Dezbatere: cenusa sau huma

Raspunsuri - Pagina 40

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Citat:
citat din mesajul lui lucialu

Nelia, app de obiceiuri , dupa revolutie, ne-am trezit ca in fiecare an de la DD, sa fim colindati si pluguiti, de tot felul de oameni ai strazii. Nu mai pui ca trompeta, toba, capra clopotita si scuturata ca lovita de streche nu sunt obiceiuri de pe la noi. Si nici de prin altele in maniera aceasta . Stii cum da tambalaul facut de aceste grupuri de oameni maturi, printre blocuri, la ore cānd ori īnca mai tragi de perinat si de plapuma, ori dupa prānz, cānd ai servit o masa traditional romāneasca ca sunt sarbatorie, libere, alea- alea? Ritmul e tribal, īti vibreaza timpanele si te umpli de nervi, caci stai cu sufletul la gura sa nu īti trezeasca pruncul si sa īl sperie, somnului tau poti sa ii spui A'dio ma! Eu nu contest, or fi frumoase pe acolo de unde provin,dar la oras, facute asa, dau ca nuca in perete. Inainte de revolutie ne colindam si la blocuri, mici si mari, fiecare dupa cum a pomenit de pe unde a venit. Dar ne cunosteam īntre noi, aveam vecin din Moldova, venea la ai mei, dar era frumos, ne stiam, cadru intim, obiceiul curat. Acum te suna oricine la usa.Eu mica fiind, am prins si la sat, dar acolo se cunosteau oamenii īntre ei, am servit cu sorcova exclusiv pe la neamuri, colindati tot asa,la bloc, grup de copii vecini, ne luam parintii si vecinii la colindat.
Inmormantarea crestneasca este una, aia traditionala este demult viciata.La tigani se merge cu lautari in cimitire,la oras da? In ziua de pomenire a mortilor se īncing gratarele, se frig micii, acolo, vorbesc de cimitire crestin- ortodoxe, da? Si aia cred in ceea ce fac. Cāt despre fala, pai ori e pt mort, caz suntem crestini, ori n- are treaba cu trecerea in nefiinta, si atunci duca- se, caci nu e balamuc si nici praduiala!
Acum, cu legile noi, daca mai sezi pe la oras, iaca se mai renunta la "carnaval", da' cu dreptul asta de a opta ce si cum, īmi vine al mai proaspat exemplu:Sergiu Nicolaescu si cum a indignat el cu ultima lui dorinta opinia publica si capii BOR. Pt ca ce a cerut el a fost respectul cuvenit, ori ce a primit numa' respect nu se cheama c- o fo'. Si lucrul acesta este valabil si in cadrul mai restrānse, nu te lasa dom'le binevoitorii, nici sa mori cum vrei nu se poate!

De ce mi te adresezi mie? Eu am crescut intr-un loc unde am prins inca un pic din traditii. Nu stiu cum mai e acum, dar pe vremea copilariei mele erau superbe! In plus, ador tot ce tine de popularul romanesc, imi place muzica (aia adevarata), imi plac traditiile, imi place sa stiu, sa aflu ce a facut poporul meu in vreme de jale sau de bucurie. Am facut parte dintr-un grup care a cules muzica si traditii... Imi place viata la sat, asa cum o stiu eu si cum a fost odinioara...

Le apar cind sint atacate, le aduc in discutie cind altii le reneaga, le apar cind altii isi bat joc de ele. Iar bataia de joc vine si de la cei care spui tu ca umbla cu capra si cu ursul printe blocuri si de cei care au facut din inmormintari un lux pe care romanul de rind nu si-l permite, eu nu mi l-am permis si m-am imprumutat ca sa-l duc la groapa 'crestineste' si am simplificat asa cum am crezut eu de cuviinta (il pun in ghilimele din alte motive, cine stie cum a murit, intelege de ce).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mianna spune:

Citat:
citat din mesajul lui Lala_D

Eu am scos link-ul catre blogul Inei dupa ce am citit ca nu il vrea postat.

si eu acum la fel - rog cronicarii sa consemneze ora si data cand comenteaza asta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Nu...pe al tau nu l-am vazut Lala,eu de la mianna am aflat ca e "made by ina".Iar tu chiar afirmai ca "imi parea stilul cunoscut"(citez din memorie)

Insa repet,pe mine nu m-a interesat ca e al inei sau nu,eu am dezaprobat mesajul transmis. si nu autorul.

mianna,n-am sa mai repet de nu stiu cite ori,eu stiu foarte bine ce am simtzit citind mesajul ala.Si am exprimat si public...nu astept insa ca toata lumea sa si intzeleaga ce am simtzit eu.(ai editat mesajul in care dadeai linkul la blog,dezvaluind de fapt identitatea autorului real al mesajului-eu la asta m-am referit)

Dana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lucialu spune:

Citat:
citat din mesajul lui Katya

Lucialu, mersi de info, nu stiam ca dl Oreste e student la Teologie dar daca e doar student si daca e doar anul 2, mai are de-nvatat si de citit(mult, mult de citit!), nu de aparut pe post si trufit cu ce cunostinte are el,abia in anul 2,incredibil! Dar vad ca asa e acum, toata lumea are diplome, la drept sau teologie.

Cit despre inmormintare ca taina, nu, nu este o taina, cele 7 taine sint altele(impartasania, spovedania, botezul, cununia,preotia, mirungerea si maslul).

http://pentru-raisa.blogspot.com

Doctorand.
Si merci si io pt corectie!Stiu de unde m-am smintit.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mianna spune:

Citat:
citat din mesajul lui andacos
ai editat mesajul in care dadeai linkul la blog,dezvaluind de fapt identitatea autorului real al mesajului-eu la asta m-am referit)

repet, ACUM l-am editat. pana acum un minut linkul era acolo, si l-am pus pentru ca n-aveam cum face o afirmatie gratuita - insa acolo se vedea clar ca a fost scris acum 3 ani. acum sa ma creada lumea pe cuvant

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lala_D spune:

Citat:

Nu...pe al tau nu l-am vazut Lala,eu de la mianna am aflat ca e "made by ina".Iar tu chiar afirmai ca "imi parea stilul cunoscut"(citez din memorie)

Insa repet,pe mine nu m-a interesat ca e al inei sau nu,eu am dezaprobat mesajul transmis. si nu autorul.

mianna,n-am sa mai repet de nu stiu cite ori,eu stiu foarte bine ce am simtzit citind mesajul ala.Si am exprimat si public...nu astept insa ca toata lumea sa si intzeleaga ce am simtzit eu.(ai editat mesajul in care dadeai linkul la blog,dezvaluind de fapt identitatea autorului real al mesajului-eu la asta m-am referit)

Dana

Ba pardon, Mianna NU a spus nicaieri ca e vorba de Ina, eu am presupus si imediat Ina a postat si ea precizand clar ca personal NU ar fi adus acel post in aceasta discutie, pe acest forum.

Asta daca tot facem cronica...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Citat:

Citat:

Sa ajungi sa te imprumutzi ca sa inchizi gura satului...e prostie,sa respectzi niste traditzii crestine,e alta treaba!

Wow, habar nu ai cati ajung sa se imprumute ca sa respecte acele traditii crestine!
Ca doar evenimentul asta de cele mai multe ori se intampla "neavizat" ca sa fi sigur ca ai destui bani stransi la ciorap.

Si una e sa respecti traditiile crestine deoarece crezi sincer in ele si te ajuta moral si cu totul altceva sa le respecti/perpetuezi ca asa spune satul ca e musai sa faci.

Cam cate persoane de 20-40 de ani chiar mai cred sincer ca trecutul gainii peste mormant , pomul, bocitoarele, opritul la raspantii chiar sunt traditii crestine de urmat in anul de gratie 2013 ?

Cam cate persoane din aceiasi margine de varsta vor perpetua totusi aceste traditii " ca asa trebuie" desi s-ar lipsi bucuroase de ele ?
In cazul lor unde este sincera credinta si cat este constrangere?

Da, chiar si pentru respectarea doar a celor sfinte si a citorva traditii, cind iti moare neasteptat si nu ai bani, trebuie sa faci rost de ei. Si nu sint deloc putini. Si cum spunea, Andacos, una este sa faci rost de ei ca sa inchizi gura satului, cum din pacate se cam cere orice ce s-ar spune si una este sa imprumuti pentru ca vrei sa ai sufletul linistit si impacat ca ai facut ceae ce trebuie si pentru cel dus si pentru cel ramas (in cazul meu, mama mea, mama si sora lui).

De aceea, desi inteleg ce spui, eu vin cu ideea ca tinerii ar trebui sa respecte in mare dorinta celor mai in virsta care se duc, indiferent in ce sens ar fi aceasta. Si ca poate nu inteleg ei mare lucru din gaina data peste groapa, e un obicei care oricare altul, insa nici sa se duca dupa aceea sa manince hamburgher si sa bea saké (sint doar niste exemple). Adica tinerii despre care vorbesti tu ating sufleteste pe cei care asa au crescut si asa stiu ca se face (sa fim intelesi, cind nu se exagereaza, adica gaina mea a fost mai mare decit a vecinei), insa nu au nici o constringere de a imprumuta obiceiuri de la alte popoare, pe care nici nu le inteleg, nici nu stiu de ce exista si ce reprezinta... si chiar de a le impune in fata celor locale, cu o oarecare dira de dispret fata de ce e vechi romanesc.

Cind traiesti in afara faci ce vrei, dar cind te duci si il ingropi pe nea Gica in satul romanesc, atunci eu cred ca o linie de echilibru e binevenita. Caci, desi am gustat pamfleul Inei (mai ales ca vine dintr-o zona in care inmormintarile cam asa se petrec in ziua de astazi, din pacate), nu cred ca Hans sau Abraham sau oricare alt nume, e ingropat la fel in satul lui natal.

Sper ca se intelege bine ce zic.

Mergi la inceput

Da,mianna,m-am uitat eu aiurea probabil,nu intzelegeam dilema neliei,m-am uitat in urma dar...n-am vazut linkul.Probabil m-am uitat la alt mesaj si asa am intzeles de ce nelia nu gaseste linkul!

Of topic...da' aseara n-a deranjat-o pe ina ca e linkul acolo?Ca mie asa mi-a facut impresia,desi nu tzi-a cerut(pe forum)sa scotzi linkul.

Dana

Mergi la inceput

Citat:

Ba pardon, Mianna NU a spus nicaieri ca e vorba de Ina, eu am presupus si imediat Ina a postat si ea precizand clar ca personal NU ar fi adus acel post in aceasta discutie, pe acest forum.

Asta daca tot facem cronica...

Ei...hai ca ne contrazicem aiurea acum!

Ce vrei sa scriu numele de blogeritza al inei sau cum?

Dana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina.click spune:

Nu ma deranjeaza fratilor. singurul lucru care m-ar fi deranjat ar fi sa se creada ca eu sunt userul Alexandra sau ca as fi pus-o eu sa posteze asta, ca sa ma pot da dupa visin ca mvai, si ce blog frumos rasare, nu-i al meu, al meu e oare.

atat. in rest din partea mea puteti ori sa ma linkuiti zilnic ori sa nu ma linkuiti in veci.

da ce, ati scos linkul?
acu daca zic sa-l pui la loc reiese ca ma laud, daca zic sa NU-L pui la loc reiese ca m-ascund. Minunat. mai bine ma-mpiedic.
Nelia, daca vrei musai sa citesti, da PM, da nu-s chiar un Ulenspiegel contemporan.

De cate ori deschid fereastra...

Mergi la inceput