Dezbatere: cenusa sau huma

Raspunsuri - Pagina 26

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:
citat din mesajul lui b.nica

Categoric, cuiva caruia nu-i pasa de cel decedat poate sa i se para inutile si exagerate ritualurile de inmormantare.

Doamne, B.nica...mai scoti si tu cate una ...
Eu zic sa mai reflectezi la ceea ce ai scris mai sus.

Hai sa iti spun un lucru. Trebuie sa ne facem timp pentru oamenii pe care ii iubim si sa le aratam consideratia noastra in timpul vietii.
Pentru ca daca nu facem asta, degeaba facem inmormantari cu bocete la comanda, cu ritualuri care mai de care, cu pomeni de trei zile si trei nopti, cu mancare din belsug, bani gramada in sicriu. Omul ala nu mai e.
Nu iti arati consideratia fata de mort(!!!) prin inmormantari bombastice, si nu e nevoie sa falfaim pe la nasurile satenilor consideratia noastra masurata in ritualuri exagerate la inhumare sau in cate gaini dai peste groapa!

Crede-ma, sunt multi si multe care si-au iubit parintii/parintele din tot sufletul, iar cand aceasta/acestia au plecat din lumea asta, au avut parte de o inmormantare discreta, fara ritualuri bombastice, fara spectacol. Sa-i acuzi de nepasare sau de lipsa de consideratie este crud.
Ce simti, ramane in suflet. Nu e in colacul de la inmormantare.
Omul stie ce simte in sufletului sau si nu e nevoie sa confirme asta privitorilor de peste gard prin tot felul de actiuni din epoca de piatra.

Cine isi doreste sa faca toate ritualurile, sa le faca. Dar asta nu ii transforma pe cei care nu le fac in nesimtiti lipsiti de consideratie pentru cel plecat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns J G spune:

Citat:

Citat:
citat din mesajul lui J G

B.nica nu te supara dar tu intelegi ca nu toti oamenii sunt la fel?

Sunt convinsa ca nu toti oamenii sunt la fel dar se intampla ca sufletul oamenilor sa urmeze aceeasi cale cand se desprinde...de trup.
Unde se duce nimeni nu stie, nici macar Dante Aligheri!
Da' cum de descrie el ceea ce unii pacienti in moarte clinica o descriu asemenea? Desigur ca nefiind in programa scolara este greu sa intelegem "Divina Comedie"!

"Evenimentele care vin in vietile noastre nu le putem controla, dar atitudinea noastra fata de ele categoric o putem controla !"

Mintea si cultura mea nu se ridica la asemenea nivel, e drept.

Eu vorbeam insa despre altceva: tu spui ca aceste ritualuri ajuta pe cei ramasi in viata, eu ti-am atras atentia ca nu toti suntem la fel, pentru mine a arunca cu banii in toate directiile intr-un ritual care nu face sens n-ar fi de niciun ajutor. Atat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michelle-usa spune:

Citat:

Citat:

B.nica nu te supara dar tu intelegi ca nu toti oamenii sunt la fel?

Sunt convinsa ca nu toti oamenii sunt la fel dar se intampla ca sufletul oamenilor sa urmeze aceeasi cale cand se desprinde...de trup.
Unde se duce nimeni nu stie, nici macar Dante Aligheri!
Da' cum de descrie el ceea ce unii pacienti in moarte clinica o descriu asemenea? Desigur ca nefiind in programa scolara este greu sa intelegem "Divina Comedie"!

"Evenimentele care vin in vietile noastre nu le putem controla, dar atitudinea noastra fata de ele categoric o putem controla !"

Dante Aligheri nu stia, dar Domnul Isus si Apostolii ne-a spus...DECI, SE STIE...nu ne ramine decat sa citim Biblia si sa credem.

michelle

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Citat:
citat din mesajul lui michelle-usa

Citat:

Michelle-usa voi chiar nu intelegeti si imi este teama ca ganditi asa numai pt. ca nu cunoasteti durerea pierderii cuiva f. apropiat si iubit!
Scuze, este bine ca nu ati trecut printr-o astfel de experienta dar nu judecati!
Durerea din acele momente se poate diminua numai prin credinta ca indeplinirea unor cutume pot sa ii fie consemnate persoanei iubite ca fiind semnale de iubire si consideratie.
Aceste ritualuri sunt mai ales pt. cei ramasi aici!

Categoric, cuiva caruia nu-i pasa de cel decedat poate sa i se para inutile si exagerate ritualurile de inmormantare.

ba inteleg f bine. se face un an de cand mama si socrul meu au plecat dintre noi...deci e proaspata experientza....si imi pasa f. mult.

desigur poate durerea a fost atenuata de faptul ca eu nu am fost in tara....dar cred ca cel mai mult a fost atenuata de credintza care o am in suflet si de sperantza ca s-a dus la mai bine si ca nu se mai chinuie pe pamintul asta cu cancerul si batrinetzea.
mi-e greu sa sun acasa si sa stiu ca ea nu o sa-mi mai raspunda la telefon niciodata.

dar mi se pare cumplit pt tata care a ramas sa indeplineasca toate dorintzele ei.
a trebuit din spital sa o aduca acasa, noaptea...nu mai intru in detalii cum, ca am crezut ca e ceva din filmele de groaza ...nu din realitate, din zilele noastre.
tata treb sa fie singur cu ea vreo ora, pana a venit cineva sa o spele. noroc ca l-am sunat si l-am tzinut noi de vorba.

mama ii lasase notize cu tot ce sa cumpere si ce sa faca...toate ritualurile. de fapt multe le avea cumparate si pregatite, haine tot.

dar au fost f. multe cheluieli si inca mai sunt...si in proportie mare...toate au mers tot la cei bogatzi nu la cei nevoiasi.
ii cereau la groapa mese si dulapuri...de care tata, saracul, habar nu avea...

deci chiar nu inteleg cum aceste ritualuri ajuta...ca iti ia mintea de la suparare si cheltuind, si pregatind si dat in stinga si in dreapta...astfel, nu te mai gindesti?
pai asta costa...si destul de mult....si cred ca dupa inmormantare cand faci socotelile te ia cu ametzeala.

si chiar dupa toate astea, cand zici ca ai indeplinit toate cate se cuvin, poate tot te intrebi, oare nu am scapat ceva? oare nu trebuia sa fac/dau mai mult? oare am facut cum trebuia ritualul ala?

in America nu stiu sa fie astfel de ritualuri...deci ce se intimpla cu toti de aici care se duc, fara luminare, fara gaina, fara banutza...fara parastas?

poate sa ne mai confirme fetele din alte tari daca aceste ritualuri exista la ei?

deci ...sa inteleg ca nu mai citiva, o mana de oameni din Rom. ajung in Rai?

imi cer mii de scuze daca ofensez pe cineva, si nu asta e intentzia mea...dar credeti ca traditziile, ritualurile, sunt suficiente daca cel dus a fost necredincios pe timpul vietzii?

michelle

OK! Te-ai gandit un moment ca daca erai in tara langa ea poate ai fi trecut mai usor peste durerea pierderii ei? Ce te-ar fi ajutat sa treci mai usor peste aceasta durere?

Mergi la inceput

tot credintza m-ar fi ajutat.

tu crezi ca e usor pt cei plecati in alte tari ca nu pot sa-si tzina parintele bolnav de mana, sau ca nu pot sa le inchida ochii si sa fie cu ei in ultimul moment?
nu e usor, doare...si doare f rau...

michelle

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ

Citat:

Da scumpa mea psiholoaga si tu nu reflectezi asupra unora prabusiti de pierderea unor persoane apropiate si f. dragi?
Ce le spui? "Ridicati-va si mergeti"?
Poate asta le spui, dar cum le atenuezi durerea din suflet?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns J G spune:

Abracadabra!

Mergi la inceput

Citat:

Carmencat, nu cred ca cele neceare ingroparii si pomenirilor pot fi atat de costisitoare incat sa fie necesar sa te indatorezi!
Daca sunt unii popi care exagereaza este bine sa-i eviti, aceia nu sunt potriviti.

cand traiesti de la salariu-salariu sau de la pensie-pensie...sunt constisitoare. plus ca sunt si acele indoieli ca daca TREBUIA sa fac, cand vezi ca lumea din jur face. iar daca cel care a plecat iti mai lasa si cu limba de moarte sa faci...atunci nu ai de ales.

michelle

Mergi la inceput

Citat:

Eu vorbeam insa despre altceva: tu spui ca aceste ritualuri ajuta pe cei ramasi in viata, eu ti-am atras atentia ca nu toti suntem la fel, pentru mine a arunca cu banii in toate directiile intr-un ritual care nu face sens n-ar fi de niciun ajutor. Atat.

Eu cred ca nu ai inteles ce am dorit sa spun pt. ca usurarea sufletului nu presupune sa arunci cu banii ci sa indeplinesti unele cutume religioase in limita posibilitatilor materiale si care sa ajute alte persoane cu lipsuri mai mari.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ

Citat:

Da scumpa mea psiholoaga si tu nu reflectezi asupra unora prabusiti de pierderea unor persoane apropiate si f. dragi?
Ce le spui? "Ridicati-va si mergeti"?

Tonul tau ma intristeaza foarte tare, B.nica. Atata ai gasit de scris ca raspuns la postul meu?
Ce legatura are durerea de doliu cu faptul ca eu am spus ca ne-respecatrea unor traditii nu inseamna lipsa de consideratie pentru cel plecat??

Si te rog, nu ma lua cu ““scumpa mea psiholoaga““. Sunt lady J, un user care nu e de acord cu o remarca de-a ta, considerata deplasata. Atat.

Mergi la inceput