Dezbatere: cenusa sau huma
Raspunsuri - Pagina 27
mianna spune:
Citat: |
citat din mesajul lui J G B.nica nu te supara dar tu intelegi ca nu toti oamenii sunt la fel? |
esti optimista de felul tau sau nu i-ai mai citit alte postari, ca sa intelegi cat se poate de clar ca numai ce face ea e bine, numai ce-i place ei e bun, si orice alta parere, in orice domeniu, de la inmormantare la programele tv, e privita cu dispret?
b.nica spune:
Citat: | ||||||
citat din mesajul lui ladyJ
Tonul tau ma intristeaza foarte tare, B.nica. Atata ai gasit de scris ca raspuns la postul meu? Ce legatura are durerea de doliu cu faptul ca eu am spus ca ne-respecatrea unor traditii nu inseamna lipsa de consideratie pentru cel plecat?? Si te rog, nu ma lua cu ´´scumpa mea psiholoaga´´. Sunt lady J, un user care nu e de acord cu o remarca de-a ta, considerata deplasata. Atat. |
Lady J, nu ai inteles mesajul meu!
Am zis "scumpa mea " pt. ca esti un user cu adevarat f. respectat de mine la care se aduga si respectul pt. pregatirea ta.
Ma mira ca nu intelegi ce doreasc sa transmit.
Am trecut prin dureri greu de explicat la pierderea unor persoane iubite si stiu bine ce m-a ajutat sa trec peste acestea.
Sa inveti sa faci coliva, sa respecti o groaza de reguli de inmormantare sunt convinsa ca m-au tinut pe linia de plutire in acele momente dureroase.
carmencat spune:
citat din mesajul lui b.nica Carmencat, nu cred ca cele neceare ingroparii si pomenirilor pot fi atat de costisitoare incat sa fie necesar sa te indatorezi! Daca sunt unii popi care exagereaza este bine sa-i eviti, aceia nu sunt potriviti. "Evenimentele care vin in vietile noastre nu le putem controla, dar atitudinea noastra fata de ele categoric o putem controla !" |
Eu am intalnit numai preoti deosebiti. Nu preotii si credinta crestina sunt problema ci tot felul de asa zise traditii care nu au nimic de a face cu crestinismul.
Si daca, asa cum spui tu intr-un post anterior toate astea sunt de fapt ca sa ma ajute pe mine sa trec mai usor de pierderea celui drag, ei bine, pe mine nu ma ajuta, ci ma baga mai adanc in galeata.
Pana la urma fiecare face ce crede si cum crede.
Asta nu inseamna ca daca eu nu am dat gaina peste groapa (obicei pe care nu il inteleg, nu imi spune nimic si nu e crestinesc), daca in loc de 24 de farfurii am dat 12 sau 6 ca atata mi-am permis, si asa mai departe, se poate trage concluzia ca nu l-am iubit si respectat indeajuns pe respectivul.
Si invers, daca tu ai dat gaina, facut pom cu chestii atarnate, intins pilote si perne pe la intersectii si mai stiu eu ce, uite tu i-ai iubit mai mult.
Iar pe lumea ailalta ai mei o sa sada pe un loc inferior alor tai ca nu au beneficiat de ce am insirat mai sus.
Nu. Nu pot sa cred asa ceva in ruptul capului.
Cred ca Dumnezeu e bun si dreptatea si mila lui e deasupra acestor lucruri. Cred ca Dumnezeu se uita la ce ai facut in viata, cu asta te duci inaintea lui, cu faptele tale, cu sufletul tau, nu cu mobila, perne, pilote, gaini, bani. Si mai cred ca este importanta si parerea pe care ai lasat-o oamenilor in urma, pentru ca asta e reflectarea faptelor si convingerilor tale, modului tau de a gandi, simtirii tale.
Cred ca e mai importanta o paine dusa la biserica, si impartita cuiva care are nevoie decat o masa data la toate rudele sau la tot satul pentru care s-au taiat 2 porci si un vitel, iar apoi sa iti tii copiii pe paine goala si maxim mancare de cartofi, ca sa strangi bani pentru urmatoarea pomana, sa vada tot satul cat de multe faci pentru raposatul.
Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des.
mianna spune:
poate off topic, dar daca tot vorbim de cheltuieli si ritualuri (nu-s crestine, dar cum te priveste societatea conteaza si la noi), sa zicem mersi ca noi avem mai multe optiuni din care putem alege ce e pe placul nostru. altii nu prea au. poate vi-s cunoscute povestile de mai jos, poate nu:
http://www.imperatortravel.ro/2009/11/tana-toraja-%e2%80%93-unde-vii-traiesc-pentru-morti-si-mortii-traiesc-printre-vii.html
"Pot spune fara sa ma insel ca torajanii traiesc pentru a-si ingropa mortii. Este probabil cel mai important lucru pe care un torajan trebuie sa-l faca in viata – sa-si ingroape mortii in conformitate cu traditiile"
aceeasi traditie, alt stil de-a povesti:
http://www.amplecat.ro/2012/07/20/tana-toraja-dintr-o-inmormantare-intr-alta/
"In Tana Toraja exista practic doua tipuri de trafic rutier: oameni care vin de la o inmormantare si oameni care se duc la alta."
b.nica spune:
Carmencat, categoric cine face pomeni si crede ca raposatul mananca din ce ii dai de pomana este demn de mila!
Eu mi-am pus aceasta intrebare: ce semnificatie are pomana pt. sufletul unui decedat?
Eu cred ca multumirea crestinului dar nu numai, poate si a arabului care primeste de pomana la Ramadam, poate se transforma intr-un sentiment de multumire care se duce in eter ca un impuls benefic.
carmencat spune:
Citat: | ||||||||
citat din mesajul lui b.nica
Lady J, nu ai inteles mesajul meu! Am zis "scumpa mea " pt. ca esti un user cu adevarat f. respectat de mine la care se aduga si respectul pt. pregatirea ta. Ma mira ca nu intelegi ce doreasc sa transmit. Am trecut prin dureri greu de explicat la pierderea unor persoane iubite si stiu bine ce m-a ajutat sa trec peste acestea. Sa inveti sa faci coliva, sa respecti o groaza de reguli de inmormantare sunt convinsa ca m-au tinut pe linia de plutire in acele momente dureroase. "Evenimentele care vin in vietile noastre nu le putem controla, dar atitudinea noastra fata de ele categoric o putem controla !" |
Poate pe tine te-au ajutat astea. Pe mine nu. Nu suntem toti la fel.
Cand trebuia sa fac pomana de 3 luni aveam copilul bolnav. Eu eram nedormita de multe nopti, ziua la servici, basca o delegatie care a picat cum nu se poate mai prost de doua saptamani, cu copil de 3 ani lasat acasa cu sot si atat, sot care are si el servici destul de greu. Organizeaza-te sa ai bona peste zi, ca e copilul cu mucii pana la brau, pleaca, suna de cate ori poti sa vezi cum e copilul, suna sot pentru indicatii, organizeaza medicul de familie, colac peste pupaza s-a imbolnavit si cainele. Eu la cuca macaii, fara sa pot sa imi bag picioarele in el de servici si sa plec acasa, ca am facturi, rate si datorii de platit de la spitalizare si inmormantare.
Vineri am venit acasa, dupa ce am muncit ca disperata toata saptamana, in stres maxim, cu copil plangand seara la telefon mamiiiiiiiiiiiii vino acasaaaaaaaaaaaaa de ce nu vii acasaaaaaaaaaaaaaa? Vino mamiiiiiiiiiiiii acuuuuuuuuuum!
Asa, vin vineri, ajung la 6 seara acasa si... ghici, stau 2 ore cu copilul, verific nivel muceala, vorbesc cu medicul de familie, vine veterinar sa ii faca injectiile la unul din caini, la alalalt cu care nu te intelegi am facut eu, strange, spala, desfa bagaje si... surpriza, a doua zi e pomana de 3 luni. Eh, sa ma ierte Dumnezeu si socrul meu, dar am facut fix o coliva dintr-un kil de grau, care mi-a luat fix restul din noapte pe care il mai aveam disponibil. Coliva am impartit-o la niste oameni care sunt saraci si chiar s-au bucurat de ea (dupa ce a fost slujita, evident). Sambata crezi ca am dormit? Nu. Copilul se trezeste ceas la 6 dimineata si incepe ziua.
Au fost binevoitori care sa comenteze ca am facut numai o coliva si atat. Numai eu stiu cu ce sacrificii am facut si coliva aia.
Si crede-ma ca ma gandesc cu groaza ca vine pomana de 6 luni.
ladyJ spune:
B.nica, ma bucur pentru tine si pentru faptul ca (,) coliva si regulile te-a ajutat si te-au tinut pe linia de plutire.
E perfect daca vorbesti de experienta asta in ceea ce te priveste.
Devine dificil si nedrept cand vorbesti despre experienta asta in ceea ce-i priveste pe altii, si ii judeci din cauza faptului ca ei nu au considerat necesar sa respecte toate traditiile de la inmormantare. Ba chiar le spui categoric ca le lipseste consideratia fata de cel plecat.
E o judecata stramba.
Nu esti singura care a pierdut pe cineva drag.
Atat doar ca pe unii pur si simplu nu ii incalzeste cu minic o inmormantare ´´ca la carte´´.
b.nica spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui mianna
esti optimista de felul tau sau nu i-ai mai citit alte postari, ca sa intelegi cat se poate de clar ca numai ce face ea e bine, numai ce-i place ei e bun, si orice alta parere, in orice domeniu, de la inmormantare la programele tv, e privita cu dispret? |
Mai sa fie! Cata ura pe un user, cat sa-l bage in ...huma!
mianna spune:
citat din mesajul lui b.nica Mai sa fie! Cata ura pe un user, cat sa-l bage in ...huma! |
ti-am mai zis ca nu-i vorba de sentimente asa profunde, ci doar de cele care genereaza emoticoane
carmencat spune:
citat din mesajul lui mianna poate off topic, dar daca tot vorbim de cheltuieli si ritualuri (nu-s crestine, dar cum te priveste societatea conteaza si la noi), sa zicem mersi ca noi avem mai multe optiuni din care putem alege ce e pe placul nostru. altii nu prea au. poate vi-s cunoscute povestile de mai jos, poate nu: http://www.imperatortravel.ro/2009/11/tana-toraja-%e2%80%93-unde-vii-traiesc-pentru-morti-si-mortii-traiesc-printre-vii.html "Pot spune fara sa ma insel ca torajanii traiesc pentru a-si ingropa mortii. Este probabil cel mai important lucru pe care un torajan trebuie sa-l faca in viata – sa-si ingroape mortii in conformitate cu traditiile" aceeasi traditie, alt stil de-a povesti: http://www.amplecat.ro/2012/07/20/tana-toraja-dintr-o-inmormantare-intr-alta/ "In Tana Toraja exista practic doua tipuri de trafic rutier: oameni care vin de la o inmormantare si oameni care se duc la alta." Asculta, priveste si taci!... Din brate fa-ti aripi de fier Si zboara cu ele spre cer!... |
Valeu! Cred ca ma sinucideam!! Ba nu, ca picam in carca alorlalti, ma lasau sa ma usuc la vant ani de zile pana strangeau de un bou. Cred ca mai degraba ma aruncam la rechini, baremi sa nu mai aiba ce ingropa/depozita sau ce naiba fac ei acolo!