a_alinta
oare mai stie cineva care sunt traditiile crestine si care e gura satului? eu ma gandesc ca daca erau crestine erau aceleasi peste tot, dar se pare ca numai in anumite sate se arunca gaina, in altele se face pomul si tot asa, in functie de zona si de sat. cine si-a petrecut vacantele la sat stie ce putere are" gura" satului asa ca dupa parerea mea adevaratele traditii crestine s-au pierdut de mult . a ramas doar gura satului si imaginatia popei. alina |
allinta,daca te intereseaza ce trebuie sa faci din punct de vedere crestinesc la o inmormintare,vorbesti cu preotul,daca te intereseaza traditzia...ascultzi satul!
Dana
ina.click spune:
citat din mesajul lui andacos ina,tzi-ai luat apa...ca eu n-am plecat inca? Dana |
nu, mi-e frica sa nu-mi rup gatul. astept sotul ca el nu aluneca asa tare. e polei aici.
De cate ori deschid fereastra...
nelia spune:
citat din mesajul lui Katya Dar cine e dl Oreste sa lamureasca el pb incinerarii la crestini? L-am intrebat pe sot aseara daca el are idee(noi nu ne uitam la posturi romanesti) si mi-a zis ca el stie ca ar fi un prezentator de emisiune matinala alaturi de Mircea Badea sau cam asa.Deci autoritate teologica,nu gluma, dl Oreste. Ina click, dincolo de Hans vs "nea" Gica si dincolo de exagerari voite(ca fanfara nu prea e comuna, sa fim seriosi), ca de ura fata de preoti nici nu mai vb, eu vreau sa-ti spun ca ce mi-a displacut profund in mesajul tau e apelativul de "babe bete si senile." Daca tot se lucreaza inteleg la un pct din regulament anti discrimianre de orice fel, va rog sa incercati sa nu-i mai discriminati nici pe batrini, batrinetea nu e conditie de care sa te amuzi, nu mai suport nici in filme (romanesti) sa aud de "tataie", "mamaie" etc la adresa oamenilor batrini.( Eu va spun sincer ca stiu persoane de 40 de ani cu mintea impastata, asa ca mai usor cu "babele senile si bete".) |
Daca e spus in bataie de joc, cu scopul de a te amuza, atunci sigur ca e discriminator, dar altfel, eu zic sa nu devenim mai credinciosi decit papa. Spus in sensul de bunic, mamaie si tataie, mie mi se par superromanesti. La fel este si apelativul 'duduie' sau 'domnita', daca ti-l spune pentru ca vrea sa te ia la misto, atunci nu-l accept, dar daca ti-l spune in sens de domnisoara, eu il prefer pe el, care e mai aproape de sufletul meu, decit pe al doilea, care a intervenit in limba romana mult mai tirziu. Pina la urma e chestie de interpretare.
Mie nu mi-a displacut apelativul 'babe bete si senile', oricit de jignitor ar fi. Pentru ca nu se refera nici la toate femeile batrine si nici la senilitate in sens medical (ca tot vorbeam de termeni, aici nici batrine nu trebuie sa spui, ci de virste inaintate, stii asta, nu?), ci se refera la o anumita categorie de femei batrine, care fac parte din pitorescul satului moldovenesc, sa fie sanatoase si sa stea in viata cit au de trait, insa asta e adevarul, asa sint. Mie imi plac intr-o anumita masura, daca ma lasa sa intru in biserica fara sa-mi duhneasca a alcool in fata la zece dimineata si sa-mi spuna ca nu merg cum trebuie... se trezesc de dimineata, se imbata si apoi cauta unde se duc astazi, pe post de pastrator de traditii.
Sper ca nu supar pe nimeni, dar cunosc extrem de bine realitatea sateasca si stiu si unde sint multi sateni ca aia pomeniti mai sus la ora zece dimineata. E si asta o realitate romaneasca, nu vad de ce am ascunde-o, pe mine nu ma deranjeaza daca ei nu deranjeaza pe altii.
andacos spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui ina.click
nu, mi-e frica sa nu-mi rup gatul. astept sotul ca el nu aluneca asa tare. e polei aici. ------------------------------------- De cate ori deschid fereastra... |
Si eu tot sotzul il astept!
Dana
mianna spune:
ar merita lasat acolo, ca un singur click il stanga lui (adica postul urmator) m-a facut efectiv sa rad cu lacrimi (la asta am ras mai discret, ashe). da' daca tu zici ca nu vrei sa-l linkuiesti, poi nu vreau nici io.
nelia spune:
citat din mesajul lui Katya N-am citit tot, asa ca mai spun o vorba despre ritualuri si alte obiceiuri care n-au legatura cu Biserica dar sa stiti ca asa cum sint acestea de inmormintare, fara legatura cu crestinsmul, asa sint si cele practicate la nunta, botez etc, deci tot inventate si perpetuate de oameni. Daca la nunta, botez, taierea motului(!)vad ca lumea nu se plinge, asta o fi si pt ca, desi sint si ele costisitoare, chiar citeam la un botez mai jos cit banet se poate cere, dar banet, nu gluma!, la inmormintare ramii doar cu paguba(adica dupa ce ca pierzi omul, mai pierzi si bani).Asa ca depinde de noi sa schimbam, dar vad ca oamenii se tem mai mult de 'paiele care ti se aprind in cap". Ei, undeva tb sa suferi: ori la buzunar, ori la paie-n cap. Dar numai de noi depinde, asta e sigur si mai mult decit sigur. |
De acord cu tine, eu le-am simplificat la singe si pe acelea, incercind sa pastrez totusi ceea ce vreau sa pastrez din credinta si traditia poporului meu, chiar daca sint departe de tara si nu ma vede nimeni, sa spun asa.
Eu sint in contratimp cu voi, dar citesc din urma si raspund...
ina.click spune:
Ok, facem analiza pe textul meu? Hai sa facem. Una la mana ca eu n-am scris Hans ci Gica si sus si jos. Aia care au schimbat un pic textul au crezut ca poate ii incurc daca le zice la fel.
Blogul meu cel populist si mizerabil este acesta:
http://kariokaspot.blogspot.ro/
Cand am scris "babe bete si senile" chiar la babe bete si senile ma refeream. Nu la doamne in varsta, nu la venerabile matroane. Aveam in minte niste femei reale, intalnite de mine de exemplu la inmormantarea bunicului meu. Care au venit si s-au cinstit bine inainte sa se puna pe bocit. Si care da, urlau "Vasile, Vasile", desi pe al meu bunic Sterian il chema, sarmanul. Pana s-a ratoit bunica la ele.
Da, mi se pare o lipsa de respect:
1. sa te imbeti ranga la inmormantare
2. sa nu stii nici macar cum il cheama pe ala de sufletul cui bei.
Bete erau 100%. Stiu eu. Si daca mai traiesc, bete sunt si acum. Cu etilotestul daca mergem la ele, asa le gasim.
Senile zic eu ca sunt. Ambele sunt prezumtiile mele. Nu discriminez nimic, babe bete am vazut, babe bete am descris.
De cate ori deschid fereastra...